Εθνική Ελλάδας (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελλάδα
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Ελλάδα
ΠροσωνύμιοΗ Γαλανόλευκη
Το Πειρατικό
ΟμοσπονδίαΕλληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία – ΕΠΟ
ΣυνομοσπονδίαΟΥΕΦΑ (Ευρώπη)
ΠροπονητήςΓκουστάβο Πογέτ
ΑρχηγόςΑναστάσιος Μπακασέτας
Περισσότερες
συμμετοχές
Γιώργος Καραγκούνης (139)
Κορυφαίος σκόρερΝίκος Αναστόπουλος (29)
Στάδιο έδραςΓήπεδο Αγιά Σοφιά
Κωδικός ΦΙΦΑGRE
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Κατάταξη ΦΙΦΑ
Τρέχουσα47 Σταθερό (21 Δεκεμβρίου 2023)
Υψηλότερη8 (Απρίλιος 2008, Οκτώβριος 2011)
Χαμηλότερη66 (Σεπτέμβριος 1998)
Πρώτος αγώνας
Ελλάδα 1–4 Ιταλία Β΄
(Αθήνα, Ελλάδα 7 Απριλίου 1919)
Ευρύτερη νίκη
Ελλάδα 8–0 Συρία
(Αθήνα, Ελλάδα 25 Νοεμβρίου 1949)
Ευρύτερη ήττα
Γαλλία 11–0 Ελλάδα
(Παρίσι, Γαλλία 26 Ιουνίου 1919)
Παγκόσμιο Κύπελλο
Συμμετοχές3 (Πρώτη συμ. 1994)
Καλύτερη θέσηΦάση των 16 2014
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
Συμμετοχές4 (Πρώτη συμ. 1980)
Καλύτερη θέσηΠρωταθλήτρια, 2004
Κύπελλο Συνομοσπονδιών
Συμμετοχές1 (Πρώτη συμ. 2005)
Καλύτερη θέση1ος Γύρος, 2005
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και μεμονωμένους αγώνες. Βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Οι εντός έδρας αγώνες της ομάδας διεξάγονται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών, ενώ τρέχουσα έδρα της αποτελεί το Στάδιο Αγιά Σοφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει ψηφιστεί από τους αθλητικούς συντάκτες του ΠΣΑΤ 11 διαφορετικές χρονιές ως η κορυφαία ομάδα του ελληνικού αθλητισμού, πρώτη φορά το 1964 και πιο πρόσφατη το 2014.[1][2] Ανήκει στην «χρυσή δεκάδα» των ομάδων που έχουν στεφθεί «Πρωταθλήτριες Ευρώπης» στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Στην μόλις, δεύτερη συμμετοχή της στα τελικά του θεσμού, γίνεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ως ένα από τα αουτσάιντερ, προ της έναρξης του Euro 2004.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου υπήρξε σχετικά «αθόρυβη» στα διεθνή των ποδοσφαιρικών. Την δεκαετία του ΄80 ξεκινά δειλά, με το «βάπτισμα» της στην Πανευρωπαϊκή Διοργάνωση του 1980, παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί παρακάτω, θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα ωστόσο και μόνον η εμφάνιση της, στους 8 της τότε διοργάνωσης. Επιστροφή στα «αθόρυβα» χρόνια μέχρι και το 1994 με την ιστορική πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Μέτρια έως κακή εμφάνιση της ομάδας χωρίς νίκη ή έστω σκορ σε κάποιο από τους αγώνες. Με σημαντικές αλλά και αρκετές μικρότερης σημασίας στιγμές για άλλη μια δεκαετία μέχρι την μεγάλη ανατροπή του 2004.

Στην διοργάνωση όπου τα φαβορί αποκλείστηκαν «πολιορκημένα» από τους Έλληνες «πειρατές» της Πορτογαλικής διοργάνωσης. Θεωρούμενη ως ένα από τα αουτσάιντερ, πριν την έναρξη, η Εθνική ομάδα επικρατεί επί της -τότε κατόχου του τίτλου- Εθνικής Γαλλίας, της ισχυρής Τσεχίας αλλά και επί των διοργανωτών Πορτογάλων. Οι Πορτογάλοι αν και προσπάθησαν δύο φορές, στον όμιλο και στον τελικό, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Ελλάδα να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου και στην κορυφή της Ευρώπης. Ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Εθνική ομάδα εξασφαλίζει την συμμετοχή της εκπροσωπώντας την ΟΥΕΦΑ στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το 2005.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ιστορική νίκη του 2004, η εθνική ομάδα προκρίθηκε σε τελικά διοργανώσεων -πλην του 2006- φτάνοντας στην φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και στους προημιτελικούς του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2012. Καθ' όλη την περίοδο εκείνη (2004 - 2014) η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) περιελάμβανε την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, βάσει βαθμολογικής κατάταξης, στις «Κορυφαίες 20».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου στους Διασυμμαχικούς Αγώνες του 1919.
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα της Αμβέρσας.
Η εθνική ομάδα της Ελλάδας το 1929, υπό τις οδηγίες του Γιόζεφ Κίνσλερ (διακρίνεται πρώτος από αριστερά).

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διοργάνωση, συγκροτήθηκε από αθλητές του σωματείου του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου και μετείχε σε δύο αγώνες.[3]

Η πρώτη ουσιαστικά αντιπροσωπευτική εμφάνιση της Εθνικής Ελλάδας έγινε το 1919, στο Παρίσι, κατά τους Διασυμμαχικούς Αθλητικούς Αγώνες το 1919, επ' ευκαιρία του εορτασμού της συμμαχικής νίκης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.[4] Η συγκεκριμένη παρουσία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Ιωσήφ Τερεζάκη, ο οποίος το 1915 ήταν ο πρώτος που κατήρτισε στρατιωτικές ομάδες και διοργάνωσε αγώνες μεταξύ τους,[5] με τη συμμετοχή των κορυφαίων στρατευμένων Ελλήνων ποδοσφαιριστών, καθώς ο ΣΕΓΑΣ (τότε ΣΕΑΓΣ), παρότι συγκρότησε την αποστολή άλλων αθλημάτων, αποφάσισε να μην καταρτίσει ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτή η αποστολή πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, δεδομένου ότι στην επιλογή της, αφενός δεν έφερε την ευθύνη κάποιος αθλητικός φορέας της ελληνικής πολιτείας και αφετέρου δικαίωμα συμμετοχής είχαν αποκλειστικά και μόνο οι αθλητές που τελούσαν υπό καθεστώς επιστράτευσης. Την ομάδα του 1919 αποτελούσαν οι: Δημήτρης και Γεώργιος Δεμερτζής, Λουκάς Πανουργιάς, Γιώργος Καλαφάτης, Δημήτριος Καστρίτσης, Α.Παπαθανασίου, Γ.Βλαχόπουλος (παίκτες του ΠΠΑΟ), Γεώργιος Χατζηανδρέου, Ιωσήφ Τερεζάκης, Ευάγγελος Κουρέντης (Πειραϊκός Σύνδεσμος), Μ. Ησαΐας, Λ. Τραγανός, Βρασίδας Βρανόπουλος, Γ. Πρωτόπουλος (Γουδί), Γιάννης Σταυρόπουλος (Πειραϊκή Ένωσις), Κοτρώτσος (Άρης Θεσσαλονίκης), Λιόντας, Πέτρος Σαριδάκης (Ηρακλής Θεσσαλονίκης).[6]

Την επόμενη χρονιά συγκροτήθηκε η ολυμπιακή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από την ΕΟΕ (τότε ΕΟΑ) για την εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.[4]

Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926), στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης. Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β΄ ομάδα της Ιταλίας.[7]

Την ενδεκάδα, που παρέταξε ο Απόστολος Νικολαΐδης, εκλέκτορας της Ελλάδας, αποτελούσαν οι:

Γιώργος Γιάμαλης (ΑΕΚ), Κώστας Φερλέμης (Εθνικού Πειραιώς), Χριστόφορος Βόγας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης), Απόστολος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού), Στέφανος Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), Κώστας Ανδρίτσος (Παναθηναϊκού), Βασίλης Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Ντίνος Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακού Πειραιώς), Γιώργος Ανδριανόπουλος (αρχηγός) (Ολυμπιακού Πειραιώς), Άγγελος Μεσσάρης (Παναθηναϊκού) και Αλβέρτος Ναμίας (Ηρακλή Θεσσαλονίκης).

Ο αγώνας αποτέλεσε σημαντικό γεγονός τα χρόνια εκείνα, το οποίο παρακολούθησε όλη σχεδόν η "κοσμική" Αθήνα της εποχής. Χαρακτηριστικά τα όσα, μεταξύ άλλων, έγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις» στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 1929 (σελίδες 5-6): "Το ότι η Ελλάς θα παρουσίαζε την πρώτην Εθνικήν της ομάδαν κατηρτισμένην από οργανωμένην αρχήν, συνετέλεσεν ώστε το γήπεδον του Παναθηναϊκού να μεταβληθεί εις τόπον συγκεντρώσεως όλων των ενδιαφερομένων πραγματικώς διά το ωραίον σπορ του ποδοσφαίρου".[8]

Η FIFA (ίδρ. 1904) έχει καταχωρήσει στα επίσημα αρχεία της,[9] εμφανίζει στον ιστότοπό της[10] και αναγνωρίζει ως full "A" international match,[11] τον προαναφερόμενο αγώνα της Αμβέρσας. Τον τελευταίο αυτόν όρο, από κοινού με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (International Federation of Football History & Statistics -IFFHS), αποδίδει η FIFA σε συναντήσεις επίσημου ή φιλικού χαρακτήρα όπου αμφότεροι οι αντίπαλοι είναι αποκλειστικά Α΄ εθνικές ομάδες κρατών αναγνωρισμένων (κατά την ημέρα τέλεσης) από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και όχι ολυμπιακή, μικρών ηλικιών ή αντιπροσωπευτική/μικτή ομάδα πόλης, περιοχής, περιφέρειας χώρας/χωρών, στρατιωτικού σώματος, εθνότητας, ακόμη δε και κράτους εάν δεν πληρούνται δεδομένες προϋποθέσεις (εθνόσημο στη φανέλα, προαναγγελία για άδεια FIFA, διεθνής διαιτησία).

Επισημαίνεται ότι η ΕΠΟ αναφορικά με τον αγώνα του 1920 και την εκ μέρους της αναγνώρισή του ή μη ως τον πρώτο του ελληνικού συγκροτήματος:

  • Δεν διαθέτει τη θεσμική αρμοδιότητα να προβεί σε τέτοια, για ποδοσφαιρική δραστηριότητα προγενέστερη της δικής της σύστασης.
  • Δεν φέρει κάποια "τυπική" ευθύνη ή υποχρέωση σχετικά, εφόσον το ζήτημα είναι καθαρά στατιστικό (προσμέτρηση μίας διεθνούς συμμετοχής στους ποδοσφαιριστές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα).

Οι αθλητικοί και μόνον οργανισμοί της Ελλάδας που διεξήγαγαν ή μετείχαν στη διοργάνωση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, συνιστούν τους αποκλειστικά αρμόδιους και υπεύθυνους για την αναγνώριση. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτόν αποτελεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή και έφερε την ευθύνη για τον καταρτισμό και την αποστολή της ομάδας ως εκπρόσωπο της χώρας στο άθλημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.

