Αντωνίνος Πίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντωνίνος Πίος
Antoninus Pius Glyptothek Munich 337 cropped.jpg
Περίοδος
εξουσίας
138161
Προκάτοχος Αδριανός
Διάδοχος Μάρκος Αυρήλιος και Λούκιος Βήρος
Σύζυγος Φαυστίνα η Πρεσβύτερη
Επίγονοι Φαυστίνα η νεότερη,
μία ακόμη κόρη και δύο γιοι που πέθαναν νέοι,
Μάρκος Αυρήλιος και Λούκιος Βήρος (υιοθετημένοι)
Πλήρες όνομα
   Καίσαρας Τίτος Αίλιος Αδριανός Αντωνίνος Αύγουστος Πίος
Γέννηση 19 Σεπτεμβρίου 86
Θάνατος 7 Μαρτίου 161 (75 ετών)

Ο Αντωνίνος Πίος (Cesare Tito Elio Adriano Antonino Augusto Pio, 19 Σεπτεμβρίου 86 - 7 Μαρτίου 161), γνωστός και ως Αντωνίνος, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 138 έως το 161. Ήταν θετός γιος και διάδοχος του Αδριανού. Ολόκληρο το όνομά του ήταν Τίτος Αίλιος Αδριανός Αντωνίνος Πίος. Το όνομα Πίος (πίος=ευσεβής) του δόθηκε όταν απέτρεψε τη Σύγκλητο απ' το να θεοποιήσει τον Αδριανό αλλά και από τη στάση του προς τους Χριστιανούς.

Κατάγονταν από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια. Ξεχώριζε για την ωραιότητα του, την ευγένεια, τη φιλοπονία, τη μόρφωση και την τιμιότητα. Διαδέχτηκε τον Αδριανό το 138, αφού διήλθε από όλη την κλίμακα της συγκλητικής ιεραρχίας. Αρχικά κυνήγησε τους Χριστιανούς, στη συνέχεια όμως διατήρησε θετική στάση προς αυτούς για τα μέτρα πάντα της εποχής. Απεχθαχόταν τον πόλεμο. Έλεγε χαρακτηριστικά "προτιμώ να σώσω τη ζωή ενός πολίτη παρά να δώσω διαταγή να θανατωθούν χίλιοι". Πολέμησε όμως εναντίον όσων επιβουλεύονταν την ακεραιότητα της αυτοκρατορίας στη Βρετανία, εναντίον των Πάρθων, των Ιουδαίων και των Αιγυπτίων που είχαν εξεγερθεί.

Ήταν ιδιαίτερα δίκαιος ως ηγεμόνας και η φήμη του είχε φθάσει μέχρι τις Ινδίες, όπου ηγεμόνες της περιοχής ζητούσαν την διαιτησία του σε διαφορές με τους Βακτριανούς και τους Υρκανούς. Η βασιλεία του θεωρείται μια από τις καλύτερες περιόδους της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Θετός γιος και διάδοχος ήταν ο επίσης περίφημος Μάρκος Αυρήλιος. Απεβίωσε το 161 μ.Χ.

Προηγούμενος
Αδριανός
Αυτοκράτορας της Ρώμης
138-161 μ.Χ.
Επόμενος
Λούκιος Βέρος & Μάρκος Αυρήλιος
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα