Διακονιάρης (χείμαρρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διακονιάρης
ΕκβολέςΠατραϊκός κόλπος
ΧώραΕλλάδα

Ο Διακονιάρης είναι χείμαρρος της Αχαΐας που διατρέχει στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της.

Λίγο πιο πάνω από την περιοχή του Ρωμανός, στους δυτικούς πρόποδες του Παναχαϊκού, πηγάζει ο μεγαλύτερος χείμαρρος της Πάτρας, ο Διακονιάρης εκεί η Ρωμαίοι στης πηγές του κατασκεύασαν την Ρωμαϊκή Νερομάνα της Πάτρας (Ρωμανού) και υδροδοτήθηκε για πρώτη φορά η πόλη με δίκτυο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα λειψυδρίας .

Ο Διακονιάρης οποίος διασχίζει κατά μήκος την περιοχή και στον ρου του σχηματίζεται φαράγγι στο ύψος της γέφυρας στον Ρωμανό -το "Φαράγγι Δέσης Διακονιάρη"- σε ένα σημείο του οποίου προσφέρεται πρόσβαση στους επισκέπτες. Ο Διακονιάρης κατά μήκος διακρίνεται για το φυσικό του περιβάλλον, τα τεράστια πλατάνια του και άλλα δένδρα, την πυκνή κατά βάση βλάστηση, τα είδη άγριων φυτών και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο στο τμήμα διέρχεται στο Ρωμανό, στο τέλος της περιοχής και δυτικά αυτής όπου ξεκινάει και ο εγκιβωτισμός του χείμαρρου και από πάνω έγινε κατασκευή η οδός Ελευθέριου Βενιζέλου .

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη θερινή περίοδο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι έχει απειροελάχιστο νερό, καθώς από την εποχή των Ρωμαίων έγινε υδρομάστευση στις πηγές του για να υδροδοτηθεί η Πάτρα για πρώτη φορά με δίκτυο , έτσι την χειμερινή περίοδο έχει αρκετή ποσότητα νερού και συχνά πλημμυρίζει και δημιουργεί πολλές καταστροφές[1]. Ξεκινά να σχηματίζεται εγγύς της Πάτρας, λίγο πιο πάνω από τον Ρωμανό, στους δυτικούς πρόποδες του Παναχαϊκού και κατά την πορεία του περνάει μέσα από συνοικίες και προάστια της πόλης, όπως ο Ρωμανός, ο Ριγανόκαμπος, η Εγλυκάδα. Διέρχεται, λίγο πριν τις εκβολές του, κοντά από το κέντρο της πόλης ενώ χύνεται στον Πατραϊκό, δίπλα στο νέο (νότιο) λιμάνι της Πάτρας.

Ένα κομμάτι του, και συγκεκριμένα από τον Ρωμανό και την έξοδο Εγλυκάδας από το ύψος της Περιμετρικής οδού της Πάτρας, έχει σκεπαστεί και εγκιβωτιστεί και έχει κατασκευαστεί επάνω του η Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου. Έγιναν έργα για να σκεπαστεί όλο το κομμάτι του χειμάρρου, που περνά μέσα από την πόλη, για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες του. Η τελευταία μεγάλη του πλημμύρα έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του 2001 με δύο θανάτους ανθρώπων, πλημμύρισμα εκατοντάδων σπιτιών στις συνοικίες Ζαρουχλέικα, Αγία Τριάδα, Άγιο Νεκτάριο, Ψαροφάι και Εγλυκάδα ενώ η πόλη της Πάτρας αποκόπηκε για πολλές ώρες σε δύο κομμάτια[2].

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του ποταμού σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα Φρανσουά Πουκεβίλ οφείλεται στο ότι δεν έχει πηγές αλλά συλλέγει τα νερά του από τη βροχή, δηλαδή διακονεύει[3]. Αν και πριν οι Ρωμαίοι κάνουν υδρομάστευση στις πηγές του, ώστε να υδροδοτηθεί η πόλη της Πάτρας, ο Διακονιάρης ήταν ποτάμι και είχε πηγές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λάζαρης 2008, σελ. 276.
  2. ΥΠΕΚΑ 2012, σελ. 43.
  3. Λάζαρης 1998, σελ. 43.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λάζαρης, Βασίλης Κ., επιμ. (2008). Η Πατραϊκή Δημαρχία στο Β΄ Τέταρτο του 20ού αιώνα, 1926-1951. Από τα Σωζόμενα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Πάτρα: Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών & Εκδόσεις «Το Δόντι». 
  • Θωμόπουλος, Στέφανος Ν. (1998). Λάζαρης, Βασίλης Κ., επιμ. Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821. 1 (4η έκδοση). Πάτρα: Αχαϊκές Εκδόσεις. ISBN 960-7960-08-4. 
  • Εφαρμογή Οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας. Αθήνα: Υ.Π.Ε.Κ.Α.-Ειδική Γραμματεία Υδάτων. 2012.