Η ΕΠΟ δεν δεσμεύεται επίσης από το γεγονός ότι:

  • Έχει προβεί σε αντίστοιχη αναγνώριση[12] η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ίδρ. και μέλος FIFA: 1904), δεδομένου πως ο κάθε εθνικός φορέας δρα ανεξάρτητα και αυτόβουλα από τους υπόλοιπους όσον αφορά σε στατιστικά θέματα (με συνέπεια αρκετοί διεθνείς αγώνες να υπολογίζονται από τον έναν μόνο αντίπαλο).
  • Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας & Στατιστικής IFFHS (ίδρ. 1984 - συνδιαμορφώνει κριτήρια/αποφάσεις για τη στατιστική του αθλήματος με τη FIFA, ερευνά την ιστορία του και δημοσιοποιεί ρεκόρ σε ατομικό/ομαδικό επίπεδο για παίκτες/συλλόγους/εθνικές/διαιτητές) έχει καταγράψει την αναμέτρηση της Αμβέρσας στο αρχείο της,[13] τα δε στοιχεία αυτής τα εντάσσει στις στατιστικές[14] και σε μελέτες της.[15]

Οι Έλληνες αθλητικοί συγγραφείς τείνουν κυρίως στην παράθεση του 1920 ως αγωνιστική αφετηρία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και περιλαμβάνουν τον αγώνα με τη Σουηδία στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του και την παράθεση διεθνών παικτών και τεχνικών. Ενδεικτικά αναφέρονται ο Τάκης Σακελλαρίου το 1947 (σε έκδοση της ΕΠΟ, όπου η ιστορική έναρξη μετατοπίζεται προς τα πίσω και στη συμμετοχή το 1919 στους Διασυμμαχικούς Αγώνες των Παρισίων),[16] ο Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος το 1953 (στην πρώτη απόπειρα καταγραφής της έως τότε πορείας),[17] ο Γιάννης Διακογιάννης (1978 και 1997)[18] και ο Χρήστος Φασούλας το 2008.[19] Στην αντίθετη πλευρά, ο Ανδρέας Μπόμης (1990 και 2009) αριθμεί αποκλειστικά τις συναντήσεις υπό την αιγίδα της ΕΠΟ,[20] τονίζοντας πάντως και τη θεώρηση της FIFA.[9] Ο Γιώργος Παγιωτέλης ακολουθεί το 1996 μία μέση οδό, αριθμώντας ως αγώνα 0 (μηδέν) αυτόν των Ολυμπιακών, ως πρώτο του 1929, προσμετρώντας όμως ως διεθνείς τους 11 της Αμβέρσας.[21]

Πέραν των μεμονωμένων προσωπικών απόψεων, οι δύο Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου δεν ενεργούν ανταγωνιστικά στην αναγνώριση ή μη κάποιου αγώνα, όπως άλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν με τον παγκόσμιο να υφίσταται ως προϊσταμένη αρχή του εθνικού φορέα σε θέματα εκτός χώρας του. Χαρακτηριστικό είναι πως 33 συναντήσεις που η ΕΠΟ θεωρεί ως διεθνείς αναμετρήσεις της Ελλάδας, η FIFA δεν τις κατατάσσει στις full "A" internationals, καθώς δόθηκαν με Β' εθνικές ομάδες (οι 23),[22] με ολυμπιακές ομάδες στα προολυμπιακά τουρνουά έπειτα του 1956 (6),[23] σε φιλικό επίπεδο (3)[24] ή για άλλη αιτία (1).[25] Το γεγονός προκύπτει ως συνέπεια της εφαρμογής διαφοροποιημένων κριτηρίων για την ένταξη στους καταλόγους τους (τηρούμενους πάντα για σκοπούς αρχειακούς και επικύρωσης ρεκόρ), εξαιτίας του ότι διαφορετικοί παρουσιάζονται τόσο οι τομείς ενδιαφερόντων τους όσο και αυτοί που είναι σε θέση να ελέγξουν. Τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενδιαφέρει συγκεκριμένα η τήρηση δεδομένων κανόνων και οδηγιών δικής της θέσπισης στη διεξαγωγή μίας αναμέτρησης, εν γένει δε μίας διοργάνωσης, ενώ την Ελληνική εάν και σε ποιο βαθμό η επιλογή και συγκρότηση της αντιπροσωπευτικής εθνικής ομάδας πραγματοποιείται από την ίδια και υπό διαδικασίες προκαθορισμένες από εκείνη (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να εγγυηθεί για εποχές πριν τη σύστασή της).

Το σύνολο των αγώνων της εθνικής ποδοσφαίρου ανδρών Ελλάδας, επομένως, οφείλει για ερευνητικές και στατιστικές ανάγκες να προκύπτει με τη "σύνθεση" των αντίστοιχων καταλόγων FIFA και ΕΠΟ, προφανώς δε αυτό υπήρξε και το σκεπτικό των περισσότερων αθλητικών συγγραφέων. Η αναγνώριση της συνάντησης στην Αμβέρσα εκ μέρους της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ως full "A" international match (μόνον και όχι ως πρώτη στη διεθνή ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, εφόσον κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στο δικό της τομέα ενδιαφέροντος) αποτελεί για εκείνους τους πρωτεργάτες του αθλήματος στην Ελλάδα έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής, αρχικά σε επίπεδο ευρύτερο από το εγχώριο.

Ο άθλος του Μαρακανά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Απριλίου 1974 η Ελλάδα αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία στο Στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο, μπροστά σε 100.000 θεατές. Η ισοπαλία 0-0 που απέσπασε η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως "άθλος του Μαρακανά". Την ομάδα που παρέταξε ο Αλκέτας Παναγούλιας αποτελούσαν οι: Τάκης Οικονομόπουλος, Θεόδωρος Πάλλας, Ντίνος Καμπάς, Τάκης Συνετόπουλος, Κώστας Ιωσηφίδης, Κώστας Ελευθεράκης, Μίμης Δομάζος, Σταύρος Σαράφης, Χρήστος Τερζανίδης, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιώργος Δεληκάρης (65' Θωμάς Μαύρος).

Η Ελλάδα πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση και κράτησε στο μηδέν τους Βραζιλιάνους αστέρες, με πρωταγωνιστή τον Τάκη Οικονομόπουλο. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει "Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας είχε χέρια από... μαγνήτη", ενώ ο Μάριο Ζαγκάλο έκανε λόγο για "Τερματοφύλακα μάγο".[26] και εκθείασε τους Έλληνες παίκτες, όπως τον Δομάζο, τον Συνετόπουλο και τον Ελευθεράκη.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 η Ελλάδα είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της, η οποία ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Euro 1980 (τότε Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης) στην Ιταλία. Στη φάση των προκριματικών τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας εκτός τελικής διοργάνωσης την ΕΣΣΔ και την Ουγγαρία (στον όμιλο συμμετείχε και η Φινλανδία).

Η ομάδα του 1980 ήταν ίσως μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος, Μάικ Γαλάκος, Ντίνος Κούης, Γιάννης Κυράστας, Άνθιμος Καψής, Τάκης Νικολούδης, Βασίλης Κωνσταντίνου και Γιώργος Δεληκάρης, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη, εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση, που ωστόσο ήταν μέσα στις δυνατότητές της.

Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί, καθώς στους δύο πρώτους αγώνες της ηττήθηκε από την Ολλανδία (φιναλίστ δύο χρόνια νωρίτερα στο Μουντιάλ 1978) και την Τσεχοσλοβακία. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί το ισόπαλο αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της με την παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη και μετέπειτα τροπαιούχο Δυτική Γερμανία.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65' πέναλτι), Νάπολι, 11/06/1980, θεατές 14.990[27]
  • Ελλάδα - Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14' - Πανένκα 6', Βίτσεκ 26', Νέχοντα 63'), Ρώμη, 14/06/1980, θεατές 7.600[28]
  • Ελλάδα - Δυτική Γερμανία 0-0, Τορίνο, 17/06/1980, θεατές 13.901[29]
Εθνική Ελλάδας 1980
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Βασίλης Κωνσταντίνου Τερματοφύλακας 19/11/1947 (32 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
2 Γιάννης Κυράστας Αμυντικός 25/10/1952 (27 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
3 Κώστας Ιωσηφίδης Αμυντικός 14/01/1952 (28 ετών)
2
0
ΠΑΟΚ
4 Άνθιμος Καψής αρχηγός Αμυντικός 03/09/1950 (29 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
5 Γιώργος Φοιρός Αμυντικός 08/11/1953 (26 ετών)
2
0
Άρης
6 Σπύρος Λιβαθηνός Μέσος 08/01/1955 (25 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
7 Χρήστος Τερζανίδης Μέσος 13/02/1945 (35 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
8 Τάκης Νικολούδης Μέσος 26/08/1951 (28 ετών)
1
0
Ολυμπιακός
9 Χρήστος Αρδίζογλου Επιθετικός 25/05/1953 (27 ετών)
2
0
ΑΕΚ
10 Μάικ Γαλάκος Επιθετικός 23/11/1951 (28 ετών)
3
0
Ολυμπιακός
11 Γιάννης Δαμανάκης Μέσος 02/10/1952 (27 ετών)
1
0
ΠΑΟΚ
12 Γιάννης Γούναρης Αμυντικός 06/07/1952 (27 ετών)
1
0
ΠΑΟΚ
13 Μπάμπης Ξανθόπουλος Αμυντικός 29/08/1956 (23 ετών)
2
0
Ηρακλής
14 Γιώργος Κούδας Μέσος 23/11/1946 (33 ετών)
1
0
ΠΑΟΚ
15 Θωμάς Μαύρος Επιθετικός 31/05/1954 (26 ετών)
3
0
ΑΕΚ
16 Ντίνος Κούης Μέσος 05/06/1955 (25 ετών)
3
0
Άρης
17 Πέτρος Ραβούσης Αμυντικός 01/10/1954 (25 ετών)
1
0
ΑΕΚ
18 Λάκης Νικολάου Αμυντικός 17/07/1949 (30 ετών)
1
0
ΑΕΚ
19 Γιώργος Κωστίκος Επιθετικός 26/04/1958 (22 ετών)
3
0
ΠΑΟΚ
20 Νίκος Αναστόπουλος Επιθετικός 22/01/1958 (22 ετών)
2
1
Πανιώνιος
21 Λευτέρης Πουπάκης Τερματοφύλακας 28/12/1946 (33 ετών)
1
0
ΟΦΗ
22 Στέλιος Παπαφλωράτος Τερματοφύλακας 27/01/1954 (26 ετών)
0
0
Άρης
C Αλκέτας Παναγούλιας Προπονητής 30/05/1934 (46 ετών)
-
-
Ελλάδα

Παγκόσμιο Κύπελλο 1994[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Στάδιο "Foxboro" της Βοστώνης η Ελλάδα έδωσε δύο από τους τρεις αγώνες της.

Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ, στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στους προκριματικούς αγώνες τερμάτισε αήττητη στην πρώτη θέση του ομίλου της, πάνω από τη Ρωσία (προκρίθηκε ως δεύτερη) και την Ουγγαρία, δύο ομάδες που είχε αντιμετωπίσει και στην προηγούμενη πρόκρισή της, 14 χρόνια νωρίτερα, ενώ στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Ωστόσο, οι αντίπαλοι της ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση, αποκλείοντας την κάτοχο του τροπαίου Γερμανία, ενώ και η Νιγηρία ήταν η νέα μεγάλη δύναμη της Αφρικής.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2', 45', 90', Μαραντόνα 60'), Βοστώνη, 21/06/1994, θεατές 54.456
  • Ελλάδα - Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5' πέναλτι, 55' πέναλτι, Λέτσκοφ 66', Μποριμίροφ 90'), Σικάγο, 26/06/1994, θεατές 63.160
  • Ελλάδα - Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45', Αμοκάτσι 90'), Βοστώνη, 29/06/1994, θεατές 53.001
Εθνική Ελλάδας 1994
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Αντώνης Μήνου Τερματοφύλακας 04/05/1958 (36 ετών)
1
0
Απόλλων Σμύρνης
2 Στράτος Αποστολάκης Αμυντικός 11/05/1964 (30 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
3 Θανάσης Κολιτσιδάκης Αμυντικός 10/11/1966 (27 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
4 Στέλιος Μανωλάς Αμυντικός 13/07/1961 (32 ετών)
1
0
ΑΕΚ
5 Γιάννης Καλιτζάκης Αμυντικός 17/02/1966 (28 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
6 Γιώτης Τσαλουχίδης Μέσος 30/03/1963 (31 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
7 Δημήτρης Σαραβάκος αρχηγός Επιθετικός 26/07/1961 (32 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
8 Νίκος Νιόπλιας Μέσος 17/01/1965 (29 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
9 Νίκος Μαχλάς Επιθετικός 16/06/1973 (21 ετών)
3
0
ΟΦΗ
10 Τάσος Μητρόπουλος Μέσος 23/08/1957 (36 ετών)
3
0
ΑΕΚ
11 Νίκος Τσιαντάκης Μέσος 20/10/1963 (30 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
12 Σπύρος Μαραγκός Μέσος 20/02/1967 (27 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
13 Βάιος Καραγιάννης Αμυντικός 25/06/1968 (25 ετών)
2
0
ΑΕΚ
14 Βασίλης Δημητριάδης Επιθετικός 01/02/1966 (28 ετών)
2
0
ΑΕΚ
15 Χρήστος Καρκαμάνης Τερματοφύλακας 22/11/1969 (24 ετών)
1
0
Άρης
16 Αλέξης Αλεξούδης Επιθετικός 20/06/1972 (22 ετών)
2
0
ΟΦΗ
17 Μηνάς Χατζίδης Μέσος 04/07/1966 (27 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
18 Κυριάκος Καραταΐδης Αμυντικός 04/07/1965 (28 ετών)
1
0
Ολυμπιακός
19 Σάββας Κωφίδης Μέσος 21/05/1961 (33 ετών)
3
0
Άρης
20 Ηλίας Ατματσίδης Τερματοφύλακας 24/04/1969 (25 ετών)
1
0
ΑΕΚ
21 Αλέξης Αλεξανδρής Επιθετικός 21/10/1968 (25 ετών)
1
0
ΑΕΚ
22 Αλέξης Αλεξίου Αμυντικός 08/09/1963 (30 ετών)
1
0
ΠΑΟΚ
C Αλκέτας Παναγούλιας Προπονητής 30/05/1934 (60 ετών)
-
-
Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περισσότερες πληροφορίες: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004
Η τελετή έναρξης της διοργάνωσης που προηγήθηκε του εναρκτήριου αγώνα Πορτογαλία-Ελλάδα.
Ο Άγγελος Χαριστέας σκοράρει με κεφαλιά στον τελικό του Euro 2004.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Φως των σπορ, την επομένη της κατάκτησης του Euro 2004 από την Ελλάδα.

Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ήρθε το 2004 όταν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, με την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια χώρα με 1-0.

