Κεντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 51°11′N 0°44′E / 51.19°N 0.73°E / 51.19; 0.73

EnglandKent.png

Το Κεντ (αγγλικά: Kent) είναι μια κομητεία στην νοτιοανατολική Αγγλία όπου ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πρωτεύουσά του είναι το Μέιντστον ενώ η κυριότερη πόλη του είναι το Κάντερμπερυ, πού είναι και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Καντερβουρίας. Το Κεντ συνορεύει χερσαία με το Ανατολικό Σάσσεξ, το Σάρρεϋ, και τη Μείζονα Περιοχή Λονδίνου. Παράλληλα, χωρίζεται μέσω της εκβολής του Τάμεση με το Έσσεξ.

Ανάμεσα στην πρωτεύουσα και την ηπειρωτική Ευρώπη, το Κεντ είναι ένας πρωτεύων δρόμος, και έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλαπλών συγκρούσεων όπως η Μάχη της Αγγλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί 8 αιώνες, τα λιμάνια της περιοχής χρησιμοποιούνταν για την παροχή ναυτικών δυνάμεων στη διάρκεια των πολέμων.

Το Κεντ είναι και γνωστό ως ο Κήπος της Αγγλίας λόγω της αγροτικής επιρροής (παραγωγή ζυθοβοτάνων και οπωροφόρων). Οι βιομηχανίες τσιμέντου, χαρτιού και αεροσκαφών έχουν λάβει σημαντικές θέσεις στο βορειοανατολικό Κεντ, όμως τώρα βρίσκονται σε καθοδική πορεία. Αντίθετα, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έχουν ανθίσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατακτήθηκε από τους Γιούτες την διάρκεια του 5ου αιώνα, οι πρώτοι κάτοικοι του Κέντ την μεσαιωνική περίοδο ονομάζονταν Κεντβάρα και είχαν ως πρωτεύουσα την πόλη του Καντέρμπουρι. Ο πάπας Γρηγόριος Α’ διόρισε τον Αυγουστίνο (597) πρώτο αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι που μετέστρεψε τον παγανιστή βασιλιά Εθελμπέρχτ του Κέντ στον χριστιανισμό. Η αρχιεπισκοπή του Καντέρμπουρι εξελίχθηκε στην πρώτη Βρεττανική αρχιεπισκοπή και επίκεντρο του χριστιανισμού στην Αγγλία. Αντιστάθηκε την εποχή της κατάκτησης της Αγγλίας από τον Νορμανδό δούκα Γουλιέλμο τον Κατακτητή ενώ καθ´όλη την μεσαιωνική περίοδο υπήρξε κέντρο εξεγέρσεων, όπως η επανάσταση του Βατ Τύλερ (1381), του Τζακ Καντ (1450) και του Βατ (1554) κατά της βασίλισσας Μαρίας Α'

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κεντ χωρίζεται σε 13 δημαρχιακές ενότητες (districts): Σέβενοουκς, Ντάρτφορντ, Γκρέιβσαμ, Τάνμπριτζ Γουέλς, Τόνμπριντζ και Μόλλινγκ, Μέτνγουεϊ, Μέιντστοουν, Άσφορντ, Σουέιλ, Σέπγουεϊ, Πόλη του Κάντερμπερι, Θάνετ και Ντόβερ.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικά το Κεντ πρόσκειται στο Συντηρητικό Κόμμα το οποίο ελέγχει με απόλυτη πλειοψηφία το Κομητειακό Συμβούλιο και τους περισσότερους δήμους της κομητείας. Ωστόσο, και το Εργατικό Κόμμα έχει ισχυρή παρουσία στις πιο βιομηχανοποιημένες ζώνες στα βόρεια της κομητείας και στο λιμάνι του Ντόβερ. Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του μεταναστευτικού ζητήματος έχει προωθήσει το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου. Στις κομητειακές εκλογές του 2013 οι 84 έδρες μοιράστηκαν ως εξής: Συντηρητικοί: 44, Κόμμα Ανεξαρτησίας: 17, Εργατικοί: 13, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 7, Πράσινοι: 1 και Ανεξάρτητοι: 1.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα