Κατάλογος χωρών κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης της κατάταξης των χωρών με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2013 (βασισμένος σε δεδομένα του 2013, δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2014).
  0.900 και άνω
  0.850–0.899
  0.800–0.849
  0.750–0.799
  0.700–0.749
  0.650–0.699
  0.600–0.649
  0.550–0.599
  0.500–0.549
  0.450–0.499
  0.400–0.449
  0.350–0.399
  0.349 και κάτω
  Μη διαθέσιμα στοιχεία
Παγκόσμιος χάρτης που δείχνει το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης ανά χώρα (με βάση στοιχεία του 2013, δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2014)
  Πολύ υψηλή
  Υψηλή
  Μεσαία
  Χαμηλή
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

]]


Παρατίθεται ένας κατάλογος χωρών του κόσμου με βάση τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης όπως συμπεριλήφθηκε στην έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014 και δημιουργήθηκε με βάση τις εκτιμήσεις για το έτος 2013. Καλύπτει 185 χώρες που είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών (επί συνόλου 193), μαζί με το Χονγκ Κονγκ (της Κίνας) και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.[1] Εξαιτίας της έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλαμβάνονται 8 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), (Αγγλ. Human Development Index, HDI) αποτελεί μέτρο σύγκρισης του προσδόκιμου ηλικίας, του αλφαβητισμού, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής ανά τον κόσμο. Με βάση αυτόν το Δείκτη, γίνεται χαρακτηρισμός μιας χώρας σε υπανάπτυκτη ή αναπτυσσόμενη ή αναπτυγμένη και επίσης για να μετρήσει την επίδραση των οικονομικών πολιτικών στην ποιότητα ζωής.

Η μόνη χρονιά από τότε που άρχισε να συντάσσεται ο ετήσιος κατάλογος κατά δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης που δεν συντάχθηκε νέος κατάλογος ήταν το 2012.

Oι χώρες κατατάσσονται ανά τέσσερις κατηγορίες (με πολύ υψηλή - αναπτυγμένες χώρες-, υψηλή, μεσαία και χαμηλή ανάπτυξη).

Κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αριθμός στις παρενθέσεις αφορά το νούμερο των θέσεων που η χώρα έχει ανεβεί ή κατεβεί σε σχέση με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς για το 2011.