Η ελληνική ομάδα κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας εξαιρετικά στην άμυνα και σε όλο το γήπεδο, αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσο τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και όχι μόνο, κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας έκπληκτους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους παγκοσμίως.

Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της, αφήνοντας πίσω της την Ισπανία (προκρίθηκε μέσω αγώνων μπαράζ) και την Ουκρανία, ενώ στον όμιλο συμμετείχαν επίσης η Αρμενία και η Βόρεια Ιρλανδία.

Στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης απέναντι στην "οικοδέσποινα" Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με τον Γιώργο Καραγκούνη στα πρώτα λεπτά. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι που κέρδισε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης διπλασίασε τα τέρματα της Ελλάδας, με την Πορτογαλία απλώς να μειώνει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στον δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Φερνάντο Μοριέντες και προς στιγμήν πίστεψαν ότι ήταν αρκετό για να τους δώσει τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Άγγελο Χαριστέα και το άψογο τελείωμα του τελευταίου, έφεραν τον αγώνα στα ίσα δίνοντας έτσι το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.

Η μοναδική ήττα στη διοργάνωση για την Ελλάδα ήρθε στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων από τη Ρωσία, όταν από πολύ νωρίς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-0. Το εκπληκτικό όμως σε εκτέλεση τέρμα του Ζήση Βρύζα μείωσε το σκορ σε 2-1 και παράλληλα έδωσε στην Ελλάδα την πρόκριση για τα προημιτελικά, καθώς στην ισοβαθμία με την Ισπανία στη δεύτερη θέση του ομίλου, υπερτερούσε στη διαφορά τερμάτων.

Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου Γαλλία και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Θοδωρής Ζαγοράκης όμως με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδότησε τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την Ελλάδα στους "4" και τους Έλληνες μαζικά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ανεπανάληπτη αυτή επιτυχία.

Ούτε η πανίσχυρη ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας του αγώνα, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα, οδήγησε την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ (silver goal), προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες που βγήκαν ξανά στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.[30]

Στον τελικό, όπως και στον εναρκτήριο αγώνα, η διοργανώτρια Πορτογαλία βρέθηκε και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας.[31] Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε όταν έπειτα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Άγγελος Μπασινάς, ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το πολυπόθητο τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβόνας. Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης. Αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.

Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό.[32]

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90'), Πόρτο, 12/06/2004
  • Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28'), Πόρτο, 16/06/2004
  • Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17'), Φάρο Λουλέ, 20/06/2004
  • Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65'), Λισαβόνα, 25/06/2004.
  • Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105'), Πόρτο, 01/07/2004
  • Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57'), Λισαβόνα, 04/07/2004
Οι Πρωταθλητές Ευρώπης 2004
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Αντώνης Νικοπολίδης Τερματοφύλακας 14/01/1971 (33 ετών)
6
0
Παναθηναϊκός
2 Γιούρκας Σεϊταρίδης Αμυντικός 04/06/1981 (23 ετών)
6
0
Παναθηναϊκός
3 Στέλιος Βενετίδης Αμυντικός 19/11/1976 (27 ετών)
3
0
Ολυμπιακός
4 Νίκος Νταμπίζας Αμυντικός 03/08/1973 (30 ετών)
0
0
Λέστερ
5 Τραϊανός Δέλλας Αμυντικός 31/01/1976 (28 ετών)
6
1
Ρόμα
6 Άγγελος Μπασινάς Μέσος 03/01/1976 (28 ετών)
5
1
Παναθηναϊκός
7 Θοδωρής Ζαγοράκης αρχηγός Μέσος 27/10/1971 (32 ετών)
6
0
ΑΕΚ
8 Στέλιος Γιαννακόπουλος Μέσος 12/07/1974 (29 ετών)
4
0
Μπόλτον
9 Άγγελος Χαριστέας Επιθετικός 09/02/1980 (24 ετών)
6
3
Βέρντερ Βρέμης
10 Βασίλης Τσιάρτας Μέσος 12/11/1972 (31 ετών)
4
0
ΑΕΚ
11 Ντέμης Νικολαΐδης Επιθετικός 17/09/1973 (30 ετών)
4
0
Ατλέτικο Μαδρίτης
12 Κώστας Χαλκιάς Τερματοφύλακας 30/05/1974 (30 ετών)
0
0
Παναθηναϊκός
13 Φάνης Κατεργιαννάκης Τερματοφύλακας 16/02/1974 (30 ετών)
0
0
Ολυμπιακός
14 Τάκης Φύσσας Αμυντικός 12/06/1973 (31 ετών)
6
0
Μπενφίκα
15 Ζήσης Βρύζας Επιθετικός 09/11/1973 (30 ετών)
5
1
Φιορεντίνα
16 Παντελής Καφές Μέσος 24/06/1978 (25 ετών)
0
0
Ολυμπιακός
17 Γιώργος Χ. Γεωργιάδης Μέσος 08/03/1972 (32 ετών)
0
0
Ολυμπιακός
18 Γιάννης Γκούμας Αμυντικός 24/05/1975 (29 ετών)
0
0
Παναθηναϊκός
19 Μιχάλης Καψής Αμυντικός 18/10/1973 (30 ετών)
6
0
ΑΕΚ
20 Γιώργος Καραγκούνης Μέσος 06/03/1977 (27 ετών)
4
1
Ίντερ
21 Κώστας Κατσουράνης Μέσος 21/06/1979 (24 ετών)
6
0
ΑΕΚ
22 Δημήτρης Παπαδόπουλος Επιθετικός 20/09/1981 (22 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
23 Βασίλης Λάκης Μέσος 10/09/1976 (27 ετών)
2
0
ΑΕΚ
C Ότο Ρεχάγκελ Προπονητής 09/08/1938 (65 ετών)
-
-
Ελλάδα

Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 η Ελλάδα συμμετείχε ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών της Γερμανίας, στο τουρνουά που αποτέλεσε και πρόβα ουσιαστικά του Μουντιάλ 2006.

Με εξαίρεση ίσως τον αγώνα με την πολυτάλαντη και πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου εκείνη την εποχή Βραζιλία (νικήτρια του Μουντιάλ 2002), η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να σημειώσει κάποιο τέρμα, είχε αξιοπρεπή παρουσία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, μέσω των εμφανίσεων της κέρδισε το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι» FIFA Fair Play Award της διοργάνωσης.

Τελικός απολογισμός ήταν ο αποκλεισμός της ομάδος από την φάση των ομίλων, με μία ισοπαλία και δύο ήττες. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Βραζιλία 0-3 (Αντριάνο 41', Ρομπίνιο 47', Ζουνίνιο 81'), Λειψία, 16/06/2005
  • Ελλάδα - Ιαπωνία 0-1 (Ογκούρο 76'), Φρανκφούρτη, 19/06/2005
  • Ελλάδα - Μεξικό 0-0, Φρανκφούρτη, 22/06/2005

Η αποστολή της Ελλάδας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών:

1 Αντώνης Νικοπολίδης, 2 Γιούρκας Σεϊταρίδης, 3 Λουκάς Βύντρα, 4 Στάθης Ταυλαρίδης, 5 Σωτήρης Κυργιάκος, 6 Άγγελος Μπασινάς, 7 Θοδωρής Ζαγοράκης, 8 Στέλιος Γιαννακόπουλος, 9 Άγγελος Χαριστέας, 10 Βασίλης Τσιάρτας, 11 Δημήτρης Παπαδόπουλος, 12 Κώστας Χαλκιάς, 13 Μιχάλης Σηφάκης, 14 Τάκης Φύσσας, 15 Ζήσης Βρύζας, 16 Παντελής Καφές, 17 Γιάννης Αμανατίδης, 18 Γιάννης Γκούμας, 19 Μιχάλης Καψής, 20 Γιώργος Καραγκούνης, 21 Κώστας Κατσουράνης, 22 Φάνης Γκέκας, 23 Βασίλης Λάκης, C Ότο Ρεχάγκελ.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων στον αγώνα Ελλάδα - Ισπανία για το Euro 2008.

Στις 17 Οκτωβρίου 2007 η Ελλάδα με την εκτός έδρας νίκη της απέναντι στην Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο των ευρωπαϊκών προκριματικών με δέκα νίκες και μόλις μια ισοπαλία και μία ήττα (συμμετείχαν επίσης η Νορβηγία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, η Ουγγαρία και η Μάλτα), εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο Euro 2008 που διεξήχθη στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές δυνάμεις.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως δεν τα πήγε εξίσου καλά και αποκλείστηκε με τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Στον πρώτο της αγώνα, για τον τρίτο όμιλο, ηττήθηκε από τη Σουηδία. Δεν τα κατάφερε ούτε στον δεύτερο της αγώνα απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα η ήττα αυτή να σημάνει τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο διαδικαστικού χαρακτήρα αγώνα της, η Ελλάδα έχασε, παρότι προηγήθηκε στο σκορ, από την Ισπανία, μετέπειτα νικήτρια (και αήττητη) ομάδα της διοργάνωσης.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Σουηδία 0-2 (Ιμπραΐμοβιτς 67', Χάνσον 72'), Σάλτσμπουργκ, 10/06/2008
  • Ελλάδα - Ρωσία 0-1 (Ζιριάνοφ 33'), Σάλτσμπουργκ, 14/06/2008
  • Ελλάδα - Ισπανία 1-2 (Χαριστέας 42' - Ντε Λα Ρεντ 61', Γκουΐθα 88'), Σάλτσμπουργκ, 18/06/2008
Εθνική Ελλάδας 2008
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Αντώνης Νικοπολίδης Τερματοφύλακας 14/01/1971 (37 ετών)
3
0
Ολυμπιακός
2 Γιούρκας Σεϊταρίδης Αμυντικός 04/06/1981 (27 ετών)
2
0
Ατλέτικο Μαδρίτης
3 Χρήστος Πατσατζόγλου Αμυντικός 19/03/1979 (29 ετών)
1
0
Ολυμπιακός
4 Νίκος Σπυρόπουλος Αμυντικός 10/10/1983 (24 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
5 Τραϊανός Δέλλας Αμυντικός 31/01/1976 (32 ετών)
3
0
ΑΕΚ
6 Άγγελος Μπασινάς αρχηγός Μέσος 03/01/1976 (32 ετών)
3
0
Μαγιόρκα
7 Γιώργος Σαμαράς Επιθετικός 21/02/1985 (23 ετών)
1
0
Σέλτικ
8 Στέλιος Γιαννακόπουλος Μέσος 12/07/1974 (33 ετών)
2
0
Μπόλτον
9 Άγγελος Χαριστέας Επιθετικός 09/02/1980 (28 ετών)
3
1
Νυρεμβέργη
10 Γιώργος Καραγκούνης Μέσος 06/03/1977 (31 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
11 Λουκάς Βύντρα Αμυντικός 05/02/1981 (27 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
12 Κώστας Χαλκιάς Τερματοφύλακας 30/05/1974 (34 ετών)
0
0
Άρης
13 Αλέξανδρος Τζόρβας Τερματοφύλακας 12/08/1982 (25 ετών)
0
0
ΟΦΗ
14 Δημήτρης Σαλπιγγίδης Επιθετικός 18/08/1981 (26 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
15 Βασίλης Τοροσίδης Αμυντικός 10/06/1985 (23 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
16 Σωτήρης Κυργιάκος Αμυντικός 23/07/1979 (28 ετών)
3
0
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
17 Φάνης Γκέκας Επιθετικός 23/05/1980 (28 ετών)
2
0
Μπάγερ Λεβερκούζεν
18 Γιάννης Γκούμας Αμυντικός 24/05/1975 (33 ετών)
0
0
Παναθηναϊκός
19 Παρασκευάς Άντζας Αμυντικός 18/08/1976 (31 ετών)
2
0
Ολυμπιακός
20 Γιάννης Αμανατίδης Επιθετικός 03/12/1981 (26 ετών)
3
0
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
21 Κώστας Κατσουράνης Μέσος 21/06/1979 (28 ετών)
3
0
Μπενφίκα
22 Αλέξανδρος Τζιόλης Μέσος 13/02/1985 (23 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
23 Νίκος Λυμπερόπουλος Επιθετικός 04/08/1975 (32 ετών)
1
0
ΑΕΚ
C Ότο Ρεχάγκελ Προπονητής 09/08/1938 (69 ετών)
-
-
Ελλάδα

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Στάδιο "Nelson Mandela" του Γκεμπέχα η Ελλάδα έδωσε τον εναρκτήριο αγώνα της.

Η Ελλάδα αγωνίστηκε στον δεύτερο όμιλο των προκριματικών της UEFA για το Μουντιάλ 2010, με αντιπάλους τις ομάδες του Ισραήλ, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Ελβετίας και της Μολδαβίας. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της με 20 βαθμούς, πίσω από την Ελβετία που συγκέντρωσε 21 βαθμούς και πήρε, ως πρώτη του ομίλου, την απευθείας πρόκριση. Η Ελλάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Μουντιάλ που διεξήχθη στη Νότια Αφρική, έπειτα από τους αγώνες μπαράζ που έδωσε εναντίον της Ουκρανίας με θετική έκβαση (0-0 στην Αθήνα και εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Ντόνετσκ).

