Ιωάννα Α΄ της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννα Α'
Jeanne Ière de Naples, dite la Reine Jeanne, comtesse de Provence.jpg
Βασίλισσα της Νάπολης
Armoiries Anjou Jérusalem.svg
Περίοδος
εξουσίας
1343 - 1381
Στέψη 28 Αυγούστου 1344 (μόνη της)
27 Μαΐου 1352 (με τον Λουδοβίκο Α')
Προκάτοχος Ροβέρτος της Νάπολης
Διάδοχος Κάρολος Γ΄ της Νάπολης
Σύζυγος Ανδρέας, δούκας της Καλαβρίας (1333-1345)
Λουδοβίκος του Τάραντα (1347-1362)
Ιάκωβος Δ' της Μαγιόρκας (1363-1375)
Όθωνας, δούκας της Βρουνσβίκης-Γκρούμπενχαγκεν (1376-1382)
Επίγονοι Κάρολος Μαρτέλος, δούκας της Καλαβρίας
Αικατερίνη του Τάραντα
Φραντσέσκα του Τάραντα
Οίκος Ανζού
Πατέρας Κάρολος, δούκας της Καλαβρίας
Μητέρα Μαρία του Βαλουά
Γέννηση 1327
Νάπολη
Θάνατος 12 Μαΐου 1382
Μούρο Λουκάνο
Τόπος ταφής Μόντε Σαντ' Άντζελο
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία

Η Ιωάννα Α΄ της Νάπολης (Giovanna I di Napoli, 1327 - 12 Μαΐου 1382) ήταν βασίλισσα της Νάπολης (1343 - 1382), κόμισσα της Προβηγκίας, βασίλισσα των Ιεροσολύμων και της Σικελίας (1343 - 1382) και πριγκίπισσα της Αχαΐας (1373 - 1381).

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στη Νάπολη, η Ιωάννα ήταν κόρη του Καρόλου, Δούκα της Καλαβρίας (και υιού του Βασιλιά της Νάπολης Ροβέρτου Α΄ του Σοφού), και της Μαρίας του Βαλουά (αδελφής του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας). Σε ηλικία επτά ετών αρραβωνιάστηκε τον εξάχρονο δεύτερο ξάδελφο της, Ανδρέα, από το βασιλικό κλάδο των Ανζού. Ο τελευταίος ήταν υιός του βασιλιά της Ουγγαρίας Καρόλου Α΄ και αδελφός του μελλοντικού βασιλιά της Ουγγαρίας Λουδοβίκου Α΄.

Όταν πέθανε ο παππούς της, Βασιλιάς Ροβέρτος (1343), όρισε διαδόχους του την Ιωάννα και τον Ανδρέα, επαναφέροντας τα δίκαια στον θρόνο της Νάπολης του αδερφού του και παππού του Ανδρέα Καρόλου Μαρτέλου. Η υπεροπτική Ιωάννα αντιστάθηκε και προκάλεσε ταραχές με τη βοήθεια της αριστοκρατίας, κάτι που έκανε τον Πάπα Κλήμη ΣΤ΄ να επέμβει, στέλνοντας τον καρδινάλιο Αμερίκιο του Αγίου Μαρτίνου να αναλάβει προσωρινό έλεγχο στο βασίλειο της Νάπολης. Ο καρδινάλιος έστεψε την Ιωάννα βασίλισσα της Νάπολης και μετά τη δολοφονία του Ανδρέα (1345) η Ιωάννα παντρεύτηκε τρεις φορές: το Λουδοβίκο του Τάραντα (1320 - 1362), τον Ιάκωβο Δ΄ της Μαγιόρκας, Δούκα της Αχαΐας (1336 - 1375), και το Δούκα Όθωνα (1320 - 1398). Απέκτησε έναν υιό με τον Ανδρέα, ο οποίος πέθανε σε βρεφική ηλικία. Οι δύο κόρες που απέκτησε με το Λουδοβίκο πέθαναν επίσης νέες.

Η βασιλεία της συνοδεύτηκε από έντονες διαμάχες ανάμεσα στα μέλη του Ανδεγαυικού Οίκου. Η δολοφονία του Ανδρέα είχε σαν αποτέλεσμα την επίθεση του αδερφού του βασιλιά της Ουγγαρίας, Λουδοβίκου Α΄. Ο Λουδοβίκος του Τάραντα, ο μόνος σύζυγος της που συμβάδιζε με όλες τις επιθυμίες της, στέφθηκε συμβασιλέας (1353). Ο ξάδελφος της και κουνιάδος της, Φίλιππος Β΄ του Τάραντα, άφησε σε αυτήν τα δικαιώματά του στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας (1373). Ο δεύτερος σύζυγος της, Δημήτριος, πεθαίνοντας το 1375 της άφησε επίσης όλα τα δικαιώματα του στο Πριγκιπάτο.

Το 1347 η Ιωάννα άνοιξε έναν μεγάλο οίκο ανοχής στην περιοχή της Αβινιόν, που ήταν σε χρήση από την αριστοκρατία. Όταν αργότερα πέρασε η περιοχή υπό την επίβλεψη του Πάπα Κλήμη ΣΤ΄, το πορνείο προφανώς σταμάτησε την λειτουργία του. Η Ιωάννα υποστήριξε την παπική κυριαρχία στην Αβινιόν, ενώ συμμάχησε και με τη Γαλλία, υιοθετώντας ως διάδοχό της το Λουδοβίκο Α΄ του Ανζού, μικρότερο υιό του βασιλιά της Γαλλίας, Ιωάννη Β΄. Η Γαλλία και ο Αντίπαπας Κλήμης Ζ΄ συναντήθηκαν στη Νάπολη προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην Ιταλία, δημιουργώντας το Δυτικό Σχίσμα. Σε αντίποινα, ο Πάπας Ουρβανός ΣΤ΄ παραχώρησε το βασίλειο της Νάπολης στον Κάρολο του Δυρραχίου. Τότε δόθηκε από τον Πάπα και η προτροπή στον βασιλιά της Ουγγαρίας να συλλάβει την Ιωάννα. Εκείνος έστειλε τον ανιψιό του, Κάρολο, την ανέτρεψε και τη φυλάκισε το 1381. Τελικά η Ιωάννα στραγγαλίστηκε στη φυλακή την επόμενη χρονιά.

Στο βασίλειο της Νάπολης τη διαδέχτηκε ο Κάρολος του Δυρραχίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan I of Naples της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).