Τρίκαλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°33′00″N 21°46′00″E / 39.55°N 21.7667°E / 39.55; 21.7667

Τρίκαλα
Πόλη

Έμβλημα
Τρίκαλα στον χάρτη: Ελλάδα
Τρίκαλα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Δημήτριος Παπαστεργίου
Γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας
Νομός Τρικάλων
Έκταση 73.02 τ.χλμ
Υψόμετρο 115 μ
Πληθυσμός 61.653 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 42100
Τηλεφωνικός κωδικός 24310
Ιστοσελίδα http://www.trikalacity.gr/

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, στην απογραφή του 2011 ο Δήμος Τρικκαίων είχε 80.900 κατοίκους, ενώ το Διαμέρισμα Τρικκαίων εμφανίζει πυκνότητα πληθυσμού 133,15 κατοίκων/km2,.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικός χώρος όπου πιθανολογείται η ύπαρξη Ασκληπιείου
Το Κουρσούμ Τζαμί στη νότια είσοδο της πόλης

Η περιοχή των Τρικάλων κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και οι πρώτες ενδείξεις ζωής στο σπήλαιο της Θεόπετρας φτάνουν ως το 49.000 π.Χ. περίπου. Έχουν επίσης ανακαλυφθεί νεολιθικοί οικισμοί από το 6.000 π.Χ. στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο και άλλες τοποθεσίες.

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ' άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Στην περιοχή υπήρχε μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα Ασκληπιεία της εποχής. Η πόλη φέρεται επίσης στην Ιλιάδα του Ομήρου να συμμετέχει στον Τρωικό πόλεμο στην πλευρά των Ελλήνων, με τριάντα πλοία και αρχηγούς τους γιατρούς γιους του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο. Η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα βασιλείου κατά τη μυκηναϊκή εποχή και αργότερα αποτέλεσε κέντρο του κράτους της Εστιαιώτιδας που καταλάμβανε περίπου τη σημερινή έκταση του νομού Τρικάλων και περιγράφεται από το γεωγράφο Στράβωνα.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε ανάπτυξη. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ., ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα προσχώρησε στη νομισματική ένωση Θεσσαλέων. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β΄. Έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, κατά την εισβολή των τελευταίων στην Ελλάδα, καθώς ο Φίλιππος Ε' και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε.

Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες η πόλη και η περιοχή γνώρισε όλους τους τότε εισβολείς στο Βαλκανικό χώρο: Γότθους (396), Ούννους (447), Σλάβους (577), Βούλγαρους (976-1025), Νορμανδούς (1081), Καταλανούς (1309-1311) και από το 1204 τους Φράγκους, ενώ για ένα σύντομο διάστημα ξαναγύρισε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Η πόλη κατακτάται τελικά από τους Οθωμανούς το 1393 και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής γίνεται σημαντικό κέντρο οικοτεχνίας, με ονομαστά μάλλινα υφαντά και προϊόντα δέρματος. Επίσης αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο, καθώς για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκοκρατίας (1543-1854) λειτούργησε εδώ η Σχολή Τρίκκης (και αργότερα Ελληνική Σχολή) στην οποία δίδαξαν γνωστοί διδάσκαλοι της εποχής, όπως ο Διονύσιος ο Φιλόσοφος.

Στις 23 Αυγούστου του 1881, με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, η πόλη περνάει σε ελληνική κυριαρχία, όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλία και η Ήπειρος. Θα ξαναβρεθεί υπό Τουρκική κυριαρχία με τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 για ένα περίπου χρόνο, μέχρι την τελική της ενσωμάτωση στην Ελλάδα (1898). Στη συνέχεια τα Τρίκαλα έπαιξαν βασικό ρόλο στις αγροτικές κινητοποιήσεις των αρχών του 20ού αιώνα εναντίον των τσιφλικάδων και υπήρξαν ο τόπος ίδρυσης του πρώτου Γεωργικού Συνεταιρισμού στην Ελλάδα, το 1906.
Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη η πόλη ήταν η μεγάλη πλημμύρα του Ιουνίου του 1907, όταν την νύκτα στις 3 Ιουνίου μετά από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, «με το καρδάρι» κατά την τοπική έκφραση, ξεχείλισαν όλα τα γύρω ποτάμια, ο Ληθαίος, ο Αϊμονιώτης, ο Κουμέρκης και ο Σαλαμπριάς με συνέπεια την επομένη το πρωί να έχει μετατραπεί ο κάμπος σε τεράστια λίμνη. Στην πλημμύρα εκείνη έχασαν την ζωή τους 80 κάτοικοι, περίπου 200 οικίες κατέρρευσαν, καθώς και το γυμνάσιο, και χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Οι δε λοιπές καταστροφές υπήρξαν τεράστιες με διακοπή της συγκοινωνίας αφού και η σιδηροδρομική γραμμή είχε παρασυρθεί.

