Ιωάννα Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννα Α΄
Jeanne Ière de Naples, dite la Reine Jeanne, comtesse de Provence.jpg
Βασίλισσα της Νάπολης
Armoiries Anjou Jérusalem.svg
Περίοδος 1343 - 1381
Στέψη 28 Αυγούστου 1344 (μόνη της)
27 Μαΐου 1352 (με τον Λουδοβίκο Α΄)
Προκάτοχος Ροβέρτος της Νάπολης
Διάδοχος Κάρολος Γ΄ της Νάπολης
Γέννηση 1327
Νάπολη
Θάνατος 12 Μαΐου 1382
Μούρο Λουκάνο
Τόπος ταφής Μόντε Σαντ' Άντζελο
Σύζυγος Ανδρέας, δούκας της Καλαβρίας (1333-1345)
Λουδοβίκος του Τάραντα (1347-1362)
Ιάκωβος Δ΄ της Μαγιόρκας (1363-1375)
Όθων του Γκρουμπενχάγκεν
Οίκος Καπέτων-Ανζού Νάπολης
Πατέρας Κάρολος της Καλαβρίας
Μητέρα Μαρία του Βαλουά
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ιωάννα Α΄ της Νάπολης (Giovanna I di Napoli, 1327 - 12 Μαΐου 1382) από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού, ήταν βασίλισσα της Νάπολης (1343 - 1382), κόμισσα της Προβηγκίας και πριγκίπισσα της Αχαΐας (1373 - 1381). Επίσης τιτουλάρια βασίλισσα των Ιεροσολύμων και της Σικελίας (1343 - 1382).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στη Νάπολη, η Ιωάννα Α΄ ήταν κόρη του Καρόλου δούκα της Καλαβρίας (γιου του Ροβέρτου Α΄ της Νάπολης) και της Μαρίας του Βαλουά (αδελφής του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας). Σε ηλικία επτά ετών αρραβωνιάστηκε τον εξάχρονο δεύτερο εξάδελφό της Ανδρέα δούκα της Καλαβρίας, που ήταν και αυτός από τον Οίκο των Καπέτων-Ανζού. Ο τελευταίος ήταν γιος του Καρόλου Α΄ της Ουγγαρίας και αδελφός του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Ουγγαρίας. Αργότερα παντρεύτηκαν.

Ο πάππος της Ροβέρτος Α΄, όταν απεβίωσε το (1343), όρισε διαδόχους του την Ιωάννα Α΄ και τον σύζυγό της Ανδρέα, επαναφέροντας τα δικαιώματα στον θρόνο της Νάπολης του πρωτότοκου αδελφού του και πάππου τού Ανδρέα Καρόλου-Μαρτέλου. Η υπεροπτική Ιωάννα Α΄ αντιστάθηκε στη στέψη του συζύγου της και προκάλεσε ταραχές με τη βοήθεια της αριστοκρατίας, κάτι που έκανε τον πάπα Κλήμη ΣΤ΄ να επέμβει, στέλνοντας τον καρδινάλιο Αμερίκιο του Αγίου Μαρτίνου να αναλάβει τον προσωρινό έλεγχο στο βασίλειο της Νάπολης. Ο καρδινάλιος έστεψε μόνο την Ιωάννα Α΄ βασίλισσα της Νάπολης. Μετά τη δολοφονία του Ανδρέα (1345), η Ιωάννα Α΄ παντρεύτηκε τρεις φορές: το Λουδοβίκο πρίγκιπα του Τάραντα (1320 - 1362), τον Ιάκωβο Δ΄ της Μαγιόρκας & πρίγκιπα της Αχαΐας (1336 - 1375) και τον Όθωνα δούκα του Μπράουνσβαϊκ-Γκρούμπενχαγκεν (1320 - 1398).

Η βασιλεία της συνοδεύτηκε από έντονες διαμάχες ανάμεσα στα μέλη του Οίκου της. Η δολοφονία τού Ανδρέα είχε σαν αποτέλεσμα την επίθεση του αδελφού του Λουδοβίκου Α΄ της Ουγγαρίας. Ο Λουδοβίκος πρίγκιπας του Τάραντα, ο μόνος σύζυγός της που συμβάδιζε με όλες τις επιθυμίες της, στέφθηκε συμβασιλιάς (1353). Ο εξάδελφος του πατέρα της και κουνιάδος της, Φίλιππος Β΄ του Τάραντα, άφησε σε αυτήν τα δικαιώματά του στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας (1373). Ο τρίτος σύζυγός της Ιάκωβος Δ΄, όταν απεβίωσε το 1375, της άφησε επίσης όλα τα δικαιώματά του στο Πριγκιπάτο.

Το 1347 η Ιωάννα Α΄ άνοιξε έναν μεγάλο οίκο ανοχής στην περιοχή της Αβινιόν, που ήταν σε χρήση από την αριστοκρατία. Όταν αργότερα πέρασε η περιοχή υπό την επίβλεψη του αντίπαπα Κλήμη Ζ΄, ο οίκος σταμάτησε την λειτουργία του. Το 1373 εκλέχθηκαν δύο πάπες, ο Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄ στη Ρώμη και ο αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ στην Αβινιόν και προκλήθηκε το Δυτικό Σχίσμα. Η Ιωάννα Α΄ υποστήριξε τον αντίπαπα της Αβινιόν, ενώ συμμάχησε και με τη Γαλλία. Ο βασιλιάς της Γαλλίας και ο αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ υπολόγιζαν στη Νάπολη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην Ιταλία, αν έπρεπε να λυθεί το Σχίσμα με τη βία. Η Ιωάννα Α΄ υιοθέτησε ως διάδοχό της τον Λουδοβίκο Α΄ των Βαλουά-Ανζού, μικρότερο γιο του Ιωάννη Β΄ της Γαλλίας. Σε αντίποινα, ο Ουρβανός ΣΤ΄ παραχώρησε το βασίλειο της Νάπολης στον Κάρολο Γ΄ των Καπέτων-Ανζού και δόθηκε από τον πάπα η προτροπή στον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας, 2ο εξάδελφο του Καρόλου, να συλλάβει την Ιωάννα Α΄. Εκείνος έστειλε με στρατό τον Κάρολο Γ΄, που την ανέτρεψε και τη φυλάκισε το 1381. Τελικά η Ιωάννα Α΄ στραγγαλίστηκε στη φυλακή την επόμενη χρονιά.

Στο βασίλειο τη διαδέχτηκε ο 2ος εξάδελφός της, Κάρολος Γ΄ της Νάπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιωάννα Α΄ παντρεύτηκε σε 1ο γάμο τον 2ο εξάδελφό της Ανδρέα των Καπέτων-Ανζού δούκα της Καλαβρίας. Με τον Ανδρέα απέκτησε

  • τον Κάρολο, ο οποίος απεβίωσε σε βρεφική ηλικία.

Έπειτα παντρεύτηκε σε 2ο γάμο τον εξάδελφό της Λουδοβίκο των Καπέτων-Ανζού πρίγκιπα του Τάραντα. Με το Λουδοβίκο απέκτησε

  • την Αικατερίνη και τη Φραντζέσκα, που απεβίωσαν επίσης νέες.

Έκανε 3ο γάμο με τον Ιάκωβο Δ΄ βασιλιά της Μαγιόρκας από τον Οίκο της Βαρκελώνης και τέλος 4ο γάμο με τον Όθωνα των Γουέλφων, δούκα του Μπράουνσβαϊκ-Γκρούμπενχαγκεν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).