Λουδοβίκος, Μέγας Δελφίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος - ο μέγας δελφίνος

Ο Λουδοβίκος ο μέγας δελφίνος (Louis de France, 1 Νοεμβρίου 1661 - 14 Απριλίου 1711) ήταν μεγαλύτερος γιος και το μοναδικό επιζήσαν από τα παιδιά του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄ ή βασιλιά Ηλίου και της Μαρίας - Θηρεσίας. Ήταν «γιος ενός βασιλιά, πατέρας ενός βασιλιά αλλά ποτέ ο ίδιος βασιλιάς».

Ονομάστηκε μέγας δελφίνος, όχι τόσο λόγω της υψηλότατης βασιλικής του θέσης, όσο των μεγάλων σωματικών του διαστάσεων. Ο πατέρας του ανέθεσε την εκπαίδευση στον μεγάλο συγγραφέα της εποχής Ζακ Μπενίν Μποσουέ. Παρά τις φήμες που τον έλεγαν έξυπνο, ήταν αποδεδειγμένα ακαμάτης και τεμπέλης, περνώντας μέρες ολόκληρες με μοναδική ασχολία να χτυπάει το πόδι του με ένα καλάμι.

Δεν πήρε ενεργό μέρος στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αλλά σαν διάδοχος του θρόνου περιστοιχιζόταν από ένα συμβούλιο σκευωρών. Στάλθηκε στην χώρα του Ρήνου στον πόλεμο της μεγάλης συμμαχίας, όπου πέτυχε, παίρνοντας το Φίλιππσμπουργκ, να αποτρέψει τους αυτοκρατορικούς από το να εισέλθουν στην Αλσατία.

Η μόνη μεγάλη διεθνής διπλωματική επιτυχία που σημείωσε στη ζωή του ήταν η εξασφάλιση της διαδοχής του Ισπανικού θρόνου στον δεύτερο γιο του, Φίλιππο. Ο Φίλιππος διαδέχθηκε τον βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Β΄ ως Φίλιππος Ε΄. Πέτυχε έτσι να εξασφαλίσει την διαδοχή της αρσενικής γραμμής της Βουργουνδικής δυναστείας σε δύο μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη. Φημιζόταν για την μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που είχε στις Βερσαλίες.

Πέθανε σε ηλικία 50 ετών από φυσικά αίτια, πριν από τον πατέρα του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Άννα Μαρία της Βαυαρίας (1660 - 1690) παιδιά του ήταν:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, Grand Dauphin της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).