Μανουήλ Β´ Παλαιολόγος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Μετά το θάνατο του πατέρα του [[Ιωάννης Ε'|Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου]] και δεδομένου του πραξικοπήματος του ανηψιού του, γιου του [[Ανδρόνικος Δ'|Ανδρονίκου Δ']] (και νομίμου διαδόχου με βάση τη συμφωνία του [[1379]]) [[Ιωάννης Ζ'|Ιωάννου Ζ']], ο Μανουήλ ανέλαβε την εξουσία.
 
Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, διατήρησε το καθεστώς της υποτέλειας που είχε εγκαινιάσει ο πατέρας του. Έτσι, κλήθηκε να υπηρετήσει στο πλευρό του [[Βαγιαζήτ Α΄|Βαγιαζήτ]] σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων όπως στην [[άλωση της Φιλαδέλφειας (1390)|πολιορκία της ΦιλαδέλφειαςΦιλαδελφείας]] το 1390, τελευταίου βυζαντινού προπυργίου στη δυτική Μικρά Ασία. Αργότερα όμως, μετά από κάποιες εκρήξεις αστάθειας του Σουλτάνου, αποφάσισε να διακόψει κάθε υπηρεσία στους Τούρκους. Έξαλλος ο Βαγιαζήτ απάντησε με άμεση πολιορκία της ΠόληςΠόλεως το [[1394]], η οποία έμελλε να κρατήσει με κυμαινόμενη ένταση, για πολλά χρόνια.
 
Την ίδια περίπου εποχή, η Δύση κινητοποίησε στρατεύματα που έφταναν τις 100.000 κατά των Τούρκων. Η ήττα των νέων [[Σταυροφορίες|Σταυροφόρων]] στη [[Νικόπολη Βουλγαρίας|Νικόπολη]] το [[1396]], σήμανε και το τέλος των ουσιωδών προσπαθειών της Δύσης. Ο Μανουήλ πάντως, συνέχισε τις διπλωματικές του προσπάθειες, ερχόμενος σε επαφή με το Λουδοβίκο της Γαλλίας, ο οποίος τον προσκάλεσε για επίσημη επίσκεψη. Γρήγορα φρόντισε να συμφιλιωθεί με τον παλαιό του αντίπαλο ΙωάννηΙωάννου Ζ', τον οποίο άφησε στη θέση του στη Βασιλεύουσα, και αφού μετέφερε την οικογένειά του στον ασφαλή περίγυρο του [[Μυστράς|Μυστρά]], ξεκίνησε για το [[Παρίσι]] το [[1399]].
 
Οι τελετές για την υποδοχή του Μανουήλ, ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αντίστοιχες που είχαν γίνει κατά την περιοδεία του πατέρα του το [[1370]]. Ο Ιωάννης Ε' είχε πάει σα ζητιάνος, ενώ ο Μανουήλ ως περήφανος άρχοντας. Το πέρασμα του Μανουήλ από τις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, έχει καταγραφεί από τους Δυτικούς [[Χρονογραφία|χρονογράφους]] της εποχής, τους οποίους εντυπωσίασε η ευγενής μορφή, η βαθιά λόγια μόρφωση και οι αυτοκρατορικοί τρόποι του Μανουήλ, ο οποίος «αλλάζοντας άλογα, δεν καταδεχόταν να πατήσει στο χώμα». Ήταν στα μάτια τους ο Αυτοκράτορας της Ανατολής, ο οποίος αγωνιζόταν «ως στρατιώτης του Χριστού στις επάλξεις των μαχών κατά των απίστων βαρβάρων» (J.J.Norwich). Οι διπλωματικές προσπάθειες του Μανουήλ βρήκαν ανταπόκριση σε λόγια και κάποιες οικονομικές ενισχύσεις, από τη [[Βενετία]], [[Γαλλία]], [[Αγγλία]], [[Αραγονία]] και [[Πορτογαλία]]. Οι άρχοντες της Δύσης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην ανάληψη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής πρωτοβουλίας, ίσως και Σταυροφορίας, που ήταν ο μόνος τρόπος να διασωθεί το Βυζάντιο από τους Τούρκους. Η περιοδεία είχε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια, όταν έφτασαν τα νέα της καταστροφής του Βαγιαζήτ από τον [[Ταμερλάνος|Ταμερλάνο]] στη [[μάχη της ΆγκυραςΑγκύρας]] και το μαρτυρικό θάνατο του Σουλτάνου το [[1401]]. Μετά από αυτό, ο Μανουήλ επέστρεψε στη Βασιλεύουσα.
 
