Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τριεθνές σημείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμφισβητούμενο τριεθνές σημείο ανάμεσα στη Συρία, το Ισραήλ και την Ιορδανία

Τριεθνές σημείο ονομάζεται κάθε γεωγραφικό σημείο στο οποίο τα σύνορα τριών χωρών συναντώνται.

Υπάρχουν περί τα 176 τριεθνή σημεία.[1] Σχεδόν τα μισά από αυτά βρίσκονται μέσα σε ποτάμια, λίμνες ή θάλασσες. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται στην ξηρά, τα σημεία αυτά σημαδεύονται συχνά από ορόσημα ή στήλες, και σε κάποιες περιπτώσεις από μεγαλύτερες δομές.

Συνήθως όσο περισσότερα γειτονικά κράτη έχει μια χώρα, τόσο περισσότερα τριεθνή σημεία διαθέτει. Η Κίνα, με 16 τριεθνή σημεία στα σύνορά της, και η Ρωσία (με 11 ως 14) έχουν τα περισσότερα. Ως προς την Ευρώπη, η χωρίς θαλάσσιες ακτές Αυστρία έχει 9 τριεθνή σημεία, μεταξύ των οποίων τα δύο με την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν. Νησιωτικές χώρες όπως η Σιγκαπούρη μπορεί να έχουν τριεθνή σημεία στα χωρικά τους ύδατα. Μια χώρα που συνορεύει μόνο με μία άλλη, όπως η Πορτογαλία, η Δανία ή οι ΗΠΑ δεν έχει τριεθνή σημεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 τριεθνή σημεία, στα σύνορά της με Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

Υπάρχει ένα μόνο τετραεθνές σημείο, και αυτό αμφισβητούμενο. Δεν υπάρχει πενταεθνές σημείο πουθενά στη Γη, μόνο σε εσωτερικά σύνορα, μεταξύ διοικητικών διαιρέσεων της ίδιας χώρας, αλλά οι εδαφικές διεκδικήσεις 6 κρατών στην Ανταρκτική συγκλίνουν σε ένα σημείο: στον Νότιο Πόλο.

Είναι συχνά παράνομη η διάσχιση εθνικών συνόρων εκτός των συνοριακών σημείων ελέγχου και για τον λόγο αυτό είναι τυπικά παράνομο το να περπατά κάποιος γύρω από πολλά τριεθνή σημεία. Κράτη με καλές σχέσεις μεταξύ τους έχουν γενικά τα σημεία ελέγχου λίγο μετατεθειμένα από την αληθινή γραμμή των συνόρων, ώστε να επιτρέπουν στους τουρίστες να περπατούν γύρω από τα ορόσημα τριεθνών σημείων χωρίς να απασχολούν τις υπηρεσίες λαθρομετανάστευσης.

Το «Dreiländereck», στα σύνορα Γερμανίας, Γαλλίας και Ελβετίας, στη Βασιλεία

Μερικά γνωστά τριεθνή σημεία είναι τα παρακάτω:

Τριεθνή του ιστορικού παρελθόντος

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνικά τριεθνή σημεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Το «τριεθνές Έβρου», στα σύνορα Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας που βρίσκεται στο βόρειο Έβρο, ανάμεσα στα Δίκαια και το Δίλοφο Έβρου.
  • Το «τριεθνές Μπέλλες», στα σύνορα Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκεται στην κορυφογραμμή του όρους Μπέλλες (Κερκίνη) σε υψόμετρο 1.883 μέτρα[3].
  • Το «τριεθνές Μεγάλης Πρέσπας», στα σύνορα Ελλάδας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα.

Διεθνείς συμφωνίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η ακριβής γραμμή ενός διεθνούς συνόρου καθορίζεται κανονικά με μια διμερή συνθήκη, η θέση των τριεθνών σημείων μπορεί να χρειασθεί να συμφωνηθεί με μία τριμερή συμφωνία. Π.χ. η Κίνα, η Ρωσία και η Μογγολία έχουν καθορίσει τη θέση των δύο τριεθνών τους σημείων με την τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στο Ουλάν Μπατόρ στις 27 Ιανουαρίου 1994. Η συμφωνία ανέφερε ειδικότερα ότι θα ανεγερεθεί ορόσημο στο ανατολικό από αυτά τα σημεία, το Tarbagan-Dakh, όπως και έγινε, αλλά όχι στο δυτικό τριεθνές σημείο, καθώς αυτό ορίζεται ως η κορυφή του βουνού Tavan-Bogdo-Ula.[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]