Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κομητεία της Τουλούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Κομητείας

Η Κομητεία της Τουλούζης είναι παλαιά κομητεία της Νότιας Γαλλίας, της οποίας ο τιτουλάριος ήταν ένας εκ των μελών της Βουλής των Ομοτίμων.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κομητεία της Τουλούζης το 1154

Δημιουργήθηκε το 778 από τον Καρλομάγνο, την επομένη της ήττας στο Ρονσεβώ, ώστε να οργανώσει καλύτερα την άμυνα και τον πόλεμο ενάντια στους Βασκόνων και εντάχθηκε στο Βασίλειο της Ακουιτανίας, όταν αυτό δημιουργήθηκε τρία χρόνια αργότερα. Το Βασίλειο της Ακουιτανίας άρχισε να αποσυντίθεται από το 850. Το κέντρο εξουσίας της Ακουιτανίας μετατοπίσθηκε κατά το Πουατιέ και οι Κόμητες της Ρουέργκ, επίσης κάτοχοι της Τουλούζης, διαδέχονταν ως ένας τον άλλο κατά τους κανόνες της διαδοχής.

Οι τίτλοι του Μαρκησίου της Γοτθίας και του Δούκα της Ναρμπόν, που επίσης κατείχαν έγιναν τίτλοι δίχως νόημα και πέρασαν στο παρακλάδι των Ρουέργκ. Ο θάνατος της Κόμισσας Μπερτ ντε Ρουέργκ έφερε μέσω κληρονομιάς τους τίτλους αυτούς, καθώς και την Ρουέργκ στον Ραϊμόνδο, Κόμη του Σαιν-Ζιλ, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα να ξεκινήσει την δημιουργία ενός ισχυρού κράτους. Στη συνέχεια, έλαβε την Κομητεία της Τουλούζης με τον θάνατο του αδερφού του Γουλιέλμου Δ΄, αν και η διαδοχή διεκδικούνταν και από την κόρη του Γουλιέλμου, Φιλίππα, η οποία είχε παντρευτεί τον Δούκα Γουλιέλμο Θ΄ της Ακουιτανίας. Ο Ραϊμόνδος του Σαιν-Ζιλ πέτυχε να δημιουργήσει ένα ισχυρό πριγκιπάτο, το οποίο παρέδωσε στον γιο του, Βερτράνδο αναχωρώντας για τις Σταυροφορίες.

Ο Βερτράνδος, και αργότερα αδερφός του, Αλφόνς Ζουρνταίν υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν ενάντια στον Δούκα της Ακουιτανίας, ο οποίος κατέλαβε την πόλη της Τουλούζης αρκετές φορές, αλλά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει όλες, λόγω λαϊκών ξεσηκωμών. Στη συνέχεια, οι Κόμητες της Τουλούζης ήρθαν σε σύγκρουση με τους Κόμητες της Βαρκελώνης που έψαχναν τρόπο να επεκτείνουν την επιρροή του στο Λανγκντόκ και την Προβηγκία. Τελικώς, υπογράφηκε μεταξύ τους συμφωνία, κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα.

Εκείνη την εποχή, μια νέα αίρεση, ο Καθαρισμός, αναπτυσσόταν στην Κομητεία. Ο Κόμης Ραϊμόνδος Ε΄ της Τουλούζης ζήτησε την βοήθεια του Σιτώ ώστε να την καταπολεμήσει, αλλά στις αρχές του 13ου αιώνα, η συγκεκριμένη αίρεση είχε εγκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό στα εδάφη της Κομητείας, ώστε ήταν αδύνατο, πλέον, στον Ραϊμόνδο ΣΤ΄ να την καταπολεμήσει χωρίς να βρει απέναντί του τον τοπικό πληθυσμό. Η δολοφονία του παπικού λεγάτου Πιέρ ντε Καστελνώ οδήγησε στην Σταυροφορία των Αλβιγηνών, η οποία τελείωσε με την προσάρτηση[1] της Κομητείας της Τουλούζης από τον Βασιλιά της Γαλλίας το 1271.

Υποδιαιρέσεις και υποτελείς περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κυριότερα φέουδα της Κομητείας της Τουλούζης ήταν :

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Le Roy Ladurie, Emmanuel (2001). Histoire de France des régions. Παρίσι: Seuil, σελ. 284.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα County of Toulouse στο Wikimedia Commons