Κατάλογος ευρωπαϊκών χωρών ανά ΑΕΠ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των ευρωπαϊκών οικονομιών ταξινομημένος κατά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ονομαστικό). Τα στοιχεία είναι για το 2007 και επίσης προβλέψεις για τα έτη 2008 και 2009 που παρήχθησαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2008. Ο κατάλογος περιλαμβάνει και χώρες που ορισμένοι θεωρούν ασιατικές, ενώ άλλοι τις θεωρούν ευρωπαϊκές: τα ακριβή όρια μεταξύ των δύο ηπείρων είναι αμφισβητούμενα.


Κατάλογος ονομαστικού ΑΕΠ (σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ)
Θέση Χώρα  2007  2008  2009 
Κόσμος 54.585 62.054 64.168
Ευρώπη 22.547 23.519
Ευρωπαϊκή Ένωση 16.906 19.195 19.339
1 Γερμανία Γερμανία 3.321 3.818 3.773
2 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο 2.804 2.787 2.734
3 Flag of France.svg Γαλλία 2.594 2.978 3.011
4 Flag of Italy.svg Ιταλία 2.105 2.399 2.407
5 Flag of Spain.svg Ισπανία 1.440 1.683 1.703
6 Ρωσία Ρωσία 1.290 1.779 2.067
7 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 777 909 931
8 Flag of Turkey.svg Τουρκία 659 799 789
9 Σουηδία Σουηδία 455 513 509
10 Βέλγιο Βέλγιο 454 531 539
11 Ελβετία Ελβετία 427 493 480
12 Flag of Poland.svg Πολωνία 422 567 602
13 Νορβηγία Νορβηγία 389 481 467
14 Flag of Austria.svg Αυστρία 371 432 438
15 Flag of Greece.svg Ελλάδα 314 374 387
16 Flag of Denmark.svg Δανία 312 370 376
17 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 261 285 284
18 Φινλανδία Φινλανδία 246 288 292
19 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 223 255 258
20 Τσεχία Τσεχία 175 217 226
21 Ρουμανία Ρουμανία 166 214 257
22 Ουκρανία Ουκρανία 142 198 218
23 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία 138 164 170
24 Σλοβακία Σλοβακία 75 101 112
25 Κροατία Κροατία 51 64 69
26 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο 50 58 59
27 Σλοβενία Σλοβενία 46 57 62
28 Λευκορωσία Λευκορωσία 45 58 69
29 Σερβία Σερβία 40 52 59
30 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 40 52 58
31 Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 39 49 52
32 Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν 31 53 68
33 Flag of Latvia.svg Λετονία 27 34 36
34 Κύπρος Κύπρος 21 26 27
35 Εσθονία Εσθονία 21 25 26
36 Ισραήλ Ισλανδία 20 19 17
37 Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 15 19 21
38 Αλβανία Αλβανία 11 14 15
39 Γεωργία Γεωργία 10 13 14
40 Αρμενία Αρμενία 9 12 14
41 ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. 8 10 11
42 Μάλτα Μάλτα 7 9 9
43 Μολδαβία Μολδαβία 4 6 8
44 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 3 5 5

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of European countries by GDP της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).