Πλήρης κατάλογος χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
1 Straight Line Steady.svg Flag of Norway.svg Νορβηγία 0.944 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
2 Straight Line Steady.svg Flag of Australia.svg Αυστραλία 0.933 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
3 Straight Line Steady.svg Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0.917 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
4 Straight Line Steady.svg Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 0.915 Straight Line Steady.svg
5 Straight Line Steady.svg Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 0.914 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
6 Straight Line Steady.svg Flag of Germany.svg Γερμανία 0.911 Straight Line Steady.svg
7 Straight Line Steady.svg Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 0.910 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
8 Straight Line Steady.svg Flag of Canada.svg Καναδάς 0.902 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
9 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 0.901 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
10 Straight Line Steady.svg Flag of Denmark.svg Δανία 0.900 Straight Line Steady.svg
11 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 0.899 Red Arrow Down.svg 0.002
12 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Sweden.svg Σουηδία 0.898 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
13 Straight Line Steady.svg Flag of Iceland.svg Ισλανδία 0.895 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
14 Straight Line Steady.svg Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 0.892 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
15 Straight Line Steady.svg Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
15 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 0.891 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
17 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Japan.svg Ιαπωνία 0.890 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
18 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν 0.889 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
19 Straight Line Steady.svg Flag of Israel.svg Ισραήλ 0.888 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
20 Straight Line Steady.svg Flag of France.svg Γαλλία 0.884 Straight Line Steady.svg
21 Straight Line Steady.svg Flag of Austria.svg Αυστρία 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
21 Straight Line Steady.svg Flag of Belgium.svg Βέλγιο 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
21 Straight Line Steady.svg Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 0.881 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
24 Straight Line Steady.svg Flag of Finland.svg Φινλανδία 0.879 Straight Line Steady.svg
25 Straight Line Steady.svg Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 0.874 Straight Line Steady.svg
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
26 Straight Line Steady.svg Flag of Italy.svg Ιταλία 0.872 Straight Line Steady.svg
27 Straight Line Steady.svg Flag of Spain.svg Ισπανία 0.869 Straight Line Steady.svg
28 Straight Line Steady.svg Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 0.861 Straight Line Steady.svg
29 Straight Line Steady.svg Flag of Greece.svg Ελλάδα 0.853 Red Arrow Down.svg 0.001
30 Straight Line Steady.svg Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 0.852 Straight Line Steady.svg
31 Straight Line Steady.svg Flag of Qatar.svg Κατάρ 0.851 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
32 Straight Line Steady.svg Flag of Cyprus.svg Κύπρος 0.845 Red Arrow Down.svg 0.003
33 Straight Line Steady.svg Flag of Estonia.svg Εσθονία 0.840 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
34 Straight Line Steady.svg Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 0.836 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
35 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Poland.svg Πολωνία 0.834 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
37 Straight Line Steady.svg Flag of Andorra.svg Ανδόρρα 0.830 Straight Line Steady.svg
37 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 0.830 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
39 Straight Line Steady.svg Flag of Malta.svg Μάλτα 0.829 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
40 Straight Line Steady.svg Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0.827 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
41 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Chile.svg Χιλή 0.822 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
41 Straight Line Steady.svg Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 0.822 Straight Line Steady.svg
43 Straight Line Steady.svg Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 0.818 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
44 Straight Line Steady.svg Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 0.815 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
44 Straight Line Steady.svg Flag of Cuba.svg Κούβα 0.815 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
46 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 0.814 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
47 Straight Line Steady.svg Flag of Croatia.svg Κροατία 0.812 Straight Line Steady.svg
48 Straight Line Steady.svg Flag of Latvia.svg Λεττονία 0.810 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
49 Straight Line Steady.svg Flag of Argentina.svg Αργεντινή 0.808 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
50 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0.790 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
51 Straight Line Steady.svg Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 0.789 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
51 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 0.789 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
53 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 0.786 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
54 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Romania.svg Ρουμανία 0.785 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
55 Red Arrow Down.svg (5) Flag of Libya.svg Λιβύη 0.784 Red Arrow Down.svg 0.005
56 Straight Line Steady.svg Flag of Oman.svg Ομάν 0.783 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
57 Straight Line Steady.svg Flag of Russia.svg Ρωσία 0.778 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
58 Straight Line Steady.svg Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 0.777 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
59 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 0.776 Straight Line Steady.svg
60 Straight Line Steady.svg Flag of Palau.svg Παλάου 0.775 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
61 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 0.774 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
62 Straight Line Steady.svg Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 0.773 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
63 Straight Line Steady.svg Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 0.771 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
64 Straight Line Steady.svg Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο 0.766 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
65 Straight Line Steady.svg Flag of Lebanon.svg Λίβανος 0.765 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
65 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Panama.svg Παναμάς 0.765 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
67 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα 0.764 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
68 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 0.763 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
69 Straight Line Steady.svg Flag of Turkey.svg Τουρκία 0.759 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
70 Straight Line Steady.svg Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0.757 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
71 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Mexico.svg Μεξικό 0.756 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
71 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0.756 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
73 Straight Line Steady.svg Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0.750 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
