Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 (τεταρτημόρια).
  Πολύ υψηλή
  Χαμηλή
  Υψηλή
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
  Μεσαία
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 .[1]
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.300–0.349
  κάτω από 0.300
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2013 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2012. Καλύπτει 185 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2011.

Πλήρης κατάλογος χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
1 Straight Line Steady.svg Flag of Norway.svg Νορβηγία 0.955 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
2 Straight Line Steady.svg Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.938 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
3 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 0.937 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
4 Red Arrow Down.svg (1) Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.921 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
5 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Germany.svg Γερμανία 0.920 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
6 Red Arrow Down.svg (1) Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.919 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
7 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 0.916 Straight Line Steady.svg
7 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.916 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
9 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0.913 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
10 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.912 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
11 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Canada.svg Καναδάς 0.911 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
12 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.909 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
13 Straight Line Steady.svg Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.906 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
13 Straight Line Steady.svg Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0.906 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
15 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Denmark.svg Δανία 0.901 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
16 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.900 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
17 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.897 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
18 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Austria.svg Αυστρία 0.895 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
18 Green Arrow Up Darker.svg (8) Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.895 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
20 Straight Line Steady.svg Flag of France.svg Γαλλία 0.893 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
21 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Finland.svg Φινλανδία 0.892 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
21 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0.892 Straight Line Steady.svg
23 Straight Line Steady.svg Flag of Spain.svg Ισπανία 0.885 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
24 Red Arrow Down.svg (16) Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 0.883 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
25 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Italy.svg Ιταλία 0.881 Straight Line Steady.svg
26 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 0.875 Straight Line Steady.svg
26 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 0.875 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
28 Red Arrow Down.svg (1) Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 0.873 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
29 Straight Line Steady.svg Flag of Greece.svg Ελλάδα 0.860 Red Arrow Down.svg 0.006
30 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.855 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
31 Straight Line Steady.svg Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.848 Red Arrow Down.svg 0.001
32 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Malta.svg Μάλτα 0.847 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
33 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 0.846 Straight Line Steady.svg
33 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Estonia.svg Εσθονία 0.846 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
35 Straight Line Steady.svg Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0.840 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
36 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
37 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0.831 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
38 Green Arrow Up Darker.svg (9) Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 0.825 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
39 Straight Line Steady.svg Flag of Poland.svg Πολωνία 0.821 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
40 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Chile.svg Χιλή 0.819 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
41 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0.818 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
41 Red Arrow Down.svg (11) Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.818 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
43 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0.816 Red Arrow Down.svg 0.001
44 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Latvia.svg Λεττονία 0.814 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
45 Straight Line Steady.svg Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.811 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
46 Green Arrow Up Darker.svg (6) Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0.806 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
47 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Croatia.svg Κροατία 0.805 Green Arrow Up Darker.svg 0.001

