Κάρολος της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κάρολος της Κάτω Λωρραίνης
Charles de France fondateur de Bruxelles 976.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 953
Λον
Θάνατος 993
Ορλεάν
Τόπος ταφής Basilica of Saint Servatius
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα Όθων της Κάτω Λωρραίνης
Gerberga of Lower Lorraine
Λουδοβίκος της Κάτω Λωρραίνης
Ermengarde of Lower Lotharingia
Γονείς Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας και Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Αδέλφια Λοθάριος της Φραγκίας
Ματίλντα της Γαλλίας
Γερβέργη της Λωρραίνης
Οικογένεια Καρολίγγεια Δυναστεία
O Κάρολος της Κάτω Λωρραίνης με τον αδελφό του βασιλιά Λοθάριο

Κάρολος της Κάτω Λωρραίνης (Λαόν 953 - Ορλεάνη 993), δούκας της Κάτω Λωρραίνης (977 - 993), γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Δ΄ και της Γερβέργας της Σαξονίας, νεότερος αδελφός του βασιλιά Λοθάριου από τη δυναστεία των Καρολιδών, έκτη γενιά από τον Καρλομάγνο. Ο πατέρας του του έδωσε βασιλικές δυνάμεις στην Βουργουνδία, αλλά ο Λοθάριος φοβήθηκε μην απειληθεί η δική του ισχύς. Το 977 ο Κάρολος κατηγόρησε τη γυναίκα του Λοθάριου Έμμα, κόρη του βασιλιά της Ιταλίας Λοθαρίου Β΄, για απιστία με τον Ανταλμπερόν, επίσκοπο του Λαόν, με συνέπεια να εξοριστούν και οι δύο. Ο Κάρολος κατέφυγε στην αυλή του εξαδέλφου του, αυτοκράτορα Όθωνα Β΄, που τον έστεψε δούκα της Κάτω Λωρραίνης, θέση που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Ρισάρ. Τον Αύγουστο του 978 ο Λοθάριος επιτέθηκε στη Γερμανία, καταφέρνοντας να κυριεύσει την αυτοκρατορική πρωτεύουσα Άαχεν, αλλά δεν κατάφερε να συλλάβει τον Όθωνα ή τον Κάρολο. Ο Όθωνας με τον Κάρολο επιτέθηκαν στη Γαλλία, κυριεύοντας τις πόλεις Ρενς, Σουασσόν και Λαόν. Ο Κάρολος στέφθηκε από τον Θεοδώριχο Α΄ επίσκοπος του Μετς. Ο Λοθάριος πολιορκήθηκε στο Παρίσι, αλλά με την απρόσμενη βοήθεια του Ούγου Καπέτου κατάφερε να διώξει τους εισβολείς και να τους καταδιώξει ώς το Άαχεν, παίρνοντας πίσω το Λαόν. Οι πράξεις του Καρόλου ερμηνεύτηκαν ως απειλή για τον θρόνο της Γαλλίας, γι' αυτό αποκλείστηκε από αυτόν. Μετά το θάνατο του Λοθαρίου (986) και του γιου του Λουδοβίκου Ε΄, οι ευγενείς εξέλεξαν έναν βασιλιά στην Γαλλία ξένο στην δυναστεία των Καρολιδών, τον Ούγο Καπέτο. Στις 26 Μαρτίου 991 ο Κάρολος συνελήφθη αιχμάλωτος από τον Ούγο της Ορλεάνης με τον δεύτερο γιο του Λουδοβίκο και πέθανε στην φυλακή.

Τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος γιος του Όθων.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 970 την Αδελαΐδα του Τρουά, κόρη ενός χαμηλού υποτελούς του Ούγου Καπέτου της Δυτικής Φραγκίας και είχε τέκνα:

Περαιτέρω βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gwatkin, H. M., Whitney, J. P. (ed.) et al. The Cambridge Medieval History: Volume III. Cambridge University Press, 1926.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Charles, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Προκάτοχος:
Ρισάρ
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης
977993
Διάδοχος:
Όθων