Ελεονώρα της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελεονώρα της Αγγλίας
EleonoraofEngland.jpg
Γέννηση
Ντομφρόν
Θάνατος
Μπούργος
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Αγγλία
Σύζυγος Αλφόνσος Η΄ της Καστίλης
Τέκνα Berengaria of Castile, Urraca of Castile, Queen of Portugal, Λευκή της Καστίλης, Eleanor of Castile, Ερρίκος Α΄ της Καστίλης, Sancho de Castilla, Sancha de Castilla, Ferdinand of Castile, Mafalda de Castilla και Constanza de Castilla
Γονείς Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας και Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Αδέλφια Ιωάννα της Αγγλίας, Ματθίλδη της Αγγλίας, Αλίκη της Γαλλίας, Μαρία της Γαλλίας, Κόμισσα της Καμπανίας, William Longespée, 3rd Earl of Salisbury, Ιωάννης της Αγγλίας, Geoffrey, Ερρίκος ο Νεώτερος, Γοδεφρείδος Β΄ της Βρετάνης, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, William IX, Count of Poitiers και Morgan
Commons page Πολυμέσα

Η Ελεονώρα της Καστίλης ή Ελεονώρα της Αγγλίας (Ντονφρόν, Νορμανδία, 13 Οκτωβρίου 1162 - 31 Οκτωβρίου 1214) ήταν σύζυγος του Αλφόνσου Η' της Καστίλης, δεύτερη κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας. Νονός της ήταν ο περίφημος χρονογράφος Ροβέρτος του Τορινί που κατέγραψε αναλυτικά τα περιστατικά της ζωής της.

Σε ηλικία μόλις 8 ετών παντρεύτηκε τον βασιλιά της Καστίλης Αλφόνσο Η', με προίκα τα σύνορα στα Πυρηναία και την Γασκώνη. Στον θάνατο του συζύγου της ήταν τόσο πολύ συντετριμμένη που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα ζητήματα στην τελετή της ταφής, κάτι που έκανε η κόρη τους, Βερεγκαρία. Της στοίχισε τόσο πολύ που αρρώστησε και πέθανε 28 μέρες αργότερα.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον σύζυγο της Αλφόνσο Η' βασιλιά της Καστίλης παιδιά τους ήταν :

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leonora of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).