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
48 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.796 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
49 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0.794 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
50 Green Arrow Up Darker.svg (15) Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 0.793 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
51 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.792 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
52 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 0.791 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
52 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Palau.svg Παλάου 0.791 Green Arrow Up Darker.svg 0.012
54 Green Arrow Up Darker.svg (8) Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.790 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
55 Green Arrow Up Darker.svg (11) Flag of Russia.svg Ρωσία 0.788 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
56 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Romania.svg Ρουμανία 0.786 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
57 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0.782 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
57 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.782 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
59 Red Arrow Down.svg (8) Flag of Cuba.svg Κούβα 0.780 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
59 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Panama.svg Παναμάς 0.780 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
61 Red Arrow Down.svg (5) Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.775 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
62 Green Arrow Up Darker.svg (7) Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα 0.773 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
63 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0.770 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
64 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Libya.svg Λιβύη 0.769 Red Arrow Down.svg 0.004
64 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0.769 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
64 Red Arrow Down.svg (5) Flag of Serbia.svg Σερβία 0.769 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
67 Red Arrow Down.svg (7) Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.760 Red Arrow Down.svg 0.001
67 Red Arrow Down.svg (5) Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.760 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
69 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0.754 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
70 Straight Line Steady.svg Flag of Albania.svg Αλβανία 0.749 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
71 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα 0.748 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
72 Green Arrow Up Darker.svg (10) Flag of Dominica.svg Δομινίκα 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
72 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Georgia.svg Γεωργία 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
72 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
72 Straight Line Steady.svg Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.745 Straight Line Steady.svg
76 Green Arrow Up Darker.svg (13) Flag of Iran.svg Ιράν 0.742 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
77 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Peru.svg Περού 0.741 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
78 Straight Line Steady.svg ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. 0.740 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
78 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 0.740 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
80 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 0.737 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
81 Red Arrow Down.svg (7) Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0.735 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
82 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 0.734 Straight Line Steady.svg
83 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.733 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
84 Green Arrow Up Darker.svg (6) Flag of Oman.svg Ομάν 0.731 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
85 Straight Line Steady.svg Flag of Brazil.svg Βραζιλία 0.730 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
86 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 0.730 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
87 Straight Line Steady.svg Flag of Armenia.svg Αρμενία 0.729 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
88 Red Arrow Down.svg (5) Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 0.725 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
89 Red Arrow Down.svg (5) Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
90 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Turkey.svg Τουρκία 0.722 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
91 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Colombia.svg Κολομβία 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
92 Green Arrow Up Darker.svg (5) Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 0.715 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
93 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.713 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
94 Straight Line Steady.svg Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.712 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
95 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0.710 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
96 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Belize.svg Μπελίζ 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
96 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
96 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Fiji.svg Φίτζι 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
96 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Samoa.svg Σαμόα 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
100 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.700 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
101 Straight Line Steady.svg Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 0.699 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
102 Straight Line Steady.svg Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
Green Arrow Up Darker.svg (1) Κόσμος 0.694 Green Arrow Up Darker.svg
103 Straight Line Steady.svg Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 0.690 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
104 Green Arrow Up Darker.svg (5) Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 0.688 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
105 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0.684 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
106 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 0.683 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
107 Red Arrow Down.svg (2) Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.680 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
108 Straight Line Steady.svg Βολιβία Βολιβία 0.675 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
108 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Mongolia.svg Μογγολία 0.675 Green Arrow Up Darker.svg 0.018
110 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Palestine.svg Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη 0.670 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
111 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.669 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
112 Straight Line Steady.svg Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.662 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
113 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0.660 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
114 Red Arrow Down.svg (2) Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 0.654 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
114 Straight Line Steady.svg Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 0.654 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
116 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Syria.svg Συρία 0.648 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
117 Red Arrow Down.svg (1) Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία 0.645 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
118 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Guyana.svg Γουιάνα 0.636 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
119 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 0.634 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
120 Straight Line Steady.svg Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.632 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
121 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 0.629 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
121 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 0.629 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
121 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 0.629 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
124 Straight Line Steady.svg Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0.626 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
125 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 0.622 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
125 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 0.622 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
127 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 0.617 N/A
128 Red Arrow Down.svg (8) Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 0.608 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
129 Straight Line Steady.svg Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.599 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
130 Straight Line Steady.svg Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.591 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
131 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.590 Green Arrow Up Darker.svg 0.012
132 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 0.586 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
133 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.581 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
134 Green Arrow Up Darker.svg (13) Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 0.576 Green Arrow Up Darker.svg 0.011
135 Straight Line Steady.svg Flag of Ghana.svg Γκάνα 0.558 Green Arrow Up Darker.svg 0.018
136 Straight Line Steady.svg Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 0.554 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
136 Red Arrow Down.svg (2) Flag of India.svg Ινδία 0.554 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
138 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 0.543 Green Arrow Up Darker.svg 0.011
138 Straight Line Steady.svg Flag of Laos.svg Λάος 0.543 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
140 Straight Line Steady.svg Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.538 Green Arrow Up Darker.svg 0.013
141 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 0.536 Green Arrow Up Darker.svg 0.004

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
142 Red Arrow Down.svg (5) Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 0.534 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
143 Red Arrow Down.svg (1) Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.530 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
144 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.525 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
145 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Kenya.svg Κένυα 0.519 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
146 Straight Line Steady.svg Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.515 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
146 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.515 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
148 Straight Line Steady.svg Flag of Angola.svg Ανγκόλα 0.508 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
149 Straight Line Steady.svg Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.498 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
150 Straight Line Steady.svg Flag of Cameroon.svg Καμερούν 0.495 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
151 Straight Line Steady.svg Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 0.483 Red Arrow Down.svg 0.001
152 Straight Line Steady.svg Flag of Tanzania.svg Τανζανία 0.476 Green Arrow Up Darker.svg 0.010
153 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 0.471 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
154 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 0.470 Straight Line Steady.svg
155 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 0.467 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
156 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.466 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
157 Straight Line Steady.svg Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.463 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
158 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Lesotho.svg Λεσότο 0.461 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
159 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Togo.svg Τόγκο 0.459 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
160 Red Arrow Down.svg (6) Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.458 N/A
161 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.456 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
161 Straight Line Steady.svg Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 0.456 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
163 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Zambia.svg Ζάμπια 0.448 N/A
164 Straight Line Steady.svg Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 0.445 Green Arrow Up Darker.svg 0.014
165 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 0.439 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2013 και της έκθεσης του 2011 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2013 για το 2012
[1]
Μεταβολή σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012 και τα διορθωμένα στοιχεία του 2010
[2]
166 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Benin.svg Μπενίν 0.436 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
167 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 0.434 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
168 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 0.432 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
169 Red Arrow Down.svg (6) Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0.429 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
170 Straight Line Steady.svg Flag of Malawi.svg Μαλάουι 0.418 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
171 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.414 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
172 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 0.397 Red Arrow Down.svg 0.001
173 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 0.396 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
174 Green Arrow Up Darker.svg (8) Flag of Liberia.svg Λιβερία 0.388 Green Arrow Up Darker.svg 0.021
175 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.374 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
176 Straight Line Steady.svg Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 0.364 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
177 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 0.359 Green Arrow Up Darker.svg 0.013
178 Green Arrow Up Darker.svg (7) Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.355 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
178 Straight Line Steady.svg Flag of Guinea.svg Γουινέα 0.355 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
180 Red Arrow Down.svg (1) Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.352 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
181 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 0.351 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
182 Red Arrow Down.svg (7) Flag of Mali.svg Μάλι 0.344 Straight Line Steady.svg
183 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 0.343 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
184 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Chad.svg Τσαντ 0.340 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
185 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.327 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
186 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.304 Green Arrow Up Darker.svg 0.009
186 Straight Line Steady.svg Flag of Niger.svg Νίγηρας 0.304 Green Arrow Up Darker.svg 0.006

