Ραϋμόνδος Ζ΄ της Τουλούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ραϋμόνδος Ζ΄ της Τουλούζης
RaimondVIIToulouse1242.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Raymond VII de Toulouse (Γαλλικά)
ΓέννησηΙουλίου 1197
Μπωκαίρ
Θάνατος27  Σεπτεμβρίου 1249
Μιγιώ
Τόπος ταφήςΑββαείο του Φοντεβρώ
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣάντσα της Αραγωνίας
ΤέκναΙωάννα της Τουλούζης
ΓονείςΡαϋμόνδος ΣΤ΄ της Τουλούζης και Ιωάννα της Αγγλίας
ΑδέλφιαΚωνσταντία της Τουλούζης
Bohemond, Duke of Apulia
ΟικογένειαΟίκος της Τουλούζης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ραϋμόνδος Ζ΄, γαλλ. Raymond VII (Ιούλιος 1197 - 27 Σπετεμβρίου 1249) από τον Οίκο της Τουλούζης ήταν κόμης της Τουλούζης, μαρκήσιος της Προβηγκίας και δούκας τού Ναρμπόν (1222-49).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος τού Ραϋμόνδου ΣΤ΄ κόμη της Τουλούζης, μαρκησίου της Προβηγκίας & δούκα τού Ναρμπόν και της τρίτης (από τις πέντε) συζύγους του, της Ιωάννας των Ανζού, κόρης τού Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας.

Κατά τη Σταυροφορία εναντίον των Αλβιγινών το 1216 ξεκίνησε από τη Μασσαλία και πολιόρκησε το Μπωκαίρ, που κατέλαβε τρεις μήνες μετά, στις 24 Αυγούστου. Όμως ο αρχηγός των Σταυροφόρων Σίμων των Μονφόρ κόμης τού Λέστερ και ο γιος του Αμωρύ ΣΤ΄ των Μονφόρτ κατέλαβαν την Τουλούζη και έτσι ο Ραϋμόνδος Ζ΄ τους πολέμησε για να ανακαταλάβει την κομητεία.

Το 1222 διαδέχθηκε τον πατέρα του και, μαζί με τον Ρογήρο-Βερνάρδο Β΄ κόμη της Φουά, πολιόρκησε το Καρκασσόν. Το 1224 οι Σταυροφόροι παραδόθηκαν και η εκστρατεία έληξε· κάθε άρχοντας έκανε ειρήνη με την Εκκλησία. Το 1225 η Σύνοδος τού Μπουρζ αφόρισε τον Ραϋμόνδο Ζ΄ και εξήγγειλε εκστρατεία εναντίον του. Ο Λουδοβίκος Η΄ της Γαλλίας επιθυμούσε την ανανέωση τη διαμάχη με σκοπό να ενισχύσει τη διεκδίκησή του στο Λανγκεντόκ. Ο Ρογήρος-Βερνάρδος προσπάθησε να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά ο βασιλιάς απέρριψε την πρεσβεία του και οι κόμητες της Φουά και της Τουλούζης έλαβαν τα όπλα. Ο πόλεμος ήταν μία ακανόνιστη σειρά αψιμαχιών και το 1229 ο Ραϋμόνδος ηττήθηκε. Αναγκάστηκε να υπογράψει τη Συνθήκη τού Παρισιού ("τού Μω"), κατά την οποία παραχώρησε την υποκομητεία τού Τρανκαβέλ στον βασιλιά και αναγκάστηκε να παντρέψει την κόρη του Ιωάννα με τον Αλφόνσο, γιο τού βασιλιά.

Όταν απεβίωσε ο Ραϋμόνδος Ζ΄, τάφηκε δίπλα στη μητέρα του Ιωάννα στο αββαείο τού Φοντεβρώ. Ο Αλφόνσος έγινε κόμης της Τουλούζης και έπειτα από την αποβίωσή του η κομητεία προσαρτήθηκε στη Γαλλία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1211 τη Σάντσα τού Οίκου της Βαρκελώνης, κόρη τού Αλφόνσου Β΄ της Αραγωνίας και είχε τέκνο:

Το 1241 ο Ραϋμόνδος Ζ΄ διαζεύχθηκε και το 1243 έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαργαρίτα των Λουζινιάν, κόρη τού Ούγου Ι΄ κόμη τού Λα Μαρς και του Ανγκουλέμ. Το 1245 η Σύνοδος της Λυών τού χορήγησε διαζύγιο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A History of the Crusades, Vol. II, ed. Robert Lee Wolff and Harry W. Hazard, The University of Wisconsin Press, 1975.
  • Macé, Laurent. "Raymond VII of Toulouse: The Son of Queen Joanne, 'Young Count' and Light of the World." The World of Eleanor of Aquitaine: Literature and Society in Southern France between the Eleventh and Twelfth Centuries, edd. Marcus Bull and Catherine Léglu. Woodbridge: Boydell Press, 2005. ISBN 1-84383-114-7.
  • Damian J. Smith, Crusade, Heresy and Inquisition in the Lands of the Crown of Aragon:(c.1167-1276), Brill, 2010.
  • Björn K. U. Weiler and Ifor Rowlands, England and Europe in the Reign of Henry III (1216-1272), Ashgate, 2002.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Raymond VII, Count of Toulouse της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).