Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Διεύθυνση14ης Μαΐου 63
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°50′53″N 25°52′28″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αλεξανδρούπολης
ΤοποθεσίαΑλεξανδρούπολη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2002[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Παλαιά οικία Γρηγορίου Χρυσοστόμου

Συντεταγμένες: 40°50′53.2″N 25°52′27.5″E / 40.848111°N 25.874306°E / 40.848111; 25.874306

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης βρίσκεται παράνομα και με αποζημίωση χρήσεως σε ένα μαρμάρινο Νεογοτθικό κτήριο του 1899 που ανήκει στην οικογένεια Παπαθανασίου στην Αλεξανδρούπολη, επί της 14ης Μαΐου 63. Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2002 και είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο όπως συμφωνήθηκε παρόλο που τα τελευταία χρόνια η συντήρηση του κτηρίου έχει παραμεληθεί και έχουν υπάρξει βανδαλισμόι των τοίχων του κτηρίου από το ίδιο το μουσείο, αυτή την στιγμή το μουσείο βρίσκεται παράνομα εντός του κτηρίου και υπάρχει αποζημίωση χρήσεως στους ιδιώτες καθώς και υποχρεωτική απαλλοτρίωση από το κράτος μετά από μεγάλη προσπάθεια της κυρία Γιαννάκου στην απόπειρά της να απομακρύνει το κτήριο από τους ιδιώτες για προσωπικούς της λόγους .

Το κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως μαρτυρεί η λαξευμένη χρονολογία, το σπίτι κτίστηκε το 1899 και αποτέλεσε την εξοχική κατοικία του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη ύστερα την μόνιμη κατοικία του Γρηγορίου Χρυσοστόμου. Στην συνέχεια κληρονομήθηκε στην Ζαφειρία Γρ. Χρυσοστόμου και αυτή την στιγμή ανήκει στα παιδιά της Μαρία και Γεώργιο Παπαθανασίου.

Tο οίκημα πουλήθηκε από τη χήρα του Μιλτιάδη Αλτιναλμάζη, Ζηνοβία, το 1937 βάσει προικοσυμφώνου στον παππού της Χρυσούλας Βασιλείου Ζαφειριάδου από το Ορταξί στην οποία και παραχωρήθηκε ως προίκα. Ο γάμος της τελευταίας με τον δικηγόρο Γρηγόριο Χρυσοστόμου από τη Σαμοθράκη έδωσε στο οίκημα νέα αίγλη καθώς ο Γρηγόριος Χρυσοστόμου διετέλεσε υπουργός εμπορικής ναυτιλίας καθώς και υπουργός των Φιλελεύθερων για μερικά έτη. Στην συνέχεια το κτήριο κληρονομήθηκε στην Χρυσούλα Βασιλείου Ζαφειριάδου η οποια περασε το μεγαλυτερο μερος της ζωης της εκει, υστερα στη Ζαφειρία Γρ. Χρυσοστόμου και τέλος το κληρονόμησαν τα παιδιά της ο Γεώργιος και η Μαρία Παπαθανασίου στους οποιους εξακολουθει να ανηκει το κτηριο (οικογενειακό κημείλιο ανυπολόγιστης συναισθηματικής αξίας).[2]

Εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή του μουσείου αποτελείται 500 εκθέματα τα οποία βρίσκωνται στις αίθουσες του. Αποτέλεσμα της συλλογής της Αγγελικής Γιαννακίδου. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται χρονικά καλύπτουν την εποχή από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού.

Το εθνολογικό και ιστορικό υλικό που εκτίθεται έχει οργανωθεί σε δύο χρονικούς άξονες:[3]

  • τον γραμμικό εξελικτικό χρόνο της ιστορικής παρουσίας στη Θράκη και
  • τον ακίνητο χρόνο της μακράς διάρκειας που ακολουθεί τον κύκλο της σποράς και του καρπού και είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις αγροτικές δραστηριότητες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. emthrace.org/en/museum/museum-history.
  2. «Building». emthrace.org. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2023. 
  3. Γιαννακίδου, Αγγελική "Κατάλογος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης", Αλεξανδρούπολη 2003