Στη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της κατοχής τα Τρίκαλα αποτέλεσαν ιδιαίτερο πεδίο δράσης. Από τα Τρίκαλα καταγόταν ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης. Στα Τρίκαλα επίσης εκτέθηκε σε δημόσια θέα το κεφάλι του Άρη Βελουχιώτη μετά τον θάνατό του. Η πόλη απελευθερώθηκε από τη ναζιστική κατοχή στις 18 Οκτώβρη του 1944.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη λειτουργεί Φιλαρμονική Ορχήστρα με ευθύνη του Δήμου, καθώς και πολλοί χορευτικοί σύλλογοι. Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων λειτουργούν επίσης με ευθύνη του Δήμου τμήματα θεάτρου, κουκλοθεάτρου, χορωδίας, ζωγραφικής και άλλων τεχνών. Εκδηλώσεις γίνονται συνήθως στο Πνευματικό Κέντρο, στο Κουρσούμ Τζαμί, τις πλατείες της πόλης, αλλά και στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που υπάρχουν σε μουσεία και δημόσια κτήρια της πόλης.

Μουσεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φρούριο

Λειτουργούν στην πόλη των Τρικάλων τα ακόλουθα μουσεία[1]:

 • Αρχαιολογική Συλλογή Τρίκκης Συγκεντρώθηκε το 1902 από τον Παναγιώτη Καστριώτη και στις δυο αίθουσές της εκτίθενται ευρήματα από το Νομό Τρικάλων από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα υστεροβυζαντινά χρόνια.
 • Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί στην οδό Γαριβάλδη 6. (κλειστό προσωρινά) Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στη συλλογή, επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έντυπα της ίδιας περίοδου, ενώ το μουσείο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου, διοργανώνει εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων.
 • Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο Ιδρύθηκε το 1998 με βάση το συλλεκτικό υλικό του Βασίλη Πελίγκου, το αρχείο του Σπύρου Μπονώτη και δωρεές αθλητών και ανωνύμων. Στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο και η παρουσίαση των εκθεμάτων διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες, όπου παρουσιάζεται η αθλητική ιστορία των Τρικάλων από το 1896 μέχρι σήμερα. Λειτουργεί επίσης Αίθουσα Τροπαίων του τοπικού αθλητισμού καθώς και αναγνωστήριο με βιβλιοθήκη και πολυμέσα.
 • Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Τρικαλινών Δημιουργών, που λειτουργεί και ως Μουσείο Μουσικής Ιστορίας, με οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό σχετικό με τους μουσικούς που κατάγονται από τα Τρίκαλα και τη μουσική κληρονομιά της πόλης.
 • Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού εταιρείας "Κλιάφα" Στεγάζεται στα παλαιά Ψυγεία- Παγοποιεία Κλιάφα και λειτουργεί ως μουσείο της εταιρίας, αλλά και ως μουσείο της πόλης των Τρικάλων. Πέρα από τις ενότητες τις σχετικές με την ιστορία της πόλης και της εταιρείας, στεγάζει επίσης παραδοσιακό τυπογραφείο, παλιό φαρμακείο, καθώς και παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους, πολυμέσα και χώρο ειδικά διαμορφωμένο για την αφήγηση παραμυθιών.
 • Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη Ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στα πρώην ψυγεία της ΑΓΡΕΞ στην Αγία Μονή. Στο μουσείο εκτίθενται 1.236 πίνακες και 114 γλυπτά και σχέδια.
 • Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πόλης και αποτελείται από τις αίθουσες: Εκκλησιαστικό Μουσείο, με εκκλησιαστικά είδη, εικόνες και άμφια, Λαϊκό Μουσείο με λαογραφικά και είδη καθημερινής χρήσης παρελθόντων ετών, και Βιβλιοθήκη που λειτουργεί και ως αναγνωστήριο ανοιχτό στο κοινό και περιλαμβάνει 19.000 τίτλους.
 • Μύλος Ματσόπουλου Κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο. Στεγάζει επίσης το Δημοτικό Κινηματογράφο και Θέατρο αλλά και συνεδριακό κέντρο, όπως και κάθε Χριστούγεννα τον Μύλο των Ξωτικών.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1959 στο ισόγειο του Δημαρχείου Τρικάλων, ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ως Νομικό Πρόσωπο ενώ σήμερα αποτελεί τομέα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικάλων και ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ). Το 1992 μεταφέρθηκε σε δικό της χώρο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θεματικά πεδία για κάθε είδος ενδιαφέροντος αλλά και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη των Τρικάλων και του Νομού.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Ληθαίος που διασχίζει την πόλη
