Γιλβέρτος της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γιλβέρτος
Προκάτοχος Ρεζινάρ της Λωρραίνης
Διάδοχος Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας
Σύζυγος Γκερμπέργκα της Σαξονίας
Επίγονοι 4
Οίκος Οίκος του Ρετζινάρ
Πατέρας Ρεζινάρ της Λωρραίνης
Γέννηση περ. 890
Θάνατος 2 Οκτωβρίου 939
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γιλβέρτος της Λωρραίνης (Gislebert de Lotharingie, περ. 890 - 2 Οκτωβρίου 939) ήταν δούκας της Λωρραίνης έως το 939.

Η αρχή της βασιλείας του Γιλβέρτου δεν είναι σαφής. Η Λοθαριγγία βρισκόταν στην κατοχή του Καρόλου Γ΄ (911) που εκθρονίστηκε από το βασίλειο των Δυτικών Φράγκων (922), αλλά παρέμεινε βασιλιάς στην Λοθαριγγία. Από εκεί έκανε εξορμήσεις να ανακαταλάβει το βασίλειο, αλλά αιχμαλωτίστηκε (923). Το 925 ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά της Γερμανίας Ερρίκο τον κυνηγό, που παντρεύτηκε την κόρη του, Γκερμπέργκα της Σαξονίας (930), αλλά επαναστάτησε όταν πέθανε ο Ερρίκος (936) συμμαχώντας με τον βασιλιά της Γαλλίας που είχε τότε μειωμένη εξουσία.

Προσπάθησε ο Γιλβέρτος για τρία χρόνια να παραμείνει ανεξάρτητος, αλλά ηττήθηκε από τον αυτοκράτορα Όθωνα Α΄ στη μάχη του Άντερναχ. Συνελήφθη αιχμάλωτος, κατάφερε να αποδράσει, αλλά πνίγηκε προσπαθώντας να διασχίσει τον Ρήνο. Στη Λωρραίνη τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος Α΄ δούκας της Βαυαρίας.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gilbert, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).