Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Ε΄
Βασιλιάς της Ισπανίας
Περίοδος16 Νοεμβρίου 170015 Ιανουαρίου 1724
ΠροκάτοχοςΚάρολος Β΄ της Ισπανίας
ΔιάδοχοςΛουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Περίοδος6 Σεπτεμβρίου 1724 - 9 Ιουλίου 1746
ΠροκάτοχοςΛουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
ΔιάδοχοςΦερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Γέννηση19 Δεκεμβρίου 1683
Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία
Θάνατος9 Ιουλίου 1746 (62 ετών)
Μαδρίτη, Ισπανία
Τόπος ταφήςΛα Γκράνχα ντε Σαν Ιλντεφόνσο
ΣύζυγοςΜαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Ελισάβετ Φαρνέζε
ΕπίγονοιΛουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
Μαριάννα Βικωρία
Φίλιππος Α΄ της Πάρμας
Μαρία Θηρεσία
Λουδοβίκος Αντώνιος του Σινόν
Μαρία Αντωνία Φερδινάρδη
ΟίκοςΟίκος των Βουρβόνων
ΠατέραςΛουδοβίκος, Μέγας Δελφίνος
ΜητέραΜαρία Άννα Βικτωρία της Βαυαρίας
ΘρησκείαΚαθολικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας (Felipe V de España, 19 Δεκεμβρίου 16839 Ιουλίου 1746) ή Φίλιππος του Ανζού από τον Οίκο των Βουρβόνων ήταν βασιλιάς της Ισπανίας από το 1700 έως το θάνατό του το 1746. Υπήρξε ιδρυτής του Οίκου των Βουρβόνων-Ισπανίας και ήταν δεύτερος γιος του Λουδοβίκου, Μεγάλου Δελφίνου της Γαλλίας, και της Μαρίας Άννας Βικτωρίας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Φερδινάνδου Μαρία της Βαυαρίας. Ήταν εγγονός του Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας και θείος του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη γέννησή του έλαβε τον τίτλο του δούκα του Ανζού. Το 1700, ο Κάρολος Β΄ της Ισπανίας όρισε ως διάδοχο του μετά τον θάνατό του, τον 17χρονο Φίλιππο, ως εγγονό της ετεροθαλούς αδελφής του Μαρίας Θηρεσίας, συζύγου του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Επίσης ο Φίλιππος ήταν δισεγγονός της Άννας της Αυστρίας, κόρης του Φιλίππου Γ΄ της Ισπανίας. Υπήρχαν άλλοι δύο διεκδικητές, ο μικρότερος αδελφός του Κάρολος, Δούκας του Μπερρύ, και ο Κάρολος, Αρχιδούκας της Αυστρίας, του οποίου η γιαγιά Μαρία Άννα των Αψβούργων ήταν κόρη του Φιλίππου Γ΄ της Ισπανίας. Η αυστριακή πλευρά έφερε το επιχείρημα, ότι η Μαρία Θηρεσία κατά τον γάμο της είχε αποκηρύξει τα δικαιώματά της στον ισπανικό θρόνο με συμβόλαιο· η πλευρά του Φιλίππου Ε΄ αντέταξε ότι αυτό έγινε λόγω μίας προίκας, που όμως δεν δόθηκε ποτέ. Τελικά για να στεφθεί βασιλιάς της Ισπανίας, ο Φίλιππος πρώτα απαρνήθηκε όλα τα δικαιώματά του στον θρόνο της Γαλλίας για τον ίδιο και τους απογόνους του.

Βασιλιάς της Ισπανίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδό του στον θρόνο πιέστηκε να παραχωρήσει τη Μινόρκα και το Γιβραλτάρ στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ισπανικές Κάτω Χώρες, Νάπολη, Μιλάνο, Σαρδηνία στους Αψβούργους. Όλες αυτές οι απώλειες σήμαναν την παρακμή του Ισπανικού βασιλείου και το τέλος της ισπανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, καθώς οι Άγγλοι θαλασσοκράτορες είχαν ήδη πάρει τα πρωτεία.

Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας.
Χρυσό νόμισμα Φιλίππου Ε΄ (1743).

Παραιτήθηκε από τον θρόνο το 1724 για λογαριασμό του μεγαλύτερου γιου του, του Λουδοβίκου Φιλίππου, αλλά όταν αυτός πέθανε από ευλογιά αναγκάστηκε να επανέλθει στον θρόνο. Βοήθησε τους Βουρβόνους συγγενείς του στον Πόλεμο της Πολωνικής και της Αυστριακής Διαδοχής, ανακαταλαμβάνοντας τη Νάπολη και τη Σικελία από τους Αυστριακούς και το Οράν από τους Οθωμανούς. Κατάφερε να υπερασπιστεί τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του επιτυχώς τις Ισπανικές κτήσεις στην αμερικάνικη ήπειρο από τις επιθέσεις των Άγγλων. Η Ισπανία άρχιζε πλέον την ανάκαμψή της, ύστερα από την παρακμή που είχε υποστεί τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του λόγω των Αψβούργων.

