Ντους Β΄ της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ντους Β΄ κόμισσα της Προβηγκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1163
Θάνατος 1172
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Γονείς Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Προβηγκίας και Ριτσέζα της Πολωνίας (βασίλισσα της Καστίλης)
Αδέλφια Ferdinand of Castille
Σάντσα της Καστίλλης, Βασίλισσα της Αραγωνίας
Οικογένεια Οίκος της Βαρκελώνης

Η Ντους Β΄ της Προβηγκίας ή Γλυκιά Β΄ της Προβηγκίας (Ισπανικά : Dulcia, περί το 1162 - 1172) ήταν Κόμισσα της Προβηγκίας και υποκόμισσα του Ζεβοντάν και του Καρλάτ για λίγους μήνες (1166). Η οικογένεια της ο Οίκος της Βαρκελώνης Καταλανικής καταγωγής διεκδίκησε την κομητεία της Προβηγκίας με τον γάμο του προπάππου της Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Γ΄ της Βαρκελώνης με την Ντους Α΄ της Προβηγκίας.

Η Ντους Β΄ ήταν το μοναδικό παιδί του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Β΄ της Προβηγκίας και της Ριτσέζας της Πολωνίας κόρης του Βλάντισλαφ Β΄ του Εξόριστου, οι γονείς της παντρεύτηκαν το 1162. Με την Συνθήκη του Μπωκαίρ (1165) ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ αρραβώνιασε την μικρή κόρη του με τον Ραϋμόνδο ΣΤ΄ της Τουλούζης μεγαλύτερο γιο και διάδοχο του Ραϋμόνδου Ε΄ της Τουλούζης στην γειτονική Κομητεία της Τουλούζης.

Κόμισσα της Προβηγκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Προβηγκίας πέθανε την άνοιξη του 1166 στην προσπάθεια του να κατακτήσει την Νίκαια (1166) και η Ντους Β΄ τον κληρονόμησε στην κομητεία της Προβηγκίας.[1] Ο Ραϋμόνδος Ε΄ της Τουλούζης αμέσως μετά προσπάθησε να επισπεύσει τον γάμο του γιου του με την Ντους και να βρει έναν κατάλληλο σύζυγο για την μητέρα της. Οι προσπάθειες σταμάτησαν λόγω παρέμβασης του Βασιλιά της Αραγωνίας και κόμη της Βαρκελώνης Αλφόνσου του Τροβαδούρου που ήταν πρώτος ξάδελφος της Ντους και ο πιο στενός συγγενής από την οικογένεια της. Ο Αλφόνσος Β΄ της Αραγωνίας ισχυρίστηκε ότι ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα απαλλοτρίωσε την περιοχή για λογαριασμό του (1162), συνεπώς έχει τον τίτλο του Κόμη της Προβηγκίας. Ο Αλφόνσος ο Τροβαδούρος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, ισχυρίστηκε ότι συμφωνεί στους γάμους της Ντους και της μητέρας της αλλά σύντομα ξέσπασαν συγκρούσεις και νίκησε τον Ραϋμόνδο. Μετά την νίκη του έφτασε στην Προβηγκία στα τέλη του 1166, ο πρώτος ευγενής που του δήλωσε υποτέλεια ήταν ο Γουλιέλμος Ζ΄ του Μονπελιέ, ακολούθησαν οι υπόλοιποι.[2]

Ανατροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλφόνσος ο Τροβαδούρος παρέδωσε την κυβέρνηση και την κομητεία της Προβηγκίας στον δεύτερο αδελφό του Ραϋμόνδο Βερεγγάριο Γ΄ της Προβηγκίας (1173), αυτόν με την σειρά του όταν δολοφονήθηκε χωρίς απογόνους διαδέχθηκε ο επόμενος αδελφός του Σάντσο της Προβηγκίας (1181). Η Ντοθς Β΄ δραπέτευσε στην γιαγιά της Βεατρίκη, κόμισσα του Μελγκέιλ. Η Βεατρίκη αποφάσισε να μοιράσει την κομητεία της Μελγκέιλ ανάμεσα στην κόρη της Ερμεσσένντε του Πελέ και στην Ντους Β΄ που ήταν ακόμα αρραβωνιασμένη με τον κόμη της Τουλούζης. Η Ντους Β΄ πέθανε την ίδια χρονιά (1172) σε νηπιακή ακόμα ηλικία και η κληρονομιά της πέρασε ολόκληρη στην ετεροθαλή θεία της Ερμεσσένντε που παντρεύτηκε τον αρραβωνιαστικό της Ραϋμόνδο.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Víctor Balaguer, Historia de Cataluña y de la Corona de Aragon, Τόμος. Β΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Douce II, Countess of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Ντους Β΄ της Προβηγκίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου της Ιβρέας
Γέννηση: 1162 Θάνατος: 1172
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄
Κόμισσα της Προβηγκίας
Blason Provence ancien.svg
1166
Διάδοχος
Αλφόνσος ο Τροβαδούρος