Όθων του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρουμπενχάγκεν
Coat of Arms of Brunswick-Lüneburg.svg
Βασιλιάς της Νάπολης
Περίοδος25 Σεπτεμβρίου 1376 - 1381
ΠροκάτοχοςΙάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας
ΔιάδοχοςΜαργαρίτα του Δυρραχίου
Πρίγκιπας του Τάραντα
Περίοδος1383 - 1393
ΠροκάτοχοςΙάκωβος των Μπω
Γέννηση1320
Θάνατος1 Δεκεμβρίου 1398 (ετών 78)
Φότζα, Ιταλία
ΣύζυγοςΒιολάντε του Βιλαράγκουτ
Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
ΟίκοςΟίκος των Γουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Β΄ του Γκρουμπενχάγκεν
ΜητέραΓιούτα των Άνχαλτ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όθων (Otto der Tarentiner, 1320 - 1 Δεκεμβρίου 1398) ήταν δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Γκρούμπενχαγκεν και ο τέταρτος και τελευταίος σύζυγος της Ιωάννας Α' της Νάπολης. Είχε επίσης τον τίτλο του Πρίγκιπα του Τάραντα (1383 - 1393).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ερρίκου Β΄ πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν και της πρώτης συζύγου του Γιούτας των Άνχαλτ, κόρης του Ερρίκου Α΄ μαρκήσιου (margrave) του Βρανδεμβούργου-Στένταλ.

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1353 τη Βιολάντε, κόρη του Βερεγκάριου του Βιλαράγκουτ, που όμως απεβίωσε πριν το 1372.

Έκανε τον μισθοφόρο (condottiero) και το 1370 επέτυχε να εκδιώξει τα στρατεύματα που είχαν καταλάβει την Προβηγκία, της οποίας κόμισσα ήταν η Ιωάννα Α΄ Καπετιδών-Ανζού. Το 1376 έκανε 2ο γάμο με την τρεις φορές χήρα Ιωάννα Α΄ βασίλισσα της Νάπολης, που ήταν οκτώ έτη μικρότερή του. Δεν απέκτησαν απογόνους και η βασίλισσα έψαχνε διάδοχο.

Την εποχή εκείνη έγινε το Δυτικό Σχίσμα: το 1378 έγιναν δύο πάπες, ο Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄ στη Ρώμη και ο Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ στην Αβινιόν. Η Ιωάννα Α΄ πήρε το μέρος του Κλήμη Ζ΄, που τον υποστήριζε ο Κάρολος Ε΄ Βαλουά, βασιλιάς της Γαλλίας. Η βασίλισσα της Νάπολης έγινε σύμμαχος του Καρόλου Ε΄ και υιοθέτησε τον αδελφό του Λουδοβίκο των Βαλουά-Ανζού για να την διαδεχθεί. Ο Ουρβανός ΣΤ΄ κήρυξε την Ιωάννα Α΄ έκπτωτη του θρόνου και όρισε βασιλιά της Νάπολης τον Κάρολο Καπετιδών-Ανζού, βασιλιά της Ουγγαρίας. Ο Κάρολος μάζεψε στρατό από την Ουγγαρία και εκστράτευσε εναντίον της Νάπολης. Ο Όθων οδήγησε τον στρατό της Νάπολης εναντίον του, αλλά ηττήθηκε· ο νικητής έγινε βασιλιάς της Νάπολης ως Κάρολος Γ΄. Η Ιωάννα Α΄ φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε. Ο Όθων εξορίστηκε για πάντα και απεβίωσε στη Φότζα της Απουλίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1353 νυμφεύτηκε τη Βιολάντε, κόρη του Βερεγκάριου του Βιλαράγκουτ.

Πριν το 1372 απεβίωσε η Βιολάντε και ο Όθων νυμφεύτηκε το 1376 την Ιωάννα Α΄ των Καπετιδών-Ανζού, βασίλισσα της Νάπολης.

Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto, Duke of Brunswick-Grubenhagen της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
Γέννηση: 1320 Θάνατος: 1 Δεκεμβρίου 1398
Προκάτοχος
Ιάκωβος των Μπω
Πρίγκιπας του Τάραντα
Coat of Arms of Brunswick-Lüneburg.svg

1383 - 1393
Διάδοχος
Ρεϊμόντο Ντελ Μπάλζο Ορσίνι