Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας
Theobald.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Σύζυγος Matilda of Carinthia
Τέκνα Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας, Θεοβάλδος Ε΄ του Μπλουά, Αδέλα της Καμπανίας, Guillaume aux Blanches Mains, Stephen I of Sancerre, Marie of Champagne, Agnes of Blois και χωρίς ετικέτα
Γονείς Στέφανος Β΄ του Μπλουά και Αδελαΐδα της Νορμανδίας (κόρη του Κατακτητή)
Αδέλφια Lucia-Mahaut, Eleanor of Champagne, Agnès de Blois, Λιτυαίζ ντε Μπλουά, Στέφανος της Αγγλίας, Henry of Blois και William, Count of Sully
Commons page Πολυμέσα

Ο Θεοβάλδος Β΄ της Καμπανίας (1090 - 1151) ή Θεοβάλδος ο μέγας ήταν Δ' κόμης του Μπλουά και Β' Κόμης της Καμπανίας (1125 - 1151). Κράτησε τις κομητείες Οσέρ, Ερβύ, Τρουά, Σατωβιλέν σαν φέουδα από τον δούκα της Βουργουνδίας Εύδη Β΄. Ήταν δεύτερος γιος του Στεφάνου Β΄ κόμητος του Μπλουά και της Αδελαΐδας της Νορμανδίας[1], μεγαλύτερος αδελφός του βασιλιά Στεφάνου της Αγγλίας.

Προτιμήθηκε αυτός σαν διάδοχος παρά ο μεγαλύτερος αδελφός του Γουλιέλμος, που ήταν πνευματικά άρρωστος. Ο θείος του Ούγος Α΄ της Καμπανίας, φεύγοντας το 1125 για τους Αγίους Τόπους, τού άφησε τα δικαιώματα στην κομητεία της Καμπανίας, όταν έδιωξε τη γυναίκα του, μη αναγνωρίζοντας την πατρότητα του γιου του Εύδη Α΄ του Σαμπλίτ[2].

Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Ζ΄ κήρυξε πόλεμο στον Θεοβάλδο, επιτρέποντας στον κόμη Ραούλ Α΄ του Βερμαντουά και ταξιάρχη της Γαλλίας να χωρίσει την σύζυγό του Ελεονώρα του Μπλουά -που ήταν αδελφή του Θεοβάλδου- και να παντρευτεί την Πετρονίλλα της Ακουιτανίας, αδελφή της βασίλισσας της Γαλλίας. Ο διετής πόλεμος (1142 - 1144) κατέληξε στην κατάληψη της Καμπανίας από τον βασιλικό στρατό και την κατάληψη της Βιτρί, όπου πολλοί άνθρωποι χάθηκαν όταν πυρπολήθηκε η εκκλησία.

Στον Θεοβάλδο Β΄ κατέφυγε ζητώντας άσυλο ο διάσημος διδάσκαλος Πέτρος Αβελάρδος, όταν κατηγορήθηκε για το μεγάλο ερωτικό σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν γνωστοποιήθηκε η σχέση του με την μαθήτριά του Ελοίζα Φυλμπέρ.

Όταν πέθανε το 1151, τη θέση του Κόμητα της Καμπανίας πήρε ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκος Α΄ της Καμπανίας και την Κομητεία του Μπλουά πήρε ο δευτερότοκος γιος του Θεοβάλδος Ε΄ του Μπλουά.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ματθίλδη της Καρινθίας παιδιά του ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ήταν κόρη του Γουλιέλμου Α' βασιλιά της Αγγλίας
  2. Γιος του Εύδη Α' του Σαμπλίτ είναι ο Γουλιέλμος Α' πρίγκιπας της Αχαΐας


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald II, Count of Champagne της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).