 • Το Φρούριο της πόλης,[3] που κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Τρίκκης κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα, με τριπλό τείχος. Ανακατασκευάστηκε αργότερα από τους Οθωμανούς, οι οποίοι το 17ο αιώνα τοποθέτησαν και ένα τεράστιο ρολόι πάνω σε πύργο, που συνοδευόταν από μια καμπάνα βάρους 650 κιλών. Το 1936 τοποθετήθηκε άλλο ρολόι από τον δήμαρχο Θεοδοσόπουλο και παραμένει ως σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Στο τρίτο διάζωμα του φρουρίου, από τον πυθμένα ενός πηγαδιού, ξεκινά τούνελ που διέσχιζε το λόφο του Προφήτη Ηλία και κατέληγε στο δρόμο προς Καλαμπάκα. Σήμερα το Φρούριο φιλοξενεί το υπαίθριο θέατρο του Δήμου, ενώ είναι επισκέψιμο το ρολόι με θέα όλη την πόλη.
 • Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ,[4] κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Πίσω από το τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, ανεψιού του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Κατά την παράδοση ο Οσμάν Σαχ έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
 • Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι[5] και παλιά Μανάβικα.[6] Το Βαρούσι βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Επί τουρκοκρατίας ήταν χριστιανική συνοικία, μέχρι τη δεκαετία του 1930 η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Τα παλιά βαρουσιώτικα σπίτια κτισμένα μεταξύ 17ου και 19ου αι. και οι πολυάριθμες εκκλησίες αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αι. που ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες. Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Οι σωζόμενοι σήμερα ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων (τοιχογραφίες του 1575), του Αγίου Δημητρίου (πριν το 1588), του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος και του Αγίου Παντελεήμονος (τέλη 16ου - αρχές 17ου αι.), του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1674), της Αγίας Μαρίνας (1766), της Αγίας Παρασκευής (1843), της Παναγίας Φανερωμένης ή του Γενεσίου της Θεοτόκου (1849-1853), της Αγίας Επισκέψεως (1863-1877), του Αγίου Στεφάνου (1882) και του Αγίου Νικολάου. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα, γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης.[7]
Άποψη από το φρούριο
 • Ο Ληθαίος ποταμός και η Κεντρική Γέφυρα,[9] η οποία ενώνει την κεντρική πλατεία με τον πεζόδρομο της Ασκληπιού, κατασκευασμένη το 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Χαρακτηριστικό και το άγαλμα του Ασκληπιού πάνω στην ομώνυμη γέφυρα του Ληθαίου.
 • Ο Μύλος Ματσόπουλου,[10] που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο.
 • Το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού,[11] που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Ασκληπιού. Την κατασκευή του κτιρίου την ανέλαβε το 1886 η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία του δικτύου των σιδηροδρόμων την εποχή της κυβέρνησης του Χαρίλαου Τρικούπη.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός
 • Τα Παλαιά Ψυγεία- Παγοποιεία Κλιάφα,[14] ένα χαρακτηριστικό βιομηχανικό κτίσμα του 1926, το οποίο ανακαινίστηκε με δαπάνη της εταιρείας, διατηρώντας την αρχιτεκτονική του γραμμή και ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Λειτουργεί σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη των Τρικάλων υπάρχουν σε λειτουργία[15] 32 νηπιαγωγεία, 35 δημοτικά σχολεία, 9 γυμνάσια και 8 γενικά λύκεια, καθώς και δημόσιο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης, λειτουργούν 4 τεχνικά λύκεια (μεταξύ των οποίων ένα εσπερινό), ένα εσπερινό λύκειο, ένα μουσικό γυμνάσιο και λύκειο και ένα αθλητικό γυμνάσιο και λύκειο. Τέλος, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή και διάκριση μαθητών από τα Τρίκαλα στις τρεις φάσεις (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.[16] Κατά τη σχολική χρονιά 2010-11 τρεις Τρικαλινοί μαθητές διακρίθηκαν και στη Μαθηματική Μεσογειάδα, στη Μαθηματική Βαλκανιάδα και στην Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.[17]

Ανώτερη & Ανώτατη Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη λειτουργούν τρεις ανώτατες σχολές: το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)[18] του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Λάρισας και Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, επίσης του ΤΕΙ Λάρισας.[19]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάδιο Τρικάλων

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είναι:

 • Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Έχει φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως το super grand prix Τσικλητήρεια το 2003, πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου, αγώνες Σούπερ Λιγκ κλπ. Είναι έδρα της ομώνυμης τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, αλλά και πολλών αθλητικών συλλόγων.
 • Κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Φιλοξενεί αγώνες όλων των αθλημάτων, καθώς και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Ο.Α.Κ.Α Περιλαμβάνει κλειστό και ανοικτό κολυμβητήριο, καθώς και κλειστό στάδιο καλαθοσφαίρισης, όπως επίσης και προπονητικά κέντρα. Έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
 • Αθλητικό Κέντρο Πάρκου Αγ. Γεωργίου Κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι αντισφαίρισης, κολύμβησης και ανωμάλου δρόμου προσελκύουν καθημερινά πλήθος πολιτών.
 • Ποδηλατοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων Κατασκευάστηκε κοντά στο χώρο του Τ.Ε.Φ.Α.Α. το 2004, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου λειτουργούν επίσης σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως και ιδιωτικά κέντρα αθλητισμού, ακαδημίες ποδόσφαιρο, αντισφαίρισης και άλλων αθλημάτων.

Αθλητικά Σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κόσμος σε αγώνα του Α.Ο Τρίκαλα

Τα αθλητικά σωματεία που έχουν ιδρυθεί και δραστηριοποιούνται στα Τρίκαλα είναι[20]:

Ποδόσφαιρο Α.Ο Τρίκαλα, Α.Ο Φωτάδας,
Μπάσκετ Πράσινη Γωνιά, Aries Trikala BC, Κρόνος
Βόλεϋ Α.Σ. Ασκληπιός, Ακαδημίες Φιλαθλητικός Τρικάλων
Κολύμβηση Α.Κ.Ο. Τρικάλων, Νηρέας, Α.Σ.Ε. Τρικάλων, Κ.Σ. Ποσειδώνας, Α.Ε. Τρικάλων
Χάντμπολ Α.Ε. Τρικάλων
Ποδηλασία Π.Α.Σ. Τρίκκη, Π.Α.Σ.Τ.Ρ. Ασκληπιός, Ιπποκλής, Π.Ο. Τρικάλων
Στίβος Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων, Γ.Α.Σ. Ζεύς, Γ.Ε.Α. Τρικάλων
Πάλη Σ.Β.Α. Τρικάλων, Τρίκκη
Ταεκβοντό Α.Σ. Ταεκβοντό Ζευς
Μπάσκετ με καρότσι Αστέρας Τρικάλων

Μέσα Ενημέρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη των Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα μέσα ενημέρωσης[21]:

Εφημερίδες Περιοδικά Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ενημέρωση (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) Εν δήμω (περιοδικό Δήμου Τρικκαίων) TV10 (έδρα στα Τρίκαλα) Hot Mix 88 (ελληνική και ξένη σύγχρονη μουσική)
Πρωινός Λόγος (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) In Life (life style περιεχομένου) TRT TV (διαθέτει στούντιο στα Τρίκαλα) Άνεμος 92 (ελληνική μουσική)
Τρικαλινά Νέα (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) First View (γενικού περιεχομένου) ASTRA TV (διαθέτει στούντιο στα Τρίκαλα) Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6 (ελληνική και ξένη μουσική)
Έρευνα (καθημερινή πολιτική εφημερίδα) Elite Stores (γενικού περιεχομένου) Ράδιο Ζυγός (ενημέρωση)
Ενεργός Πολίτης (εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα) Ιδέες (γενικού περιεχομένου) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών (σταθμός Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών)
Διάλογος (εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα) Loud Radio 88,8 (ξένη μουσική)
Η φωνή των Τρικάλων (εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα) Radio Life (ελληνική και ξένη σύγχρονη μουσική)
Top (ελληνική και ξένη μουσική)
Πρωινός (ενημέρωση)

