Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων
Mariana Vitória de Portugal.jpg
Γέννηση
Μαδρίτη
Θάνατος
Ajuda National Palace
Υπηκοότητα Ισπανία
Ιδιότητα βασιλική σύζυγος
Σύζυγος Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας
Τέκνα Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας, Μαριάννα Φραγκίσκη της Πορτογαλίας, Μαρία Δωροθέα της Πορτογαλίας και Μαρία Μπενεδίτα της Πορτογαλίας
Γονείς Φίλιππος Ε΄ της Ισπανίας και Ελισάβετ Φαρνέζε
Αδέλφια Μαρία Αντωνία Φερδινάνδη της Ισπανίας, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, Φερδινάνδος ΣΤ΄ της Ισπανίας, Λουδοβίκος Α΄ της Ισπανίας, Φίλιππος της Πάρμας, Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, Κάρολος Γ΄ της Ισπανίας και Φίλιππος Πέτρος Γαβριήλ της Ισπανίας

Η Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων (Mariana Vitória de Bourbon, 31 Μαρτίου 171815 Ιανουαρίου 1781) ήταν ινφάντα της Ισπανίας και βασίλισσα της Πορτογαλίας. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Ε΄ από τη δεύτερη σύζυγό του, Ελισάβετ Φαρνέζε.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαριάννα Βικτωρία

Το 1721, όταν ήταν σε βρεφική ακόμα ηλικία, αρραβωνιάστηκε τον ξάδελφό της και βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΕ΄, αλλά επέστρεψε στην Ισπανία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της και ο αρραβώνας διαλύθηκε το 1724, προκειμένου ο Γάλλος βασιλιάς να παντρευτεί κάποια η οποία ήταν σε κατάλληλη ηλικία για να τεκνοποιήσει. Λίγο αργότερα, το 1729, παντρεύτηκε τον διάδοχο της Πορτογαλίας και μετέπειτα βασιλιά Ιωσήφ Α΄.

Το 1774, όταν ο σύζυγός της κηρύχθηκε ανίκανος να κυβερνήσει, εκείνη ανακηρύχθηκε αντιβασίλισσα, ενώ με τον θάνατό του το 1777, ανέλαβε τον θρόνο η μεγαλύτερη κόρη τους, Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας.

Πέθανε στην Λισαβόνα στις 15 Ιανουαρίου του 1781.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον γάμο της με τον βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωσήφ Α΄, παιδιά της ήταν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mariana Victoria of Spain της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).