Ιντερπόλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 45°46′56″N 4°50′54″E / 45.78219°N 4.84838°E / 45.78219; 4.84838

Διεθνής Οργάνωση
Εγκληματολογικής Αστυνομίας
Πληροφορίες
Σύσταση 7 Σεπτεμβρίου 1923
Υπάλληλοι 703 (2012)[1]
Δικαιοδοσία
Μέλη 190 κράτη μέλη
Κύριο όργανο Γενική Συνέλευση Ιντερπόλ
Καθήκοντα
  • Eπιβολή του νόμου
  • Αρωγή στην αστυνόμευση
Επιχειρησιακή διάρθρωση
Αρχηγείο Λυών, Γαλλία
Πρόεδρος Flag of France.svg Μιρέλ Μπαλαστρατσί
Γενικός Γραμματέας Flag of the United States (Pantone).svg Ρόλαντ Νόουμπλ
Ιστοσελίδα
interpol.int

Με την διεθνή ονομασία Ιντερπόλ της οποίας το πλήρες όνομα είναι International Criminal Police Organization (ICPO) – INTERPOL, Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, αναφέρεται σήμερα ένας σημαντικός μη κυβερνητικός διακρατικός οργανισμός, ο μεγαλύτερος σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον ΟΗΕ.

Σκοπός της σύστασης αυτού του οργανισμού είναι κυρίως η προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας των διαφόρων «εθνικών» αστυνομικών Αρχών των χωρών – μελών που τον απαρτίζουν προκειμένου η πρόληψη της εγκληματικότητας να είναι περισσότερο αποτελεσματική με στόχο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μόνιμη διοικητική έδρα της Ιντερπόλ είναι στη Λυών της Γαλλίας. Τη διοίκησή της ασκεί η Γενική Συνέλευση του οργανισμού που συνεδριάζει σε ετήσια βάση και η οποία εκλέγει την εκτελεστική επιτροπή την οποία αποτελούν ο Πρόεδρος, 3 αντιπρόεδροι και 9 μέλη αντιπρόσωποι διαφορετικών εθνικοτήτων.

Η Ιντερπόλ χρηματοδοτείται από τις 187 χώρες μέλη της. Το 1997 ο προϋπολογισμός της έφθανε τα 27 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2008 ξεπέρασε τα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε μία από τις 187 χώρες μέλη λειτουργεί Εθνικό Κεντρικό Γραφείο National Central Bureau (NCB) το οποίο διασφαλίζει την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών και το οποίο λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Στην Ελλάδα το εν λόγω Γραφείο αποτελεί το 4ο Τμήμα της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]