Μαξιμιλιανός Β΄ Εμμανουήλ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαξιμιλιανός Β΄ Εμμανουήλ
Joseph Vivien 001.jpg
Εκλέκτορας της Βαυαρίας
Περίοδος1679–1726
ΠροκάτοχοςΦερδινάνδος Μαρία
ΔιάδοχοςΚάρολος Ζ΄
Γέννηση11 Ιουλίου 1662
Θάνατος26 Φεβρουαρίου 1726
ΣύζυγοςΜαρία Αντωνία της Αυστρίας
Θηρεσία Κυνεγόνδη Σομπιέσκα
ΕπίγονοιΚάρολος Ζ΄
Φερδινάνδος Μαρία-Ιννοκέντιος
Κλήμης Αύγουστος
Ιωάννης Θεόδωρος
ΟίκοςΟίκος του Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΦερδινάνδος-Μαρία
ΘυρεόςWappen Deutsches Reich - Koenigreich Bayern (Grosses).png
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μαξιμιλιανός Β΄ Εμμανουήλ (Maximilian II. Emanuel, 11 Ιουλίου 1662 - 26 Φεβρουαρίου 1726) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν εκλέκτορας της Βαυαρίας, εγγονός του Μαξιμιλιανού Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λουδοβίκος Μαρία Ιωσήφ Γαϊτανός Αντώνιος Νικόλαος Φραγκίσκος Ιγνάτιος Φήλιξ ήταν γιος του Φερδινάνδου Μαρία της Βαυαρίας και της Ερριέττας Αδελαΐδας της Σαβοΐας, κόρης τού Βίκτωρα Αμεδαίου Α΄ της Σαβοΐας.

Διαδέχτηκε τον πατέρα του το 1679. Πήρε μέρος στους πολέμους ενάντια των Οθωμανών Τούρκων, στους οποίους και διακρίθηκε (1683). Το 1690 διορίστηκε αρχιστράτηγος των στρατευμάτων του Ρήνου εναντίον των Γάλλων και το 1691 εκδήλωσε αξιώσεις στον ισπανικό θρόνο, εξαιτίας του πρώτου γάμου του με την Μαρία Αντωνία, κόρη του Λεοπόλδου Α΄. Στον πόλεμο για τη διαδοχή του ισπανικού θρόνου συμμάχησε με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας, αλλά μετά τις ήττες του στο Σέλενμπεργκ (1704) και στο Χαίχσταιτ (1704), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Βαυαρία. Το 1706, επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων, γνώρισε πολλές ήττες και έχασε τη Βραβάντη. Μετά τη σύναψη όμως της συνθήκης του Ράστατ, αποκαταστάθηκε στις προηγούμενες κτήσεις του. Τον διαδέχτηκε ο γιος του, ο κατοπινός αυτοκράτορας Κάρολος Ζ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα νυμφεύτηκε το 1685 τη Μαρία Αντωνία των Αψβούργων, κόρη του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και είχε τέκνα:

  • Λεοπόλδος Φερδινάνδος (1689).
  • Αντώνιος (1690).
  • Ιωσήφ Φερδινάνδος (1692-1699).

Το 1692 απεβίωσε η Μαρία Αντωνία και έπειτα από τρία έτη ο Μαξιμιλιανός Β΄ Εμμανουήλ έκανε δεύτερο γάμο με την Θηρεσία Κυνεγόνδη Σομπιέσκα, κόρη του Ιωάννη Γ΄ της Πολωνίας & Λιθουανίας, και είχε τέκνα:

Από την εκτός γάμου σχέση του με την Ανιές Φρανσουάζ Λουσιέ είχε ένα φυσικό τέκνο:

  • Εμμανουήλ Φραγκίσκος Ιωσήφ (1695-1747), Κόμης της Βαυαρίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Maximilian II Emanuel, Elector of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).