Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψαροφάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φαρμάκη Πάτρας)

Το Ψαροφάι είναι συνοικία της Πάτρας.

Το Ψαροφάι βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά (ΝΝΑ) του κέντρου της πόλης και απέχει οδικώς περίπου 3,5 χιλιόμετρα από αυτό. Γειτνιάζει με τις συνοικίες Άγιος Νεκτάριος, Λάγγουρα, Ταραμπούρα, Ζαρουχλαίικα, Πράτσικα και Κουκούλι. Την περιοχή διατρέχει η κεντρική οδική αρτηρία Ακρωτηρίου.

Κατά πάσα πιθανότητα ονομάστηκε έτσι γιατί τα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 η περιοχή, που τότε είχε κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, ανήκε σε κάποιον «Ψαροφάγη». Ωστόσο υπάρχει αρκετή συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ονόματος: α) Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το πτηνό Ψαροφάγος, δηλαδή τον Ερωδιό. β) Άλλοι θεωρούν ότι ψαροφάγος είναι ο Γλαύκος, επειδή ήταν ψαράς και ο οποίος αφού τρελάθηκε, έπεσε στην θάλασσα. γ) Υπάρχει επίσης η άποψη ότι ο χείμαρρος Διακονιάρης που ρέει παράπλευρως και παλιότερα «φούσκωνε» σε κακοκαιρίες, είχε πολλά ψάρια με τα οποία τρέφονταν οι κάτοικοι της περιοχής.

Πάντως οι περισσότεροι καταλήγουν ότι πήρε το όνομά του από κάποιον Ψαροφάγη, που είχε ιδιοκτησία γης εκεί[1].

Το 1940 αναγνωρίστηκε σαν οικισμός και προσαρτήθηκε στον τότε Δήμο Πατρέων,[2] ενώ το 1951 καταργήθηκε[2] και από τότε αποτελεί τμήμα-συνοικία της πόλης.

Η περιοχή πριν το 1960 ήταν όλο περιβόλια, ενώ από τότε και έπειτα γνώρισε οικιστική ανάπτυξη με την κατασκευή των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Άγιος Νεκτάριος και την σταδιακή εισροή νέων κατοίκων κυρίως από την περιοχή της Τριταίας, των Φαρρών και του Καλουσίου.

Από το Ψαροφάι περνά ο χείμαρρος Διακονιάρης, που πολύ συχνά πλημμύριζε την περιοχή αλλά μετά το 1960 κυρίως και την άναρχη δόμηση οι πλημμύρες του προκαλούσαν μεγαλύτερα προβλήματα αφού γίνονταν σε δομημένη και πιο πυκνοκατοικημένη πλέον περιοχή[3].

Η περιοχή της συνοικίας στο ύψος της Πλατείας Παπανδρέου καλείται ακόμα και σήμερα με το τοπωνύμιο Φαρμάκη.

Αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι η τοπική Αστραπή, που ιδρύθηκε το 1982 και διαθέτει τμήμα ποδοσφαίρου, με συμμετοχές στη Δ΄ Εθνική. Υπήρξε δύο φορές πρωταθλήτρια της Ε.Π.Σ. Αχαΐας ενώ έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Αχαΐας. Τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το μπλε.

Στην περιοχή βρίσκεται ο ενοριακός ναός της Ανάληψης, ο οποίος γιορτάζει κάθε χρόνο 40 ημέρες μετά το Πάσχα.

  1. Τριανταφύλλου 1995, λήμμα Ψαροφάη.
  2. 2,0 2,1 «Ψαροφάγιον Ν. Αχαΐας». Διοικητικές μεταβολές των ΟΤΑ. Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. 
  3. Το Βήμα online, άρθρο Παναγιώτας Μπίτσικα "Ολη η Ελλάδα είναι μια Πάτρα".
  • Δ. Καρατζά, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Γκότση, Γ. Λύρα, Πάτρα, ονομάτων επίσκεψις, Έκδοση των εφημερίδων «Εθνικός Κήρυξ των Πατρών» και «Ημερήσιος Κήρυξ των Πατρών», Πάτρα 1995.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β΄, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Ψαροφάη.