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, έφερε στον δρόμο της Ελλάδας, που προκρίθηκε για δεύτερη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο από τις αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει και στο Μουντιάλ 1994, την Αργεντινή και τη Νιγηρία, οι οποίες μαζί με τη Νότια Κορέα, συμμετείχαν στον δεύτερο όμιλο. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδανικά για την Ελλάδα καθώς στον πρώτο αγώνα με τους Νοτιοκορεάτες, ηττήθηκε με 2-0. Η πρώτη νίκη καθώς και τα πρώτα τέρματα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθαν τελικά στον δεύτερο αγώνα επί της Νιγηρίας με 2-1. Στην τελευταία αναμέτρηση απέναντι στην Αργεντινή, η Ελλάδα κράτησε ανέπαφη την εστία της για 77 λεπτά αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και με ήττα 2-0 αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Νότια Κορέα 0-2 (Λι Γιούνγκ Σο 7', Παρκ Γι Σουνγκ 52'), Γκεμπέχα, 12/06/2010
  • Ελλάδα - Νιγηρία 2-1 (Σαλπιγγίδης 44', Τοροσίδης 71' - Ούτσε 16'), Μπλουμφοντέιν, 17/06/2010
  • Ελλάδα - Αργεντινή 0-2 (Ντεμικέλις 77', Παλέρμο 89'), Πολοκουάνε, 22/06/2010
Εθνική Ελλάδας 2010
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Κώστας Χαλκιάς Τερματοφύλακας 30/05/1974 (36 ετών)
0
0
ΠΑΟΚ
2 Γιούρκας Σεϊταρίδης Αμυντικός 04/06/1981 (29 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
3 Χρήστος Πατσατζόγλου Αμυντικός 19/03/1979 (31 ετών)
2
0
Ομόνοια
4 Νίκος Σπυρόπουλος Αμυντικός 10/10/1983 (26 ετών)
1
0
Παναθηναϊκός
5 Βαγγέλης Μόρας Αμυντικός 18/08/1981 (28 ετών)
1
0
Μπολόνια
6 Αλέξανδρος Τζιόλης Μέσος 13/02/1985 (25 ετών)
3
0
Σιένα
7 Γιώργος Σαμαράς Επιθετικός 21/02/1985 (25 ετών)
3
0
Σέλτικ
8 Αβραάμ Παπαδόπουλος Αμυντικός 03/12/1984 (25 ετών)
3
0
Ολυμπιακός
9 Άγγελος Χαριστέας Επιθετικός 09/02/1980 (30 ετών)
1
0
Νυρεμβέργη
10 Γιώργος Καραγκούνης αρχηγός Μέσος 06/03/1977 (33 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
11 Λουκάς Βύντρα Αμυντικός 05/02/1981 (29 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
12 Αλέξανδρος Τζόρβας Τερματοφύλακας 12/08/1982 (27 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
13 Μιχάλης Σηφάκης Τερματοφύλακας 09/09/1984 (25 ετών)
0
0
Άρης
14 Δημήτρης Σαλπιγγίδης Επιθετικός 18/08/1981 (28 ετών)
2
1
Παναθηναϊκός
15 Βασίλης Τοροσίδης Αμυντικός 10/06/1985 (25 ετών)
3
1
Ολυμπιακός
16 Σωτήρης Κυργιάκος Αμυντικός 23/07/1979 (30 ετών)
2
0
Λίβερπουλ
17 Φάνης Γκέκας Επιθετικός 23/05/1980 (30 ετών)
2
0
Χέρτα Βερολίνου
18 Σωτήρης Νίνης Μέσος 03/04/1990 (20 ετών)
2
0
Παναθηναϊκός
19 Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αμυντικός 09/06/1988 (22 ετών)
2
0
Τζένοα
20 Παντελής Καπετάνος Επιθετικός 08/06/1983 (27 ετών)
1
0
Στεάουα Βουκουρεστίου
21 Κώστας Κατσουράνης Μέσος 21/06/1979 (30 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
22 Στέλιος Μαλεζάς Αμυντικός 11/05/1985 (25 ετών)
0
0
ΠΑΟΚ
23 Θανάσης Πρίττας Μέσος 09/01/1979 (31 ετών)
0
0
Άρης
C Ότο Ρεχάγκελ Προπονητής 09/08/1938 (71 ετών)
-
-
Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα στα προκριματικά του Euro 2012.
Πανοραμικό στιγμιότυπο από τον αγώνα των προημιτελικών του Euro 2012 Γερμανία-Ελλάδα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Ελλάδα στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2012 ενάντια στη Γεωργία, στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη, παραχωρώντας ισοπαλία 1-1. Στον επόμενο αγώνα στο Ζάγκρεμπ, απέναντι στην Κροατία έμεινε στη "λευκή" ισοπαλία, όμως στην επιστροφή της στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο σερί νίκες με Λετονία και Ισραήλ. Τον Μάρτιο του 2011 η Ελλάδα επικράτησε στη Βαλέτα της Μάλτας και πέρασε πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα του ομίλου, σε συνδυασμό με τη νίκη της Γεωργίας επί της Κροατίας. Στη συνέχεια νίκησε και πάλι τη Μάλτα, αυτή τη φορά εντός έδρας με σκορ 3-1, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 σε δύο συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες νίκησε στο Ισραήλ και ήρθε ισόπαλη στη Λετονία. Τον Οκτώβριο του 2011, στον κρισιμότερο αγώνα του ομίλου, επικράτησε με 2-0 της Κροατίας και τελικά με τη νίκη 2-1 στον τελευταίο αγώνα στην Τιφλίδα εναντίον της Γεωργίας, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, πήρε την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όντας αήττητη.

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, όπου η Ελλάδα συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη φορά και τέταρτη συνολικά, έφερε στον δρόμο της τη διοργανώτρια Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία, στον πρώτο όμιλο. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη "διοργανώτρια-γηπεδούχο" Πολωνία, όμως η ήττα που ακολούθησε από την Τσεχία, έκανε τον τελευταίο αγώνα του ομίλου απέναντι στη Ρωσία τον πλέον καθοριστικό. Η Ελλάδα με σκόρερ τον Γιώργο Καραγκούνη νίκησε 1-0, παίρνοντας την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί, ως δεύτερη του ομίλου της, συνάντησε την πρώτη του δευτέρου ομίλου, την πανίσχυρη Γερμανία.

Στον προημιτελικό αγώνα με τα «πάντσερ» η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις στα πρώτα 60 λεπτά καθώς είχε καταφέρει να περιορίσει την αντίπαλό της και να ισοφαρίσει με τον Γιώργο Σαμαρά το τέρμα του Φίλιπ Λαμ από το πρώτο ημίχρονο, όμως ένα δεκαπεντάλεπτο αδράνειας και ασφυκτικής πίεσης από την πλευρά των Γερμανών (60'-75') στοίχισε στην ελληνική ομάδα, η οποία ηττήθηκε τελικά με σκορ 4-2.[33]

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Πολωνία - Ελλάδα 1-1 (Λεβαντόφσκι 17' - Σαλπιγγίδης 51'), Βαρσοβία, 08/06/2012
  • Ελλάδα - Τσεχία 1-2 (Γκέκας 53' - Γίρατσεκ 3', Πίλαρ 6'), Βρότσλαβ, 12/06/2012
  • Ελλάδα - Ρωσία 1-0 (Καραγκούνης 45+2'), Βαρσοβία, 16/06/2012
  • Γερμανία - Ελλάδα 4-2 (Λαμ 39', Κεντίρα 61', Κλόζε 68', Ρόις 74' - Σαμαράς 55', Σαλπιγγίδης 89' πέναλτι), Γκντανσκ, 22/06/2012
Εθνική Ελλάδας 2012
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Κώστας Χαλκιάς Τερματοφύλακας 30/05/1974 (38 ετών)
2
0
ΠΑΟΚ
2 Γιάννης Μανιάτης Αμυντικός 12/10/1986 (25 ετών)
4
0
Ολυμπιακός
3 Γιώργος Τζαβέλλας Αμυντικός 26/11/1987 (24 ετών)
2
0
Μονακό
4 Στέλιος Μαλεζάς Αμυντικός 11/03/1985 (27 ετών)
0
0
ΠΑΟΚ
5 Κυριάκος Παπαδόπουλος Αμυντικός 23/02/1992 (20 ετών)
4
0
Σάλκε
6 Γρηγόρης Μάκος Μέσος 18/01/1987 (25 ετών)
2
0
ΑΕΚ
7 Γιώργος Σαμαράς Επιθετικός 21/02/1985 (27 ετών)
4
1
Σέλτικ
8 Αβραάμ Παπαδόπουλος Αμυντικός 03/12/1984 (27 ετών)
1
0
Ολυμπιακός
9 Νίκος Λυμπερόπουλος Επιθετικός 04/08/1975 (36 ετών)
1
0
ΑΕΚ
10 Γιώργος Καραγκούνης αρχηγός Μέσος 06/03/1977 (35 ετών)
3
1
Παναθηναϊκός
11 Κώστας Μήτρογλου Επιθετικός 12/03/1988 (24 ετών)
1
0
Ατρόμητος
12 Αλέξανδρος Τζόρβας Τερματοφύλακας 10/08/1982 (29 ετών)
0
0
Παλέρμο
13 Μιχάλης Σηφάκης Τερματοφύλακας 09/09/1984 (27 ετών)
3
0
Άρης
14 Δημήτρης Σαλπιγγίδης Επιθετικός 18/08/1981 (30 ετών)
4
2
ΠΑΟΚ
15 Βασίλης Τοροσίδης Αμυντικός 10/06/1985 (26 ετών)
4
0
Ολυμπιακός
16 Γιώργος Φωτάκης Μέσος 20/10/1981 (30 ετών)
2
0
ΠΑΟΚ
17 Φάνης Γκέκας Επιθετικός 23/05/1980 (32 ετών)
4
1
Σαμσουνσπόρ
18 Σωτήρης Νίνης Μέσος 03/04/1990 (22 ετών)
3
0
Παναθηναϊκός
19 Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αμυντικός 09/06/1988 (23 ετών)
3
0
Βέρντερ Βρέμης
20 Χοσέ Χολέμπας Αμυντικός 27/06/1984 (27 ετών)
3
0
Ολυμπιακός
21 Κώστας Κατσουράνης Μέσος 21/06/1979 (32 ετών)
4
0
Παναθηναϊκός
22 Κώστας Φορτούνης Μέσος 16/10/1992 (19 ετών)
2
0
Καϊζερσλάουτερν
23 Γιάννης Φετφατζίδης Μέσος 21/12/1990 (21 ετών)
0
0
Ολυμπιακός
C Φερνάντο Σάντος Προπονητής 10/10/1954 (57 ετών)
-
-
Ελλάδα

Παγκόσμιο Κύπελλο 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάδιο "Arena das Dunas" πριν από την έναρξη του αγώνα με την Ιαπωνία για το Μουντιάλ 2014.

Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ 2014 η Ελλάδα συμμετείχε στον έβδομο όμιλο και αντιμετώπισε, κατά σειρά, τις ομάδες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Σλοβακίας και του Λίχτενσταϊν. Η ελληνική ομάδα ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του ομίλου με τους Βόσνιους, κατέλαβε όμως τη δεύτερη καθώς υστέρησε στην ισοβαθμία, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε αγώνες μπαράζ, όπου τέθηκε αντιμέτωπη της Ρουμανίας. Στον πρώτο αγώνα στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης επικράτησε 3-1, ενώ στον επαναληπτικό στο Βουκουρέστι αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1, αποτέλεσμα που της έδωσε την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης στη Βραζιλία.

Στην κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στον τρίτο όμιλο και κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κατά σειρά, τις Κολομβία, Ιαπωνία και Ακτή Ελεφαντοστού. Το προπονητικό κέντρο της ήταν στο Αρακαζού. Στην πρεμιέρα απέναντι στους Κολομβιανούς δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα με 3-0, ενώ στον δεύτερο αγώνα με την Ιαπωνία αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού να είναι η πλέον καθοριστική. Η Ελλάδα με σκόρερ τους Ανδρέα Σάμαρη και Γιώργο Σαμαρά επικράτησε με 2-1 και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου βρήκε απέναντί της την πρώτη του τετάρτου ομίλου, Κόστα Ρίκα.

