Λάβαρα Έβρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 41°16′00″N 26°23′12″E / 41.26667°N 26.38667°E / 41.26667; 26.38667

Λάβαρα
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Λάβαρα
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Δήμος Δήμος Σουφλίου
Δημοτική ενότητα Ορφέα
Γεωγραφία και στατιστική
Περιφερειακή ενότητα Έβρος
Πληθυσμός 1.093 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Σαλτήκι

Τα Λάβαρα είναι ελληνική κωμόπολη, πρώην έδρα του Δήμου Ορφέως, στο Νομό Έβρου.Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης στις 1/1/2011 ο Δήμος Ορφέα καταργήθηκε και πλέον αποτελεί την Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Το 17ο αιώνα ήταν Κεφαλοχώρι του οποίου οι κάτοικοι απολάμβαναν απαλλαγή από φόρους. Την εποχή εκείνη ονομαζόταν Σαλτήκ, που σημαίνει τόπος όπου κατασκευάζονται τα «σάλια», πλατιές βάρκες με επίπεδη καρίνα, με τις οποίες γίνονταν η μεταφορά των προϊόντων στον ποταμό Έβρο.

Η συμμετοχή των Λαβάρων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγνωστο παραμένει το επαναστατικό κίνημα των κατοίκων του χωριού Σαλτήκ, των σημερινών Λαβάρων,στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Μαΐου 1821, όταν οι κάτοικοί του εξουδετέρωσαν τουρκική στρατιωτική δύναμη στη θέση «Κουρί». Δε διασώζονται γραπτές πηγές για τη συγκεκριμένη επαναστατική ενέργεια. Η παράδοση αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης μάχης οι γυναίκες των Λαβάρων ανεφοδίαζαν με τρόφιμα και πυρομαχικά τους 300 και πλέον ένοπλους συμπατριώτες τους, διανύοντας 10 χιλιόμετρα δασωμένης περιοχής[1].Στην τοποθεσία της μάχης εντοπίζονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια σκελετοί και κομμάτια από σπασμένα όπλα της εποχής[2].Επειδή οι επαναστατημένοι κάτοικοι του χωριού αυτού ύψωσαν σημαία γαλάζια με μαύρο σταυρό, για το λόγο αυτό το 1920, η επιτροπή τοπωνυμίων έδωσε στο χωριό αυτό το όνομα “Λάβαρα” [3].

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στη θυσία των συμπατριωτών τους οι κάτοικοι του χωριού, αποφάσισαν να ανεγείρουν εκκλησία, η οποία αποπερατώθηκε το 1834 και τιμάται στο όνομα του Αγίου Αθανασίου, επειδή την ημέρα της γιορτής του (2 Μαΐου) έγινε η μεγάλη μάχη. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου είναι ξυλόστεγη βασιλική. Επάνω από την κεντρική είσοδο είναι η δυσανάγνωστη με βυζαντινά γράμματα επιγραφή:

ΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΑΛΤΗΚΙ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ

ΜΕ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤ/ΤΟΥ ΔΙΔΥΜΟ

ΤΕΙΧΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΔΕ ΚΑΙ

ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΩΝ ΤΕ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ

ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΥΤΩΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 1834

ΚΕ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 24 ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΛΦΑ[4]

Από τα Λάβαρα καταγόταν ο Βαγγέλης Ματσιάνης, ξακουστός οπλαρχηγός της Θράκης κατά το 19ο αιώνα. Το 2006 η περιοχή χτυπήθηκε από σοβαρές πλημμύρες, που προκλήθηκαν εξαιτίας μεγάλης καθόδου υδατίνων όγκων από τη Βουλγαρία.[5]

Η σημαία των επαναστατών το 1821

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βακαλόπουλος, Κ. Π. (1990). Ιστορία Του Βορείου Ελληνισμού. Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, σελ. 114. 
  2. Κούκος, Μ.. Ο Ελληνισμός της Θράκης στον αγώνα του 1821. Θεσσαλονίκη: Ερωδιός, σελ. 91-92. 
  3. ΝΕΛΕ. Η Θράκη και ο Έβρος,. Αλεξανδρούπολη: ΝΕΛΕ, σελ. 171-176. 
  4. «Ιστολόγιο: Ιστορία των Λαβάρων». 
  5. ««Κρίσιμες ώρες στον Έβρο - Μεγάλες ποσότητες νερού κατεβαίνουν από τη Βουλγαρία»». Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ. σελίδες Ιστοχώρος in.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2010.