Ηλεκτρονικές Εφημερίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου στην πόλη των Τρικάλων και η επίσημη ανακοίνωση της πόλης ως πρώτης ψηφιακής της Ελλάδας με τον τίτλο e-trikala δημιούργησε νέα δεδομένα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από το 2004 και μετά έχουν ιδρυθεί δεκάδες τοπικές ιστοσελίδες ενημερωτικού και αθλητικού περιεχομένου, πόρταλ, καθώς και μπλογκς από τις αρχές του 2008. Τα κυριότερα είναι τα παρακάτω:

 • fatsimare [22]
 • trikalavoice.gr [23]
 • Goaltrikala.gr για αθλητική ενημέρωση [24]
 • Διάλογος (εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα) [25]
 • Ερευνα [26]
 • Ενημέρωση [27]
 • Trikala.net [28]
 • Trikki [29]
 • Trikalanews [30]
 • 3kala [31]
 • Trikalaggelies.gr | Site agγελιών [32]

Ραδιόφωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως κάθε πόλη τα Τρίκαλα έχουν και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

 • Loud Radio FM 88.8 [33]
 • ΡυθμόςFM 89.2 [34]
 • Ράδιο Ζυγός FM 100 [35]
 • Λέσχη FM 97.6 [36]
 • Ράδιο Μετέωρα FM 90.3 [37]

Γνωστά Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα Τρίκαλα έλκουν την καταγωγή τους γνωστοί πολιτικοί,μουσικοί,[38] και αθλητές[39]:

Όνομα Ιδιότητα
Οικουμένιος Επίσκοπος Τρίκκης
Ευάγγελος Αβέρωφ πολιτικός
Σωτήρης Χατζηγάκης πολιτικός
Γεώργιος Κονδύλης Στρατηγός, πολιτικός
Στέφανος Σαράφης Στρατηγός, πολιτικός
Σωτήρης Κυργιάκος ποδοσφαιριστής
Ηλίας Κατσάνος λογοτέχνης
Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδιστής
Χρήστος Παπανικολάου αθλητής άλμα επί κοντώ, Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Ευθύμης Ρεντζιάς αθλητής, πολιτικός
Βασίλης Τσιτσάνης Συνθέτης - Στιχουργός - τραγουδιστής
Σοφία Σακοράφα αθλήτρια ακοντισμού, πολιτικός
Λάμπρος Χούτος ποδοσφαιριστής
Περικλής Ιακωβάκης αθλητής στίβου
Γεώργιος Κολτσίδας ποδοσφαιριστής
Δημήτρης Σγούρος πιανίστας
Βάσια Λόη μοντέλο, παρουσιάστρια
Κώστας Βίρβος Στιχουργός - ποιητής - υπάληλλος
Απόστολος Καλδάρας Συνθέτης - Στιχουργός - Τραγουδιστής
Χρήστος Κολοκοτρώνης Στιχουργός - Τραγουδιστής
Μπάμπης Μπακάλης Συνθέτης - Στιχουργός.
Γιώργος Σαμολαδάς Καθηγητής Φ. Αγωγής - Στιχουργός
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιανίστρια
Δημήτρης Καβράκος μουσικός
Δημήτρης Γεωργαλής αθλητής ποδηλασίας
Κώστας Φορτούνης ποδοσφαιριστής
Κώστας Παπανικολάου καλαθοσφαιριστής
Ζήσης Σούλιος Ποδηλάτης

Η πόλη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Τρίκαλα φτάνει κανείς με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο.[40] Επιπλέον, το Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων λειτουργεί λεωφορειακές γραμμές τόσο εντός της πόλης των Τρικάλων όσο και μεταξύ των Τρικάλων και γειτονικών χωριών και οικισμών.[41]

Κεντρικές οδοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλαμπάκας Καρδίτσης Κολοκοτρώνη
Αριάδνης (περιμετρική Λαρίσης-Ιωαννίνων) Ασκληπιού Βασιλείου Τσιτσάνη (πρώην Λαρίσης)
Στεφάνου Σαράφη Πύλης Γ. Κονδύλη
Κοραή Δημητρίου Βούλγαρη Αμαλίας
25ης Μαρτίου Ηρώων Αλβανικού Μετώπου Μετεώρων
Καποδιστρίου Συγγρού Ελευθερίου Βενιζέλου
Απόλλωνος Βύρωνος Όθωνος
Ιουλιέτας Αδάμ Κανουτά 28ης Οκτωβρίου
Ζάππα Ιακωβάκη Ερμού

Συνοικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βόρειες Απόστολοι, Σωτήρα, Λογγάκι, Κηπάκι, Σεισμόπληκτα, Αγ. Οικουμένιος, Λεπτοκαρυά, Περδικορράχη
Νότιες Καρυές, Φλαμούλι, Εργοστ. Γάλακτος, Ριζαρειό
Ανατολικές Εργατικές Κατοικίες, Μπάρα, Στρατώνες, Οδού Πατουλιάς,
Δυτικές Πυργετός, Πύργος, Αγία Μονή, Γαρδικάκι, Αμπελάκια, Φλαμουλάκι, Σαράγια
Κεντρικές Βαρούσι, Μανάβικα, Τρικκαίογλου, Κουτσομήλια

Πάρκα & Πλατείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
Άλλες Πλατείες Ρήγα Φεραίου, Χατζηπέτρου, Παλαιού Δεσποτικού (Εθν. Μακαρίου), Αγρότισσας, Ομόνοιας(Σαραγίων), Αγ. Μονής, ΟΤΕ, Πούλιου, Δικαστηρίων, Λαναρά, Κιτριλάκη, Βουβής, Προσκόπων, Καρυών, Πύργου
Πάρκα Αγ. Γεωργίου, Μύλου Ματσόπουλου, Προφήτη Ηλία, Ζωολογικός κήπος, Λόφος Ανάληψης

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη των Τρικάλων διατηρεί σχέσεις με πολλές πόλεις του εξωτερικού. Ο δήμος Τρικκαίων διατηρεί σχέσεις με πόλεις του εξωτερικού, ενώ συμμετέχει και σε διεθνείς οργανισμούς πόλεων. Η πόλη των Τρικάλων έχει αδελφοποιηθεί με τις πόλεις[42]:

Η πόλη επίσης συμμετέχει στα δίκτυα[43]:

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. [1] Μουσεία Τρικάλων
 2. [2] Ασκληπιείο
 3. [3] Φρούριο Τρικάλων
 4. [4] Κουρσούμ Τζαμί
 5. [5] Βαρούσι
 6. [6] Μανάβικα
 7. Τα Παλιά Μανάβικα www.trikalacity.gr
 8. [7] Λόφος Προφήτη Ηλία
 9. [8] Ληθαίος ποταμός και κεντρική γέφυρα Τρικάλων
 10. [9] Μύλος Ματσόπουλου
 11. [10] Σ.Σ. Τρικάλων
 12. [11] Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων
 13. [12] Κτίριο δικαστηρίων
 14. [13] Μουσεία Τρικάλων
 15. [14] Σχολεία Τρικάλων (από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο)
 16. Η σελίδα που αφορά στους διαγωνισμούς στον ιστότοπο της Ε.Μ.Ε.
 17. "Διάνοιες στα μαθηματικά οι Τρικαλινοί", iefimerida:
 18. [15] ΤΕΦΑΑ Τρικάλων
 19. [16] ΤΕΙ Λάρισας - Παράρτημα Τρικάλων
 20. [17] Λίστα Αθλητικών Σωματείων
 21. [18] ΜΜΕ Τρικάλων (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας)
 22. [19] Trikala Web Magazine
 23. [20] trikalavoice
 24. [21] goaltrikala
 25. [22] dialogosnews
 26. [23] e-erevna
 27. [24] e-enimerosi
 28. [25] Trikala.net
 29. [26] trikki
 30. [27] trikalanews
 31. [28] 3kala
 32. [29] Trikalaggelies.gr
 33. [30] Site
 34. [31] Site
 35. [32] Site
 36. [33] Site
 37. [34] Site
 38. [35] Τρικαλινοί δημιουργοί
 39. [36] Τρικαλινοί Αθλητές
 40. [37] Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση Τρικάλων
 41. [38] Αστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ - δρομολόγια
 42. [39] Άρθρο όπου αναφέρονται οι αδελφοποιημένες πόλεις με τα Τρίκαλα
 43. [40] Συμμετοχές-Δίκτυα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα: