Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εδουάρδος ο Γηραιός)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εδουάρδος ο Γηραιός
Edward the Elder.jpg
Γέννηση
Wantage
Θάνατος
Farndon, Cheshire
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ουέσσεξ
Σύζυγος Έκγκουίν, Έλφλεντ του Ουέσεξ και Eadgifu of Kent
Τέκνα Έθελσταν, Εαντγκίφου του Ουέσεξ, Έλφγουιρντ της Αγγλίας, Ήντιθ της Αγγλίας, Έντουιν του Εδουάρδου του Πρεσβύτερου, Εδμόνδος Α΄ της Αγγλίας, Έντρεντ της Αγγλίας, Eadburh of Winchester και Eadhild
Γονείς Αλφρέδος του Ουέσσεξ και Ίαλσουιθ
Αδέλφια Έθελουερντ, Έλφθριθ της Φλάνδρας, Έθελφλαεντ και Έθελγκιφου
Αξίωμα μονάρχης ( - )
μονάρχης ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Εδουάρδος ο Πρεσβύτερος (Edward the Elder, 874 - 17 Ιουλίου 924) βασιλιάς της Αγγλίας (899924) από τον Οίκο του Ουέσσεξ ήταν γιος και διάδοχος του Αλφρέδου του Μέγα και της βασίλισσας Ίλσγουιθ. Επί βασιλείας του, το βασίλειο του Ουέσσεξ ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό του σε βασίλειο της Αγγλίας.

Η διαδοχή του στον Αγγλικό θρόνο δεν έγινε ομαλά, αφού αντιμετώπισε την αντίδραση του ξαδέλφου του, Έθελβαλντ του Ουέσσεξ, που απαιτούσε το στέμμα για λογαριασμό του, λόγω του ότι είχε μεγαλύτερη τάξη στην οικογένεια στην σειρά διαδοχής. Κυρίευσε το Γουίμπορν, την περιοχή που είχε ταφεί ο πατέρας του. Ο Εδουάρδος του ζήτησε να το εγκαταλείψει, αλλά αυτός αρνήθηκε. Στην συνέχεια δραπέτευσε και συμμάχησε με τους Δανούς στην Νορθουμβρία. Ο Έθελβαλντ επανήλθε (901) με συμμάχους τους Δανούς κατά του Εδουάρδου, αλλά στην μάχη του Χολμ έπαθαν πανωλεθρία και σκοτώθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Δανός βασιλιάς. Οι Δανοί επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τη Μερκία αλλά στη μάχη του Τέτενχολ (910) έπαθαν νέα πανωλεθρία. Ο Εδουάρδος σε όλη την διάρκεια της βασιλείας του κατασκεύασε πολλά φρούρια σε όλες τις πόλεις.

Επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου του ενσωματώνοντας από την αδελφή του Έθελφλεντ (918) την Μερκία, την Ανατολική Αγγλία και το Έσσεξ, ενσωμάτωσε το Λονδίνο και την Οξφόρδη (911). Αναγνωρίστηκε και από τους Σκωτσέζους σαν ανώτατος άρχοντας του βασιλείου τους. Πέθανε στις 17 Ιουλίου 924 και τάφηκε στο νέο μοναστήρι στο Γουίντσεστερ.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε αποκτήσει 14 παιδιά από τρεις συζύγους, τρία από τα οποία έγιναν αργότερα βασιλείς της Αγγλίας ή του Ουέσσεξ:

Δύο από τις κόρες του, η Έντιθ της Αγγλίας και η Ιντχίλντ, παντρεύτηκαν αντίστοιχα τον Γερμανό αυτοκράτορα Όθωνα Α΄ και τον Ούγο τον Μέγα.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Αλφρέδος ο Μέγας
Βασιλιάς των Αγγλοσαξόνων
Flag of Wessex.png

899 - 924
Διάδοχος
Έλφγουιρντ


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edward the Elder της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).