Ιωάννα της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Ιωάννα της Αγγλίας (Οκτώβριος 1165 - 4 Σεπτεμβρίου 1199) ήταν βασίλισσα της Σικελίας, έβδομο παιδί και μικρότερη κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[1].

Γεννήθηκε στο κάστρο της πόλης Ανζέρ στο Ανζού της Γαλλίας. Τα νεανικά της χρόνια έζησε μαζί με την μητέρα της στο Ουίντσεστερ και στο Πουατιέ. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β' της Σικελίας έστειλε απεσταλμένους στην αυλή του Άγγλου βασιλιά (1176), προκειμένου να ζητήσουν τη μικρή Ιωάννα σε γάμο. Η Ιωάννα αναχώρησε για τη Σικελία συνοδευόμενη από τον Ιωάννη της Οξφόρδης, επίσκοπο του Νόργουιτς. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι όπου κινδύνευσε πολλές φορές η ζωή τους από την τρικυμία έφτασαν στο Παλέρμο, όπου η Ιωάννα παντρεύτηκε τον Σικελό βασιλιά (1177) χωρίς να αποκτήσουν κανένα παιδί.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της (1189) αιχμαλωτίστηκε από τον νέο βασιλιά της Σικελίας, Τανκρέδο.

Ο αδελφός της Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος έφτασε στην Ιταλία (1190) στον δρόμο του για τους Αγίους Τόπους, αναζητώντας από τον Τανκρέδο την επιστροφή της αδελφής του και της προίκας της. Όταν ο Τανκρέδος αρνήθηκε, ο Ριχάρδος αποφάσισε να μείνει στην Ιταλία: πολιόρκησε την Μεσσίνα, εξαναγκάζοντας τον Τανκρέδο να του δώσει την αδελφή του και την προίκα της.

Τον Μάρτιο (1191) έφτασε στη Μεσσίνα και η μητέρα του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, με τη σύζυγο του Ριχάρδου, Βερεγκαρία της Ναβάρρας, δίνοντας την υπό την προστασία της Ιωάννας. Ο Ριχάρδος έβαλε την αδελφή του και την σύζυγο του σε ένα καράβι εκπλέοντας από την Σικελία, αλλά θαλασσοταραχή χώρισε τα πλοία τους και ο Ριχάρδος ναυάγησε στην Κρήτη. Αντίθετα, η Βερεγκαρία και η Ιωάννα βρέθηκαν στην Κύπρο: ο άρχοντας του νησιού Ισαάκ Κομνηνός της Κύπρου επιχείρησε να τις συλλάβει και τότε εμφανίστηκε ο Ριχάρδος. Ο Ριχάρδος συνέλαβε τον Ισαάκ, τον φυλάκισε και έστειλε την Βερεγκαρία και την Ιωάννα στην Άκρα.

Ήταν η αγαπημένη αδελφή του Ριχάρδου και επιχείρησε να την παντρέψει με τον αδελφό του Σαλαντίν, Αλ Αντίλ Α', προκειμένου να τοποθετηθούν βασιλείς των Ιεροσολύμων. Η προσπάθεια ναυάγησε, γιατί η Ιωάννα δεν ήθελε να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο και ο Αλ Αντίλ δεν ήθελε να παντρευτεί μια χριστιανή.

Παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1196 τον Ραϊμόνδο ΣΤ' της Τουλούζης, και γέννησε μαζί του τον διάδοχο του, Ραϊμόνδο Ζ' της Τουλούζης (1197 - 1249). Ενώ ήταν έγκυος, μια επανάσταση ευγενών την ανάγκασε να δραπετεύσει. Πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον αδελφό της Ριχάρδο, αλλά τον βρήκε νεκρό. Κατέφυγε στη μητέρα της, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, στο αββαείο του Φοντεβρώ, όπου και πέθανε στη γέννα και τάφηκε στο αββαείο του Φοντεβρώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alison Weir, Britain's Royal Families: The Complete Genealogy, σελ. 64, Λονδίνο: Vintage Books (2008)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan of England, Queen of Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).