Χάραλντ Χορφάγκρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάραλντ Χορφάγκρε
Flateyjarbok Haraldr Halfdan.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Harald I Hårfagre (Νορβηγικά)
Γέννηση850
Βέστφολντ
Θάνατος933
Rogaland
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
ΘρησκείαNorse religion
Οικογένεια
ΣύζυγοςGyda Eiriksdatter
Åsa Håkonsdatter
Svanhild Øysteinsdotter
Ragnhild Eiriksdatter
Åshild Ringsdatter
Snøfrid Svåsesdotter
ΣύντροφοςTora Mosterstong
ΤέκναΈρικ Χάραλντσον
Χάακον ο Αγαθός
Halfdan Haraldsson the Black
Bjørn Farmann
Olaf Haraldsson Geirstadalf
Halvdan Hålegg
Guttorm Haraldsson
d:Q5787555
Sigrød Haraldsson
Ålov
Rørek Haraldsson
Sigtrygg Haraldsson
Frode Haraldsson
Torgils Haraldsson
Ragnar Rykkel
Sigurd Rise
Gudrød Ljome
d:Q6098269
Ulfljotr Haraldsson
Gudrød Skirja
d:Q6108972
Dag Haraldsson
ΓονείςHalfdan the Black και Ragnhild Sigurdsdotter
ΟικογένειαΟίκος του Χορφάγκρε και Yngling
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαmonarch of Norway
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χάραλντ Χορφάγκρε (Haraldr Harfagri, περί το 850 - περί το 932) από τον Οίκο του Χορφάγκρε, αναφέρεται σύμφωνα με τα Σάγκας σαν ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας την περίοδο (872 - 930). Ήταν γιος του Χάλφνταν του μελανού και της Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντάττερ. Οι περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο είναι αβέβαιες αφού τα περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον ίδιο έχουν γραφτεί περίπου τρεις αιώνες μετά τον θάνατο του, οι Σκανδιναβικοί στίχοι γύρω από τον ίδιο αναφέρονται στις νίκες του επί των αντιπάλων του. Οι πληροφορίες τις οποίες δίνουν οι Σκανδιναβικοί στίχοι τις περισσότερες φορές είναι ασύνδετες με τις αντίστοιχες πληροφορίες των Σάγκας τα οποία ασχολούνται γενικότερα με το βιογραφικό του. [1] Οι δυο από τους γιους του Χάραλντ Χορφάγκρε ο Έρικ Χάραλντσον με την πρώτη σύζυγο του Ράγκνχιλντ Έρικσνταττερ και ο Χάακον ο Αγαθός με την δεύτερη σύζυγο του Τόρα Μάστερστονγκ κυβέρνησαν το βασίλειο της Νορβηγίας μετά τον θάνατο του. Οι μόνες από τις δυο πηγές οι οποίες αναφέρονται για τον ίδιο είναι δυο Σκανδιναβικά ποιήματα, το πρώτο από αυτά αναφέρεται σχετικά με την ζωή του Χάραλντ στην βασιλική αυλή και για την Δανή σύζυγο του, το δεύτερο σχετίζεται με μάχες τις οποίες ο ίδιος ο Χάραλντ κέρδισε. [2] Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την ζωή του γράφτηκαν στα Σάγκας μετά τον 12ο αιώνα, την περίοδο του 12ου και του 13ου αιώνα εμφανίζεται ο Χάραλντ να έχει ενοποιήσει ολόκληρη την Νορβηγία. Οι περισσότεροι ιστορικοί ωστόσο αναφέρουν ότι κυβέρνησε τις παραλιακές περιοχές της νότιας Νορβηγίας και όχι ολόκληρη την χώρα. Στα Σάγκας του Σνόρρι Στούρλουσον τα οποία είναι τα παλιότερα και περισσότερο αξιόπιστα σχετικά με την ζωή του Χάραλντ αναφέρεται ότι κληρονόμησε από τον πατέρα του Χάλφνταν τα μικρά βασίλεια στο Βεστφόλντ με κηδεμόνα τον αδελφό της μητέρας του Γκούθορμ.

Ενοποίηση και δημιουργία του βασιλείου της Νορβηγίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ενοποίηση της Νορβηγίας ήταν ο πρωταρχικός του στόχος, ξεκινά με την πρόταση γάμου του στην Γίδα κόρη του βασιλιά του Χόρνταλαντ αλλά η ίδια αρνήθηκε να το κάνει πριν γίνει βασιλιάς όλων των Νορβηγών. Ο ίδιος ύστερα από το γεγονός αυτό αρνήθηκε να κόψει ή να χτενίσει τα μαλλιά του μέχρι να γίνει βασιλιάς όλων των Νορβηγών για 10 χρόνια μέχρι να εδραιωθεί στην εξουσία, στην συνέχεια άλλαξε το προσωνύμιο του αφού μέχρι τότε ήταν γνωστός σαν "μακρυκόμης".[3] Ο Χάραλντ ξεκίνησε μια σειρά από κατακτήσεις (866) σε όλα τα μικρά βασίλεια τα οποία αποτελούσαν εκείνη την εποχή την Νορβηγία μαζί με την Βαρμλάνδη στην Σουηδία η οποία είχε δώσει όρκο υποταγής στον ημιμυθικό Σουηδό βασιλιά Έρικ Έιμουνδσον, μετά από μια νίκη κοντά στο Σταβάνγκερ ανακηρύχτηκε βασιλιάς σε ολόκληρη την χώρα. Το βασίλειο του ωστόσο βρισκόταν υπό απειλή από έναν μεγάλο αριθμό αντιπάλων του οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ισλανδία, στις Ορκάδες, στις Σέτλαντ, στις Εβρίδες και στις Φερόες. Πολλοί πλούσιοι οπλαρχηγοί οι οποίοι αποτελούσαν απειλή για τον Χάραλντ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα. Τελικά ο Χάραλντ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει εκστρατεία στην Σκωτία για να καθαρίσει τα γειτονικά νησιά από πειρατές που κατοικούσαν εκεί.[4] Οι πρώτες πηγές τον 12ο αιώνα αναφέρουν ότι η Ισλανδία κατοικήθηκε για πρώτη φορά την εποχή του Χάραλντ Χορφάγκρε από πρώην μεγάλους Νορβηγούς γαιοκτήμονες οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην ψηλή φορολογία της γης τους. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και θρύλοι σχετικά με τον ίδιο και την εποχή του, σύμφωνα με έναν από αυτούς γραμμένο από τον Σνόρρι Στούρλουσον ο οπλαρχηγός Ακί κλήθηκε να επισκεφτεί τόσο τον ίδιο τον Νορβηγό βασιλιά Χάραλντ όπως επίσης και τον Σουηδό βασιλιά Έρικ. Ο Ακί ενθουσιάστηκε με τα πλούτη, την νεότητα και την δόξα και την δόξα του Χάραλντ Χορφάγκρε σε αντίθεση με τον Έρικ Έιμουνδσον που τον βρήκε παρηκμασμένο, ο Σουηδός βασιλιάς προσβλήθηκε τόσο πολύ που σκότωσε τον Ακί.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαίρεση της Νορβηγίας απο τον Χάραλντ στους γιους του.

