Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Ραϊμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης (Ramón Berenguer IV de Barcelona, 1113 - 6 Αυγούστου 1162), ο αποκαλούμενος Άγιος, ήταν κόμης της Βαρκελώνης (1131 - 1162), γνωστός από την προσπάθειά του για την ένωση των στεμμάτων μεταξύ Αραγωνίας και Καταλανίας. Στις 11 Αυγούστου 1137, αρραβωνιάστηκε την ινφάντα Πετρονίλλα της Αραγωνίας που βρισκόταν σε ηλικία μόλις ενός έτους, κόρη του Ραμίρο Β΄ της Αραγωνίας, που στόχευε στην βοήθεια της Βαρκελώνης κατά του Αλφόνσου Ζ΄ της Καστίλης. Στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου παραιτήθηκε αφήνοντας το βασίλειο του στον Ραϊμόνδο Βερεγγάριο.

Η συνθήκη μεταξύ του Ραυμόνδου Βερεγγάριου και του πεθερού του όριζε σαφώς ότι οι απόγονοι τους θα βασίλευαν ενωμένοι σε μια ομοσπονδία, αν και θα βρίσκονταν σε ξεχωριστά βασίλεια. Ο Ραϊμόνδος θα μπορούσε να κληρονομήσει τον τίτλο του βασιλιά της Αραγωνίας, τα δύο βασίλεια θα μπορούσαν να διατηρήσουν τους νόμους και την αυτονομία τους κάτω από έναν ηγεμόνα. Την ίδια εποχή, στα βορειοανατολικά της Ιβηρικής χερσονήσου δημιουργήθηκε νέα κρατική οντότητα, με την απόσπαση της Πορτογαλίας από την Καστίλη. Η προσοχή του στράφηκε σε εκστρατεία κατά των μουσουλμάνων, βοηθώντας την Καστίλλη να κατακτήσει την Αλμερία (1147). Στράφηκε κατά του μουσουλμανικού βασιλείου της Βαλένθια (1148) κατακτώντας την Τορτόζα και ολοκληρώνοντας την κατάκτηση της Καταλανίας. Το 1151 υπέγραψε την συνθήκη του Τουντιλέν με τον βασιλιά της Λεόν Αλφόνσο Ζ΄, ορίζοντας τις ζώνες κατάκτησης στην Ανδαλουσία αποτρέποντας τους δύο βασιλείς να έρθουν σε σύγκρουση. Την ίδια χρονιά ίδρυσε και το βασιλικό μοναστήρι του Πομπλέτ.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Πετρονίλλα της Αραγωνίας παιδιά του ήταν:Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ramon Berenguer IV, Count of Barcelona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).