73 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 0.750 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
75 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Iran.svg Ιράν 0.749 Straight Line Steady.svg
76 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 0.747 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
77 Straight Line Steady.svg Flag of Jordan.svg Ιορδανία 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
77 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Serbia.svg Σερβία 0.745 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
79 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Brazil.svg Βραζιλία 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
79 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Georgia.svg Γεωργία 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
79 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0.744 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
82 Straight Line Steady.svg Flag of Peru (state).svg Περού 0.737 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
83 Straight Line Steady.svg Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 0.734 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
84 Straight Line Steady.svg Flag of Belize.svg Μπελίζ 0.732 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
84 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Macedonia.svg πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 0.732 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
86 Straight Line Steady.svg Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 0.731 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
87 Straight Line Steady.svg Flag of Armenia.svg Αρμενία 0.730 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
88 Straight Line Steady.svg Flag of Fiji.svg Φίτζι 0.724 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
89 Straight Line Steady.svg Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 0.722 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
90 Straight Line Steady.svg Flag of Tunisia.svg Τυνησία 0.721 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
91 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
91 Straight Line Steady.svg Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες 0.719 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
93 Straight Line Steady.svg Flag of Algeria.svg Αλγερία 0.717 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
93 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Dominica.svg Δομινίκα 0.717 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
95 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Albania.svg Αλβανία 0.716 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
96 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 0.715 Straight Line Steady.svg
97 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία 0.714 Red Arrow Down.svg 0.001
98 Straight Line Steady.svg Flag of Colombia.svg Κολομβία 0.711 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
98 Straight Line Steady.svg Flag of Ecuador.svg Ισημερινός 0.711 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
100 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
100 Straight Line Steady.svg Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0.705 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Κόσμος 0.702 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
102 Straight Line Steady.svg Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 0.700 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
103 Straight Line Steady.svg Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
103 Green Arrow Up Darker.svg (3) Flag of Mongolia.svg Μογγολία 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
103 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 0.698 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
106 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Samoa.svg Σαμόα 0.694 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
107 Straight Line Steady.svg Flag of Palestine.svg Κράτος της Παλαιστίνης 0.686 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
108 Straight Line Steady.svg Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 0.684 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
109 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 0.683 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
110 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 0.682 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
111 Straight Line Steady.svg Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 0.676 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
112 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 0.674 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
113 Straight Line Steady.svg Flag of Bolivia.svg Βολιβία 0.667 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
114 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Moldova.svg Μολδαβία 0.663 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
115 Straight Line Steady.svg Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 0.662 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
116 Straight Line Steady.svg Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 0.661 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
117 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 0.660 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
118 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 0.658 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
120 Straight Line Steady.svg Flag of Iraq.svg Ιράκ 0.642 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
121 Straight Line Steady.svg Flag of Guyana.svg Γουιάνα 0.638 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
121 Straight Line Steady.svg Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 0.638 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
123 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 0.636 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
124 Straight Line Steady.svg Flag of the Federated States of Micronesia.svg Μικρονησία 0.630 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
125 Straight Line Steady.svg Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 0.628 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
125 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 0.628 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
127 Straight Line Steady.svg Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 0.626 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
128 Green Arrow Up Darker.svg (1) Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ 0.620 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
129 Straight Line Steady.svg Flag of Honduras.svg Ονδούρα 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
129 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Morocco.svg Μαρόκο 0.617 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
131 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0.616 Red Arrow Down.svg 0.001
132 Straight Line Steady.svg Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 0.614 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
133 Straight Line Steady.svg Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 0.607 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
133 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 0.607 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
135 Straight Line Steady.svg Flag of India.svg Ινδία 0.586 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
136 Straight Line Steady.svg Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 0.584 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
136 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 0.584 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
138 Straight Line Steady.svg Flag of Ghana.svg Γκάνα 0.573 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
139 Straight Line Steady.svg Flag of Laos.svg Λάος 0.569 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
140 Straight Line Steady.svg Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 0.564 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
141 Green Arrow Up Darker.svg (2) Flag of Zambia.svg Ζάμπια 0.561 Green Arrow Up Darker.svg 0.007
142 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές 0.558 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
142 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0.558 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
144 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 0.556 Straight Line Steady.svg

Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
145 Straight Line Steady.svg Flag of Nepal.svg Νεπάλ 0.540 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
146 Straight Line Steady.svg Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 0.537 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
147 Straight Line Steady.svg Flag of Kenya.svg Κένυα 0.535 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
148 Straight Line Steady.svg Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 0.530 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
149 Straight Line Steady.svg Flag of Angola.svg Ανγκόλα 0.526 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
150 Straight Line Steady.svg Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ 0.524 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
151 Straight Line Steady.svg Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 0.506 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
152 Straight Line Steady.svg Flag of Cameroon.svg Καμερούν 0.504 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
152 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 0.504 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
154 Straight Line Steady.svg Flag of Yemen.svg Υεμένη 0.500 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
155 Straight Line Steady.svg Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 0.498 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
156 Green Arrow Up Darker.svg (4) Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 0.492 Green Arrow Up Darker.svg 0.008
157 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 0.491 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
157 Straight Line Steady.svg Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα 0.491 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
159 Red Arrow Down.svg (1) Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0.488 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
159 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Tanzania.svg Τανζανία 0.488 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
161 Red Arrow Down.svg (2) Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 0.487 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
162 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Lesotho.svg Λεσότο 0.486 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
163 Red Arrow Down.svg (3) Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 0.485 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
164 Straight Line Steady.svg Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 0.484 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
165 Straight Line Steady.svg Flag of Benin.svg Μπενίν 0.476 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
166 Red Arrow Down.svg (4) Flag of Syria.svg Συρία[2] 0.473 Red Arrow Down.svg 0.027
166 Straight Line Steady.svg Flag of Sudan.svg Σουδάν 0.473 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
Θέση Χώρα HDI
Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013 [1] Νέες εκτιμήσεις του 2014 για το 2013
[1]
Μεταβολή στην κατάταξη μεταξύ της έκθεσης του 2014 και της έκθεσης του 2013
166 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Togo.svg Τόγκο 0.473 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
168 Straight Line Steady.svg Flag of Haiti.svg Αϊτή 0.471 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
169 Straight Line Steady.svg Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 0.468 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
170 Straight Line Steady.svg Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 0.467 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
171 Straight Line Steady.svg Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 0.452 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
172 Straight Line Steady.svg Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 0.441 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
173 Straight Line Steady.svg Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 0.435 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
174 Straight Line Steady.svg Flag of Malawi.svg Μαλάουι 0.414 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
175 Straight Line Steady.svg Flag of Liberia.svg Λιβερία 0.412 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
176 Straight Line Steady.svg Flag of Mali.svg Μάλι 0.407 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
177 Straight Line Steady.svg Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου 0.396 Straight Line Steady.svg
178 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 0.393 Green Arrow Up Darker.svg 0.004
179 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Guinea.svg Γουινέα 0.392 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
180 Straight Line Steady.svg Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 0.389 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
181 Straight Line Steady.svg Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 0.388 Green Arrow Up Darker.svg 0.003
182 Straight Line Steady.svg Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 0.381 Green Arrow Up Darker.svg 0.001
183 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 0.374 Green Arrow Up Darker.svg 0.006
184 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Chad.svg Τσαντ 0.372 Green Arrow Up Darker.svg 0.002
185 Straight Line Steady.svg Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 0.341 Red Arrow Down.svg 0.024
186 Green Arrow Up Darker.svg (1) Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 0.338 Green Arrow Up Darker.svg 0.005
187 Red Arrow Down.svg (1) Flag of Niger.svg Νίγηρας 0.337 Green Arrow Up Darker.svg 0.002