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες μέλη του ΟΗΕ (πιο πρόσφατα στοιχεία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα HDI Θέση Πηγή
Έκδοση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1997 N/A Flag of Monaco.svg Μονακό 0.946 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1997 N/A Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 0.944 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
1998 1995 Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα 0.766 75 [3]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Nauru.svg Ναουρού 0.663 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 0.583 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 0.563 Δεν υπάρχουν στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2001 2001 Flag of Somalia.svg Σομαλία 0.284 161 [4]Η τελευταία φορά που η Σομαλία συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο (HDI) ήταν στην έκθεση του 1996 (δεδομένα για το 1993). </ref>
Λοιπές
N/A N/A Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν N/A N/A [εκκρεμεί παραπομπή]

Κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ (δεν αναφέρονται στην έκθεση και δεν υπολογίζονται από το UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα ή έδαφος HDI Θέση Πηγή
Δημοσίευση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 0.942 Δεν υπάρχουν στοιχεία [5]
2008 2005 Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα 0.929 24 [6]
1998 Δεν υπάρχουν στοιχεία Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 0.927 Δεν υπάρχουν στοιχεία [7]
2008 2005 Flag of Guadeloupe (local).svg Γουαδελούπη 0.912 28 [6]
2010 2007 Flag of Macau.svg Μακάου 0.944 23 [8]
2011 2011 Ταϊβάν Ταϊβάν 0.882 22 [9]
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2010 2010 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο (υπολογίζεται από το UNDP) 0.700 N/A [10]
2008 2005 Flag of New Caledonia.svg Νέα Καληδονία 0.878 34 [6]
2007 2004 Flag of France.svg Ρεϊνιόν 0.870 35 [6][11]
2008 2005 Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 0.864 42 [6]
2008 2005 Flag of French Guiana.svg Γαλλική Γουιάνα 0.862 43 [6]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 1,18 1,19 1,20 1,21 1,22 1,23 1,24 «Human Development Report 2013 - Human development statistical annex». HDRO (Human Development Report Office) - Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. σσ. 127–130. http://hdr.undp.org/en/reports/global/hdr2013/. Ανακτήθηκε στις 4-5-2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 «International Human Development Indicators» (στα αγγλικά). Human Development Report 2013, The Rise of the South: Human Progress in a Diverse World. Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. http://hdr.undp.org/en/data/profiles/. Ανακτήθηκε στις 4-5-2013. 
  3. «The State of Human Development» (PDF). United Nations Development Programme. 1998. http://hdr.undp.org/en/media/hdr_1998_en_chap1.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  4. «Human Development Report: Somalia 2001» (PDF). 2001. σ. 198. http://hdr.undp.org/en/reports/nationalreports/africa/somalia/Somalia_2001_en.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  5. «Puerto Rico (United States)». United Nations Environment Programme. 2-3- 1998. http://islands.unep.ch/CSV.htm. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. .
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 «Les défis de la croissance calédonienne, on page 13» (στα γαλλικά) (PDF). CEROM - INSEE. http://www.cerom-outremer.org/jahia/webdav/site/cerom/users/admin_cerom/public/Pdf/BilanmacroNC2008.pdf. Ανακτήθηκε στις 10-12-2008. 
  7. «Greenland (Denmark)». United Nations Environment Programme. 2-3-1998. http://islands.unep.ch/CTP.htm. Ανακτήθηκε στις 26-3-2009. 
  8. «Macao in Figures 2010». Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/6ba9054b-39ed-4a06-95fa-be5fdc961af1/E_MN_PUB_2010_Y.aspx. Ανακτήθηκε στις 1-7-2010. 
  9. «2010中華民國人類發展指數 (HDI)» (στα κινέζικα) (pdf). Directorate General of Budget, Accounting and Statistics, Executive Yuan, R.O.C.. 2010. http://www.dgbas.gov.tw/public/Data/11715541971.pdf. Ανακτήθηκε στις 2-7-2010. 
  10. «Human Development Report - Kosovo 2010». UNDP. 2010. σ. 100. http://www.ks.undp.org/repository/docs/HDR_2010_English.pdf. Ανακτήθηκε στις 26-11-2011. 
  11. «L’Indice de Développement Humain : Une Évaluation pour la réunion» (στα γαλλικά) (PDF). Laboratoire d’Economie Appliquée au Développement (LEAD) Université du Sud Toulon-Var. http://www.regionetdeveloppement.u-3mrs.fr/pdf/R27/Goujon.pdf. Ανακτήθηκε στις 2008-12-10. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]