Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Ε'
Felipe V de España.jpg
Βασιλιάς της Ισπανίας
Περίοδος
εξουσίας
16 Νοεμβρίου 170015 Ιανουαρίου 1724
Προκάτοχος Κάρολος Β΄ της Ισπανίας
Διάδοχος Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Περίοδος
εξουσίας
6 Σεπτεμβρίου 1724 - 9 Ιουλίου 1746
Προκάτοχος Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Διάδοχος Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Σύζυγος Μαρία Λουίζα της Σαβοΐας
Ελισάβετ Φαρνέζε
Επίγονοι Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας
Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας
Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας
Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων
Φίλιππος της Πάρμα
Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας
Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων
Μαρία Αντουανέτα Φερνάντα, βασίλισσα της Σαρδηνίας
και άλλοι
Οίκος Οίκος των Βουρβόνων
Πατέρας Λουδοβίκος ο μέγας δελφίνος
Μητέρα Μαρία Άννα της Βαυαρίας
Γέννηση 19 Δεκεμβρίου 1683
Παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία
Θάνατος 9 Ιουλίου 1746 (62 ετών)
Μαδρίτη, Ισπανία
Τόπος ταφής Λα Γκράνχα ντε Σαν Ιλντεφόνσο
Θρησκεία Καθολικός
Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας

Ο Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας (19 Δεκεμβρίου 1683 - 9 Ιουλίου 1746) ή Φίλιππος του Ανζού ήταν βασιλιάς της Ισπανίας (1700 - 1746) και ιδρυτής της δυναστείας των Βουρβόνων της Ισπανίας, δεύτερος γιος του Λουδοβίκου του μεγάλου δελφίνου και της Μαρίας Άννας της Βαυαρίας, εγγονός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, και θείος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ΄.

Με την γέννηση του έλαβε τον τίτλο του δούκα του Ανζού. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Κάρολος Β΄ όρισε διάδοχο του (1700) με τον θάνατο του τον 17χρονο Φίλιππο, σαν εγγονός της αδελφής του Μαρίας - Θηρεσίας βασίλισσας της Γαλλίας, και συζύγου του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄. Υπήρχαν άλλοι δύο διεκδικητές: ο μικρότερος αδελφός του Κάρολος του Μπερί και ο αρχιδούκας της Αυστρίας Κάρολος. Ο αρχιδούκας Κάρολος της Αυστρίας ήταν εγγονός μιας άλλης αδελφής του Καρόλου, αλλά ο Φίλιππος είχε περισσότερα δίκαια, γιατί η δική του γιαγιά ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία. Η Αυστριακή πλευρά έφερε το επιχείρημα ότι ο γάμος της δικής τους γιαγιάς βασιζόταν σε συμβόλαια. Η πλευρά του Φιλίππου αντέταξε το επιχείρημα της προίκας που δεν είχε δοθεί στην δική του γιαγιά. Τελικά για να στεφθεί βασιλιάς της Ισπανίας, ο Φίλιππος πρώτα απαρνήθηκε όλα τα δικαιώματα του στον θρόνο της Γαλλίας για τον ίδιο και τους απογόνους του.

Βασιλιάς της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδο του στον θρόνο πιέστηκε να παραχωρήσει την Μινόρκα και το Γιβραλτάρ στην Μεγάλη Βρετανία, τις Ισπανικές Κάτω Χώρες, Νάπολη, Μιλάνο, Σαρδηνία στους Αψβούργους. Όλες αυτές οι απώλειες σήμαναν την παρακμή του Ισπανικού βασιλείου, το τέλος της Ισπανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Οι Άγγλοι θαλασσοκράτορες είχαν ήδη πάρει τα πρωτεία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Ε΄ με ολόκληρη την οικογένεια του.

Παραιτήθηκε από τον θρόνο (1724) για λογαριασμό του μεγαλύτερου γιου του, Λουδοβίκου, αλλά όταν αυτός πέθανε από ευλογιά αναγκάστηκε να επανέλθει στον θρόνο. Βοήθησε τους συγγενείς του Βουρβόνους στον πόλεμο της Πολωνικής και της Αυστριακής διαδοχής, ανακαταλαμβάνοντας την Νάπολη και την Σικελία από τους Αυστριακούς και το Οράν από τους Οθωμανούς. Κατάφερε να υπερασπιστεί τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του επιτυχώς τις Ισπανικές κτήσεις στην Αμερικάνικη ήπειρο από τις επιθέσεις των Άγγλων. Η Ισπανία άρχιζε πλέον την ανάκαμψη της ύστερα από την παρακμή που είχε υποστεί τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του λόγω των Αψβούργων.

Αρρώστησε από κατάθλιψη, που μεγάλωνε καθημερινά τον έφερε σε μια ανεπανόρθωτη μελαγχολία που τον οδήγησε στον θάνατο. Η δεύτερη σύζυγος του, Ελισάβετ Φαρνέζε, τον βοήθησε επιτυχώς και του έκανε και άλλον γιο, τον μέλλοντα βασιλιά της Ισπανίας Κάρολο Γ΄.

Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή Γάλλος, δεν ασχολήθηκε καν ούτε με την εκμάθηση της Ισπανικής γλώσσας, κάνοντας μόνο εικονικά μερικά μαθήματα. Το μοναδικό του μέλημα μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν να μετατρέψει τη Μαδρίτη σε Γαλλική πόλη. Γι' αυτό και όταν κάηκε το φρούριο (1734) διέταξε να κατασκευασθούν στην θέση του νέα μεγάλα ανάκτορα στα πρότυπα των Βερσαλιών, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν πριν τον θάνατο του. Τα ολοκλήρωσε ο γιος του Κάρολος που ήταν και ο πρώτος τους βασιλικός ένοικος.

Αξιοσημείωτο γεγονός της βασιλείας του η κατάληψη της Xativa και το κάψιμο της πόλης μετά την μάχη του Αλμάνσα για την Ισπανική διαδοχή κάτι που γιόρτασε με πολλές εκδηλώσεις.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρυσό νόμισμα Φιλίππου Ε΄(1743)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • Armstrong, Edward (1892). Elizabeth Farnese: "The Termagant of Spain". London: Longmans,Green, and Co.
  • Kamen, Henry (2001). Philip V of Spain: The King Who Reigned Twice. New Haven, Conn.: Yale University Press.
  • Petrie, Sir Charles (1958). The Spanish Royal House. London: Geoffrey Bles.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philip V of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).