Αδελαΐδα του Ανζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αδελαΐδα του Ανζού
DELPECH Adelaide-Blanche of Anjou, Queen of Western Francia (cropped).jpg
Θάνατος
Αβινιόν
Σύζυγος Esteve del Gavaldà, Raymond (V), Count of Toulouse, Λουδοβίκος Ε΄ της Γαλλίας και Γουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας
Τέκνα Κωνσταντία της Αρλ, William III, Count of Toulouse, Pons de Gévaudan, Étienne de Gévaudan και William II of Provence
Γονείς Φούλκων Β΄ του Ανζού
Αδέλφια Γοδεφρείδος Α΄ του Ανζού και Γκυ του Ανζού

Αδελαίδα του Ανζού ή Αδελαίδα η λευκή (9471026) κόρη του Φούλκωνος Β’ του Ανζού και της Γερβέργας του Μαίν, παντρεύτηκε 5 φορές με εκλεκτούς Γάλλους ευγενείς. Ο πρώτος της σύζυγος σε ηλικία 13 ετών ήταν ο Στέφανος υποκόμης του Ζεβοντάν, παντρεύτηκε δεύτερη φορά τον Ραιμόνδο Γ’ κόμη της Τουλούζης (975) που πέθανε το 978. Παντρεύτηκε σε τρίτο της γάμο (982) τον Λουδοβίκο νεώτερο γιό του βασιλιά της Γαλλίας Λοθάριου, στέφθηκαν μονάρχες της Ακουιτανίας αλλά η μεγάλη διαφορά ηλικίας λόγω του ότι ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύζυγο της ήταν αιτία ταχύτατου διαζυγίου (984). Στο Άρλ πραγματοποίησε τον τέταρτο γάμο της με τον Γουλιέλμο Α’ της Προβηγκίας παρά τις παπικές αντιρρήσεις με τον οποίο απέκτησε την Κωνσταντία του Άρλ που παντρεύτηκε αργότερα τον βασιλιά της Γαλλίας Ροβέρτο Β’. Πέμπτος της σύζυγος ήταν ο Όθων – Γουλιέλμος δούκας της Βουργουνδίας.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adelaide of Anjou της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).