Κατάλογος χωρών ανά ΑΕΠ (ονομαστικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κατάλογος χωρών κατά ΑΕΠ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Παγκόσμιος χάρτης που απεικονίζει το μέγεθος του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του World Factbook για το 2007.

Αυτοί είναι τρεις κατάλογοι των παγκόσμιων οικονομιών που ταξινομούνται κατά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοράς ή κυβέρνησης.

Ο πρώτος κατάλογος παρήχθη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο [1] το 2011. Ο πίνακας περιλαμβάνει 185 μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα οποία οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει την κατάταξη για τις παγκόσμιες οικονομίες για το έτος 2011 που παρήχθη από την Παγκόσμια Τράπεζα . Ο τρίτος κατάλογος περιλαμβάνει την κατάταξη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Factbook της CIA για το 2008.

Κατάλογος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Χώρα ΑΕΠ
(σε δις. δολάρια ΗΠΑ)
Newworldmap.svg Παγκοσμίως 62.911,253[2]
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση 16.242,256[2]
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες 14.526,55
2 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα 5.878,26a
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 5.458,8
4 Flag of Germany.svg Γερμανία 3.286,46
5 Flag of France.svg Γαλλία 2.562,74
6 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2.250,2
7 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 2.090,31
8 Flag of Italy.svg Ιταλία 2.055,11
9 Flag of India.svg Ινδία 1.631,97
10 Flag of Canada.svg Καναδάς 1.577,04
11 Flag of Russia.svg Ρωσία 1.479,83
12 Flag of Spain.svg Ισπανία 1.409,94
13 Flag of Australia.svg Αυστραλία 1.237,36
14 Flag of Mexico.svg Μεξικό 1.034,31
15 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1.014,48
16 Flag of the Netherlands.svg Κάτω Χώρες 780,668
17 Flag of Turkey.svg Τουρκία 735,487
18 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία 706,752
19 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 527,920
20 Flag of Poland.svg Πολωνία 469,401
21 Flag of Belgium.svg Βέλγιο 467,779
22 Flag of Sweden.svg Σουηδία 458,725
23 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 448,360
24 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν 429,845
25 Flag of Norway.svg Νορβηγία 412,990
26 Flag of Iran.svg Ιράν 407,382
27 Flag of Austria.svg Αυστρία 377,382
28 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 369,992
29 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική 363,655
30 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη 318,908
31 Flag of Denmark.svg Δανία 309,866
32 Flag of Greece.svg Ελλάδα 305,415
33 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 302,039
34 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα 293,268
35 Flag of Colombia.svg Κολομβία 289,433
36 Flag of Finland.svg Φινλανδία 239,177
37 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία 237,959
38 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 229,154
39 Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ 224,459
40 Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη 222,699
41 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 218,465
42 Flag of Israel.svg Ισραήλ 217,445
43 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 206,985
44 Flag of Chile.svg Χιλή 203,299
45 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 202,576
46 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες 199,591
47 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 192,030
48 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν 176,870
49 Flag of Romania.svg Ρουμανία 161,629
50 Flag of Algeria.svg Αλγερία 157,759
51 Flag of Peru.svg Περού 153,802
52 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 148,047
53 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία 140,509
54 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 137,934
55 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ 132,569
56 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 130,421
57 Flag of Qatar.svg Κατάρ 127,332
58 Flag of Bangladesh.svg Μπαγκλαντές 105,560
59 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ 103,574
60 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 91,135
61 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 87,450
62 Flag of Angola.svg Ανγκόλα 82,471
63 Flag of Iraq.svg Ιράκ 81,112
64 Flag of Libya.svg Λιβύη 71,336
65 Flag of Sudan.svg Σουδάν 65,389
66 Flag of Croatia.svg Κροατία 60,834
68 Flag of Syria.svg Συρία 59,330
69 Flag of Ecuador.svg Ισημερινός (χώρα) 57,978
70 Flag of Oman.svg Ομάν 57,851
71 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 55,195
72 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 54,713
73 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 54,370
74 Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία 51,626
75 Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα 49,536
76 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 47,733
77 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 47,702
78 Flag of Myanmar.svg Βιρμανία 45,428
79 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 44,278
80 Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα 41,178
81 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 40,272
