Ο Ant-Man και η Σφήκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ant-Man και η Σφήκα
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΠέιτον Ριντ
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
Στίφεν Μπρουσάρντ
ΣενάριοΚρις ΜακΚένα
Έρικ Σόμμερς
Πολ Ραντ
Άντριου Μπάρερ
Γκάμπριελ Φεράρι
Βασισμένο σεAnt-Man
των Σταν Λι
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΠολ Ραντ
Εβάντζελιν Λίλι
Μάικλ Πένια
Ουάλτον Γκόγκινς
Μπόμπι Καναβάλι
Τζούντι Γκριρ
Τιπ «T.I.» Χάρις
Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν
Χάνα Τζον-Κάμεν
Άμπι Ράιντερ Φόρτσον
Ράνταλ Παρκ
Μισέλ Φάιφερ
Λόρενς Φίσμπερν
Μάικλ Ντάγκλας
ΜουσικήΚρίστοφ Μπεκ
ΦωτογραφίαΝτάντε Σπινότι
ΜοντάζΝταν Λεμπεντάλ
Κρεγκ Γουντ
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή25 Ιουνίου 2018 (Θέατρο Ελ Καπιτάν)
Κυκλοφορία6 Ιουλίου 2018 (ΗΠΑ)
Διάρκεια118 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$130–195 εκατομμύρια[2][3][4]
Ακαθάριστα έσοδα$622.7 εκατομμύρια[5]
ΠροηγείταιAnt-Man (Ant-Man franchise)
Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (MCU franchise)
ΈπεταιAnt-Man και Wasp: Κβαντομανία (Ant-Man franchise)
Captain Marvel (MCU franchise)

Το Ο Ant-Man και η Σφήκα είναι αμερικανική ταινία με υπερήρωες παραγωγής 2018, η οποία βασίζεται στους χαρακτήρες των Marvel Comics, Σκοτ Λανγκ / Ant-man και Χόουπ Βαν Ντάιν/ Σφήκα. Η παραγωγή έγινε από τα Marvel Studios και η διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί συνέχεια της ταινίας Ant-Man και την 20η ταινία του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel (MCU). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πέιτον Ριντ, ενώ το σενάριο έγραψαν το συγγραφικό δίδυμο, Κρις ΜακΚένα και Έρικ Σόμμερς, ο Πολ Ραντ, ο Άντριου Μπάρερ και ο Γκάμπριελ Φεράρι. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ραντ ως Σκοτ Λανγκ/Ant-Man και η Εβάντζελιν Λίλι ως Χόουπ Βαν Ντάιν/ Σφήκα, πλαισιωμένοι από τους Μάικλ Πένια, Ουάλτον Γκόγκινς, Μπόμπι Καναβάλι, Τζούντι Γκριρ, Τιπ "T.I." Χάρις, Ντέιβιντ Νταστμάλτσιαν, Χάνα Τζον-Κάμεν, Άμπι Ράιντερ Φόρτσον, Ράνταλ Παρκ, Μισέλ Φάιφερ, Λόρενς Φίσμπερν και Μάικλ Ντάγκλας. Στην ταινία, ο Λανγκ και η Βαν Ντάιν συνεργάζονται με τον Χανκ Πιμ (Ντάγκλας) για να πάρουν πίσω την Τζάνετ Βαν Ντάιν (Φάιφερ) από το Κβαντικό Πεδίο .

Οι συζητήσεις για μία συνέχεια του Ant-Man ξεκίνησαν λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας. Το Ο Ant-Man και η Σφήκα ανακοινώθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2015, με τον Ράντ και την Λίλι να επιστρέφουν για να επαναλάβουν τους ρόλους τους. Έναν μήνα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Ριντ, σκηνοθέτης του Ant-Man θα επιστρέψει. Έχοντας αναλάβει την πρώτη ταινία, αφού είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες γυρισμάτων, ήταν ενθουσιασμένος που θα μπορούσε να αναπτύξει αυτήν την ταινία από την αρχή. Επίσης, ανυπομονούσε να εισάγει την Χόουπ Βαν Ντάιν ως την Σφήκα σε αυτήν την ταινία και επέμεινε ο Λανγκ και αυτή να αντιμετωπιστούν ως ίσοι. Τα γυρίσματα έγιναν από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, στα Pinewood Studios στην κομητεία Φαγιέτ της Τζόρτζια, όπως επίσης και στην Μητροπολιτική περιοχή της Ατλάντα, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Σαβάνα της Τζόρτζια και στην Χαβάη.

Το Ο Ant-Man και η Σφήκα έκανε πρεμιέρα στο Χόλιγουντ στις 25 Ιουνίου 2018, ενώ κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιουλίου 2018, ως μέρος της τρίτης φάσης του MCU. Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 5 Ιουλίου 2015. Η ταινία σημείωσε κριτική και εμπορική επιτυχία, λαμβάνοντας επαίνους για τις ερμηνείες (κυρίως για αυτές του Ραντ και της Λίλι), το χιούμορ και την ελαφρότητα της. Συγκέντρωσε πάνω από $622 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μία συνέχεια με τίτλο Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία κυκλοφόρησε στις 17 Φεβρουαρίου του 2023.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο χρόνια αφότου ο Σκοτ Λανγκ έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω της ανάμειξης του με τους Εκδικητές, στην καταπάτηση της Συμφωνίας της Σοκόβια,[N 1] ο Χανκ Πιμ και η κόρη του, Χόουπ Βαν Ντάιν καταφέρνουν, για λίγο, να ανοίξουν μία σήραγγα για το Κβαντικό Πεδίο. Πιστεύουν ότι η σύζυγος του Πιμ, η Τζάνετ Βαν Ντάιν, μπορεί να βρίσκεται παγιδευμένη εκεί αφού συρρικνώθηκε σε υποατομικά επίπεδα το 1987. Όταν, παλαιότερα, είχε επισκεφθεί το κβαντικό πεδίο, ο Λανγκ εν αγνοία του είχε μία κβαντική διεμπλοκή με την Τζάνετ, και τώρα λαμβάνει ένα φανερό μήνυμα από αυτήν.

Έχοντας απομείνει λίγες ημέρες για να λήξει ο κατ' οίκον περιορισμός του, ο Λανγκ επικοινωνεί με τον Πιμ σχετικά με την Τζάνετ, παρόλο που οι σχέσεις τους είναι τεταμένες λόγω των πράξεων του Λανγκ με τους Εκδικητές. Η Χόουπ και ο Πιμ απάγουν τον Λανγκ, αφήνοντας στη θέση του ένα τεράστιο μυρμήγκι που φοράει το βραχιολάκι αστραγάλου του Λανγκ, ως δόλωμα για να μην κινήσει τις υποψίες του πράκτορα του FBI, Τζίμι Γου. Πιστεύοντας ότι το μήνυμα από την Τζάνετ αποτελεί επιβεβαίωση ότι είναι ζωντανή, η τριάδα προσπαθεί να χτίσει μία σταθερή κβαντική σήραγγα, ώστε να μπορέσουν να στείλουν ένα όχημα στο κβαντικό πεδίο και να την φέρουν πίσω. Κανονίζουν να αγοράσουν ένα κομμάτι που χρειάζονται για την σήραγγα από τον έμπορο της μαύρης αγοράς, Σόνι Μπερτς, αλλά ο Μπερτς αντιλαμβάνεται το πιθανό κέρδος που μπορεί να αποκτήσει από την έρευνα του Πιμ και τους προδίδει. Φορώντας την στολή της Σφήκας, η Χόουπ παλεύει με τον Μπερτς και τους άντρες του μέχρι που δέχεται επίθεση από μία κβαντικά ασταθή γυναίκα που φοράει μάσκα. Ο Λανγκ προσπαθεί να την βοηθήσει να πολεμήσουν αυτό το "φάντασμα", αλλά η γυναίκα τον σκάει με το εργαστήριο του Πιμ, το οποίο έχει συρρικνωθεί στο μέγεθος μίας βαλίτσας.

Ο Πιμ, απρόθυμα, πηγαίνει την Χόουπ και τον Λανγκ να επισκεφθούν τον αποξενωμένο πρώην συνεργάτη του, Μπιλ Φόστερ, ο οποίος τους δίνει έναν τρόπο να εντοπίσουν το εργαστήριο. Αφού το βρίσκουν, το φάντασμα αιχμαλωτίζει την τριάδα απο αποκαλύπτει ότι είναι η Άβα Σταρρ. Ο πατέρας της, Έλιχας, ήταν ένας άλλος από τους πρώην συνεργάτες του Πιμ, ο οποίος πέθανε μαζί με την σύζυγο του κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, το οποίο προκάλεσε την ασταθή κατάσταση της. Ο Φόστερ μπαίνει και αποκαλύπτει ότι η Άβα πεθαίνει και βρίσκεται σε συνεχή πόνο ως αποτέλεσμα της κατάστασης της. Σχεδιάζουν να την γιατρέψουν χρησιμοποιώντας την κβαντική ενέργεια της Τζάνετ. Πιστεύοντας ότι αυτό θα σκοτώσει την Τζάνετ, ο Πιμ αρνείται να τους βοηθήσει και δραπετεύει με την Χόουπ, τον Λανγκ και τον εργαστήριο.