Στην αναμέτρηση για τη φάση των 16 η ελληνική ομάδα στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατόρθωσε ωστόσο με σκόρερ τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να ισοφαρίσει στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και να οδηγήσει τον αγώνα στην παράταση. Εκεί δεν άλλαξε κάτι με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Κοσταρικανοί επικράτησαν τελικά με 5-3.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

  • Ελλάδα - Κολομβία 0-3 (Αρμέρο 5', Γκουτιέρες 58΄, Ροντρίγκες 90+3'), Μπέλο Οριζόντε, 14/06/2014
  • Ελλάδα - Ιαπωνία 0-0, Νατάλ, 20/06/2014
  • Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού 2-1 (Σάμαρης 42', Σαμαράς 90+3' πέναλτι - Μπονί 74'), Φορταλέζα, 24/06/2014
  • Κόστα Ρίκα - Ελλάδα, 1-1 (Ρουίς 52' - Παπασταθόπουλος 90+1'), 5-3 πέναλτι, Ρεσίφε, 29/06/2014
Εθνική Ελλάδας 2014 [34]
Νο Παίκτης Θέση Ημερ. Γέννησης Συμμετοχές Τέρματα Ομάδα
1 Ορέστης Καρνέζης Τερματοφύλακας 11/07/1985 (28 ετών)
4
0
Γρανάδα
2 Γιάννης Μανιάτης Μέσος 12/10/1986 (27 ετών)
4
0
Ολυμπιακός
3 Γιώργος Τζαβέλλας Αμυντικός 26/11/1987 (26 ετών)
0
0
ΠΑΟΚ
4 Κώστας Μανωλάς Αμυντικός 14/06/1991 (23 ετών)
4
0
Ολυμπιακός
5 Βαγγέλης Μόρας Αμυντικός 26/08/1981 (32 ετών)
0
0
Ελλάς Βερόνα
6 Αλέξανδρος Τζιόλης Μέσος 13/02/1985 (29 ετών)
0
0
Καϊσερίσπορ
7 Γιώργος Σαμαράς Επιθετικός 21/02/1985 (29 ετών)
4
1
Σέλτικ
8 Παναγιώτης Κονέ Μέσος 26/07/1987 (26 ετών)
3
0
Μπολόνια
9 Κώστας Μήτρογλου Επιθετικός 12/03/1988 (26 ετών)
3
0
Φούλαμ
10 Γιώργος Καραγκούνης αρχηγός Μέσος 06/03/1977 (37 ετών)
4
0
Φούλαμ
11 Λουκάς Βύντρα Αμυντικός 05/02/1981 (33 ετών)
0
0
Λεβάντε
12 Παναγιώτης Γλύκος Τερματοφύλακας 03/06/1986 (28 ετών)
1
0
ΠΑΟΚ
13 Στέφανος Καπίνο Τερματοφύλακας 18/03/1994 (20 ετών)
0
0
Παναθηναϊκός
14 Δημήτρης Σαλπιγγίδης Επιθετικός 18/08/1981 (32 ετών)
4
0
ΠΑΟΚ
15 Βασίλης Τοροσίδης Αμυντικός 10/06/1985 (29 ετών)
4
0
Ρόμα
16 Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος Μέσος 19/12/1986 (27 ετών)
2
0
Μπολόνια
17 Φάνης Γκέκας Επιθετικός 23/05/1980 (34 ετών)
4
0
Κόνιασπορ
18 Γιάννης Φετφατζίδης Μέσος 21/12/1990 (23 ετών)
2
0
Τζένοα
19 Σωκράτης Παπασταθόπουλος Αμυντικός 09/06/1988 (26 ετών)
4
1
Μπορούσια Ντόρτμουντ
20 Χοσέ Χολέμπας Αμυντικός 27/06/1984 (29 ετών)
4
0
Ολυμπιακός
21 Κώστας Κατσουράνης Μέσος 21/06/1979 (34 ετών)
3
0
ΠΑΟΚ
22 Ανδρέας Σάμαρης Μέσος 13/06/1989 (25 ετών)
2
1
Ολυμπιακός
23 Παναγιώτης Ταχτσίδης Μέσος 15/02/1991 (23 ετών)
0
0
Τορίνο
C Φερνάντο Σάντος Προπονητής 10/10/1954 (59 ετών)
-
-
Ελλάδα

Ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόκρισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954 η Ελλάδα κατετάγη στη δεύτερη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Γιουγκοσλαβία, στη σημαντικότερη έως τότε προσπάθεια πρόκρισης στην τελική φάση μίας διοργάνωσης. Παρόμοια τύχη είχε και η προσπάθειά της στα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, όταν τερμάτισε ξανά στη δεύτερη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Ρουμανία, χάνοντας την πρόκριση για μόλις έναν βαθμό.

Το 1976 δεν κατάφερε να βρεθεί στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών, καθώς έμεινε και πάλι στη δεύτερη θέση του ομίλου της, με τη Δυτική Γερμανία να παίρνει την πρώτη θέση και την πρόκριση. Στα προκριματικά του Euro 1988 είχε την ατυχία να βρεθεί στον ίδιο όμιλο με τη μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου Ολλανδία, πραγματοποίησε ωστόσο αξιόλογες εμφανίσεις (εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 στο Ρότερνταμ με τους Ολλανδούς), τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση.

Παρά το καλό ξεκίνημα στα προκριματικά (τέσσερις συνεχόμενες νίκες) του Euro 1996, δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να τερματίσει τελικά στην τρίτη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Ρωσία και τη Σκωτία. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998 έφτασε μια "ανάσα" από την πρόκριση, δεν κατάφερε όμως να νικήσει στον τελευταίο κρίσιμο αγώνα την πρωτοπόρο του ομίλου Δανία (0-0) στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα να καταλάβει την τρίτη θέση του ομίλου της (δεύτερη τερμάτισε η Κροατία) και να αποκλειστεί. Στο Euro 2000 η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε πάρει την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης, πλήρωσε όμως την αδυναμία της να επικρατήσει υποδεέστερων θεωρητικά αντιπάλων, με αποτέλεσμα να τερματίσει και πάλι στην τρίτη θέση του ομίλου της, πίσω από τη Νορβηγία και τη Σλοβενία.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση του ομίλου της, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και η προσπάθεια για πρόκριση στο Μουντιάλ 2006, όπου κατετάγη και πάλι στην τέταρτη θέση. Στα προκριματικά του Euro 2016, απέναντι σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Φινλανδία, Βόρεια Ιρλανδία και Νήσους Φερόε, η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί έπειτα από τέσσερις συνεχείς προκρίσεις σε τελικές φάσεις διοργάνωσης που είχαν προηγηθεί (Euro 2008, Μουντιάλ 2010, Euro 2012 και Μουντιάλ 2014).

Στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018 η Ελλάδα κατετάγη δεύτερη στον όμιλο της, πίσω από το πρώτο (και αήττητο) Βέλγιο, διεκδικώντας την πρόκριση στα play-off απέναντι στην Κροατία, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η ελληνική ομάδα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και είχε ιδιαίτερα δυνατή παρουσία, ανακάμπτοντας γρήγορα από την πολύ κακή της συνολική εμφάνιση την περασμένη διετία στα προκριματικά του Euro 2016, ενώ ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δύο ομάδες που ουσιαστικά την απέκλεισαν, Βέλγιο και Κροατία, πραγματοποίησαν εξαιρετική πορεία στην τελική φάση της διοργάνωσης, φτάνοντας στα ημιτελικά και στον τελικό αντίστοιχα.

Η έδρα της Εθνικής Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν η κύρια έδρα της Εθνικής Ελλάδος από το 2005 ως το 2017

Ως έδρα της Εθνικής Ελλάδας χρησίμευσαν στο πέρασμα των χρόνων τα εξής στάδια:

Αναλυτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έδρα της Εθνικής Ελλάδας αποτελεί σήμερα το Opap Arena. Τα πρώτα χρόνια και για τρεις και πλέον δεκαετίες το Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας (σημερινό Απόστολος Νικολαΐδης) φιλοξενούσε αποκλειστικά τους αγώνες της Ελλάδας. Το καθεστώς αυτό άλλαξε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν αγώνες της Εθνικής ομάδας διεξήχθησαν τόσο στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας (μετέπειτα Νίκος Γκούμας), όσο και στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης (για πρώτη φορά το 1962 και το 1964 αντιστοίχως).

Στις 16 Οκτωβρίου 1966 η Ελλάδα φιλοξένησε τη Φινλανδία στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, αγωνιζόμενη για πρώτη φορά ως γηπεδούχος εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1976 η Εθνική Ελλάδας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε γήπεδο της επαρχίας, υποδεχόμενη το Ισραήλ στο Στάδιο Παναχαϊκής (σημερινό Στάδιο Κώστας Δαβουρλής) της Πάτρας.

Την 1η Δεκεμβρίου 1982 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως έδρα το νεόκτιστο τότε Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών στη φιλική αναμέτρηση εναντίον της Ελβετίας. Το Ολυμπιακό Στάδιο αποτέλεσε την κύρια έδρα της Εθνικής Ελλάδος για τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αγώνων σε διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένων παλαιών επιλογών και μερικών νέων σε διάφορες πόλεις ανά την χώρα.

Στους προκριματικούς αγώνες του Euro 2004 ως έδρα χρησιμοποιήθηκε το Στάδιο Απόστολος Νικολαίδης καθώς στο Ολυμπιακό Στάδιο είχαν προγραμματιστεί εργασίες προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Ύστερα από το 2005 και έπειτα η κύρια έδρα της Εθνικής Ελλάδας μεταφέρθηκε στο νεόδμητο τότε Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με εναλλακτικές λύσεις να αποτελούν το Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και κάποια γήπεδα της επαρχίας.

Τον Νοέμβριο του 2017 αποφασίστηκε από την ΕΠΟ η εκ νέου αλλαγή έδρας με χρησιμοποίηση και πάλι του Ολυμπιακού Σταδίου ως κύριας έδρας της Εθνικής ομάδας και εναλλακτικές το Γήπεδο Γεώργιος Καμάρας, το Πανθεσσαλικό Στάδιο και το Παγκρήτιο Στάδιο.

Στις 7 Μαρτίου του 2023 αποφασίστηκε από την ΕΠΟ η εκ νέου αλλαγή έδρας με χρησιμοποίηση του νεοδόμητου Γηπέδου Αγία Σοφία στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής ως κύριας έδρας της Εθνικής ομάδας.

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν για τους προσεχείς αγώνες της Εθνικής Ανδρών με το Καζακστάν (OPAP Arena, 21 Μαρτίου, 21:45) και την Γεωργία ή το Λουξεμβούργο (26 Μαρτίου) στο πλαίσιο των play-offs για την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024! [35]

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου 2024.

0#0 Θέση Παίκτης Ημερομηνία γεννήσεως Αγώνες Τέρματα Ομάδα
Τ Οδυσσέας Βλαχοδήμος 26 Απριλίου 1994 (1994-04-26) (29 ετών) 39 0 Νότιγχαμ
Τ Αλέξανδρος Πασχαλάκης 28 Ιουλίου 1989 (1989-07-28) (34 ετών) 5 0 Ολυμπιακός
Τ Σωκράτης Διούδης 3 Φεβρουαρίου 1993 (1993-02-03) (31 ετών) 2 0 Ζαγκουένμπιε Λούμπιν
Τ Γιώργος Αθανασιάδης 7 Απριλίου 1993 (1993-04-07) (30 ετών) 0 0 ΑΕΚ
Α Γιώργος Τζαβέλλας 26 Νοεμβρίου 1987 (1987-11-26) (36 ετών) 50 3 Ατρόμητος
Α Κώστας Τσιμίκας 12 Μαΐου 1996 (1996-05-12) (27 ετών) 32 0 Λίβερπουλ
Α Παντελής Χατζηδιάκος 18 Ιανουαρίου 1997 (1997-01-18) (27 ετών) 31 0 Κάλιαρι
Α Κωνσταντίνος Μαυροπάνος 11 Δεκεμβρίου 1997 (1997-12-11) (26 ετών) 24 2 Γουέστ Χαμ
Α Λάζαρος Ρότα 23 Αυγούστου 1997 (1997-08-23) (26 ετών) 12 0 ΑΕΚ
Α Παναγιώτης Ρέτσος 9 Αυγούστου 1998 (1998-08-09) (25 ετών) 11 0 Ολυμπιακός
Α Τζορτζ Μπάλντοκ 9 Μαρτίου 1993 (1993-03-09) (31 ετών) 10 0 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Α Κωνσταντίνος Κουλιεράκης 28 Νοεμβρίου 2003 (2003-11-28) (20 ετών) 5 0 ΠΑΟΚ
Α Μανώλης Σάλιακας 12 Σεπτεμβρίου 1996 (1996-09-12) (27 ετών) 3 0 Ζανκτ Πάουλι
M Τάσος Μπακασέτας () 28 Ιουνίου 1993 (1993-06-28) (30 ετών) 63 13 Παναθηναϊκός
M Πέτρος Μάνταλος 31 Αυγούστου 1991 (1991-08-31) (32 ετών) 58 6 ΑΕΚ
M Ανδρέας Μπουχαλάκης 5 Απριλίου 1993 (1993-04-05) (30 ετών) 42 1 Χέρτα Βερολίνου
M Δημήτρης Κουρμπέλης 2 Νοεμβρίου 1993 (1993-11-02) (30 ετών) 36 1 Καράγκιουμρουκ
M Δημήτρης Πέλκας 26 Οκτωβρίου 1993 (1993-10-26) (30 ετών) 34 3 Μπασάκσεχιρ
M Ζέκα 31 Αυγούστου 1988 (1988-08-31) (35 ετών) 34 2 Παναθηναϊκός
M Μανώλης Σιώπης 14 Μαΐου 1994 (1994-05-14) (29 ετών) 28 1 Κάρντιφ
M Τάσος Χατζηγιοβάνης 31 Μαΐου 1997 (1997-05-31) (26 ετών) 13 0 Άνκαραγκιουτζου
M Γιάννης Κωνσταντέλιας 05 Μαρτίου 2003 (2003-03-05) (21 ετών) 4 1 ΠΑΟΚ
Ε Γιώργος Μασούρας 1 Ιανουαρίου 1994 (1994-01-01) (30 ετών) 39 9 Ολυμπιακός
Ε Βαγγέλης Παυλίδης 21 Νοεμβρίου 1998 (1998-11-21) (25 ετών) 36 6 ΑΖ Άλκμααρ
Ε Γιώργος Γιακουμάκης 9 Δεκεμβρίου 1994 (1994-12-09) (29 ετών) 20 4 Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Ε Χρήστος Τζόλης 30 Ιανουαρίου 2002 (2002-01-30) (22 ετών) 13 1 Φορτούνα Ντύσσελντορφ
Ε Φώτης Ιωαννίδης 10 Ιανουαρίου 2000 (2000-01-10) (24 ετών) 8 1 Παναθηναϊκός

