Άγιος Όσβαλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Άγιος Όσβαλντ
Oswald of Northumbria.jpg
Γέννηση
Kingdom of Deira
Κοίμηση
Όσβεστρι
Εορτασμός 5 Αυγούστου

Ο Όσβαλντ της Νορθουμβρίας ή Άγιος Όσβαλντ (Oswald of Northumbria, Saint Oswald, 604 - 5 Αυγούστου 642) ήταν βασιλιάς της Νορθουμβρίας (634 - 642). Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη, την Καθολική και την Αγγλικανική εκκλησία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μεγαλύτερος γιος του Έθελφριθ της Βερνικίας και της Άχα της Ντέιρα. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της νεανικής του ηλικίας στην εξορία μετά τον φόνο του πατέρα του σε μάχη (616). Μετά από τη νίκη του επί του Βρετανού μονάρχη Κάντβαλον απ Κάντφαν, επανέφερε τους βασιλείς της Βερνικίας και της Ντέιρα κάτω από την υποτέλειά του. Ο Βέδας, που έζησε έναν αιώνα περίπου μετά από αυτόν, τον περιγράφει σαν ένα λαμπρό βασιλιά, γνήσιο χριστιανό και πραγματικό άγιο. Βασίλεψε 8 χρόνια μέχρι τη δολοφονία του στη μάχη του Μέισερφιλντ. Ο πατέρας του ήταν ο πρώτος βασιλιάς που ένωσε τα στέμματα της Βερνικίας και της Ντέιρα, αν και πρόκειται για περιοχές με τελείως διαφορετικούς λαούς.

Την περίοδο της εξορίας του στην Ιρλανδία, αυτός και όλα τα αδέλφια του ασπάστηκαν τον χριστιανισμό.

Ο Κάντβαλον, βασιλιάς του Γκουίνεθ και παγανιστής, συμμάχησε με τον επίσης γνωστό παγανιστή βασιλιά Πέντα της Μερκίας, σκοτώνοντας στη μάχη του Χάτφιλντ τον βασιλιά Έντουιν της Ντέιρα (633). Ο αδελφός του Όσβαλντ, Έανφριθ, έγινε βασιλιάς της Βερνικίας, αλλά δολοφονήθηκε από τον Κάντβαλον το 634, κάτι που έκανε τον Όσβαλντ να τον αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Πριν τη μάχη, είπε στους ευγενείς του ότι είδε το θείο νικηφόρο όραμα του Αγίου Κολούμπα, που τον διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί δίπλα του στη μάχη και ότι θα είναι νικητής. Προέτρεψε τους συμβούλους του να βαπτιστούν όλοι χριστιανοί αν κέρδιζε τη μάχη και ύψωσε έναν ξύλινο χριστιανικό σταυρό, γονατίζοντας μπροστά του. Ακολούθως, στη μάχη του Χέιβενφιλντ, βγήκε νικητής και ο ίδιος ο Κάντβαλον βρήκε τον θάνατο.

Ο Άγιος Όσβαλντ σε χειρόγραφο του 13ου αιώνα

Απόλυτη κυριαρχία στην Αγγλία και χριστιανικά πρότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη μάχη του Χέιβενφιλντ, κατά την οκταετία που βασίλευσε ο Όσβαλντ, έγινε κυρίαρχος άρχοντας σε όλα τα Βρετανικά Νησιά με όλους τους βασιλείς υποτελείς του, με εξαίρεση τους Πίκτους και τους Σκωτσέζους, οι οποίοι υποτάχθηκαν αργότερα από τον αδελφό του, Οσουί. Ακόμα και το βασίλειο της Μερκίας φαίνεται ότι του ήταν υποτελές. Τα Ιρλανδικά χρονικά αναφέρουν το τέλος της βασιλείας Ιρλανδών και Γκοντόθιν (Gododdin) (638) και την κατάκτηση της Ιρλανδίας από τον Όσβαλντ.

Παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Κινεγκίλς του Ουέσσεξ και είχε έναν γιο, τον Έθελβαλντ της Ντέιρα, που δεν είναι γνωστό εάν ήταν από τη σύζυγό του ή νόθος από την εποχή της εξορίας. Ενώ ο Έντουιν της Ντέιρα ήταν ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς (627), ο Όσβαλντ ήταν αυτός ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό στη χώρα του, οργανώνοντας συνέχεια αποστολές εκχριστιανισμού όλων των κατοίκων της Νορθουμβρίας. Στην Ιρλανδία έστειλε αρχικά έναν σκληρό επίσκοπο που απέτυχε. Στη συνέχεια έστειλε τον έξυπνο και μετριοπαθή επίσκοπο Άινταν με σημαντικές επιτυχίες εκχριστιανισμού των Ιρλανδών. Ο ίδιος ο βασιλιάς Όσβαλντ ήταν μεταφραστής των Ιρλανδικών επιστολών, λόγω του ότι γνώριζε τη γλώσσα από την εποχή της εξορίας. Κατά τον Βέδα ανακηρύχθηκε Άγιος όχι τόσο λόγω του μαρτυρικού θανάτου του, όσο χάρη της πραγματικά αγαθής χριστιανικής του ζωής. Έδινε πάντα πρώτος το καλό παράδειγμα, προσφέροντας φαγητό δικό του στους φτωχούς, κάτι που έκανε τον επίσκοπο Άινταν να ενθουσιαστεί.

Τραγικός θάνατος και ακρωτηριασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος της ηγεμονίας του έληξε με την ήττα του από τον παγανιστή βασιλιά της Μερκίας Πέντα στη μάχη του Μέισερφιλντ. Ο ίδιος έπεσε στο πεδίο της μάχης, ενώ στη συνέχεια το σώμα του ακρωτηριάστηκε σύμφωνα με τα παγανιστικά έθιμα του βασιλιά Πέντα. Στην ίδια μάχη συμμετείχε και ο αδελφός του Πέντα, Εόβα, που σκοτώθηκε επίσης, αλλά είναι αμφισβητήσιμες οι απόψεις αν πολεμούσε στο πλευρό του αδελφού του ή του Όσβαλντ, που ήταν ως τότε ο επικυρίαρχός του. Μερικές πηγές αναφέρουν ότι είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Ο τρόπος θανάτου του, όπως και ο χριστιανικός τρόπος ζωής του, ήταν αιτία να ανακηρυχθεί Άγιος της Καθολικής εκκλησίας. Αναφέρονται πολλά περιστατικά απλών ανθρώπων σχετικά με την αγιότητά του, όπως οράματα και θαύματα με τα λείψανά του που μεταφέρθηκαν στον ναό του Λίντσεϊ, ενώ μετά μετά τη λεηλασία του ναού (909) μεταφέρθηκαν στο Γκλόστερ. Πολλές νίκες τα επόμενα χρόνια χριστιανών βασιλέων στην Αγγλία, όπως και του αδελφού του, αναφέρθηκαν ότι έγιναν ύστερα από οράματα γύρω από το πρόσωπο του.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο ναός του Αγίου Όσβαλντ κτίσθηκε το 1717 στη θέση που προσκύνησε τον ξύλινο σταυρό λίγο πριν τη μάχη του Χέιβενφιλντ, όπου βγήκε μεγάλος νικητής.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Oswald of Northumbria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).