Ήντιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ήντιθ της Αγγλίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση910[1]
Ουέσσεξ
Θάνατος26  Ιανουαρίου 946 ή 29  Ιανουαρίου 946
Μαγδεβούργο
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός ναός του Μαγδεβούργου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΌθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (929–946)[2][3]
ΤέκναΛιούτγκαρτ της Σαξονίας (932-953)
Λιούντολφ της Σουαβίας[4]
Richlind[4]
ΓονείςΕδουάρδος ο Γηραιός[2] και Έλφλεντ του Ουέσεξ[2]
ΑδέλφιαΕδμόνδος Α΄ της Αγγλίας
Έντρεντ της Αγγλίας
Έλφγουιρντ της Αγγλίας[2]
Έντουιν του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου[2]
Έντμπουρ του Γουίντσεστερ
Εαντγκίφου του Ουέσεξ[2]
Έθελσταν
Ίντχιλντ[2]
Εντίθ του Πόλεσγουορθ
Ælfgifu[2]
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ήντιθ της Αγγλίας (910 - 26 Ιανουαρίου 946), μέλος του Οίκου του Ουέσσεξ ήταν βασίλισσα της Γερμανίας μέσω του γάμου της με τον Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ήντιθ ήταν δεύτερη κόρη του βασιλιά των Αγγλοσαξόνων Εδουάρδου του Πρεσβύτερου με τη δεύτερη σύζυγο του Έλφλεντ, συνεπώς εγγονή του Αλφρέδου του Μέγα, η μεγαλύτερη αδελφή της ήταν η Έντζιφου της Αγγλίας.

Γάμος με τον Όθων Α΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας βασιλιάς στην Ανατολική Φραγκία αναζητούσε συμμαχία με τους Αγγλοσάξονες, ζήτησε από τον Έθελσταν της Αγγλίας μια αδελφή του σαν νύφη για τον γιο του Όθων. Ο Έθελσταν έστειλε στην αυλή των Ανατολικών Φράγκων τις δύο ετεροθαλείς αδελφές του Έντζιφου και Ήντιθ, ο Όθων κλήθηκε να επιλέξει τη μία. Η Ροσβίτα έγραψε ότι ο Όθων επέλεξε την Ήντιθ επειδή ήταν "χαριτωμένη, ευχάριστη και με βασιλική εμφάνιση", κατόπιν την παντρεύτηκε (930). Ο πεθερός της Ερρίκος ο Ορνιθοθήρας πέθανε (936) και ο σύζυγος της Όθων Α΄ στέφτηκε βασιλιάς της Γερμανίας στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν. Σύμφωνα με μια περιγραφή η στέψη του Όθων έγινε χωρίς τη σύζυγο του, ο επίσκοπος Θιετμάρ του Μέρσεμπουργκ στα Χρονικά του έγραψε ότι η στέψη της έγινε σε ξεχωριστή τελετή.

Η Ήντιθ σαν βασιλική σύζυγος ανέλαβε τον τίτλο της "Πρώτης Κυρίας", συνδέεται το όνομα της στα διατάγματα με δωρεές σε ηγουμένες και Άγιες, φαίνεται ότι στάθηκε περισσότερο πιστή από την πεθερά της Ματθίλδη του Ρίνγκελχαϊμ που οι δραστηριότητες της καταγράφηκαν όταν η Ήντιθ ήταν βασίλισσα. Δημιουργήθηκε αντιπαλότητα ανάμεσα στο Βενεδικτινό μοναστήρι του Αγίου Μαυρικίου που ιδρύθηκε στο Μαγδεβούργο από τον Όθων και τη Ματθίλδη (937) όπως και με το Αβαείο του Κβέντλινμπουργκ που ίδρυσε η πεθερά της στη μνήμη του συζύγου της. Η Ήντιθ συνόδευσε τον σύζυγο της σε όλα τα ταξίδια και τις μάχες. Οι δούκες Έμπερχαρντ της Φραγκονίας και Γιλβέρτος της Λωρραίνης εξεγέρθηκαν εναντίον του Όθων Α΄ αλλά ηττήθηκαν και σκοτώθηκαν (939), η ίδια δέχτηκε την εχθρότητα από το Αββαείο του Λορς. Η Ήντιθ όπως και ο αδελφός της Έθελσταν αφιερώθηκε στη λατρεία του Αγίου Όσβαλντ της Νορθουμβρίας, εισήγαγε τη λατρεία του στη Γερμανία μετά τον γάμο της με τον αυτοκράτορα και ίδρυσε πλήθος από Αβαεία και μοναστήρια αφιερωμένα σε αυτόν.[5] Πέθανε απρόσμενα και πρόωρα (946), ο Όθων Α΄ που την αγαπούσε τη θρήνησε έντονα και παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Αδελαΐδα της Ιταλίας (951).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Όθων Α΄ η Έντγκυθ απέκτησε :

Ταφή και έρευνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ήντιθ τάφηκε αρχικά στο μοναστήρι του Αγίου Μαυρικίου, από τον 16ο αιώνα ο τάφος της βρίσκεται στον Καθεδρικό ναό του Μαγδεβούργου. Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι στη θέση του τάφου της βρισκόταν ένα κενοτάφιο, οι αρχαιολόγοι το άνοιξαν κατά λάθος στη διάρκεια επισκευών της κατασκευής (2008), μια επιγραφή επιβεβαίωσε ότι ήταν τα οστά της Ήντιθ, ανατυπώθηκε το 1510. Τα θραύσματα και τα οστά εξετάστηκαν (2009) και μεταφέρθηκαν για έλεγχο στο Μπρίστολ (2010). Οι εξετάσεις του Μπρίστολ έγιναν με δοκιμές από ισότοπο στο σμάλτο των δοντιών της άνω γνάθου, ο στόχος ήταν να ελέγξουν αν ήταν από το Ουέσσεξ και τη Μερκία όπως γράφουν οι ιστορικοί.[6][7][8] Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι τάφηκε στο Μαγδεβούργο και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στο Ουέσσεξ.[9][10] Τα οστά είναι τα παλαιότερα διατηρημένα που ανήκουν σε μέλος της Αγγλικής βασιλικής οικογένειας.[11] Τα οστά μετά τις μελέτες τάφηκαν ξανά σε ένα φέρετρο από Τιτάνιο στον Καθεδρικό ναό του Μαγδεβούργου (22 Οκτωβρίου 2010).[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Freytag von Loringhoven, Baron. Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, 1965.
  • Klaniczay, Gábor. Holy Rulers and Blessed Princesses, 2002.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]