Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας
D. José I de Portugal.jpg
Γέννηση 6  Ιουνίου 1714
Λισαβόνα
Θάνατος 24  Φεβρουαρίου 1777
Λισαβόνα
Υπηκοότητα Πορτογαλία
Ιδιότητα βασιλιάς
Σύζυγος Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων
Τέκνα Μαρία Α΄ της Πορτογαλίας, Μαριάννα Φραγκίσκη της Πορτογαλίας, Μαρία Δωροθέα της Πορτογαλίας και Μαρία Μπενεδίτα της Πορτογαλίας
Γονείς Ιωάννης Ε΄ της Πορτογαλίας και Μαρία Άννα της Αυστρίας
Αδέλφια Βαρβάρα της Πορτογαλίας, Infante Alexandre of Portugal, Pedro, Prince of Brazil, Πέτρος Γ΄ της Πορτογαλίας, Gaspar de Bragança, António of Braganza, Child of Palhavã, José of Braganza, High Inquisitor of Portugal και Infante Carlos of Portugal
Βραβεύσεις Τάγμα του Χριστού, Τάξη του Αγίου Ιάκωβου του Ξίφους, Order of Aviz και Τάγμα του Πύργου και του Ξίφους
Υπογραφή
Assinatura D. José I.svg

Ο Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας (171424 Φεβρουαρίου 1777) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας από το 1750 έως το 1777.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Λισσαβώνα, τρίτος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Ε΄ και της Μαρίας Άννας Ιωσηφίνας της Αυστρίας. Με τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, έγινε διάδοχος του Πορτογαλικού θρόνου και 15ος δούκας του Μπραγκάνζα.

Παντρεύτηκε το 1729 την Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων, ενώ η μεγαλύτερη αδελφή του, Βαρβάρα, αντίστοιχα παντρεύτηκε τον Ισπανό βασιλιά Φερδινάνδο ΣΤ΄. Η σύζυγος του ήταν καλλιεργημένη γυναίκα με αγάπη στην μουσική και το κυνήγι, αλλά δεν κατόρθωσε να του κάνει γιο, παρά μόνο τέσσερις κόρες:

Είχε μεγάλη αγάπη στην εκκλησία και στην όπερα. Διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία 35 ετών και παρέδωσε την διαχείριση της εξουσίας στον μαρκήσιο του Πομπάλ. Μόλις είδε ότι δεν ήταν δυνατή η γέννηση γιου του, κήρυξε την μεγαλύτερη κόρη του Μαρία διάδοχο και πριγκίπισσα της Βραζιλίας. Ο μαρκήσιος του Πομπάλ προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την χώρα οικονομικά, κοινωνικά, αποικιακά, φέρνοντας την χώρα του ισότιμη με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ίδιου και του βασιλιά έκαναν τον μαρκήσιο να καταφύγει σε δραστικότερα μέτρα. Εκδίωξε την αντίπαλο του οικογένεια των Ταβόρα, εξόρισε τους Ιησουίτες και ανέλαβε τον έλεγχο της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκκλησιαστικών κτημάτων.

Συνέπειες του ισχυρότατου σεισμού του 1755[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έφιππος ανδριάντας του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωσήφ Α΄ στη Λισσαβώνα

Η βασιλεία του Ιωσήφ Α΄ είναι σημαδεμένη στην ιστορία από τον ισχυρότατο σεισμό στις 1 Νοεμβρίου 1755 που συντάραξε την Λισσαβώνα και 100.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς της ιστορίας. Λόγω του σεισμού, ο βασιλιάς Ιωσήφ απέκτησε έντονη κλειστοφοβία για όλη την υπόλοιπη ζωή του, σε σημείο να φοβάται να μπει σε οποιοδήποτε κλειστό κτίσμα. Μετέφερε το επιτελείο του σε μια ομάδα αντίσκηνων στους λόφους της Λισσαβώνας.

Με την διάδοχο κόρη του, Μαρία, η εποχή ευημερίας στην Πορτογαλία διακόπηκε.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Μαριάννα Βικτωρία των Βουρβόνων απέκτησε τέσσερις κόρες:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Ιωσήφ Α΄ της Πορτογαλίας
Γέννηση: 6 Ιουνίου 1714 Θάνατος: 24 Φεβρουαρίου 1777
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ιωάννης ο Μεγαλόψυχος
Βασιλιάς της Πορτογαλίας
Shield of the Kingdom of Portugal (1481-1910).png
1750 - 1777
Διάδοχος
Μαρία η Ευσεβής
Μαζί με τον σύζυγο της Πέτρο Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joseph I of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).