Μεσογειακό Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαφημιστικό του Κυπέλλου Μεσογείου, εφ. "Αθλητική Φωνή", 30/5/1955.

Το Μεσογειακό Κύπελλο υπήρξε μια διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση, μεταξύ των εθνικών ομάδων των μεσογειακών χωρών, η οποία διεξαγόταν από το 1949 ως το 1958. Έγιναν συνολικά τρεις διοργανώσεις, με δυο διαφορετικές αλλά παραπλήσιες ονομασίες: "Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου" οι δύο πρώτες και "Μεσογειακό Κύπελλο" η τελευταία. Στη συνέχεια διακόπηκε καθώς το ποδοσφαιρικό τουρνουά των Μεσογειακών αγώνων επικάλυπτε τη διοργάνωση.

Συμμετοχές - Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στην πρώτη δοκιμαστική διοργάνωση μετείχαν τέσσερις χώρες της ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος και Ιταλία (η Β΄ ομάδα). Διεξήχθη εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ως τουρνουά τριών αγωνιστικών από 12 ως 25 Μαΐου 1949. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ιταλία.
  • Στη δεύτερη μετείχαν οι ίδιες τέσσερις χώρες και διεξήχθη ως πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών με εντός-εκτός έδρας ματς από 17 Φεβρουαρίου 1950 ως 26 Απριλίου 1953. Το κύπελλο κατέκτησε πάλι η Ιταλία.
  • Η τρίτη διοργάνωση διευρύνθηκε με τη συμμετοχή των Β΄ ομάδων της Ισπανίας και Γαλλίας, γι' αυτό και μετονομάστηκε σε "Μεσογειακό Κύπελλο". Διεξήχθη ως πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών από 18 Οκτωβρίου 1953 ως 16 Οκτωβρίου 1958. Οι αγώνες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν διεξήχθησαν, λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών, έπειτα από τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του 1955 που έγιναν εις βάρος των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία.

Νικήτριες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώσεις Χρονιές Νικήτριες χώρες
Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου
1949
Ιταλία Β΄
Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου
1950-1953
Ιταλία Β΄
Μεσογειακό Κύπελλο
1953-1958
 Ισπανία

Oι διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]