Ανοίγοντας μία σταθερή εκδοχή της σήραγγας, ο Πιμ, η Χόουπ και ο Λανγκ καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με την Τζάνετ, η οποία τους δίνει την ακριβή τοποθεσία για να την βρουν αλλά τους προειδοποιεί ότι έχουν μόνο δύο ώρες πριν η ασταθής φύση του πεδίου τους χωρίσει για έναν αιώνα. Χρησιμοποιώντας έναν ορό αλήθειας, ο Μπερτς μαθαίνει την τοποθεσία της τριάδας από τους συνεργάτες του Λανγκ, τον Λούις, τον Ντέιβ και τον Κερτ, και ενημερώνει το FBI. Ο Λούις προειδοποιεί τον Λανγκ, ο οποίος φτάνει στο σπίτι πριν ο Γου καταλάβει ότι παραβιάζει τον κατ' οίκον περιορισμό του. Ο Πιμ και η Χόουπ συλλαμβάνονται από το FBI, δίνοντας την ευκαιρία στην Άβα να πάρει το εργαστήριο.

Ο Λανγκ είναι, σύντομα, σε θέση να βοηθήσει τον Πιμ και την Χόουπ να δραπετεύσουν από το κρατητήριο και βρίσκουν το εργαστήριο. Ο Λανγκ και η Χόουπ αποσπούν την προσοχή της Άβα, ενώ ο Πιμ μπαίνει μέσα στο κβαντικό πεδίο για να φέρει πίσω την Τζάνετ, την οποία βρίσκει ζωντανή. Στο μεταξύ, ο Λανγκ και η Χόουπ δέχονται επίθεση από τον Μπερτς και τους άντρες του και, μετά από μεγάλη καταδίωξη, η Άβα ανακτά τον έλεγχο του εργαστηρίου, επιτρέποντας της να αρχίσει να παίρνει την ενέργεια της Τζάνετ με το ζόρι. Ο Λούις, ο Ντέιβ και ο Κερτ αποδυναμώνουν τον Μπερτς και τους άντρες του, ώστε ο Λανγκ και η Χόουπ να μπορέσουν να σταματήσουν την Άβα. Ο Πιμ και η Τζάνετ επιστρέφουν με ασφάλεια από το κβαντικό πεδίο και η Τζάνετ προσφέρεται να δώσει λίγη από την ενέργεια της στην Άβα για να σταθεροποιηθεί, προσωρινά.

Ο Λανγκ επιστρέφει στο σπίτι, και πάλι, πάνω στην ώρα που έρχεται καχύποπτος ο Γου για να τον απελευθερώσει από οτν κατ' οίκον περιορισμό. Η Άβα και ο Φόστερ τρέπονται σε φυγή για να κρυφτούν. Στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Πιμ, ο Λανγκ, η Χόουπ και η Τζάνετ σχεδιάζουν να συλλέξουν κβαντική ενέργεια για να βοηθήσουν την Άβα να παραμείνει σταθερή. Καθώς ο Λανγκ βρίσκεται στο κβαντικό πεδίο για να το κάνει αυτό, οι άλλοι τρεις μετατρέπονται σε σκόνη.[N 2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως απεικονίζεται στην ταινία Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016).
  2. Λόγω του Αφανισμού που ξεκίνησε στο τέλος του Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018).[6][7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ant-Man and the Wasp, British Board of Film Classification, https://www.bbfc.co.uk/releases/ant-man-and-wasp-film-1, ανακτήθηκε στις July 10, 2022 
  2. D'Alessandro, Anthony (8 Ιουλίου 2018). «'Ant-Man And The Wasp' Shrinks A Tick To $76M Opening, But Still 33% Bigger Than Original – Sunday Final». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2022. 
  3. Golum, Rob (9 Ιουλίου 2018). «'Ant-Man' Swarms Theaters With $75.8 Million for Walt Disney». Bloomberg L.P. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2022. 
  4. Πρότυπο:Cite the numbers
  5. Πρότυπο:Cite Box Office Mojo
  6. Abad-Santos, Alex (5 Ιουλίου 2018). «Ant-Man and the Wasp's post-credits scenes, explained». Vox. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2022. 
  7. Dockterman, Eliana (April 27, 2018). «A Complete List of Who Lives and Dies in Avengers: Infinity War». Time. https://time.com/5252990/avengers-infinity-war-deaths/. Ανακτήθηκε στις July 10, 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]