Παλαιότερες κλήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν τον περασμένο χρόνο στην Εθνική Ελλάδας από τον Γκουστάβο Πογέτ, αγωνίστηκαν σε αγώνες της Εθνικής Ελλάδας και δεν περιλαμβάνονται στην τρέχουσα σύνθεση[36]:

Τελευταία ενημέρωση 15 Μαρτίου 2024

Θέση Παίκτης Ημερομηνία γεννήσεως Αγώνες Τέρματα Ομάδα Πρόσφατες κλήσεις
Α Δημήτρης Γιαννούλης 17 Οκτωβρίου 1995 (1995-10-17) (28 ετών) 26 0 Νόριτς v. Γαλλία, 21 Νοεμβρίου 2023
Α Δημήτρης Γούτας 4 Απριλίου 1994 (1994-04-04) (29 ετών) 3 0 Κάρντιφ v. Γαλλία, 21 Νοεμβρίου 2023
Α Γιώργος Βαγιαννίδης 12 Σεπτεμβρίου 2001 (2001-09-12) (22 ετών) 0 0 Παναθηναϊκός v. Νέα Ζηλανδία, 17 Νοεμβρίου 2023
M Κώστας Φορτούνης 16 Οκτωβρίου 1992 (1992-10-16) (31 ετών) 56 9 Ολυμπιακός v. Λιθουανία, 27 Μαρτίου 2023
M Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος 26 Νοεμβρίου 2001 (2001-11-26) (22 ετών) 9 0 Ολυμπιακός v. Γαλλία, 21 Νοεμβρίου 2023
M Κώστας Γαλανόπουλος 28 Δεκεμβρίου 1997 (1997-12-28) (26 ετών) 8 1 ΑΕΚ v. Γαλλία, 21 Νοεμβρίου 2023
M Γιάννης Παπανικολάου 18 Νοεμβρίου 1998 (1998-11-18) (25 ετών) 4 0 Ράκοφ v. Γιβραλτάρ, 10 Σεπτεμβρίου 2023
M Θεοχάρης Τσιγγάρας 20 Αυγούστου 2000 (2000-08-20) (23 ετών) 0 0 ΠΑΟΚ v. Γαλλία, 21 Νοεμβρίου 2023
Ε Δημήτρης Λημνιός 27 Μαΐου 1998 (1998-05-27) (25 ετών) 24 3 Παναθηναϊκός v. Γιβραλτάρ, 10 Σεπτεμβρίου 2023
Ε Ταξιάρχης Φούντας 4 Σεπτεμβρίου 1995 (1995-09-04) (28 ετών) 18 1 Τράμπζονσπορ v. Νέα Ζηλανδία, 17 Νοεμβρίου 2023
Ε Τάσος Δουβίκας 2 Αυγούστου 1999 (1999-08-02) (24 ετών) 15 1 Θέλτα v. Ιρλανδία, 16 Ιουνίου 2023

Πρώτοι σε Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιώργος Καραγκούνης, ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδος.

Μέχρι 21 Νοεμβρίου 2023

Οι παίκτες με έντονους χαρακτήρες εξακολουθούν να είναι ενεργοί, τουλάχιστον σε επίπεδο συλλόγου.

# Παίκτης Περίοδος Συμμετοχές Τέρματα
1 Γιώργος Καραγκούνης 1999-2014 139 10
2 Θοδωρής Ζαγοράκης 1994-2007 120 3
3 Κώστας Κατσουράνης 2003-2015 116 10
4 Βασίλης Τοροσίδης 2007-2019 101 10
5 Άγγελος Μπασινάς 1999-2009 100 7
6 Στράτος Αποστολάκης 1986-1998 96 5
7 Αντώνης Νικοπολίδης 1999-2008 90 0
Σωκράτης Παπασταθόπουλος 2008-2019 90 3
9 Άγγελος Χαριστέας 2001-2011 88 25
10 Δημήτρης Σαλπιγγίδης 2005-2014 82 13

Πρώτοι σε Τέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγγελος Χαριστέας είναι στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας των σκόρερ όλων των εποχών της Ελλάδας.

Μέχρι 21 Νοεμβρίου 2023

# Παίκτης Περίοδος Τέρματα Συμμετοχές
1 Νίκος Αναστόπουλος 1977-1988 29 74
2 Άγγελος Χαριστέας 2001-2011 25 88
3 Φάνης Γκέκας 2005-2014 24 78
4 Δημήτρης Σαραβάκος 1982-1994 22 78
5 Μίμης Παπαϊωάννου 1963-1978 21 61
6 Νίκος Μαχλάς 1993-2002 18 61
7 Ντέμης Νικολαΐδης 1995-2004 17 54
Κώστας Μήτρογλου 2009-2019 17 65
9 Γιώτης Τσαλουχίδης 1987-1995 16 76
10 Γιώργος Σιδέρης 1958-1970 14 28
11 Τάσος Μπακασέτας 2016- 13 63
12 Νίκος Λυμπερόπουλος 1996-2012 13 76
13 Δημήτρης Σαλπιγγίδης 2005-2014 13 82
14 Βασίλης Τσιάρτας 1994-2005 12 70
15 Στέλιος Γιαννακόπουλος 1997-2008 12 77

Επιμέρους ατομικά ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρεκόρ Παίκτης Ημερ. Γέννησης Αγώνας Ημερ. Αγώνα Ηλικία παίκτη
Παρθενικό τέρμα Αλβέρτος Ναμίας[37] 1906 Ελλάδα - Β΄ Ιταλίας 1-4 07/04/1929 23 ετών
Περισσότερα τέρματα σε έναν αγώνα - (5 τέρματα) Δημήτρης Σαραβάκος[38] 26/07/1961 Ελλάδα - Αίγυπτος 6-1 10/10/1990 29 ετών
Νεότερος παίκτης που αγωνίστηκε με την Ελλάδα Κώστας Γκίκας 1913 Β' Ιταλίας - Ελλάδα 3-0 02/03/1930 16 έως 17 ετών, 2 μηνών και 2 ημερών1
Νεότερος παίκτης που σκόραρε με την Ελλάδα Σωτήρης Νίνης 03/04/1990 Ελλάδα - Κύπρος 2-0 19/05/2008 18 ετών, 1 μήνα και 16 ημερών
Γηραιότερος παίκτης που αγωνίστηκε με την Ελλάδα Γιώργος Κούδας[39] 23/11/1946 Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία 0-2 20/09/1995 48 ετών, 9 μηνών και 27 ημερών
Γηραιότερος παίκτης που σκόραρε με την Ελλάδα Μίμης Δομάζος 22/01/1942 Ελλάδα - Αυστραλία 3-3 11/11/1980 38 ετών, 9 μηνών και 19 ημερών

1Στο αρχείο της ΕΠΟ αναφέρεται μόνο το έτος γέννησης (1913), χωρίς την ακριβή ημερομηνία

Σπουδαίοι πρώην διεθνείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άγγελος Μπασινάς, ένας από τους πλέον επιτυχημένους παίκτες της Εθνικής Ελλάδος.

Παρακάτω είναι μια λίστα πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών (με αλφαβητική σειρά) που διακρίθηκαν με την Ελλάδα. Ως κριτήριο - προϋπόθεση λαμβάνεται η συμμετοχή σε 30 (τουλάχιστον) αγώνες με τη γαλανόλευκη φανέλα.

*Κατ' εξαίρεση αναφέρονται ορισμένοι πρώην διεθνείς προηγούμενων δεκαετιών (γεννημένοι πριν το 1950) με κριτήριο τις 25 συμμετοχές, καθώς παλαιότερα η συχνότητα αγώνων των εθνικών ομάδων ήταν μικρότερη.

(Σε παρένθεση συμμετοχές/τέρματα)

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλκέτας Παναγούλιας οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τελική φάση.
Ο Ότο Ρεχάγκελ είναι ο πλέον επιτυχημένος προπονητής της Ελλάδας.
Ο Φερνάντο Σάντος, ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της Ελλάδας.

Στον πρώτο αγώνα της Ελλάδας (εναντίον της Β΄ Ιταλίας, Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, 7 Απριλίου 1929), χρέη προπονητή ανέλαβε ο τότε παράγοντας της ΕΠΟ Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος καταγράφεται ως ο πρώτος ομοσπονδιακός τεχνικός.

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα δεν είχε έναν προπονητή με τη σημερινή έννοια του όρου, αλλά όπως ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, διέθετε έναν εκλέκτορα, ο οποίος ουσιαστικά ήταν υπεύθυνος για την επιλογή παικτών από τους συλλόγους και για τη συμμετοχή τους ή όχι στην ενδεκάδα. Ο ρόλος του προπονητή περιορίζονταν σε αυτόν του γυμναστή της ομάδας, είχε όμως ενεργό λόγο στην ομάδα, σε συνεννόηση πάντα με τον εκλέκτορα. Γι΄ αυτό και σε κάποιες αναφορές εμφανίζεται τεχνικό δίδυμο, στην πραγματικότητα όμως αναφέρονται ο εκλέκτορας (που με τα σημερινά δεδομένα λογίζεται ως ο πρώτος προπονητής) και ο γυμναστής - προπονητής. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι την περίοδο 1930-31 δεν υπήρξε συγκεκριμένος εκλέκτορας και η επιλογή των διεθνών γινόταν από τεχνική επιτροπή της ΕΠΟ. Υπήρξε πάλι μια περίοδος, όπου κάποιοι προπονητές, όπως ο Αντώνης Μηγιάκης, ο Κώστας Νεγρεπόντης και ο Γιάννης Χέλμης, εναλλάσσονταν στον πάγκο. Όλα αυτά μέχρι το 1964 όταν ο Λάκης Πετρόπουλος έγινε ο πρώτος προπονητής, ο οποίος ανέλαβε όλες τις αγωνιστικές αρμοδιότητες της ομάδας.

Ο Αλκέτας Παναγούλιας υπήρξε ο προπονητής που οδήγησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης με τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1980, ενώ ήταν αυτός που την καθοδήγησε και για πρώτη φορά στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα στο Μουντιάλ 1994.

Ο μακροβιότερος όλων με εννέα χρόνια παρουσίας (2001-2010) και 106 αγώνες, αλλά και ο πλέον πετυχημένος με αποκορύφωμα την κατάκτηση του τροπαίου στο Euro 2004, καθώς και τη συμμετοχή στα τελικά του Euro 2008 και του Μουντιάλ 2010 είναι ο Ότο Ρεχάγκελ.

Τον Αύγουστο του 2010 στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας βρέθηκε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα στην αποκαλούμενη και ως "μετά-Ρεχάγκελ" εποχή, συνεχίζοντας το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του με τις συμμετοχές στα τελικά του Euro 2012 και του Μουντιάλ 2014, καθώς και τις εν συνεχεία προκρίσεις στις δύο αυτές διοργανώσεις, στα προημιτελικά και στη φάση των 16 (για πρώτη φορά) αντίστοιχα.

Στις 31 Ιουλίου 2019 προσλήφθηκε ως προπονητής της Εθνικής ο Τζον φαν ΄τ Σχιπ. Το συμβόλαιό του συμφωνήθηκε να έχει διάρκεια 2,5 ετών και να ολοκληρωθεί με τη λήξη της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Στις 11 Φεβρουαρίου 2022 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Γκουστάβο Πογέτ, ο οποίος αποτελεί και σήμερα τον τεχνικό της εθνικής ομάδας.

