Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας
Theobald.jpg
Γέννηση 1093
Μπλουά
Θάνατος 10  Ιανουαρίου 1152
Μπλουά
Οικογένεια
Σύζυγος Ματθίλδη της Καρινθίας
Τέκνα Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας
Θεοβάλδος Ε΄ του Μπλουά
Αδέλα της Καμπανίας
Guillaume aux Blanches Mains
Stephen I of Sancerre
Marie of Champagne
Agnes of Blois
d:Q12900966
Γονείς Στέφανος Β΄ του Μπλουά και Αδελαΐδα της Νορμανδίας (κόρη του Κατακτητή)
Αδέλφια Lucia-Mahaut
Eleanor of Champagne
Agnès de Blois
Λιτυαίζ ντε Μπλουά
Στέφανος της Αγγλίας
Henry of Blois
Γουλιέλμος, κόμης του Σαλλί
Οικογένεια Οίκος του Μπλουά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας ή Θεοβάλδος ο μέγας (1090 - 1151) κόμης του Μπλουά (1107 - 1151) και κόμης της Καμπανίας (1125 - 1151) ήταν δεύτερος γιος του Στεφάνου Β΄ κόμητος του Μπλουά και της Αδέλας της Νορμανδίας μεγαλύτερος αδελφός του Στεφάνου της Αγγλίας.[1] Κράτησε τις κομητείες Οσέρ, Ερβύ, Τρουά, Σατωβιλέν σαν φέουδα από τον Εύδη Β΄ της Βουργουνδίας. Προτιμήθηκε σαν διάδοχος ο Θεοβάλδος από τον μεγαλύτερο αδελφό του Γουλιέλμο του Σαλλί ο οποίος σύμφωνα με μερικούς ιστορικούς ήταν διανοητικά ασθενής αλλά αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί. Το βέβαιο είναι ότι η μητέρα τους θεωρούσε ανίκανο τον μεγαλύτερο γιο της να αναλάβει την διοίκηση της κομητείας γι'αυτό φρόντισε να οριστεί διάδοχος ο Θεοβάλδος. Συνόδευσε την μητέρα του σε εκατοντάδες ευκαιρίες όταν η ίδια αποσύρθηκε σε μοναστήρι (1125) διευθύνοντας με επιτυχία την οικογενειακή περιουσία, η Αδελαΐδας πέθανε την χρονιά που ο γιος της Στέφανος στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας. [2]

Κληρονόμος του θείου του Ούγου στην Καμπανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θείος του Ούγος, κόμης της Καμπανίας, φεύγοντας για τους Αγίους Τόπους άφησε στον Θεοβάλδο τα κληρονομικά δικαιώματα στην κομητεία της Καμπανίας (1125). Όταν έδιωξε τη γυναίκα του ο Ούγος δεν αναγνώριζε την πατρότητα του γιου του Εύδη Α΄ του Σαμπλίτ[3]. Ο Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας κήρυξε πόλεμο στον Θεοβάλδο, επιτρέποντας στον κόμη Ραούλ Α΄ του Βερμαντουά και ταξιάρχη της Γαλλίας να χωρίσει την σύζυγό του Ελεονώρα του Μπλουά που ήταν αδελφή του Θεοβάλδου και να παντρευτεί την Πετρονίλλα της Ακουιτανίας, αδελφή της βασίλισσας της Γαλλίας. Ο διετής πόλεμος (1142 - 1144) κατέληξε στην κατάληψη της Καμπανίας από τον βασιλικό στρατό και την κατάληψη της Βιτρί, όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν πυρπολήθηκε η εκκλησία. Στον Θεοβάλδο Β΄ κατέφυγε ζητώντας άσυλο ο διάσημος διδάσκαλος Πέτρος Αβελάρδος, όταν κατηγορήθηκε για το μεγάλο ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν γνωστοποιήθηκε η σχέση του με την μαθήτρια του Ελοίζα Φυλμπέρ. Όταν πέθανε (1151) η κομητεία της Καμπανίας κληροδοτήθηκε από τον πρωτότοκο γιο του Ερρίκο Α΄ της Καμπανίας και η κομητεία του Μπλουά από τον δευτερότοκο γιο του Θεοβάλδο Ε΄ του Μπλουά.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ματθίλδη της Καρινθίας απέκτησε:[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ήταν κόρη του Γουλιέλμου Α' βασιλιά της Αγγλίας
 2. LoPrete, Kimberly. Adela, Countess and Lord, Fourcourts Press, Dublin. 2007
 3. Γιος του Εύδη Α' του Σαμπλίτ είναι ο Γουλιέλμος Α' πρίγκιπας της Αχαΐας
 4. Hugh: An Overlooked Brother of Henry I, Count of Champagne, Ruth Harwood Cline, The Catholic Historical Review, Vol. 93, No. 3 (Jul., 2007), 501-502.
 5. Hugh: An Overlooked Brother of Henry I, Count of Champagne, Ruth Harwood Cline, The Catholic Historical Review, Vol. 93, No. 3 (Jul., 2007), 501-502.
 6. Hugh: An Overlooked Brother of Henry I, Count of Champagne, Ruth Harwood Cline, The Catholic Historical Review, Vol. 93, No. 3 (Jul., 2007), 501-502.
 7. Hugh: An Overlooked Brother of Henry I, Count of Champagne, Ruth Harwood Cline, The Catholic Historical Review, Vol. 93, No. 3 (Jul., 2007), 501-502.
 8. Margot Elsbeth Fassler, The Virgin of Chartres: Making History Through Liturgy and the Arts, 457 note6.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Abbot Hugh: An Overlooked Brother of Henry I, Count of Champagne, Ruth Harwood Cline, The Catholic Historical Review, Vol. 93, No. 3 (Jul., 2007)
 • Margot Elsbeth Fassler, The Virgin of Chartres: Making History Through Liturgy and the Arts
 • Margot Elsbeth Fassler, The Virgin of Chartres: Making History Through Liturgy and the Arts
 • John W. Baldwin, Aristocratic Life in Medieval France, (Johns Hopkins University, 2002)
Προκάτοχος:
Ούγος
Κόμης της Καμπανίας
Blason Champagne primitif.svg
11251151
Διάδοχος:
Ερρίκος Α΄
Προκάτοχος:
Γουλιέλμος, κόμης του Σαλλί
Κόμης της Μπλουά
Blason Blois Ancien.svg
11071151
Διάδοχος:
Θεοβάλδος ο Καλός
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald II, Count of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).