Αμέσως, άρχισαν οι έριδες διαδοχής μεταξύ των τεσσάρων γιων του Βαγιαζήτ, που επέτρεψαν στο Βυζάντιο να σταθεί κάπως στα πόδια του. Ο Μανουήλ ακολούθησε στο σημείο αυτό ήπια πολιτική, παρακολουθώντας από μακριά τις εσωτερικές διαμάχες των Τούρκων, προκειμένου να ανασυνταχθεί, με μακροπρόθεσμο στόχο την οργάνωση μεγάλης ευρωπαϊκής εκστρατείας οριστικής εξάλειψης του Τουρκικού κινδύνου. Δεν ήταν δυνατόν όμως να μείνει εντελώς εκτός των εξελίξεων, και έτσι όταν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, πρόσφερε υποστήριξη στο [[Μωάμεθ Α΄]], ο οποίος ήταν ο πλέον συνεννοήσιμος από τους επίδοξους διαδόχους. Τα επόμενα χρόνια, ο Μανουήλ εξεστράτευσε στην Ελληνική χερσόνησο για να ενισχύσει τις εκεί κτήσεις της [[Θεσσαλονίκη]]ς και του Μυστρά. Δυστυχώς όμως, την ίδια περίοδο η Δύση βυθίστηκε στις δικές της διαμάχες, με βασικότερη αυτή του παπικού προβλήματος και των αντιπάλων παπών. Δεν ήταν δυνατό να αναμένει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια υπό αυτές τις συνθήκες.
 
Ο γιος του Αυτοκράτορα [[Ιωάννης Η']], συμμετείχε ενεργά και σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό στις υποθέσεις του κράτους, ιδιαίτερα προς το τέλος της ζωής του Μανουήλ, όταν η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Η γνώμη του Ιωάννη ήταν να ακολουθηθεί πιο επιθετική πολιτική εναντίον των Τούρκων. Δυστυχώς, η εσφαλμένη [[τακτική]] που εφάρμοσε στο θέμα των διαδόχων του Σουλτανάτου, παρά τις προειδοποιήσεις του πατέρα του, οδήγησε στη νέα πολιορκία της ΠόληςΠόλεως από τον [[Μουράτ Β΄]], γιο του Μωάμεθ Α΄, το 1422. Ανυπόμονος καθώς ήταν, ο Μουράτ παραιτήθηκε γρήγορα από την προσπάθειά του, τόσο γιατί βρήκε τα τείχη της ΠόληςΠόλεως πολύ ισχυρά για το στρατό του, όσο και γιατί επενέβη ο έμπειρος Μανουήλ και η παραδοσιακή Βυζαντινή [[διπλωματία]].
[[File:Manuel II Helena sons.JPG|thumb|Μικρογραφία που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1403 - 1404 μ.Χ. , που εκπροσωπεί την αυτοκρατορική οικογένεια, Μανουήλ Β 'Παλαιολόγος, με τη σύζυγό του Ελένη Δράγα , μαζί με τα τρία παιδιά, από αριστερά, ο John VIII Παλαιολόγος , Θεόδωρος Β 'Παλαιολόγος , Ανδρόνικος Παλαιολόγος .]]
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο το [[1423]] σήμανε το ουσιαστικό τέλος της ενεργούς διακυβέρνησης από το Μανουήλ. Πέθανε το [[1425]], αφού πρώτα εκάρη μοναχός, κατά την [[Παλαιολόγεια Αναγέννηση|υστεροβυζαντινή]] αυτοκρατορική παράδοση, με το όνομα Ματθαίος. Η μορφή του ξεχωρίζει στο στερέωμα των [[Κατάλογος Βυζαντινών αυτοκρατόρων|Βυζαντινών Αυτοκρατόρων]] τόσο για τις ικανότητές του, διπλωματικές, διοικητικές και στρατιωτικές, όσο και για αυτή καθεαυτή την προσωπικότητά του. Μπορούσε να ηγηθεί των στρατευμάτων του σε μάχη το ίδιο εύκολα, όσο μπορούσε να συζητήσει και να αναλύσει με τους εκλεκτότερους λόγιους της εποχής του τα λεπτότερα θεολογικά ζητήματα. Ο Μανουήλ Β' έδωσε ανάσα επιβίωσης και παράταση ζωής στο Βυζάντιο, χωρίς βέβαια να κατορθώσει να αναστρέψει το αναπόφευκτο της [[Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453)|πτώσης]], γεγονός που είναι βέβαιο ότι είχε από νωρίς συνειδητοποιήσει.
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης