Ψαροφάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φαρμάκη Πάτρας)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ψαροφάι είναι συνοικία της Πάτρας.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάστηκε έτσι γιατί τα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η περιοχή που ήταν ελαιώνες και αμπέλια ανήκε σε κάποιον Ψαροφάγι Ιντζήρκα. Υπάρχει αρκετή συζήτηση για την προέλευση του ονόματος Ψαροφάι. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το πτηνό Ψαροφάγος δηλαδή τον Ερωδιό. Άλλοι θεωρούν ότι ψαροφάγος είναι ο Γλαύκος, επειδή ήταν ψαράς και αφού τρελάθηκε, έπεσε στην θάλασσα. Πάντως οι περισσότεροι καταλήγουν ότι πήρε το όνομά του από κάποιον Ψαροφάγη, που είχε ιδιοκτησία εκεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1940 αναγνωρίστηκε σαν οικισμός και προσαρτήθηκε στον δήμο Πατρέων,[1] ενώ το 1951 καταργήθηκε[1] και από τότε αποτελεί τμήμα-συνοικία της πόλης. Η περιοχή πριν το 1960 ήταν όλο περιβόλια, από την χρονιά αυτή γνώρισε οικιστική ανάπτυξη με την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος και εισροή νέων κατοίκων κυρίως από την περιοχή της Τριταίας. Από το Ψαροφάι περνά ο χείμαρρος Διακονιάρης που πολύ συχνά πλημμύριζε την περιοχή αλλά μετά το 1960 κυρίως και την άναρχη δόμηση οι πλημμύρες του προκαλούσαν μεγαλύτερα προβλήματα αφού γίνονταν σε δομημένη περιοχή[2].

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι η Αστραπή, ποδοσφαιρικός σύλλογος, με συμμετοχές στην Δ' Εθνική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ψαροφάγιον Ν. Αχαΐας». Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ. Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. https://www.eetaa.gr/index.php?tag=oikmet_details&id=24137. 
  2. Το Βήμα online, άρθρο Παναγιώτας Μπίτσικα "Ολη η Ελλάδα είναι μια Πάτρα"

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων Εθνικός Κήρυξ των Πατρών και Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών, Πάτρα 1995