Υπό αυτές τις ιδιαιτερότητες, οι προπονητές της Ελλάδας και η θητεία τους από τον πρώτο αγώνα το 1929 έως και σήμερα ήταν:

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΗΤΤΕΣ ΤΕΡΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Απόστολος Νικολαΐδης 5 1 1 3 6 - 13 1929, 1934-1935
Γιαν Κοψίβα 3 1 1 1 4 - 10 1929-1930
Γιόζεφ Σβέιγκ 1 0 0 1 0 - 3 1930
Επιτροπή ΕΠΟ 5 1 0 4 12 - 15 1930-1931
Λουκάς Πανουργιάς 4 0 0 4 2 - 14 1932
Κώστας Νεγρεπόντης 16 5 1 10 23 - 25 1933-1934, 1938, 1948-1950, 1953
Κώστας Κωνσταντάρας 4 0 1 3 6 - 16 1935
Γιόζεφ Κίνσλερ 2 0 0 2 6 - 10 1936
Άλαν Μπάκετ 1 0 0 1 1 - 11 1938-1940
Αντώνης Μηγιάκης 12 3 4 5 13 - 16 1951, 1952-1953, 1954-1955, 1958, 1961
Γιάννης Χέλμης 8 3 1 4 9 - 10 1951, 1954, 1955
Νίκος Κατράντζος 1 1 0 0 1 - 0 1951
Κώστας Ανδρίτσος 1 0 0 1 1 - 7 1956
Ρίνο Μαρτίνι 7 2 1 4 8 - 17 1957-1958
Πολ Μπαρόν 5 1 0 4 4 - 15 1959-1960
Τρύφων Τζανετής 11 5 1 5 19 - 25 1960-1961, 1962-1964
Λάκης Πετρόπουλος 35 6 9 20 34 - 62 1964-1965, 1967, 1969-1971, 1976-1977
Πάνος Μάρκοβιτς 2 2 0 0 6 - 1 1966-1967
Κώστας Καραπατής 1 0 0 1 0 - 1 1968
Νταν Γεωργιάδης 8 3 4 1 19 - 13 1968-1969
Μπίλι Μπίνγκαμ 12 2 3 7 11 - 23 1971-1973
Αλκέτας Παναγούλιας 74 23 20 31 89 - 121 1973-1976, 1977-1981, 1992-1994
Χρήστος Αρχοντίδης 21 5 3 13 17 - 33 1982-1984
Μίλτος Παπαποστόλου 46 14 15 17 46 - 61 1984-1988
Αλέκος Σοφιανίδης 7 3 1 3 13 - 10 1988-1989
Αντώνης Γεωργιάδης 30 11 9 10 34 - 38 1989-1991, 1992
Στέφανος Πετρίτσης 1 0 0 1 0 - 1 1992
Κώστας Πολυχρονίου 34 17 6 11 56 - 32 1994-1998
Άνχελ Ιορντανέσκου 7 4 2 1 11 - 7 1998-1999
Βασίλης Δανιήλ 30 14 8 8 46 - 34 1999-2001
Νίκος Χρηστίδης 1 0 1 0 0 - 0 2001
Ότο Ρεχάγκελ 106 53 23 30 138 - 111 2001-2010
Φερνάντο Σάντος 49 26 17 6 56 - 36 2010-2014
Κλαούντιο Ρανιέρι 4 0 1 3 1 - 5 2014
Κώστας Τσάνας 5 1 1 3 5 - 9 2014, 2015
Σέρχιο Μαρκαριάν 3 0 2 1 1 - 2 2015
Μίχαελ Σκίμπε 27 11 6 10 30 - 26 2015-2018
Άγγελος Αναστασιάδης 7 2 1 4 8 - 11 2018-2019
Τζον φαν ΄τ Σχιπ 26 11 9 6 29 - 23 2019-2021
Γκουστάβο Πογέτ 20 11 3 6 30 - 15 2022-
Σ΄ 642 242 155 245 796-885

Μέχρι και 21 Νοεμβρίου 2023

Σήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω εμφανίζονται οι εκδοχές του διακριτικού (αναφέρεται και ως εθνόσημο)[40] της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

Ακολουθούν οι απεικονίσεις των εθνοσήμων όπου το πρώτο χρησιμοποιήθηκε έως το 2004, χρονιά κατά την οποία αντικαταστάθηκε με το δεύτερο, το οποίο αποτελεί και το σημερινό της διακριτικό.[41] Ενδεικτικά:

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παραδοσιακά χρώματα της εθνικής Ελλάδος, τα οποία και χρησιμοποιούνται ανελλιπώς στις εμφανίσεις της ομάδας, είναι το κυανό και το λευκό, που προέρχονται φυσικά από τα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο ιστορικές[42], όπως και άλλες εμφανίσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Ελλάδας.

Πρώτη εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εμφάνιση 2008-2009.
1929
1992–1993
1997
2000

Δεύτερη εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1929
1992–1993
1997
2000

Στατιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανά αντίπαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα με την Αυστρία (Αύγουστος 2013).
Η Ελλάδα στον εναρκτήριο αγώνα του Euro 2012, έναντι στην Πολωνία.

Μέχρι και 21 Νοεμβρίου 2023

Αντίπαλος Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Πρώτος αγώνας
Αγγλία 9 0 2 7 3-23 1971
Αγγλία (ολυμπιακή ομάδα)1 2 1 0 1 5-3 1964
Άγιος Μαρίνος 2 2 0 0 6-0 1994
Αίγυπτος 10 5 2 3 18-12 1936
Αιθιοπία 3 3 0 0 7-3 1962
Ακτή Ελεφαντοστού 1 1 0 0 2-1 2014
Αλβανία 13 6 3 4 13-10 1985
Ανατολική Γερμανία 8 2 0 6 7-12 1980
Αργεντινή 2 0 0 2 0-6 1994
Αρμενία 6 4 1 1 7-3 2002
Αυστραλία 11 4 3 4 14-14 1969
Αυστρία 13 4 5 4 20-18 1967
Βέλγιο 10 3 4 3 10-11 1984
Βολιβία 2 1 1 0 2-1 1994
Βόρεια Ιρλανδία 9 6 0 3 13-11 1961
Βόρεια Κορέα 1 0 1 0 2-2 2010
Βοσνία και Ερζεγοβίνη 11 5 5 1 17-9 1996
Βουλγαρία 24 6 6 12 31-43 1929
Βραζιλία 2 0 1 1 0-3 1970
Γαλλία 10 1 2 7 9-26 1958
Γαλλία (Β΄ ομάδα) 6 1 2 3 2-4 1950
Γερμανία2 9 0 3 6 9-21 1960
Γεωργία 9 7 2 0 17-6 1996
Γιβραλτάρ 4 4 0 0 16-1 2016
Γκάνα 1 0 1 0 1-1 1999
Δανία 16 3 4 9 18-34 1952
Ελ Σαλβαδόρ 2 2 0 0 6-1 1999
Ελβετία 15 2 4 9 12-20 1968
Εσθονία 6 3 2 1 9-5 1999
ΕΣΣΔ 11 2 0 9 4-25 1965
Ηνωμένες Πολιτείες 1 0 1 0 1-1 1994
Ιαπωνία 2 0 1 1 0-1 2005
Ιρλανδία 5 4 1 0 6-1 2000
Ισημερινός 1 0 1 0 1-1 2011
Ισλανδία 3 2 0 1 4-3 1992
Ισπανία 12 1 3 8 11-21 1970
Ισπανία (Β΄ ομάδα) 2 1 0 1 3-7 1955
Ισραήλ 17 9 5 3 26-20 1953
Ιταλία 12 1 4 7 6-22 1934
Ιταλία (Β΄ ομάδα) 7 0 2 5 4-20 1929
Καζακστάν 3 3 0 0 7-2 2004
Καμερούν 1 0 0 1 0-3 1994
Καναδάς 4 3 1 0 5-0 1988
Κατάρ 1 1 0 0 1-0 1986
Κολομβία 2 0 0 2 0-5 1994
Κοσσυφοπέδιο 6 3 3 0 7-3 2020
Κόστα Ρίκα 1 0 1 0 1-1 2014
Κροατία 8 2 4 2 9-10 1996
Κύπρος 29 19 6 4 55-27 1963
Λετονία 8 5 2 1 13-6 1999
Λευκορωσία 2 1 0 1 1-1 2006
Λιβύη 1 1 0 0 4-0 1967
Λιθουανία 4 2 1 1 4-2 1995
Λίχτενσταϊν 5 4 1 0 8-1 2004
Λουξεμβούργο 9 8 0 1 17-3 1981
Μάλτα 11 7 3 1 24-7 1970
Μαρόκο 1 0 1 0 0-0 1991
Μαυροβούνιο 2 1 0 1 2-2 2016
Μεγάλη Βρετανία3 1 1 0 0 4-2 1952
Μεξικό 4 1 2 1 4-4 1971
Μολδαβία 7 6 1 0 11-2 1999
Νέα Ζηλανδία 1 1 0 0 2-0 2023
Νιγηρία 4 2 1 1 4-3 1994
Νορβηγία 9 5 2 2 13-10 1989
Νότια Κορέα 4 0 1 3 1-6 2006
Ολλανδία 11 1 1 9 3-24 1972
Ονδούρα 1 1 0 0 2-1 2021
Ουαλία 2 1 0 1 3-4 1964
Ουγγαρία 22 10 6 6 33-37 1938
Ουγγαρία (Β΄ ομάδα) 1 0 0 1 2-4 1931
Ουκρανία 6 2 2 2 3-4 2002
Παλαιστίνη4 2 2 0 0 4-1 1938
Παραγουάη 1 0 0 1 0-2 2010
Πολωνία 18 4 4 10 13-30 1963
Πορτογαλία 14 5 5 4 18-16 1968
Ρουμανία 37 9 10 18 41-73 1930
Ρωσία 11 2 5 4 10-14 1993
Σαουδική Αραβία 3 1 1 1 6-4 1994
Σενεγάλη 1 0 0 1 0-2 2010
Σερβία5 24 3 3 18 20-67 1930
Σκωτία 2 1 0 1 1-1 1994
Σλοβακία 5 3 1 1 6-4 2000
Σλοβενία 7 3 4 0 11-3 1996
Σουηδία 8 3 3 2 10-11 1981
Συρία 2 2 0 0 12-0 1949
Τουρκία 13 3 3 7 11-18 1948
Τσεχία 5 2 2 1 3-2 2002
Τσεχοσλοβακία 5 0 0 5 2-11 1977
Φερόε Νήσοι 4 2 0 2 11-4 1994
Φινλανδία 18 9 3 6 29-22 1966
Χιλή 1 1 0 0 1-0 1988
Σύνολο 642 242 155 245 796-885

Παρατηρήσεις:

1 Οι δύο αγώνες έγιναν στα πλαίσια των προκριματικών του ολυμπιακού τουρνουά 1964 και όλοι οι παίκτες της Αγγλίας ήταν ερασιτέχνες.

2 Στα στατιστικά της Γερμανίας συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες εναντίον της πρώην Δυτικής Γερμανίας.

3 Στα στατιστικά της Μεγάλης Βρετανίας υπολογίζεται ο αγώνας εναντίον της ολυμπιακής ομάδας.

4 Οι δύο αγώνες έγιναν εναντίον της Παλαιστίνης υπό βρετανική διακυβέρνηση (British Mandate for Palestine 1922-1948) για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου 1938.

5 Στα στατιστικά της Σερβίας συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες εναντίον της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου
Διοργάνωση Γύρος Κατάταξη Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Κατάταξη Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
1930 Δεν συμμετείχε Δεν συμμετείχε
1934 Δεν προκρίθηκε - 1 0 0 1 0-4
1938 - 3 2 0 1 5-12
1950 Δεν συμμετείχε Δεν συμμετείχε
1954 Δεν προκρίθηκε 2 4 2 0 2 3-2
1958 3 4 0 1 3 2-9
1962 3 4 1 0 3 3-8
1966 3 6 2 1 3 10-14
1970 2 6 2 3 1 13-9
1974 3 4 0 0 4 5-11
1978 3 4 1 1 2 2-6
1982 4 8 3 1 4 11-14
1986 3 6 1 2 3 5-10
1990 3 6 1 2 3 3-15
1994 Φάση ομίλων 24 3 0 0 3 0-10 1 8 6 2 0 10-2
1998 Δεν προκρίθηκε 3 8 4 2 2 11-4
2002 4 8 2 1 5 7-17
2006 4 12 6 3 3 15-9
2010 Φάση ομίλων 25 3 1 0 2 2-5 Μπαράζ 12 7 3 2 21-10
2014 Φάση των 16 13 4 1 2 1 3-5 Μπαράζ 12 9 2 1 16-6
2018 Δεν προκρίθηκε Μπαράζ 12 5 5 2 18-10
2022 3 8 2 4 2 8-8
2026 - - - - - - - - - - -
2030 - - - - - - - - - - -
2034 - - - - - - - - - - -
Σύνολο 3/22 10 2 2 6 5-20 Σύνολο 136 56 33 47 167-179
Τα ρεκόρ της Ελλάδας σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων
Πρώτος Αγώνας
Αργεντινή 4–0 Ελλάδα
(Βοστώνη, ΗΠΑ, 21 Ιουνίου 1994)
Μεγαλύτερη Νίκη
Νιγηρία 1–2 Ελλάδα
(Μπλουμφοντέιν, Νότια Αφρική, 17 Ιουνίου 2010)
Ακτή Ελεφαντοστού 1–2 Ελλάδα
(Φορταλέζα, Βραζιλία, 24 Ιουνίου 2014)
Μεγαλύτερη Ήττα
Αργεντινή 4–0 Ελλάδα
(Βοστώνη, ΗΠΑ, 21 Ιουνίου 1994)
Βουλγαρία 4–0 Ελλάδα
(Σικάγο, ΗΠΑ, 26 Ιουνίου 1994)
Υψηλότερη Θέση
13η - Φάση των 16 στο Mundial 2014
Χαμηλότερη Θέση
25η - Φάση Ομίλων στο Mundial 2010

