Αρνούλφος Α΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αρνούλφος Α΄ της Φλάνδρας
Arnould.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Adele of Vermandois
Τέκνα Βαλδουίνος Γ΄ της Φλάνδρας, Liutgarde of Flanders και Hildegard of Flanders
Γονείς Βαλδουίνος Β΄ της Φλάνδρας και Έλφθριθ της Φλάνδρας
Αδέλφια Αδαλούλφος της Βουλώνης
Commons page Πολυμέσα

Ο Αρνούλφος Α΄ της Φλάνδρας ή Αρνούλφος ο Μέγας ή Αρνούλφος ο Γηραιός (890965) ήταν κόμης της Φλάνδρας (918 – 965), γιος και διάδοχος του κόμη Βαλδουίνου Β΄ της Φλάνδρας και της Έλφθριθ, κόρης του βασιλιά του Ουέσσεξ Αλφρέδου του Μεγάλου. Το όνομά του οφείλεται στο μακρινό του πρόγονο, άγιο Αρνούλφο του Μετς, που έζησε επί της δυναστείας των Καρολιδών.

Ο Αρνούλφος επέκτεινε σημαντικά τα εδάφη του στο νότο, καταλαμβάνοντας τμήματα του Αρτουά, Πονθιέ και Αμιένης. Εκμεταλλεύτηκε τις συγκρούσεις μεταξύ του Καρόλου του Απλού και του Ροβέρτου Α΄ της Γαλλίας, όπως και μεταξύ του Λουδοβίκου Δ΄ και των βαρόνων του. Αργότερα ήρθε σε σύγκρουση με τους Βίκινγκ της Νορμανδίας, οι οποία προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τα βόρεια σύνορά τους. Η κατάληξη ήταν ο φόνος του Δούκα της Νορμανδίας, Γουλιέλμου Α΄, το 943, από τους άντρες του Αρνούλφου.

Το 943, παντρεύτηκε την Αδελαΐδα του Βερμαντουά κόρη του Ερβέρτου Β΄ των Βερμαντουά. Όρισε (958) συνάρχοντα το μεγαλύτερο γιό του, Βαλδουίνο Γ΄ το νέο, αλλά μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου (962), ορίστηκε διάδοχός του ο νηπιακής ηλικίας εγγονός του, Αρνούλφος Β΄.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arnulf I, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).