Τυρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυρ
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΌντιν[1] και Χύμιρ[2][1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Τυρ θυσιάζει το χέρι του

Ο Τυρ (Týr) είναι ο θεός του πολέμου και της μάχης στη σκανδιναβική μυθολογία, ο οποίος απεικονίζεται ως μονόχειρας. Ήταν γιος του Οντίν ή του Χύμιρ. Σε άλλες γερμανικές γλώσσες είναι επίσης γνωστός ως Tyz, Ty, Ti, Tiw, Tiu, Tew και Ziu.

Προέλευση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Tyr σήμαινε θεός και προέρχεται από το Πρωτο-Γερμανικό Tiwaz, το οποίο συνεχίζει το Πρωτο-Ινδο-Ευρωπαϊκό Dyeus, τον αρχικά κύριο θεό, από το οποίο προέρχεται και ο Δίας-Ζευς της ελληνικής μυθολογίας και ο Dyaus Pitar της Βεδικής θρησκείας.

Ο Τυρ στις Έντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις Έντα, κάποια στιγμή οι θεοί αποφάσισαν να αλυσοδέσουν τον λύκο Φένρισουλφρ (Fenrisulfr ή Fenris), αλλά το κτήνος έσπαγε όποια αλυσίδα του έβαζαν. Τελικά οι νάνοι έφτιαξαν μια μαγική λουρίδα, την Γκλέιπνιρ, από υλικά όπως γένια γυναίκας και ρίζες βουνού. Ωστόσο ο Φένριρ υποψιάστηκε την εξαπάτηση των θεών και αρνήθηκε να δεθεί εκτός αν κάποιος εξ αυτών τοποθετούσε το δεξί του χέρι στο στόμα του. Ο Τυρ, γνωστός για το μεγάλο θάρρος του, συμφώνησε και οι υπόλοιποι θεοί έδεσαν τον λύκο. Ο Φένριρ κατάλαβε πως είχε εξαπατηθεί και έκοψε το χέρι του θεού. Ο Φένριρ θα μείνει δεμένος μέχρι τη μέρα του Ράγκναροκ.

Κατά τη διάρκεια του Ράγκναροκ ο Τυρ θα σκοτώσει και θα σκοτωθεί από το Γκαρμ, τον φύλακα σκύλο του Χελχέιμ.

Ο Τυρ και η ημέρα Τρίτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ίχνη του θεού διατηρούνται στην ονομασία της Τρίτης (Tuesday = ημέρα του Tiw) στις Βόρειες και Δυτικές Γερμανικές γλώσσες. (Ανάλογη της Martis dies που είναι αφιερωμένη στον Ρωμαϊκό θεό Μαρς.)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Týr στο Wikimedia Commons