Νέα Φιλαδέλφεια
| Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος | |
|---|---|
| Πληροφορίες | |
| Γεωγραφικό διαμέρισμα | Στερεά Ελλάδα |
| Περιφέρεια | Αττικής |
| Νομός | Αθηνών |
| Αρ. δημ. διαμερισμάτων | 1 |
| Επίσημος πληθυσμός | 24.112 (2001) |
| Έκταση | 2 τετρ.χλμ km² |
| Τηλεφωνικός κωδικός | 210 |
| Δήμαρχος | Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη |
Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος της περιφέρειας πρωτεύουσας του Νομού Αττικής. Διοικητικά ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών και βρίσκεται στα βόρεια δυτικά προάστια. Συνορεύει βόρεια με το Δήμο Μεταμόρφωσης,βορειοδυτικά με τον Δήμο Άνω Λιοσίων ανατολικά με το Δήμο Νέας Ιωνίας, νότια με το Δήμο Νέας Χαλκηδόνας και δυτικά με το Δήμο Αγίων Αναργύρων.
Η περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1927 λεγόταν Ποδονίφτης, από το ομώνυμο ρέμα που τη διαρρέει. Τότε εγκαταστάθηκαν εκεί Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα προσφυγικά των Αμπελοκήπων μετά από μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τις παράγκες που έμεναν. Τους παραχωρήθηκαν καινούργια διαμερίσματα σε συνοικισμό που είχε κτιστεί εκεί. Το χτίσιμο του συνοικισμού ξεκίνησε το 1923 βάσει σχεδίου αγγλικής κωμόπολης και ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια. Τα σπίτια ήταν με κεραμοσκεπές και μικρο κήπο το καθένα. Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε ρεύμα, ύδρευση, σχολεία, δρόμοι, πλατείες ούτε συγκοινωνία. Ο συνοικισμός χτίστηκε από το Υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας σε απαλλοτριωμένη έκταση που ανήκε στον Πανάγιο Τάφο επονομαζόμενη Δονοράδες. Μέχρι την εγκατάσταση των προσφύγων, η περιοχή ήταν καταπράσινη με αμπελώνες και ελαιώνες, πολλές μικρές αγροικίες και ένα μικρό χωριό με 120 κατοίκους το 1920. Στην περιοχή του Κόκκινου Μύλου υπήρχαν πολλοί μύλοι που τροφοδοτούνταν με νερό από τον Κηφισό.
Νέα Φιλαδέλφεια ονομάστηκε το 1932, σε ανάμνηση της πόλης «Φιλαδέλφεια» της Μικράς Ασίας. Έχει έκταση 2 τ.χλμ. και μέσο υψόμετρο 110 μέτρα. Το 1931 η Νέα Φιλαδέλφεια συνδέθηκε με την Αθήνα με γραμμή λεωφορείου, ενώ μετά από λιγα χρόνια λειτούργησε η σιδηροδρομική σύνδεση της περιοχής με το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά, μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής Λαυρίου - Αγίων Αναργύρων. Μελλοντικά, προβλέπεται σταθμός μετρό στην πλατεία Πατριάρχου για τις γραμμές 4 και 5. Θεωρείται ωραίο προάστιο, καθώς έχει αρκετό πράσινο, στο οποίο συμβάλλουν τα πάρκα που έχει η περιοχή και το 'Αλσος. Μετά από το σεισμό του 1999 εκδηλώθηκε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. .
Πίνακας περιεχομένων |
[Επεξεργασία] Γεωγραφία
Η περιοχή βρίσκεται στα ΒΔ προάστεια της Αθήνας και από τις αρχές του περασμένου αιώνα η αστική ανάπτυξη περιόρισε σημάντικα τους πνεύμονες πρασίνου. Παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα το 'Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας παραμένει σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και ένας από τους μεγαλύτερους της Αθήνας.Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας καλύπτει 480 τετραγωνικά μέτρα γής και στο παρελθόν φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους στην Ελλάδα.
[Επεξεργασία] Εκπαίδευση
Η Νέα Φιλαδέλφεια έχει 9 Δημοτικά σχολεία, 4 Γυμνάσια (εκ των οποίων ένα αθλητικό) και 3 Λύκεια.
[Επεξεργασία] Αθλητισμός
Η Α.Ε.Κ. ιδρύθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1924. Το στάδιο Νίκος Γκούμας φιλοξενούσε την Α.Ε.Κ. από το 1930 εώς το 2003.
[Επεξεργασία] Πληθυσμός
| ΕΤΟΣ | ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ |
|---|---|
| 1981 | 25,320 |
| 1991 | 25,261 |
| 2001 | 24,112 |
[Επεξεργασία] Κλίμα
Η Νέα Φιλαδέλφεια παρουσιάζει Μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και εξαιρετικά θερμά καλοκαίρια.Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας φημίζεται για το εξαιρετικά θερμό κλίμα της κατά την διάρκεια του θέρους και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημειώνει την υψηλότερη μέση μέγιστη θερινή θερμοκρασία στην επικράτεια για την περίοδο 1955 - 1997, μάλιστα τον Ιούνιο του 2007 ο ΑΜΣ Φιλαδέλφεια της Ε.Μ.Υ σημείωσε 47.5°C τιμή η οποία ενδέχεται και να είναι Ευρωπαικό ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο. [1].Για την περίδο 1955-2004 η Νέα Φιλαδέλφεια σημειώνει μέση μέγιστη θερμοκρασία Ιουλίου τους 33.7°C. [2]
[Επεξεργασία] Φωτογραφίες
[Επεξεργασία] Γνωστοί κάτοικοι
- Έλενα Ναθαναήλ, Ηθοποιός (απέβ.)
[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος - Ιστοσελίδα Δήμου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος
- Νέα Φιλαδέλφεια News