Μπρούνο ο Μέγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μπρούνο ο Μέγας
Bruno the Great.jpg
Γέννηση
Θάνατος
Ρενς
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Ιδιότητα ιερέας
Γονείς Ερρίκος Α΄ ο Ορνιθοθήρας και Ματίλδη του Ρινγκενχάιμ
Αδέλφια Χεδβίγη της Σαξωνίας, Γκερμπέργκα της Σαξονίας, Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας και Thankmar
Αξίωμα Αρχιεπίσκοπος
Επίσκοπος
Αββάς
Commons page Πολυμέσα

Ο Μπρούνο ο Μέγας (925 - 965) ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας στη Γερμανία (953 - 965) και δούκας της Λοθαριγγίας (954 - 965) νεώτερος γιος του Ερρίκου του κυνηγού και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης καθώς επίσης και νεώτερος αδελφός του Αυτοκράτορα Όθωνος Α΄. Όταν ήταν παιδί προοριζόταν να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία· το 953 διορίστηκε επίσκοπος Κολωνίας, θέση που είχε μείνει κενή όταν ο προηγούμενος επίσκοπος Κορράδος ο Ερυθρός, δούκας της Λοθαριγγίας, που -αν και ήταν γαμπρός του Όθωνα- εξεγέρθηκε εναντίον του. Την επόμενη χρονιά κατέστειλε οριστικά την εξέγερση και απέβαλλε τον Κορράδο από το δουκάτο της Λοθαριγγίας, τοποθετώντας στην θέση του τον αδελφό του, Μπρούνο.

Αρχικά ο Μπρούνο ήταν δούκας σε ολόκληρη την Λοθαριγγία (Λωρραίνη)· το 959 τοποθέτησε δύο ντόπιους ευγενείς, τον Γοδεφρείδο και τον Φρειδερίκο ως μαργράβους στην Κάτω Λοθαρριγία και Άνω Λοθαρριγία αντίστοιχα. Οι δύο μαργράβοι αναγνωρίστηκαν ως δούκες ανεξάρτητων δουκάτων μετά τον θάνατο του Μπρούνο, ωστόσο το δουκάτο ενώθηκε ξανά το 1044 υπό τον Γκοθέλο Α΄. Οι συνδυασμένες δυνάμεις που είχε σαν δούκας και αρχιεπίσκοπος Κολωνίας έδωσαν στον Μπρούνο τεράστιες δυνάμεις στην αυτοκρατορία· ήταν ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον αδελφό του αυτοκράτορα Όθωνα, αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανηλίκων βασιλέων της Γαλλίας Λοθαρίου και Ούγου Καπέτου.

Απο το 961 ο Μπρούνο διορίστηκε αναπληρωτής αυτοκράτορας για λογαριασμό του αδελφού του Όθωνα την εποχή που απουσίαζε στην Ιταλία, ενώ τα βασιλικά του καθήκοντα περιλάμβαναν την κοπή νομισμάτων, τη συλλογή φόρων, αλλά και την κατασκευή οχυρώσεων. Η αυλή του Μπρούνο στην Κολωνία ήταν την εποχή του το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε ολόκληρη την Γερμανία· χαρακτηριστικά, τον καθεδρικό ναό της πόλης τον πλούτισε τόσο πολύ ώστε να συναγωνίζεται τον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bruno the Great της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).