Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανδριάντας του Ριχάρδου Α΄ του ισχυρού στην πλατεία της Φαλέζ - τμήμα του συμπλέγματος των ανδριάντων έξι Νορμανδών δουκών

Ο Ριχάρδος Α΄ της Νορμανδίας (Richard Ier de Normandie, 28 Αυγούστου 933 - 20 Νοεμβρίου 996) ήταν δούκας της Νορμανδίας (942 - 996), ο πρώτος που κατείχε ουσιαστικά τον τίτλο και αποκαλείτο Ισχυρός. Υιός και διάδοχος του Γουλιέλμου Α΄ της Νορμανδίας και της Σπρότα, μιας παλλακίδας από τη Βρετάνη, από πόλεμο που τον απέτρεψε από Δανέζικο γάμο. Όταν ανέβηκε στο δουκάτο της Νορμανδίας ήταν ακόμα μικρό παιδί και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Δ΄ της Γαλλίας τον κυρίευσε εύκολα. Ο Λουδοβίκος τον κρατούσε σε αιχμαλωσία και δραπέτευσε με την βοήθεια επιφανών ευγενών.

Το 968 συμμάχησε με τον Ούγο, κόμη των Παρισίων, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο. Συμμάχησε με στρατιωτικούς αρχηγούς των Νορμανδών και των Βίκινγκ, έδιωξε τον Λουδοβίκο από την Ρουέν και ανακατέλαβε την Νορμανδία (947). Πολέμησε με τον βασιλιά της Αγγλίας Έθελρεντ του Ουέσσεξ, που δέθηκε επιθέσεις από Βίκινγκς επιδρομείς. Μιλούσε δύο γλώσσες και εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπαγιώ.

Επί της ηγεμονίας του, η Νορμανδία εκχριστιανίστηκε και εντάχθηκε στην σφαίρα της Γαλλικής επιρροής. Έφερε και στην Νορμανδία το φεουδαρχικό σύστημα που ήταν σε ισχύ και στην υπόλοιπη Γαλλία και αναδιοργάνωσε το στρατιωτικό σύστημα της χώρας δημιουργώντας το Νορμανδικό ιππικό. Έγινε φρουρός του νεαρού Ούγου κόμη των Παρισίων με τον θάνατο του πατέρα του (956).

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε (960) την Έμμα των Παρισίων, κόρη του Ούγου, αλλά πέθανε (966) χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Αμέσως μετά τον θάνατο της Έμμας, πήγε σε κυνήγι, όπου σταμάτησε στο σπίτι ενός τοπικού δασοφύλακα και ερωτεύτηκε την σύζυγο του δασοφύλακα, Σεϊνφρέντα. Αυτή όμως, ηθικών αρχών, δεν ήθελε να διαλύσει τον γάμο με τον σύζυγο της και του πρότεινε σύζυγο την ανύπαντρη αδελφή της, Γκούνορ της Νορμανδίας, που είχε καταγωγή επίσης όπως και ο Ριχάρδος από τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Παιδιά τους ήταν:

Προκάτοχος:
Γουλιέλμος Α΄
Δούκας της Νορμανδίας
942996
Διάδοχος:
Ριχάρδος Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Richard I of Normandy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).