Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης
Ramon Berenguer IV.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1114
Βαρκελώνη
Θάνατος 6  Αυγούστου 1162[1]
Borgo San Dalmazzo
Τόπος ταφής Σάντα Μαρία δε Ριπόλ
Παρατσούκλι el Sant
Υπηκοότητα Ισπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Old Catalan
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ηγεμόνας
Οικογένεια
Σύζυγος Πετρονίλα της Αραγωνίας
Τέκνα Ντούλτσε της Αραγωνίας
Αλφόνσος Β΄ της Αραγωνίας
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Προβηγκίας
Σάντσο της Προβηγκίας
Πέτρος της Βαρκελώνης
Berenguer of Barcelona
Γονείς Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Γ΄ της Βαρκελώνης και Ντούσε Α΄ της Προβηγκίας
Αδέλφια Βερεγγάριος Ραϋμόνδος της Προβηγκίας
Βερεγγαρία της Βαρκελώνης
Οικογένεια Οίκος της Βαρκελώνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Αντιβασιλέας (Βασίλειο της Αραγωνίας)
αρχηγός κράτους (Catalan counties)

Ο Ραϊμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Βαρκελώνης (Ramón Berenguer IV de Barcelona, 1114 - 6 Αυγούστου 1162), ο αποκαλούμενος Άγιος, ήταν κόμης της Βαρκελώνης (1131 - 1162), γνωστός από την προσπάθειά του για την ένωση των στεμμάτων μεταξύ Αραγωνίας και Καταλονίας. Στις 11 Αυγούστου 1137, αρραβωνιάστηκε την ινφάντα Πετρονίλα της Αραγωνίας που βρισκόταν σε ηλικία μόλις ενός έτους, κόρη του Ραμίρο Β΄ της Αραγωνίας, που στόχευε στην βοήθεια της Βαρκελώνης κατά του Αλφόνσου Ζ΄ της Καστίλης. Στις 13 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου παραιτήθηκε αφήνοντας το βασίλειο του στον Ραϊμόνδο Βερεγγάριο.

Η συνθήκη μεταξύ του Ραυμόνδου Βερεγγάριου και του πεθερού του όριζε σαφώς ότι οι απόγονοι τους θα βασίλευαν ενωμένοι σε μια ομοσπονδία, αν και θα βρίσκονταν σε ξεχωριστά βασίλεια. Ο Ραϊμόνδος θα μπορούσε να κληρονομήσει τον τίτλο του βασιλιά της Αραγωνίας, τα δύο βασίλεια θα μπορούσαν να διατηρήσουν τους νόμους και την αυτονομία τους κάτω από έναν ηγεμόνα. Την ίδια εποχή, στα βορειοανατολικά της Ιβηρικής χερσονήσου δημιουργήθηκε νέα κρατική οντότητα, με την απόσπαση της Πορτογαλίας από την Καστίλη. Η προσοχή του στράφηκε σε εκστρατεία κατά των μουσουλμάνων, βοηθώντας την Καστίλη να κατακτήσει την Αλμερία (1147). Στράφηκε κατά του μουσουλμανικού βασιλείου της Βαλένθια (1148) κατακτώντας την Τορτόζα και με την βοήθεια των γυναικών της πόλης ολοκλήρωσε την κατάκτηση της Καταλονίας. Τότε ήταν που ίδρυσε το γυναικείο ιππότικο Τάγμα του Πέλεκυ προς τιμήν των γυναικών της Τορτόζα. Το 1151 υπέγραψε την συνθήκη του Τουντιλέν με τον βασιλιά της Λεόν Αλφόνσο Ζ΄, ορίζοντας τις ζώνες κατάκτησης στην Ανδαλουσία αποτρέποντας τους δύο βασιλείς να έρθουν σε σύγκρουση. Την ίδια χρονιά ίδρυσε και το βασιλικό μοναστήρι του Πομπλέτ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη σύζυγό του Πετρονίλα των Χιμένεθ, κόρη τού Ραμίρο Β΄ της Αραγωνίας παιδιά του ήταν:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ramon Berenguer IV, Count of Barcelona της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Ramon-Berenguer-IV. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.