Σύμφωνα με τις πηγές των Σάγκας τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Χάραλντ παρατηρείται σκληρή διαμάχη ανάμεσα στους γιους του, ο αριθμός των γιων του σύμφωνα με τα Σάγκας διαφέρει σημαντικά από 11 μέχρι 20. Οι 12 από τους γιους του ονομάστηκαν βασιλείς αλλά μόνο οι δυο από αυτούς κυβέρνησαν ολόκληρη την χώρα, τους έδωσε τίτλους και εδάφη ώστε να κυβερνήσουν σαν αντιπρόσωποι του. Όταν έφτασε σε μεγάλη ηλικία έδειξε μεγάλη αδυναμία στον γιο του Έρικ τον οποίο όταν έφτασε σε ηλικία 80 ετών του παρέδωσε σχεδόν ολόκληρη την εξουσία στο βασίλειο. Ο Χάραλντ Χορφάγκρε πέθανε περίπου τρια χρόνια αργότερα (933) λόγω προχωρημένου γήρατος, η κηδεία του έγινε σε μια εκκλησία στο Χαουγκεσούντ η οποία ήταν ο τόπος ταφής των πρώτων Νορβηγών βασιλέων. Ένα μνημείο ανεγέρθη στο Σταβάνγκερ για να τιμήσει τον Χάραλντ και την μάχη που έδωσε στην συγκεκριμένη τοποθεσία ώστε να μπορεσει να κατακτήσει ολόκληρη την Νορβηγία (872).[5][6] Τα Σάγκας ανεβάζουν τους γιους του ανάμεσα σε 11 - 20, από αυτούς τους 8 αδελφούς του θα συναντήσει ο γιος του Χάακον στην κάθοδο του στην Βαλχάλλα αλλά μόνο τα 5 ονόματα από τους αδελφούς του εμφανίζονται στα Σκανδιναβικά ποιήματα.[7] Μερικά ακόμα ονόματα γιων του Χάραλντ Χορφάγκρε ήταν : Ο Γκούττορμ Χάραλντσον, ο Χάλφνταν Χάραλντσον ο μελανός, ο Μπζόρν Φαρμάν, ο Όλαφ Χάραλντσον Γκέιρστανταλφ και ο Χάλφνταν Λόνγκ-Λεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Krag, Claus. "Harald 1 Hårfagre". Norsk biografisk leksikon. Retrieved 3 September 2012.
 2. Jakobsson 2002
 3. Whaley, Diana (1993), "Nicknames and Narratives in the Sagas"
 4. According to Peter H. Sawyer, this expedition probably never took place, cf. "Harald Fairhair and the British Isles", in "Les Vikings et leurs civilisation", ed. R. Boyer (Paris, 1976), pp. 105–09
 5. http://koti.kontu.la/jsalonen/jani/main_saaga_010.html
 6. http://www.gutenberg.org/ebooks/598?msg=welcome_stranger#2H_4_0057
 7. Hollander, Lee (1964). Heimskringla: History of the Kings of Norway (7th, 2009 ed.). Univ of Texas Press. p. 84.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Viking Empires by Angelo Forte, Richard Oram and Frederik Pedersen (Cambridge University Press. June 2005)
 • The Oxford Illustrated History of the Vikings Peter Sawyer, Editor (Oxford University Press, September 2001)
 • Jakobsson, Sverrir, "Erindringen om en mægtig personlighed : den norsk-islandske historiske tradisjon om Harald Hårfagre i et kildekristisk perspektiv]," Historisk tidsskrift, 81 (2002), 213–30.
 • Raffensperger, Christian, "Shared (Hi)Stories: Vladimir of Rus' and Harald Fairhair of Norway," The Russian Review, 68,4 (2009), 569-582.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάραλντ Χορφάγκρε
Γέννηση: 850 Θάνατος: 933
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Δημιουργία του βασιλείου της Νορβηγίας με την ενοποίηση των τοπικών βασιλείων
Βασιλιάς της Νορβηγίας
Flag of Norway.svg

872 - 929
Διάδοχος
Έρικ Χάραλντσον
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harald Fairhair της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).