82 Flag of Lebanon.svg Λίβανος 39,236
83 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν 38,987
84 Flag of Serbia.svg Σερβία 38,009
85 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 36,370
86 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 35,789
87 Flag of Ghana.svg Γκάνα 32,321
88 Flag of Kenya.svg Κένυα 32,092
89 Flag of Yemen.svg Υεμένη 31,315
90 Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία 29,717
91 Flag of Panama.svg Παναμάς 26,808
92 Flag of Jordan.svg Ιορδανία 26,447
93 Flag of Latvia.svg Λετονία 24,013
94 Flag of Cyprus.svg Κύπρος 23,174
95 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού 22,963
96 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν 22,656
97 Flag of Tanzania.svg Τανζανία 22,543
98 Flag of Cameroon.svg Καμερούν 22,522
99 Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ 21,215
100 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιδάδ και Τομπάγκο 20,375
101 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν 20,001
102 Flag of Bolivia.svg Βολιβία 19,810
103 Flag of Estonia.svg Εσθονία 19,253
104 Flag of Paraguay.svg Παραγουάη 18,427
105 Flag of Uganda.svg Ουγκάντα 17,011
106 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη 16,530
107 Flag of Zambia.svg Ζάμπια 16,192
108 Flag of Nepal.svg Νεπάλ 15,710
109 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν 15,541
110 Flag of Honduras.svg Ονδούρα 15,347
111 Flag of Albania.svg Αλβανία 15,230
112 Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα 14,866
113 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα 14,500
114 Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα 13,356
115 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν 13,137
116 Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 13,103
117 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 12,865
118 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 12,594
119 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι 12,371
120 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό 12,030
121 Flag of Namibia.svg Ναμίμπια 11,700
122 Flag of Georgia.svg Γεωργία 11,665
123 Flag of Cambodia.svg Καμπότζη 11,629
124 Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος 9,724
125 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα 9,520
126 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη 9,495
127 Flag of Mali.svg Μάλι 9,389
128 Flag of Armenia.svg Αρμενία 9,371
129 Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ 9,214
130 Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο 8.961
131 Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη 8.837
132 Flag of Chad.svg Τσαντ 8.557
133 Flag of Malta.svg Μάλτα 8.271
134 Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες 7.700
135 Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε 7.476
136 Flag of Haiti.svg Αϊτή 6.575
137 Flag of Benin.svg Μπενίν 6.574
138 Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα 6.551
139 Flag of Laos.svg Λάος 6.461
140 Flag of Mongolia.svg Μογγολία 6.244
141 Flag of Moldova.svg Μολδαβία 5.810
142 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν 5.642
143 Flag of Rwanda.svg Ρουάντα 5.578
144 Flag of Kosovo.svg Κόσοβο 5.562
145 Flag of Niger.svg Νίγηρας 5.493
146 Flag of Malawi.svg Μαλάουι 5.397
147 Flag of Guinea.svg Γουινέα 4.633
148 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν 4.615
149 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος 4.110
150 Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο 4.017
151 Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη 3.698
152 Flag of Suriname.svg Σουρινάμ 3.682
153 Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία 3.629
154 Flag of Togo.svg Τόγκο 3.183
155 Flag of Fiji.svg Φίτζι 3.109
156 Flag of Lesotho.svg Λεσότο 2.316
157 Flag of Guyana.svg Γουιάνα 2.258
158 Flag of Maldives.svg Μαλδίβες 2.168
159 Flag of Eritrea.svg Ερυθραία 2.117
160 Flag of the Central African Republic.svg Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής 1.987
161 Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε 1.905
162 Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο 1.665
163 Flag of Burundi.svg Μπουρούντι 1.489
164 Flag of Bhutan.svg Μπουτάν 1.457
165 Flag of Belize.svg Μπελίσε 1.401
166 Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 1.245
167 Flag of Saint Lucia.svg Σάντα Λουτσία 1.198
168 Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί 1.129
169 Flag of The Gambia.svg Γκάμπια 1.059
170 Flag of Liberia.svg Λιβερία 0,990
171 Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες 0,937
172 Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισσάου 0,837
173 Flag of Grenada.svg Γρενάδα 0,789
174 Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι του Σολομώντος 0,717
175 Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου 0,693
176 Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος 0,684
177 Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 0,676
178 Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ 0,628
179 Flag of the Comoros.svg Κομόρες 0,574
180 Flag of Samoa.svg Σαμόα 0,530
181 Flag of Dominica.svg Δομινίκα 0,476
182 Flag of Tonga.svg Τόνγκα 0,363
183 Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε 0,214
184 Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι 0,152
185 Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού 0,031

