Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων
Don Luis de Borbón, Infante of Spain (1727-1785) by Anton Raphael Mengs.jpg
Γέννηση
Μαδρίτη
Θάνατος
Arenas de San Pedro
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ισπανία
Ιδιότητα ιερέας
Σύζυγος María Teresa de Vallabriga y Rozas
Τέκνα Μαρία Τερέζα των Βουρβώνων, Luis María de Borbón y Vallabriga, 14th Count of Chinchón και María Luisa de Borbón y Vallabriga
Γονείς Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Ελισάβετ Φαρνέζε
Αδέλφια Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας, Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας, Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας, Φίλιππος της Πάρμας, Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας και Φίλιππος Πέτρος Γαβριήλ της Ισπανίας
Αξίωμα Αρχιεπίσκοπος
Καρδινάλιος
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων και του Φαρνέζε (1727 - 1785) ήταν Ινφάντης της Ισπανίας, αρχιεπίσκοπος του Τολέδο και της Σεβίλλης, τελευταίος γιος του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε' από την δεύτερη σύζυγο του Ελισάβετ Φαρνέζε.

Σε ηλικία μόλις 8 ετών χρίστηκε αρχιεπίσκοπος του Τολέδο και της Σεβίλλης και ακολούθως Καρδινάλιος. Εγκατέλειψε την εκκλησιαστική ζωή (1754) για να πάρει τον τίτλο του κόμητος της Σινσόν.

Με τον θάνατο του ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδου ΣΤ' χωρίς απογόνους, του παρουσιάστηκε η μοναδική ευκαιρία να γίνει βασιλιάς της Ισπανίας, γιατί οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ζούσαν μακριά από τα πάτρια εδάφη. Ωστόσο, τελικά έχασε τα δικαιώματα του, αφού τον θρόνο κατέλαβε ο αδελφός του Κάρολος, αφήνοντας τον τρίτο του γιο, Φερδινάνδο, βασιλιά των δύο Σικελιών.

Ο ινφάντης Λουδοβίκος ήταν λάτρης των τεχνών, του μουσικού Λουίτζι Μποκερίνι, του αρχιτέκτονα Βεντούρα Ροδρίγκεθ και των ζωγράφων Φραγκίσκου ντε Γκόγια, Λουδοβίκου Παρέτ.

Ο Κάρολος Γ' επιστρέφοντας φοβήθηκε την θέση του που διεκδικούσαν οι αδελφοί του και εξόρισε τον Λουδοβίκο.

Arms of the Infante Luis de Spain, as Cardinal of Toledo in the Archbishop's Palace of Alcalá de Henares (Madrid - Spain).

Έκανε γάμο με Αραγωνέζα αριστοκράτισσα, ονόματι Μαρία Τερέζα του Βαγιαμπρίγκα και Ρόσας, γάμος που απέκλεισε τα παιδιά του να έχουν δικαιώματα στον βασιλικό θρόνο της Ισπανίας. Οι σχέσεις παρ' όλα αυτά με τον αδελφό του Κάρολο εξακολουθούσαν να είναι καλές. Πέθανε στην εξορία γεμάτος ντροπή, και θλιμμένος για την απώλεια του θρόνου.

Με την σύζυγο του έκανε τρεις κόρες, η μία εκ των οποίων, Μαρία Τερέζα, θα παντρευτεί τον μεγάλο Ισπανό πολιτικό και πρωθυπουργό Μανουήλ του Γκοντόι.