Τιερί της Αλσατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τιερί της Αλσατίας
Thierry.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1100[1][2]
Θάνατος 17  Ιανουαρίου 1168
Γκραβελίν
Τόπος ταφής d:Q2680838
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Σιβύλλα του Ανζού[3]
Μαργαρίτα του Κλερμόντ
Τέκνα Φίλιππος της Αλσατίας
Ματθαίος της Αλσατίας
Μαργαρίτα Α΄ της Φλάνδρας
Φερτρούδη της Φλάνδρας, Κόμισα της Σαβοϊας
Λωρέτ της Φλάνδρας
Πέτρος της Φλάνδρας
Γονείς Θεοδώριχος Β΄ της Λωρραίνης και Γερτρούδη της Φλάνδρας[3]
Αδέλφια Σιμόν Α΄ της Λωρραίνης[3]
Ερρίκος της Λωρραίνης[3]
Γερτρούδη της Λωρραίνης[3]
Αδελαΐδα της Λουβαίν[3]
Οικογένεια Οίκος της Λωρραίνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τιερί της Αλσατίας (Γαλ. : Thierry d'Alsace, 10991168) κόμης της Φλάνδρας (11281168) ήταν νεώτερος γιος του Θεοδώριχου Β΄ δούκα της Λωρραίνης και της Γερτρούδης της Φλάνδρας κόρης του Ροβέρτου Α΄ της Φλάνδρας. Συμμετείχε σε τέσσερις εκστρατείες στην Ανατολή, από τις οποίες η μια ήταν η Β΄ Σταυροφορία. Μετά την δολοφονία του ξαδέλφου του Καρόλου του καλού (1127), ο Τιερί απαίτησε την κομητεία της Φλάνδρας ως εγγονός του Ροβέρτου Α΄, αλλά ο Γουλιέλμος Κλίτο με την βοήθεια του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΣΤ΄ σφετερίστηκε τον θρόνο. Οι υποστηρικτές του Τιερί στην Φλάνδρα αντέδρασαν έντονα και ο Λουδοβίκος ΣΤ΄ εισέβαλε στην Λιλ, αλλά αναγκάστηκε να αποσυρθεί όταν ο θείος του Γουλιέλμου βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος Α΄ υποστήριξε τον Τιερί. Αρχικά ηττήθηκε από τον Γουλιέλμο αλλά, όταν στις 27 Ιουλίου 1128 σκοτώθηκε ο Γουλιέλμος σε μάχη ο Τιερί έγινε ο αναμφισβήτητος διάδοχος του στην Φλάνδρα.

Μετά το 1132 αναγκάστηκε να συμμαχήσει και με τον ίδιο τον βασιλιά Λουδοβίκο ΣΤ΄ ώστε να έχει την υποστήριξη του απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο Βαλδουίνο ΙΔ΄ του Αινώ που διεκδικούσε και την κομητεία της Φλάνδρας. Το 1132 πέθανε η πρώτη σύζυγος του με την οποία είχε κάνει μόνο μια κόρη και το 1139 όταν πήγε σε προσκύνημα στο βασίλειο της Ιερουσαλήμ παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του την Σιβύλλα του Ανζού κόρη του βασιλιά Φούλκωνος της Ιερουσαλήμ και χήρα του Γουλιέλμου Κλίτο. Αυτό ήταν το πρώτο από τα τέσσερα προσκυνήματα του Τιερί στους Αγίους Τόπους, επέστρεψε στην Φλάνδρα και κατέστειλε επανάσταση του Γοδεφρείδου Γ΄ του Λεβέν στο δουκάτο της Κάτω Λοθαριγγίας.

