Τιερί της Αλσατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τιερί της Αλσατίας
Thierry.jpg
Γέννηση
άγνωστη τιμή
Θάνατος
Γκραβελίν
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Σιβύλλα του Ανζού και Μαργαρίτα του Κλερμόντ
Τέκνα Φίλιππος της Αλσατίας, Ματθαίος της Αλσατίας, Μαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας, Φερτρούδη της Φλάνδρας, Κόμισα της Σαβοϊας, Λωρέτ της Φλάνδρας και Πέτρος της Φλάνδρας
Γονείς Θεοδώριχος Β΄ της Λωρραίνης και Γερτρούδη της Φλάνδρας, Δούκισσα της Λορραίνης
Αδέλφια Σιμόν Α΄ της Λωρραίνης, Ερρίκος της Λωρραίνης, Γερτρούδη της Λωρραίνης και Αδελαΐδα της Λουβαίν
Commons page Πολυμέσα

Ο Τιερί της Αλσατίας (γαλλ. Thierry d'Alsace, 10991168) ήταν κόμης της Φλάνδρας (11281168) νεώτερος γιος του δούκα Τιερί Β΄ της Λωρραίνης και της Γερτρούδης της Φλάνδρας (κόρης του Ροβέρτου Α΄ της Φλάνδρας). Συμμετείχε σε τέσσερις εκστρατείες στην Ανατολή, από τις οποίες η μια ήταν η Β΄ Σταυροφορία. Μετά την δολοφονία του εξαδέλφου του Καρόλου του καλού (1127), ο Τιερί απαίτησε την κομητεία της Φλάνδρας ως εγγονός του κόμητος Ροβέρτου Α΄, αλλά ο Γουλιέλμος Κλίτο με την βοήθεια του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΣΤ΄ σφετερίστηκε τον θρόνο. Οι υποστηρικτές του Τιερί στην Φλάνδρα αντέδρασαν έντονα και ο Λουδοβίκος ΣΤ΄ εισέβαλε στην Λιλ, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί όταν ο θείος του Γουλιέλμου βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Α΄ υποστήριξε τον Τιερί. Αρχικά ηττήθηκε από τον Γουλιέλμο αλλά, όταν αργότερα στις 27 Ιουλίου 1128 σκοτώθηκε ο Γουλιέλμος σε μάχη ο Τιερί έγινε ο αναμφισβήτητος διάδοχος του στην Φλάνδρα.

Μετά το 1132 αναγκάστηκε να συμμαχήσει και με τον ίδιο τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΣΤ΄ ώστε να έχει την υποστήριξη του απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο Βαλδουίνο ΙΔ΄ του Αινώ που διεκδικούσε και την κομητεία της Φλάνδρας. Το 1132 πέθανε η πρώτη σύζυγος του με την οποία είχε κάνει μόνο μια κόρη και το 1139 όταν πήγε σε προσκύνημα στο βασίλειο της Ιερουσαλήμ παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Σιβύλλα του Ανζού κόρη του βασιλιά Φούλκωνος της Ιερουσαλήμ και χήρα του Γουλιέλμου Κλίτο. Αυτό ήταν το πρώτο από τα τέσσερα προσκυνήματα του στους Αγίους Τόπους επέστρεψε στην Φλάνδρα όπου κατέστειλε επανάσταση στο δουκάτο της Κάτω Λοθαριγγίας υπό τον δούκα της Γοδεφρείδο Γ΄ του Λεβέν.

Συμμετοχή του σε Σταυροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε (1147) και στην Β΄ Σταυροφορία κατά την οποία έφτασε στην Ανατολή μέσω του ποταμού Μαιάνδρου. Πολέμησε στην μάχη της Αττάλειας (1148) και συμμετείχε στο Συμβούλιο της Άκρας όπου πήρε την αποτυχημένη απόφαση για επίθεση στη Δαμασκό. Η πολιορκία της Δαμασκού είχε ως ηγέτες τον ετεροθαλή αδελφό της συζύγου του Βαλδουίνο Γ΄ της Ιερουσαλήμ, ενώ συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο τον Τιερί ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Ζ΄ και ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας. Τελικά κατέληξε σε αποτυχία και οι στρατοί τους διαλύθηκαν επιστρέφοντας στις πατρίδες τους.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του ο αντίπαλός του Βαλδουίνος Δ΄ του Αινώ επιτέθηκε στην Φλάνδρα, λεηλάτησε το Αρτουά, η Σιβύλλα αντέδρασε σφοδρά και τελικά σύναψαν προσωρινά μεταξύ τους ειρήνη. Όταν επέστρεψε ο Τιερί (1150) εκδικήθηκε τον Βαλδουίνο με την βοήθεια του Ερρίκου Α΄ κόμη του Ναμούρ. Στην ειρήνη που ακολούθησε έγινε συμφωνία ώστε η κόρη του Τιερί Μαργαρίτα να παντρευτεί τον γιο του Βαλδουίνου Δ΄ μέλλοντα κόμη του Αινώ Βαλδουίνο Ε΄. Το 1156 ο Τιερί πάντρεψε τον μεγαλύτερο γιο του με την Ελισσάβετ του Βερμανδουά κόρη και διάδοχο του Ραούλ Α΄ του Βερμαντουά, επέστρεψε την ίδια χρονιά στους Αγίους Τόπους μαζί με την σύζυγο του. Συμμετείχε στην πολιορκία του Σεζάρ αλλά η πόλη παρέμεινε σε μουσουλμανικά χέρια λόγω διαφωνίας του με τον Ραινάλντ του Σατιγιόν. Επέστρεψε στην Φλάνδρα χωρίς την σύζυγο του που παρέμεινε στους Αγίους Τόπους μοναχή στο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου, ο γιος και διάδοχος του Φίλιππος που διοικούσε το δουκάτο κατά την διάρκεια της απουσίας του έγινε συμβασιλέας του. Επέστρεψε στους Αγίους Τόπους μόνο μια φορά ακόμα (1164) για να συνοδεύσει τον βασιλιά της Ιερουσαλήμ Αμαλρίκ Α΄ ετεροθαλή αδελφό της συζύγου του όπου παρέμεινε ως το 1166.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με την πρώτη σύζυγο του Σανίλδ (πέθανε το 1132):
    • Λαουρέτ της Φλάνδρας, που παντρεύτηκε τον Ερρίκο Δ΄ του Λουξεμβούργου, έγινε μοναχή και πέθανε το 1170
  • Με την δεύτερη σύζυγο του Σιβύλλα του Ανζού:
Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Κλίτο
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
11281168
Διάδοχος:
Φίλιππος της Αλσατίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thierry, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).