Λουδοβίκος Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος, πρίγκηπας του Τάραντα
Louis of Taranto.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1320[1]
Βασίλειο της Νεαπόλεως
Θάνατος 1362[2]
Νάπολη
Αιτία θανάτου Πανώλη
Τόπος ταφής Territorial Abbey of Montevergine
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μονάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωάννα Α΄ της Νάπολης
Τέκνα Catherine of Naples
Frances of Naples
Esclarmonde of Taranto
Γονείς Φίλιππος Α΄ του Τάραντα και Αικατερίνη Β' του Βαλουά
Αδέλφια Ιωάννα των Ανζού, βασίλισσα της Αρμενίας
Μαργαρίτα του Τάραντα
Ροβέρτος του Τάραντος
Φίλιππος Β', πρίγκηπας του Τάραντα
Φίλιππος των Ανζού
Οικογένεια Οίκος των Καπέτων-Ανζού
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Χρυσό Τριαντάφυλλο
Θυρεός
Arms of Charles II dAnjou.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λουδοβίκος Α΄, ιταλ. Luigi (1320 - 26 Μαΐου 1362) από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού, ήταν πρίγκιπας του Τάραντο και μετά τον γάμο του με την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης, έγινε βασιλιάς της Νάπολης (1348-1362). Η Ιωάννα Α΄ ήταν κόρη του εξαδέλφου του· ο πρώην σύζυγός της Ανδρέας των Καπέτων-Ανζού δούκας της Καλαβρίας απεβίωσε μετά από συνωμοσία, που ίσως είχαν αναμειχθεί οι δύο τους. Όταν ανέλαβε συμβασιλιάς, την απομάκρυνε. Αντιμετώπισε πολλές εξεγέρσεις και επιθέσεις. Έκανε στρατιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επιτυχία. Όταν αυτός απεβίωσε, η Ιωάννα έκανε άλλους δύο γάμους, αλλά δεν ξαναμοιράστηκε την εξουσία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Τάραντα και της Αικατερίνης Β΄ των Βαλουά τιτουλάριας Λατίνας αυτοκράτειρας της Κωνσταντινούπολης, κόρης του Καρόλου κόμη του Βαλουά.

Γεννήθηκε στη Νάπολη και η Ιωάννα Α΄ ήταν κόρη του εξαδέλφου του (από τη μεριά του πατέρα του) και ταυτόχρονα εξαδέλφη του (από τη μεριά της μητέρας του). Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του απεβίωσαν νέοι. Ο τρίτος αδελφός του Ροβέρτος πρίγκιπας του Τάραντα είχε σχέση με την Ιωάννα Α΄. Το 1345 δολοφονήθηκε ο 17ετής (πρώτος) σύζυγός της Ανδρέας δούκας της Καλαβρίας (ο οποίος ήταν γιος του εξαδέλφου του), διότι ζητούσε συγκυβέρνηση με τη σύζυγό του· αμέσως υποπτεύθηκαν την Ιωάννα, τον Λουδοβίκο και τον Ροβέρτο. Η βασίλισσα επηρεαζόταν στην εξουσία από τον Ροβέρτο, αλλά από το 1346 την επηρέαζε ο Λουδοβίκος. Το ίδιο έτος απεβίωσε η μητέρα τους, που άφησε τον τίτλο της στον Ροβέρτο· εκείνος με τη σειρά του παραχώρησε το πριγκιπάτο του Τάραντα στον Λουδοβίκο. Ο τελευταίος νυμφεύτηκε την Ιωάννα Α΄ το επόμενο έτος. Αν και ήταν κοντινοί συγγενείς, δεν ζήτησε την άδεια του πάπα Κλήμη ΣΤ¨. Η Ιωάννα Α΄ ήταν επίσης κόμισσα της Προβηγκίας & του Φορκαλκιέ.

Άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε ο Λουδοβίκος Α΄ της Ουγγαρίας, μεγαλύτερος αδελφός του Ανδρέα, για να εκδικηθεί γι' αυτόν, εισέβαλε στο βασίλειο. Το ζεύγος διέφυγε στην Προβηγκία, όπου συνάντησαν τον πάπα, επικυρίαρχο της Νάπολης. Εκεί η Ιωάννα του πώλησε την Αβινιόν, με αντάλλαγμα την επιβεβαίωση του γάμου τους και την υποστήριξή του έναντι του Λουδοβίκου Α΄. Το 1348 η πανώλη ανάγκασε τους Ούγγρους να φύγουν από τη Νάπολη και το ζεύγος επέστρεψε. Από το 1349 όλα τα έγγραφα εκδίδονται με τα ονόματα και των δύο· ο Λουδοβίκος έχει τον στρατιωτικό έλεγχο των φρουρίων. Στα νομίσματα το όνομά του τίθεται πριν το δικό της. Αν και ο πάπας τον αναγνώρισε ως βασιλιά και συγκυβερνήτη το 1352, οι Ναπολιτάνοι μάλλον τον είχαν θεωρήσει ως τέτοιον από την αρχή.

Οι Ούγγροι έκαναν δεύτερη επίθεση και από την αφορμή αυτή ο Λουδοβίκος πήρε τον πλήρη έλεγχο από την Ιωάννα. Καθάρισε την Αυλή από τους υποστηρικτές της και πάταξε τον ευνούμενό της Καρακιόλο: τον κατηγόρησε για μοιχεία το 1349 και μάλλον τον εκτέλεσε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1347 την Ιωάννα Α΄ της Νάπολης από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού, κόρη του εξαδέλφου του Καρόλου δούκα της Καλαβρίας και είχαν τέκνα:

  • Αικατερίνη και Φραγκίσκη, απεβ. πριν τους γονείς τους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jones, Michael; McKitterick, Rosamond (2000). The New Cambridge Medieval History: Volume 6, C.1300-c.1415. Cambridge University Press. p. 510. ISBN 0521362903.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis I of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).