Χώρες που λείπουν από την τελευταία έκθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κράτη μέλη του ΟΗΕ (τελευταία στοιχεία του UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Χώρα HDI Θέση Πηγή
Έκδοση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2009 2008 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 0.961 21 [3]
2009 2008 Flag of Monaco.svg Μονακό 0.956 25 [3]
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
2009 2008 Flag of the Marshall Islands.svg Νήσοι Μάρσαλ 0.738 155 [3]
2009 2008 Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα 0.733 156 [3]
2009 2008 Flag of Nauru.svg Ναουρού 0.721 164 [3]
2009 2008 Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 0.711 168 [3]
Χαμηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2009 2008 Flag of Somalia.svg Σομαλία 0.364 229 [3]
Λοιπά
N/A N/A Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν N/A N/A Κράτος-μέλος του ΟΗΕ που δεν συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση

'Σημείωση: Η έκδοση του 2009 χρησιμοποιεί την παλαιά φόρμουλα υπολογισμού του HDI

Κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ (μη υπολογισμός από UNDP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Χώρα ή έδαφος HDI Θέση Πηγή
Έκδοση Δεδομένα
Πολύ υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2014 2013 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 0.882 22 [nb 1]
2014 2012 Flag of Macau.svg Μακάου 0.882 25 [6]
2009 2008 Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ 0.985 2 [3]
2009 2008 Flag of the Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι 0.983 4 [3]
2009 2008 Flag of Bermuda.svg Βερμούδες 0.981 7 [3]
2009 2008 Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϊ 0.975 9 [3]
2009 2008 Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ 0.961 20 [3]
2009 2008 Flag of Norfolk Island.svg Νήσος Νόρφολκ 0.958 23 [3]
2009 2008 Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 0.950 33 [3]
2009 2008 Flag of the Isle of Man.svg Νήσος του Μαν 0.950 34 [3]
2009 2008 Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι 0.945 35 [3]
2009 2008 Flag of the Falkland Islands.svg Νήσοι Φώκλαντ 0.933 43 [3]
2009 2008 Flag of Aruba.svg Αρούμπα 0.908 49 [3]
2009 2008 Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο 0.905 52 [3]
2009 2008 Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα 0.904 53 [3]
2009 2008 Flag of Guam.svg Γκουάμ 0.901 54 [3]
Υψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη
2012 2012 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο* 0.714 87 [7]
2009 2008 Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία 0.895 58 [3]
2009 2008 Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι 0.894 59 [3]
2009 2008 Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι 0.875 71 [3]
2009 2008 Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Νήσοι Τερκς και Κέικος 0.873 72 [3]
2009 2008 Flag of Greenland.svg Γροιλανδία 0.869 76 [3]
2009 2008 Flag of New Caledonia.svg Νέα Καληδονία 0.869 77 [3]
2009 2008 Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Σαιν Πιερ και Μικελόν 0.865 78 [3]
2009 2008 Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα 0.865 79 [3]
2009 2008 Flag of France.svg Γουαδελούπη 0.839 91 [3]
2009 2008 Flag of the Cook Islands.svg Νήσοι Κουκ 0.829 101 [3]
2009 2008 Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα 0.827 103 [3]
2009 2008 Flag of Montserrat.svg Μοντσεράτ 0.821 106 [3]
2009 2008 Flag of French Guiana.svg Γαλλική Γουιάνα 0.811 116 [3]
Μεσαία ανθρώπινη ανάπτυξη
2009 2008 Ρεϊνιόν 0.799 123 [3]
2009 2008 Flag of Saint Helena.svg Αγία Ελένη 0.797 125 [3]
2009 2008 Flag of Niue.svg Νιούε 0.794 129 [3]
2009 2008 Flag of Wallis and Futuna.svg Ουώλλις και Φουτούνα 0.793 132 [3]
2009 2008 Flag of Tokelau.svg Τοκελάου 0.750 149 [3]
2009 2008 Flag of France.svg Μαγιότ 0.616 184 [3]

* υπολογισμένο από το UNDP

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κυρίαρχο κράτος. Η έκθεση του ΔΑΑ δεν περιλαμβάνει την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας κατά τον υπολογισμό των στοιχείων για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. (δείτε [4]). Η κυβέρνηση της Ταϊβάν υπολόγισε τον ΔΑΑ της σε 0.882, με βάση τη νέα μεθοδολογία του 2010 από το UNDP.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]