Συμμετοχή του σε Σταυροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε στην Β΄ Σταυροφορία (1147), έφτασε στους Αγίους Τόπους μέσω του ποταμού Μαιάνδρου. Πολέμησε στην Mάχη της Αττάλειας (1148) και συμμετείχε στο Συμβούλιο της Άκρας το οποίο πήρε απόφαση για την αποτυχημένη επίθεση στην Δαμασκό. Η πολιορκία της Δαμασκού έγινε υπό την ηγεσία του ετεροθαλούς αδελφού της συζύγου του Βαλδουίνου Γ΄ της Ιερουσαλήμ, συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο τον Τιερί ο Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας και ο Κορράδος Γ΄ της Γερμανίας. Τελικά κατέληξε σε αποτυχία και οι στρατοί τους διαλύθηκαν επιστρέφοντας στις πατρίδες τους.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας του ο αντίπαλός του Βαλδουίνος Δ΄ του Αινώ επιτέθηκε στην Φλάνδρα, λεηλάτησε το Αρτουά, η Σιβύλλα αντέδρασε σφοδρά και τελικά σύναψαν προσωρινά μεταξύ τους ειρήνη. Όταν επέστρεψε ο Τιερί εκδικήθηκε τον Βαλδουίνο με την βοήθεια του Ερρίκου Α΄ του Ναμύρ (1150). Στην ειρήνη που ακολούθησε έγινε συμφωνία ώστε η κόρη του Τιερί Μαργαρίτα να παντρευτεί τον γιο του Βαλδουίνου Δ΄ μελλοντικό κόμη του Αινώ Βαλδουίνο Ε΄. Το 1156 ο Τιερί πάντρεψε τον μεγαλύτερο γιο του με την Ελισσάβετ του Βερμαντουά κόρη και διάδοχο του Ραούλ Α΄ του Βερμαντουά, επέστρεψε την ίδια χρονιά στους Αγίους Τόπους μαζί με την σύζυγο του. Συμμετείχε στην πολιορκία του Σεζάρ αλλά η πόλη παρέμεινε σε μουσουλμανικά χέρια λόγω διαφωνίας του με τον Ραινάλντ του Σατιγιόν. Επέστρεψε στην Φλάνδρα χωρίς την σύζυγο του που παρέμεινε στους Αγίους Τόπους ως μοναχή στο μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου, ο γιος και διάδοχος του Φίλιππος που διοικούσε το δουκάτο κατά την διάρκεια της απουσίας του έγινε συμβασιλέας του. Επέστρεψε στους Αγίους Τόπους άλλη μια φορά (1164) για να συνοδεύσει τον Αμαλρίκ Α΄ της Ιερουσαλήμ ετεροθαλή αδελφό της συζύγου του όπου παρέμεινε ως το 1166.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την πρώτη σύζυγό του Σβανχίλδη (πέθανε το 1132) απέκτησε:

  • Λωρέτ της Φλάνδρας, που παντρεύτηκε πρώτα τον Ιβαίν κόμη του Αάλστ, μετά τον Ερρίκο Β΄ δούκα του Λίμπουργκ, έπειτα τον Ραούλ Α΄ των Καπετιδών κόμη του Βερμαντουά και τέλος τον Ερρίκο Δ΄ κόμη του Λουξεμβούργου. Έγινε μοναχή και τελικά απεβίωσε το 1170.

Με την δεύτερη σύζυγο του Σιβύλλα, κόρη του Φούλκωνος Ε΄ κόμη του Ανζού, απέκτησε:

  • Φίλιππος Α΄ 1143-1191, κόμης της Φλάνδρας.
  • Ματθαίος π. 1137-1173, κόμης της Βουλώνης.
  • Μαργαρίτα Α΄ απεβ. 1194, κόμισσα της Φλάνδρας, παντρεύτηκε πρώτα τον Ραούλ Β΄ των Καπετιδών, κόμη του Βερμαντουά (γιο του Ραούλ Α΄) και έπειτα τον Βαλδουίνο Ε΄ κόμη του Αινώ.
  • Γερτρούδη απεβ. 1186, παντρεύτηκε τον Ουμβέρτο Γ΄ κόμη της Σαβοΐας.
  • Ματθίλδη, ηγουμένη του αββαείου του Φοντεβρώλ.
  • Πέτρος απεβ. 1176, επίσκοπος του Καμπραί.
Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Κλίτο
Κόμης της Φλάνδρας
Blason Comte-de-Flandre.svg
11281168
Διάδοχος:
Φίλιππος της Αλσατίας
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thierry, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).