Ιωάννα της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιωάννα της Αγγλίας
Richard I and Joan greeting Philip Augustus.jpg
Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και η Ιωάννα χαιρετούν τον Φίλιππο Β' της Γαλλίας
Βασίλισσα της Σικελίας
Περίοδος 13 Φεβρουαρίου 1177 - 11 Νοεμβρίου 1189
Στέψη 13 Φεβρουαρίου 1177
Κόμισσα της Τουλούζης
Περίοδος Οκτώβριος 1196/1197 - 4 Σεπτεμβρίου 1199
Γέννηση Οκτώβριος 1165
Ανζέ, Ανζού, Γαλλία
Θάνατος 4 Σεπτεμβρίου 1199
Αββαείο του Φοντεβρώ, Γαλλία
Τόπος ταφής Αββαείο του Φοντεβρώ, Γαλλία
Σύζυγος Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας
Ραϋμόνδος ΣΤ΄ της Τουλούζης (1196/1197-1199)
Επίγονοι (;) Βοϊμόνδος
Ραϋμόνδος Ζ΄ της Τουλούζης
Μαρία της Τουλούζης
Ριχάρδος της Τουλούζης
Οίκος Οίκος των Πλανταγενετών
Πατέρας Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελεονώρα της Ακουιτανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ιωάννα της Αγγλίας (Joan of England, Οκτώβριος 1165 - 4 Σεπτεμβρίου 1199) ήταν βασίλισσα της Σικελίας, έβδομο παιδί και μικρότερη κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β' και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας[1].

Γεννήθηκε στο κάστρο της πόλης Ανζέρ στο Ανζού της Γαλλίας. Έζησε τα νεανικά της χρόνια μαζί με την μητέρα της στο Ουίντσεστερ και στο Πουατιέ. Ο βασιλιάς Γουλιέλμος Β΄ της Σικελίας έστειλε απεσταλμένους στην αυλή του Άγγλου βασιλιά (1176), προκειμένου να ζητήσουν τη μικρή Ιωάννα σε γάμο. Η Ιωάννα αναχώρησε για τη Σικελία συνοδευόμενη από τον Ιωάννη της Οξφόρδης, επίσκοπο του Νόργουιτς. Μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι, όπου κινδύνευσε πολλές φορές η ζωή τους από την τρικυμία, έφτασαν στο Παλέρμο, όπου η Ιωάννα παντρεύτηκε τον Σικελό βασιλιά (1177). Ίσως απέκτησε ένα τέκνο, τον Βοϊμόνδο, που γενν. 1181/2 και απεβ. βρέφος, αν υπήρξε.

Μετά τον θάνατο του συζύγου της (1189), αιχμαλωτίστηκε από τον νέο βασιλιά της Σικελίας Τανκρέδο.

Ο αδελφός της Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος έφτασε στην Ιταλία (1190) στον δρόμο του για τους Αγίους Τόπους, ζητώντας από τον Τανκρέδο την επιστροφή της αδελφής του και της προίκας της. Όταν ο Τανκρέδος αρνήθηκε, ο Ριχάρδος αποφάσισε να μείνει στην Ιταλία: πολιόρκησε την Μεσσίνα, εξαναγκάζοντας τον Τανκρέδο να του δώσει την αδελφή του και την προίκα της.

Τον Μάρτιο (1191) έφτασε στη Μεσσίνα και η μητέρα του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, με τη σύζυγο του Ριχάρδου, Βερεγκάρια της Ναβάρρας, δίνοντάς την υπό την προστασία της Ιωάννας. Ο Ριχάρδος έβαλε την αδελφή του και την σύζυγό του σε ένα καράβι εκπλέοντας από την Σικελία, αλλά θαλασσοταραχή χώρισε τα πλοία τους και ο Ριχάρδος ναυάγησε στην Κρήτη. Αντίθετα, η Βερεγκάρια και η Ιωάννα βρέθηκαν στην Κύπρο: ο άρχοντας του νησιού Ισαάκιος Κομνηνός της Κύπρου επιχείρησε να τις συλλάβει και τότε εμφανίστηκε ο Ριχάρδος. Ο Ριχάρδος συνέλαβε τον Ισαάκιο, τον φυλάκισε και έστειλε την Βερεγκάρια και την Ιωάννα στην Άκρα.

Ήταν η αγαπημένη αδελφή του Ριχάρδου και επιχείρησε να την παντρέψει με τον αδελφό τού Σαλαντίν, Αλ Αντίλ Α', προκειμένου να τοποθετηθούν βασιλείς των Ιεροσολύμων. Η προσπάθεια ναυάγησε, γιατί η Ιωάννα δεν ήθελε να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο και ο Αλ Αντίλ δεν ήθελε να νυμφευτεί μια χριστιανή.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του 1196 τον Ραϊμόνδο ΣΤ΄ της Τουλούζης και γέννησε τον διάδοχό του

Ενώ η Ιωάννα ήταν έγκυος, μια επανάσταση ευγενών την ανάγκασε να δραπετεύσει. Πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον αδελφό της Ριχάρδο, αλλά τον βρήκε νεκρό. Κατέφυγε στη μητέρα της, Ελεονώρα της Ακουιτανίας, στο αββαείο του Φοντεβρώ, όπου και πέθανε στη γέννα και τάφηκε στο αββαείο του Φοντεβρώ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Alison Weir, Britain's Royal Families: The Complete Genealogy, σελ. 64, Λονδίνο: Vintage Books (2008)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Joan of England, Queen of Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).