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Διοργάνωση Γύρος Κατάταξη Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Κατάταξη Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
1960 Δεν προκρίθηκε Προκριματικά 2 0 1 1 2-8
1964 Δεν συμμετείχε Δεν συμμετείχε
1968 Δεν προκρίθηκε 2 6 2 2 2 8-9
1972 3 6 1 1 4 3-8
1976 2 6 2 3 1 12-9
1980 Φάση ομίλων 8 3 0 1 2 1-4 1 6 3 1 2 13-7
1984 Δεν προκρίθηκε 3 8 3 2 3 8-10
1988 2 8 4 1 3 12-13
1992 3 8 3 2 3 11-9
1996 3 10 6 0 4 23-9
2000 3 10 4 3 3 13-8
2004 Πρωταθλήτρια 1 6 4 1 1 7-4 1 8 6 0 2 8-4
2008 Φάση ομίλων 16 3 0 0 3 1-5 1 12 10 1 1 25-10
2012 Προημιτελικά 7 4 1 1 2 5-7 1 10 7 3 0 14-5
2016 Δεν προκρίθηκε 6 10 1 3 6 7-14
2020 Δεν προκρίθηκε 3 10 4 2 4 12-14
2024 - - - - - - - - - - -
2028 - - - - - - - - - - -
2032 - - - - - - - - - -
Σύνολο 4/17 1 Τίτλος 16 5 3 8 14-20 Σύνολο 120 56 25 39 171-137
Τα ρεκόρ της Ελλάδας σε τελικές φάσεις Euro
Πρώτος Αγώνας
Ολλανδία 1–0 Ελλάδα
(Νάπολη, Ιταλία, 11 Ιουνίου 1980)
Μεγαλύτερη Νίκη
Πορτογαλία 1–2 Ελλάδα
(Πόρτο, Πορτογαλία, 12 Ιουνίου 2004)
Μεγαλύτερη Ήττα
Γερμανία 4–2 Ελλάδα
(Γκντανσκ, Πολωνία, 22 Ιουνίου 2012)
Υψηλότερη Θέση
1η - Πρωταθλήτρια στο Euro 2004
Χαμηλότερη Θέση
16η - Φάση Ομίλων στο Euro 2008

Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργάνωση Γύρος Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα
2005 Φάση ομίλων 3 0 1 2 0-4
Σύνολο 1/9 3 0 1 2 0-4
Τα ρεκόρ της Ελλάδας στο κύπελλο Συνομοσπονδιών
Πρώτος Αγώνας
Βραζιλία 3–0 Ελλάδα
(Λειψία, Γερμανία, 16 Ιουνίου 2005)
Μεγαλύτερη Νίκη
Μεγαλύτερη Ήττα
Βραζιλία 3-0 Ελλάδα
(Λειψία, Γερμανία, 16 Ιουνίου 2005)
Υψηλότερη Θέση
7η - Φάση Ομίλων το 2005
Χαμηλότερη Θέση
7η - Φάση Ομίλων το 2005

Θέση στην παγκόσμια κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνική ομάδα της Ελλάδας βρίσκεται στην 51η θέση μεταξύ των εθνικών ομάδων του κόσμου, στον σχετικό κατάλογο της FIFA. Η υψηλότερη θέση στην οποία έχει φτάσει η εθνική ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη είναι η 8η θέση τον Απρίλιο του 2008 καθώς και τον Οκτώβριο του 2011.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι θέσεις της Ελλάδας ανά έτος (τον μήνα Δεκέμβριο), καθώς επίσης η υψηλότερη και η χαμηλότερη θέση που είχε καταλάβει κατά τη διάρκεια του κάθε έτους:

Έτος Θέση Υψηλότερη Χαμηλότερη
1993 34 32 36
1994 28 28 37
1995 34 23 34
1996 35 30 45
1997 42 29 46
1998 53 42 66
1999 34 30 46
2000 42 31 42
2001 57 43 61
2002 48 46 59
2003 30 26 48
2004 18 14 36
2005 16 12 20
2006 16 14 32
2007 11 11 16
2008 20 8 20
2009 13 11 20
2010 11 11 13
2011 14 8 14
2012 11 9 14
2013 12 11 16
2014 24 10 25
2015 41 24 44
2016 42 37 52
2017 47 38 47
2018 43 42 47
2019 54 43 60
2020 53 53 54
2021 55 53 55
2022 51 48 55

Τρόπαια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήτρια Ευρώπης (2004)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αθλητικά Βραβεία Π.Σ.Α.Τ. - Καλύτερη ομάδα: Εθνική Ελλάδος (ποδόσφαιρο ανδρών) (1964, 1967, 1969, 1974, 1979, 1993, 2003, 2004, 2007, 2013, 2014).
  2. «Κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα για το 2007. in.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2007. 
  3. Εφημερίδα Εμπρός - Το Γαλάζιο Δέντρο των Διεθνών μας 19/12/1953, σελ. 9
  4. 4,0 4,1 Εφημερίδα Εμπρός - Το Γαλάζιο Δέντρο των Διεθνών μας 27/12/1953, σελ. 13
  5. Αθλητική Ηχώ 14-9-1951
  6. Ανδρέας Μπόμης, "Γκολ 2000, Ένας αιώνας ποδόσφαιρο", σ. 54.
  7. Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της Ελλάδας (υπό την ΕΠΟ) στο epo.gr
  8. Ο πρώτος αγώνας που καταγράφηκε σε φιλμ, εναντίον της Β΄Ιταλίας στη Νάπολι (2/3/1930)
  9. 9,0 9,1 "ITALIA '90, η εγκυκλοπαίδεια του Μουντιάλ • Ο καθρέφτης του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου", Ανδρέας Μπόμης, έκδοση περιοδ. «ΕΙΚΟΝΕΣ», Αθήνα Ιούν. 1990, σελ. 309
  10. MATCHES • FIRST ROUND Αρχειοθετήθηκε 2013-12-27 στο Wayback Machine., MATCH Report • Sweden-Greece 9:0,TEAMS • Greece • Squad List Αρχειοθετήθηκε 2013-12-27 στο Wayback Machine., Olympic Football Tournament Antwerp 1920, Fédération Internationale de Football Association FIFA
  11. Declaration by FIFA / IFFHS, International Federation of Football History & Statistics IFFHS
  12. στον επίσημο ιστότοπο της Svenska Fotbollförbundet τηρείται αρχείο αναμετρήσεων μεταγενέστερων του 1999 μόνο. Εντούτοις, η ταυτοποίηση των στοιχείων καριέρας του Herbert Carlsson ή Karlsson, σκόρερ 5 τερμάτων εις βάρος των Ελλήνων, ανάμεσα στο αρχείο παικτών της (σελ. 8) και το eu-football, αξιόπιστη βάση δεδομένων για τις ευρωπαϊκές εθνικές, καταδεικνύει πως ο αγώνας της Αμβέρσας υπολογίζεται κανονικά από τη Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Υπογραμμίζεται ότι το eu-football ακολουθεί τη θεώρηση των εθνικών φορέων και όχι της FIFA, άρα δεν εμφανίζει την ελληνική ολυμπιακή αποστολή το 1920 ως Εθνική (παρά Greece * χωρίς ενδεικτική σημαία) και αναφέρει ως πρώτη συνάντηση της τελευταίας εκείνη που θεωρεί η ΕΠΟ το 1929
  13. Hellas: Full "A" internationals (1920), International Federation of Football History & Statistics IFFHS
  14. Διεθνείς συμμετοχές Ελλήνων ποδοσφαιριστών και τεχνικών (1920), International Federation of Football History & Statistics IFFHS
  15. When Greece played its first full "A" international at the Olympic football tournament on 28th August 1920 (0:9 against Sweden), two defenders... [Όταν η Ελλάδα έδωσε τον πρώτο της full "A" international (ενν. αγώνα) κατά το Ολυμπιακό τουρνουά την 28η Αυγούστου 1920 (0:9 από τη Σουηδία), δύο αμυντικοί,...] Interesting & curious facts about full "A" internationals and national players • 1920, International Federation of Football History & Statistics IFFHS
  16. "Το ελληνικό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο • Μελέτη ιστορική και θεωρητική εκλαϊκευμένη", Τάκης Γ. Σακελλαρίου, έκδοσις Επιτροπής Τύπου και Διαφωτίσεως της ΕΠΟ, Αθήναι 1947, σελ. 53 και 58
  17. "Η εθνική ομάς της Ελλάδος (και οι δέκα αγώνες της εθνικής Ενόπλων)", Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, έκδοσις ιδιωτική, Αθήναι 1953, σελ. 7-12 και 79-83
  18. "Το ποδόσφαιρο: στην Ελλάδα, στον κόσμο", Γιάννης Διακογιάννης, Εκδόσεις Κάκτος, Αθήνα 1978 0
    "100 χρόνια ποδόσφαιρο", Γιάννης Διακογιάννης, Εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα 1997, ISBN 960-8460-23-9, σελ. 9
  19. "Εθνική Ελλάδος, γεια σου! • Η ιστορία και οι επιτυχίες της επίσημης αγαπημένης όλων των Ελλήνων", Χρήστος Φασούλας-Δομήνικος Κοντολέων, Εκδόσεις Παπαδόπουλου, Αθήνα 2008, ISBN 960-4128-19-1, σελ. 13 και 106
  20. "ITALIA '90, η εγκυκλοπαίδεια του Μουντιάλ • Ο καθρέφτης του ελληνικού και ξένου ποδοσφαίρου", Ανδρέας Μπόμης, έκδοση περιοδ. «ΕΙΚΟΝΕΣ», Αθήνα Ιούν. 1990, σελ. 310-317 0
    "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας • Και πώς φτάσαμε στην Αφρική", Ανδρέας Μπόμης, Εκδόσ. Ερεχθηίδας, Αθήνα 2009, ISBN 960-9912-50-8
  21. "Αφιέρωμα στην Εθνική Ελλάδος", Γιώργος Ν. Παγιωτέλης, ένθετο περιοδ. «Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ» (τχ. 28-30), Αθήνα Απρ-Ιούν 1996
  22. προπολεμικά: 3 φιλικά / 1949 με 1960: 17 φιλικά ή για τα τρία Μεσογειακά κύπελλα ποδοσφαίρου / 1984 με 2008: 3 φιλικά
  23. 4 την αγωνιστική περίοδο 1959-60 και 2 το 1964
  24. 1954 και δύο το 1984
  25. το Ιταλία-Ελλάδα 0-0 της Περούτζια στις 30 Μαΐου 1990, με τη FIFA να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνων προετοιμασίας στο έδαφος που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο κύπελλο, ένα 15νθήμερο πριν την έναρξή του. Το σκεπτικό βασιζόταν πιθανότατα στην αποτροπή άφιξης των πλούσιων κρατών νωρίτερα από τα υπόλοιπα, με στόχο να κερδίσουν πλεονέκτημα συνηθίζοντας τις συνθήκες μέσω μακρύτερης διαμονής και φιλικών. Για να αποτελέσει ο συγκεκριμένος την πρόβα τζενεράλε των γηπεδούχων τότε Ιταλών, οι δύο αντίπαλοι δεν έφεραν εθνόσημο στις φανέλες και η είσοδος ήταν ελεύθερη για τους 35.000 θεατές. Η σχετική απαγόρευση άρθηκε από το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 για αδιευκρίνιστους λόγους
  26. ««Ο άθλος του Μαρακανά» (video)». agones.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2021. 
  27. transfermarkt.co.uk. Match report Greece-Netherlands
  28. transfermarkt.co.uk. Match report Czechoslovakia-Greece
  29. Match report Germany-Greece
  30. «Mπράβο παιδιά! - H Eθνική μας πέτυχε το θαύμα». Η Καθημερινή. 2 Ιουλίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2023. 
  31. «Hμέρα της γιορτής - Eίμαστε ήδη οι νικητές». Η Καθημερινή. 4 Ιουλίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2004. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2023. 
  32. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. uefa.com
  33. «Γερμανία - Ελλάδα 4-2. uefa.com». 
  34. Η 23άδα του Μουντιάλ, www.epo.gr
  35. «EURO 2024 play-offs: Η αποστολή της Εθνικής Ομάδας». www.epo.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2024. 
  36. «Εθνική Ελλάδας: Οι κλήσεις του Πογιέτ για το Nations League». www.protothema.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2022. 
  37. Το πρώτο γκολ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας
  38. Το "πενταρέ" του Σαραβάκου
  39. «Το ρεκόρ του Γιώργου Κούδα.sportdog.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  40. sport24.gr Κρέμασαν την φανέλα με το εθνόσημο
  41. facebook.com ΕΛΛΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (GREECE NATIONAL TEAM)
  42. Oι εμφανίσεις της Εθνικής που έγραψαν ιστορία contra.gr

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας και πως φθάσαμε στην Αφρική" (Ανδρέας Μπόμης 2009)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]