Βεατρίκη της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βεατρίκη της Προβηγκίας
Statue de Béatrice de Provence..jpg
Γέννηση
Θάνατος
Nocera Inferiore
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Σύζυγος Κάρολος ο Ανδεγαυός
Τέκνα Βεατρίκη της Σικελίας, Κάρολος Β΄ της Νάπολης, Ελισάβετ της Σικελίας, Βασίλισσα της Ουγγαρίας, Λευκή του Ανζού και Φίλιππος της Σικελίας
Γονείς Ραϋμόνδος Βερεγκάριος Δ΄ και Βεατρίκη της Σαβοΐας
Αδέλφια Ελεονώρα της Προβηγκίας, Μαργαρίτα της Προβηγκίας και Σάντσια της Προβηγκίας
Commons page Πολυμέσα

Η Βεατρίκη της Προβηγκίας (Ιταλικά: Beatrice di Provenza, 12311267) ήταν σύζυγος του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου του Ανδεγαυού και νεώτερη κόρη του κόμη της Προβηγκίας Ραϊμόνδου Βερεγκάριου Δ΄ και της Βεατρίκης της Σαβοΐας.

Το 1246, η Βεατρίκη παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Κάρολο, νεώτερο τότε αδελφό του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ΄ του Άγιου.

Ο κόμης της Προβηγκίας Ραυμόνδος Βερεγγάριος είχε τέσσερις κόρες και κανέναν γιο. Η μεγαλύτερη, Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ΄, μεγάλο αδελφό του συζύγου της Βεατρίκης, η δεύτερη, Ελεονώρα, τον βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Γ΄, η τρίτη, Σάντσια, τον Ριχάρδο, δούκα της Κορνουάλης, αδελφό του βασιλιά Ερρίκου.

Η Βεατρίκη, όπως και η αδελφή της Σάντσια, ήθελε να γίνει βασίλισσα πριν τον θάνατό της, κάτι που κατάφερε να πραγματοποιήσει με τον γάμο της.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Beatrice of Provence της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).