Κατάλογος Παγκόσμιας Τράπεζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2011 Δες Κατάλογος χωρών ανά ονομαστικό ΑΕΠ (Παγκόσμια Τράπεζα)

Κατάλογος World Factbook[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος του World Factbook για το 2008 Δες Κατάλογος χωρών κατά ΑΕΠ (ονομαστικό)/CIA World Factbook 2008

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

a: Δεν περιλαμβάνεται η Ταϊβάν και οι ειδικές διοικητικές περιφέρειες Χονγκ Κονγκ και Μακάου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Report for Selected Countries and Subjects». World Economic Outlook Database, Σεπτέβριος 2011. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=51&pr.y=2&sy=2009&ey=2016&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=512%2C941%2C914%2C446%2C612%2C666%2C614%2C668%2C311%2C672%2C213%2C946%2C911%2C137%2C193%2C962%2C122%2C674%2C912%2C676%2C313%2C548%2C419%2C556%2C513%2C678%2C316%2C181%2C913%2C682%2C124%2C684%2C339%2C273%2C638%2C921%2C514%2C948%2C218%2C943%2C963%2C686%2C616%2C688%2C223%2C518%2C516%2C728%2C918%2C558%2C748%2C138%2C618%2C196%2C522%2C278%2C622%2C692%2C156%2C694%2C624%2C142%2C626%2C449%2C628%2C564%2C228%2C283%2C924%2C853%2C233%2C288%2C632%2C293%2C636%2C566%2C634%2C964%2C238%2C182%2C662%2C453%2C960%2C968%2C423%2C922%2C935%2C714%2C128%2C862%2C611%2C716%2C321%2C456%2C243%2C722%2C248%2C942%2C469%2C718%2C253%2C724%2C642%2C576%2C643%2C936%2C939%2C961%2C644%2C813%2C819%2C199%2C172%2C184%2C132%2C524%2C646%2C361%2C648%2C362%2C915%2C364%2C134%2C732%2C652%2C366%2C174%2C734%2C328%2C144%2C258%2C146%2C656%2C463%2C654%2C528%2C336%2C923%2C263%2C738%2C268%2C578%2C532%2C537%2C944%2C742%2C176%2C866%2C534%2C369%2C536%2C744%2C429%2C186%2C433%2C925%2C178%2C869%2C436%2C746%2C136%2C926%2C343%2C466%2C158%2C112%2C439%2C111%2C916%2C298%2C664%2C927%2C826%2C846%2C542%2C299%2C967%2C582%2C443%2C474%2C917%2C754%2C544%2C698&s=NGDPD&grp=0&a=. Ανακτήθηκε στις 17-10-2011. 
  2. 2,0 2,1 «Report for Selected Country Groups and Subjects». World Economic Outlook Database, Σεπτέμβριος 2011. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=65&pr.y=8&sy=2009&ey=2016&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=001%2C163%2C998&s=NGDPD&grp=1&a=1. Ανακτήθηκε στις 17-10-2011. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of countries by GDP (nominal) της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).