Αρρώστησε από κατάθλιψη, που μεγάλωνε καθημερινά και τον έφερε σε μια ανεπανόρθωτη μελαγχολία, που τον οδήγησε στον θάνατο. Η δεύτερη σύζυγός του, Ελισάβετ Φαρνέζε, τον βοήθησε επιτυχώς και του έκανε και άλλον γιο, τον μέλλοντα Κάρολο Γ΄ της Ισπανίας.

Ο βασιλιάς ευνόησε το εμπόριο της Ισπανίας με τα αμερικανικά του υπάρχοντα. Κατά τη διάρκεια αυτού του Ατλαντικού εμπορίου προέκυψαν σημαντικές προσωπικότητες της ναυτικής ιστορίας της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων και η κουρσάρος Αμάρο Πάργο. Ο μονάρχης συχνά επωφελήθηκε από τον ιδιωτικό στις εμπορικές του και τις κρουστικές επιδρομές.[1][2][3]

Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή Γάλλος· δεν ασχολήθηκε ούτε με την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, κάνοντας μόνο εικονικά μερικά μαθήματα. Το μοναδικό του μέλημα μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν να μετατρέψει τη Μαδρίτη σε γαλλική πόλη. Γι' αυτό, όταν κάηκε το φρούριο το 1734, διέταξε να κατασκευασθούν στη θέση του νέα μεγάλα ανάκτορα στα πρότυπα των Βερσαλλιών, τα οποία δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν από τον θάνατό του. Τα ολοκλήρωσε ο γιος του Κάρολος Γ΄ , που ήταν και ο πρώτος τους βασιλικός ένοικος.

Αξιοσημείωτο γεγονός της βασιλείας του ήταν η κατάληψη της Σάτιβα και το κάψιμο της πόλης μετά την μάχη του Αλμάνσα για την Ισπανική διαδοχή, κάτι που γιόρτασε με πολλές εκδηλώσεις.

Ο Φίλιππος Ε΄ με ολόκληρη την οικογένεια του.

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1701 τη Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας (1688–1714), κόρη του Βίκτωρα Αμεδαίου Β΄ της Σαρδηνίας, και είχε τέκνα:

Το 1714 απεβίωσε η Μαρία Λουίζα και ο Φίλιππος Ε΄ έκανε το ίδιο έτος δεύτερο γάμο με την Ελισάβετ Φαρνέζε, κόρη του Οδοάρδου, Διαδόχου της Πάρμα & Πλακεντίας, και παιδιά του ήταν:

  • Armstrong, Edward (1892). Elizabeth Farnese: "The Termagant of Spain". London: Longmans,Green, and Co.
  • Kamen, Henry (2001). Philip V of Spain: The King Who Reigned Twice. New Haven, Conn.: Yale University Press.
  • Petrie, Sir Charles (1958). The Spanish Royal House. London: Geoffrey Bles.
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Καπετιδών
Γέννηση: 19 Δεκεμβρίου 1683 Θάνατος: 9 Ιουλίου 1746
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
Αυτοκράτορας της Ισπανίας
Διάλυση του Στέμματος της Αραγωνίας και των υπόλοιπων άλλων αυτόνομων ισπανικών βασιλείων το 1707 εκτός της Καστίλης και της Ναβάρρας

17001724
Διάδοχος
Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Βασιλιάς της Νεαπόλεως

1700 - 1713
Διάδοχος
Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Βασιλιάς της Σαρδηνίας

1700 - 1713
Δούκας του Μιλάνο

1700 - 1706
Κόμης της Φλάνδρας

17001714
Κόμης του Αινώ

17001714
Βασιλιάς της Σικελίας

1700 - 1712
Διάδοχος
Βίκτωρ Αμεδαίος Β΄ της Σαρδηνίας
Δούκας του Λουξεμβούργου

1700 - 1712
Διάδοχος
Μαξιμιλιανός Β΄
Μαρκήσιος του Ναμύρ

1700 - 1712
Προκάτοχος
Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Βασιλιάς της Ισπανίας

17241746
Διάδοχος
Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Γαλλική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας
Δούκας του Ανζού
1683–1700
Διάδοχος
Λουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας