Ραϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ρεϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης
Raymond IV of Toulouse.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Raymond IV de Toulouse (Γαλλικά)
Γέννηση 1045
Τουλούζη
Θάνατος 22  Ιουνίου 1105
Citadel of Raymond de Saint-Gilles
Τόπος ταφής Ιερουσαλήμ
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα στρατιωτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ελβίρα της Καστίλης, κόμισσα της Τουλούζης
Ματθίλδη της Ωτβίλ
Τέκνα Αλφόνσος Ιορδάνης
Μπερτράν, κόμης της Τουλούζης
Γονείς Πονς, κόμης της Τουλούζης και Αλμοδία της Μαρς
Αδέλφια Γουλιέλμος Δ΄ της Τουλούζης
Ούγος ΣΤ΄ του Λουζινιάν
Βερεγγάριος Ραϋμόνδος Β΄ της Βαρκελώνης
Ραϋμόνδος Βερεγγάριος Β΄ της Βαρκελώνης
Σάντσα της Βαρκελώνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρεϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης (Raymond IV de Toulouse, 104228 Φεβρουαρίου 1105), καλούμενος και ως Ρεϋμόνδος του Σαιν Ζιλ, ήταν Κόμης της Τουλούζης, Δούκας της Ναρμπόν και Μαργράβος της Προβηγκίας, καθώς και ένας εκ των ηγετών της Α΄ Σταυροφορίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρεϋμόνδος Δ΄ ήταν γιος του Πονς της Τουλούζης και της Αλμοδίας της Μαρς. Πήρε το φέουδο του Σαιν Ζιλ με τον τίτλο του κόμη από τον πατέρα του και αντικατέστησε την ανιψιά του Φιλίππα, Δούκισσα της Ακουιτανίας, κόρη του αδελφού του, Γουλιέλμου Δ΄, στην κληρονομιά της κομητείας της Τουλούζης το 1094.

Πολέμησε εναντίον των Σαρακηνών στην Ισπανία πριν το 1096 και ήταν ο πρώτος που δήλωσε συμμετοχή στην Α΄ Σταυροφορία, μετά το κήρυγμα του πάπα Ουρβανού Β΄ στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Κλερμόν.

Ο Ρεϋμόνδος Δ΄ της Τουλούζης πέθανε το 1105, κατά την πολιορκία της Τρίπολης, όταν κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής εξόδου των πολιορκημένων μουσουλμάνων, παγιδεύτηκε σε μια φλεγόμενη σκεπή, πεθαίνοντας λίγους μήνες μετά από τα φρικτά εγκαύματα που υπέστη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρεϋμόνδος Δ΄ στον πρώτο του γάμο νυμφεύτηκε μια Νορμανδή εξαδέλφη του, το όνομα της οποίας δεν έχει διασωθεί, κόρη του Γοδεφρείδου Α΄ κόμη της Προβηγκίας.[1]. Η πρώτη του σύζυγος ήταν κληρονόμος της Προβηγκίας και έτσι η κομητεία πέρασε στον Οίκο των Ρουέργκ του Ρεϋμόνδου Δ΄.

Το 1080, ενώ είχε ήδη αποκηρύξει την πρώτη του γυναίκα, νυμφεύτηκε την Ματθίλδη/Μαφάλντα των Ωτβίλ, κόρη τού Ρογήρου Α΄ κόμη της Σικελίας και μαζί της απέκτησε έναν γιο:

  • Βερτράνδος 1065–1112, κόμης της Τρίπολης, μετέπειτα κόμης της Τουλούζης.

Μετά τον θάνατο της Ματθίλδης, το 1094, νυμφεύτηκε την ίδια χρονιά την Ελβίρα των Χιμένεθ, κόρη τού Αλφόνσου ΣΤ΄ τού Λεόν & Καστίλης και απέκτησε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Preuves 273 §II». Histoire générale de Languedoc. V. Library of Toulose. 1790, σελ. 536-538. https://archive.org/stream/histoiregnra05viccuoft#page/n317/mode/2up. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]