Παροχή υπηρεσιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παροχή υπηρεσιών είναι οικονομικός όρος που αναφέρεται με τον χαρακτήρα του αγαθού που παρέχεται από επιχειρήσεις τριτογενούς παραγωγής, δηλαδή από επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν κάποιο υλικό προϊόν, πρωτογενές ή μεταποιημένο π.χ. αγροτικό, βιοτεχνικό ή βιομηχανικό προϊόν, αλλά παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες.

Τέτοιες υπηρεσίες ενδεικτικά είναι οι παρεχόμενες από ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι επιχειρησιακά οργανωμένες π.χ. διαφημιστικές, εκπαιδευτικές, οικοδομικές, τροφοδοσίας και καθαρισμού, κτηματομεσιτικές, μεταφορικές, τουριστικές, τραπεζικές υπηρεσίες, υγείας κλπ., όπως επίσης και όλο το εμπόριο διανομής αγαθών χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

  • Οι παροχές υπηρεσιών αποτελούν τη δεύτερη σπουδαία κατηγορία των οικονομικών αγαθών μετά τα υλικά αγαθά. Οι επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών χαρακτηρίζονται ομοίως. Το σύνολο των ομοειδών αυτών επιχειρήσεων αποτελούν τον εμπορικό κλάδο παροχής υπηρεσιών που μπορεί να αφορά τοπικά μια περιοχή, ή μία χώρα, ή οικονομικό συνασπισμό χωρών π.χ. ΕΕ. Ο τριτογενής τομέας συνήθως ανπτύσεται στις μεγάλες πόλεις, ενώ αντίθετα ο πρωτογενής τομέας αναπτύσεται στις μικρές πόλεις και τα χωριά. Για να είναι επιτυχημένη μία τριτεγενής παραγωγή πρέπει να υποστηρίζεται από ένα υγιή πρωτογενή τομέα, και να μην υπάρχουν έντονες αποπληθωριστικές και πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Αποπληθωρισμός σημαίνει πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες δημιουργούν εξαθλίωση στον πρωτογενή τομέα επίσης και στον τριτογενή τομέα με τη μέθοδο του ντόμινο. Επίσης ο πληθωρισμός δημιουργεί πολύ υψηλές τιμές αισχροκέρδεια και ανικανότητα σε υγιείς συναλλαγές. Ως εκ τούτου είναι σωστό να υπάρχει μία ισορροπία στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]