Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος Γ' του Ανζού
Louis3anjou.jpg
Περίοδος 29 Απριλίου 1417 - 12 Νοεμβρίου 1434
Προκάτοχος Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού
Διάδοχος Ρενέ Α΄ της Νάπολης
Περίοδος 1426 - 12 Νοεμβρίου 1434
Προκάτοχος Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού
Διάδοχος Ρενέ Α΄ της Νάπολης
Γέννηση 25 Σεπτεμβρίου 1403
Ανζέ, Γαλλία
Θάνατος 12 Νοεμβρίου 1434 (31 ετών)
Κοζέντσα, Ιταλία
Σύζυγος Μαργαρίτα της Σαβοΐας
Οίκος Οίκος των Βαλουά-Ανζού
Πατέρας Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού
Μητέρα Γιολάντα της Αραγωνίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού (Louis III d'Anjou, 25 Σεπτεμβρίου 140312 Νοεμβρίου 1434) από τον Οίκο των Βαλουά-Ανζού ήταν Τιτλούχος βασιλιάς της Νεαπόλεως (1417 - 1426, Κόμης της Προβηγκίας και του Φορκαλκιέ, του Πεδεμοντίου, του Μαιν, Δούκας του Ανζού (1417 - 1434), και δούκας της Καλαβρίας (1426 - 1434). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάνδης της Αραγωνίας διεκδικήτρια των τεσσάρων βασιλείων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θρόνος της Αραγωνίας ήταν κενός με τον θάνατο του βασιλιά Μαρτίνου Α΄ το 1410 και η μητέρα του Γιολάνδη, ως κόρη του προκατόχου του Μαρτίνου, Ιωάννη Α΄, απαιτούσε το θρόνο για τον νεαρό της γιο, Λουδοβίκο.

Η διαδοχή στην Αραγωνία ήταν αμφίβολη διότι οι εκλέκτορες προτιμούσαν ο νέος βασιλιάς να ανήκει στην αρσενική βασιλική γραμμή και όχι στους γιους μιας ινφάντα. Το 1412 εξελέγη ο Φερδινάνδος Α΄ της Αραγωνίας, δεύτερος γιος της Ελεονώρας της Αραγωνίας και του Ιωάννη Α΄ της Καστίλης. Εκείνη την χρονιά ο οκτάχρονος Λουδοβίκος έχασε ένα από τα τέσσερα βασίλεια. Τα άλλα τρία βασίλεια ήταν η Σικελία, η Κύπρος και τα Ιεροσόλυμα, όπου η Γιολάνδη εξακολουθούσε να αναζητά δικαιώματα για λογαριασμό των γιων της. Κατόρθωνε παροδικά να αναλαμβάνει την διοίκηση σε ορισμένα τμήματα αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να εξασκήσει ολοκληρωτική εξουσία.

Το 1419 ο πάπας Μαρτίνος Ε΄ έστεψε τον Λουδοβίκο βασιλέα της Σικελίας, αντίθετα με τις επιθυμίες της ηλικιωμένης και άτεκνης Ιωάννας Β΄ που ήθελε ως διάδοχό της τον Αλφόνσο Ε΄ της Αραγωνίας. Το 1420 ο Λουδοβίκος αναχώρησε από την Καμπανία και πολιόρκησε την Νάπολη, αλλά είχε να αντιμετωπίσει τον Αραγωνέζικο στρατό που ερχόταν αποφασισμένος. Ο Αλφόνσος μπήκε στην πόλη το 1421 και ο Λουδοβίκος έχασε την υποστήριξη του πάπα, που κουράστηκε από τις προσπάθειες.

Όταν ξαφνικά οι σχέσεις του Αλφόνσου και της βασίλισσας χειροτέρευσαν και μετά την καταστολή του κυριότερου υπουργού της, Τζοβάνι Καράτσιολο, η βασίλισσα μετακινήθηκε προς την Αμβέρσα, όπου ο Λουδοβίκος έτρεξε να την συναντήσει. Τον λάτρεψε και τον όρισε διάδοχό της στην θέση του Αλφόνσου χρίζοντάς τον δούκα της Καλαβρίας. Εκεί έζησε με την σύζυγό του Μαργαρίτα της Σαβοΐας (1416 – 1479) κόρη του Αμεδαίου Η΄ της Σαβοίας με την οποία δεν έκανε κανένα παιδί.

Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου 1434 από ελονοσία, την επόμενη χρονιά πέθανε και η Ιωάννα που την διαδέχθηκε ο αδελφός του, Ρενέ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Καπέτων
Γέννηση: 25 Σεπτεμβρίου 1403 Θάνατος: 12 Νοεμβρίου 1434
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Λουδοβίκος Β΄ του Ανζού
Βασιλιάς της Νεαπόλεως
Arms of Louis dAnjou.svg

1417 - 1426
Τιτλούχος
Διάδοχος
Ρενέ του Ανζού
Δούκας του Ανζού
Arms of Hercule dAnjou.svg

1417 - 1434
Κόμης της Προβηγκίας και του Φορκαλκιέ
Blason Provence ancien.svg

1417 - 1434
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis III of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]